Wpisy 340 926 – 341 025
12 czerwca 2011 00:00 → 12 czerwca 2011 09:38, 100 wpisów
Kapsuła z włókna szklanego, w środku wyłożona pianką izolacyjną + nagrzewnica.
Ulexxa to historia,wtedy byle jakie było extra,stało się w kolejce po 3 godz,to musiało smakowac

@Lestek: a znasz historię Joe Kittingera? http://www.youtube.com/watch?v=EiTbDyi2E60 Polecam 

Mineła północ,baba się kręci chyba coś chce ha,ha,ha
a mi nie w głowie amory jak ŁOMŻE wypiłem

a mi nie w głowie amory jak ŁOMŻE wypiłem

Ulexxa,Mrzeżyno to nasz ośrodek zakładowy byl,co roku na wczasy to były czasy

Pasko, zastanawiam się czy na 30 km będzie działać telefon satelitarny.
Ulexxa,bo to BABA nie CHLOP 

no tak..u nas tez bylo duzo osrodkow wypoczynkowych..
dla zakladow poracy..
Rysiu..
..CHLOP..hmmm..

dla zakladow poracy..

Rysiu..
..CHLOP..hmmm..

Właśnie widzę, wariat. Przecież szarpnięcie jest tak duże że spadochron może zerwać...
Jakie szarpnięcie? Podobne raczej do tego co w każdym innym skoku spadochronem... Prędkość spadania w momencie otwarcia spadochronu raczej niczym nie mogła się różnić od skoku z wysokości 3km
DOBRANOC życzę bo jutro śniadania nie dostanę,albo dostanę tylko chleb z margaryną

Ulexxa,CHŁOP
do jutra

Ulexxa kolorowych snów

Ulexxa,CHŁOP
do jutra

Ulexxa kolorowych snów

@Pasko, wracając do tematu kapsuł - a nie ludzi - ciekawe jak to można by zrobić. Spadochron włożony do wnętrza balonu? Jak balon pęka, uwalniany jest spadochron, na początku jest bezradny bo nie ma powietrza, czasza wypełnia się później. Myślisz że to dobre rozwiązanie, czy raczej kapsuła - spadochron - balon?
@Pasko a i zobacz co jeszcze ciekawego znalazłem do włożenia do kapsuły: http://www.pilc.pl/rejestrator.php
No przez chwilę niby tak... ale to kwestia tego jak tam wysoko rozchodzi się dźwięk przy braku atmosfery + inne przyciąganie ziemskie... ale im bliżej ziemi, opór powietrza, itd. to wszystko dąży do tego że człowiek będzie spadał z prędkością 200 km/h i więcej się nie da.
Mniejsza o to, skoczyć nie zamierzam ale wysłać kamerę w górę, to już realny pomysł.
A może coś takiego jak zorbing? Generalnie kamera żeby była w takiej kulce (jakby bąbelkowa) z minimalnym tylko otworem na wizję...
Chyba pomysł umieszczenia spadochronu w balonie wydaje się najrozsądniejszy ale co jeśli spadochron nie "wykluje" się z balonu? A może spadochron wolno podwieszony? Nie zahamuje wznoszenia a przy opadaniu się rozłoży? Ale przy okazji może być jak żagiel i posłać kapsułę nie wiadomo jak daleko...
Pasko co do tej kamery to jest detal, ja nawet sobie wymyśliłem jak to przygotować. Wystarczy na misce nałożyć włóko. Ja mam taką z Zeptera, idealny rant dookoła. Dwie połówki idzie ładnie ze sobą skręcić.
Wizjer to szkiełko z lampy górniczej. Mam tego pełno... W środku wypełnienie z pianki.
Przy upadku by się trochę poodbijała i to wszystko
albo automatyczny spadochron, uruchamiany zdalnie na danej wysokości. Nawet zwykłe spadochrony mają obecnie taki mechanizm, że np. na wysokości X automatycznie się otwiera jeśli np. spadochroniarz zemdleje...
albo automatyczny spadochron, uruchamiany zdalnie na danej wysokości. Nawet zwykłe spadochrony mają obecnie taki mechanizm, że np. na wysokości X automatycznie się otwiera jeśli np. spadochroniarz zemdleje...Licz dwie kamery, jedna w dół druga w bok. Do tego pozycjoner GPS z GSM.
No i miejsce... musisz założyć, że może spać i 100 km od miejsca wylotu. Znasz takie miejsce, żeby zagwarantować, że nie spadnie np. na środku autostrady gdzieś, czy też wpadnie komuś przez okno... 

Nie wiem ile liczą sobie za rejestratory ale jeden taki warto zamontować.
Bonus Multi Multi: 290 000 złotych
dzień dobry
chyba tak,może był burzliwy weekend i trzeba odespać
chyba tak,może był burzliwy weekend i trzeba odespać
gratki monisia

dzieki KRZYS ja gram tylko na jednych nie umie typowac by trafiac

ja czy gram na jednym czy typuje to i tak lipa

Daj sobie spokój z kosmosem;
Można złożyć śmigłowiec sterowany drogą radiową, z przodu będzie miał zamontowane 2 kamerki, jedna do nawigacji, druga do rejestrowania obrazu; a obiekty które będzie filmował z wysokości mogą być o wiele ciekawsze niż zdjęcia z kosmosu
Można złożyć śmigłowiec sterowany drogą radiową, z przodu będzie miał zamontowane 2 kamerki, jedna do nawigacji, druga do rejestrowania obrazu; a obiekty które będzie filmował z wysokości mogą być o wiele ciekawsze niż zdjęcia z kosmosu

przykładowo... namierzasz sobie jakiś domek, towarzystwo wyleguje się na leżakach, popija drinki, jakieś panienki a tu nagle śmigłowiec w locie bojowym nadlatuje i filmuje ich panikę 

poleci do granic atmosfery, tam do granicy gdzie jest powietrze, no i specjalne materiały muszą być żeby się nie spalił powyżej warstwy ochronnej
Nie poleci wyżej. Tylko stratosfera a ponieważ tam nie ma powietrza to hel w balonie się rozpręża i baon wybucha.
no właśnie albo jedno albo drugie, może gdyby z folii metalowej go sklecić 

Heh nie z folii a np. z koca termicznego, bardzo wytrzymały materiał ale co mi z tego skoro może nie wrócić na ziemię? A ja chciałbym zobaczyć zdjęcia.
taki smigłowieć w skali 1:12 - replika apache i kamerki z przodu to naprawdę odlot 

taki śmigłowiec można kupić na aukcji i to żadna zabawa... każdy może go mieć a własnoręcznie zrobione zdjęcie z kosmosu to już coś!
zatrudnij się w NASA zdobądź doświadczenie w budowie takie obiektów, może się uda 

monisia
gdyby na ziemi nie było to kobiety nadal żyłyby w epoce kamienia łupanego
gdyby na ziemi nie było to kobiety nadal żyłyby w epoce kamienia łupanego

gdyby na ziemi nie było mężczyzn to kobiety nadal żyłyby w epoce kamienia łupanego
spook takich balonów codziennie w kosmos leci dziesiątki. Wysyłają je amatorzy. Właśnie wysłałem wiadomość do twórców Raspberry Pi. Chciałbym od nich kupić ten komputer bo nadaje się idealnie do projektu.
Witam
Korn,Lestek,Gała

Korn,Lestek,Gała

co tam słychować ludziki ktoś milionerkiem został
jedna szóstka była pozazdrościć 
jedna szóstka była pozazdrościć 
monisia

Korn,myślałem,że umnie siedzi 6,zostawiłem kupon w samochodzie,ale po sprawdzeniu

Lestek ile?
Witajcie..Ryszard,Korn,Spook,Gala i reszta Graczy..

Witaj Wen..
dzis snilam:bylam na grzybach z moja mama i siostra..
pozniej zaczelo mocno padac.. zgubilysmy sie..wolalam
ale nie odnalazlam..mamy tylko siostre..plakalysmy..
Wen..prosze o zamiane snu na liczbe..za co z gory dziekuje

Witaj Wen..

dzis snilam:bylam na grzybach z moja mama i siostra..
pozniej zaczelo mocno padac.. zgubilysmy sie..wolalam
ale nie odnalazlam..mamy tylko siostre..plakalysmy..
Wen..prosze o zamiane snu na liczbe..za co z gory dziekuje

Ulexxa

ryszardz12, spokojnie. Na razie się nad tym zastanawiam, jeśli uda się pozyskać Raspberry Pi, to cały projekt może zamknąć się w jakiś 500zł 

Wędrowco netowy

Zastanawiam się, co lepiej izoluje. Styropian czy pianka izolacyjna.
ulexxa 
ryszardz12 tak wczoraj pisałeś ze w samochodzie zostawiłeś szkoda że pudło nie ten dzień kolejka jest długa

ryszardz12 tak wczoraj pisałeś ze w samochodzie zostawiłeś szkoda że pudło nie ten dzień kolejka jest długa

Lestek to działaj,a ilu chętnych już jest?
ryszardz12 nie no loz. Na razie rzuciłem temat. Pewnie sam na wszystko wyłożę 

Ulexxa wyspany,wykąpany a teraz by 
strzelił
ale sklep będzie o 11 otwarty

strzeliłale sklep będzie o 11 otwarty

Witaj Korn..
..pozniej ide do Ciebie pograc..
Gala..
..co taki smutny jestes..
..pozniej ide do Ciebie pograc..
Gala..
..co taki smutny jestes..
Korn,tak widocznie jeszcze na mnie nie kolej

monisia z rana jest przyjemnie dostać

spook, co Ty gadasz. Komputer z optyką $25, moduł GPS 130zł, Bluconnect mam + doładowanie. Rurka PVC, pianka montażowa, spadochron + folia na balon. 500zł! Chłopaki z MiT posłali balon za $150 więc ciut taniej niż przewiduję.
Witaj Kosmaty