Wpisy 296 674 – 296 773
11 maja 2011 00:00 → 11 maja 2011 08:55, 100 wpisów
@ Lestek
Coś mi się jednak wydaje, że liczby generują lottomaty. Przecież kasy real nie są chyba podłączone do jednostki centralnej TS
Coś mi się jednak wydaje, że liczby generują lottomaty. Przecież kasy real nie są chyba podłączone do jednostki centralnej TS

joker007: a co gdyby dokładnie w tej samej sekundzie 2 lottomaty wylosowały te same liczby? One muszą być centralnie zarządzane. Centralny komputer rozdaje karty. Tylko to gwarantuje, że wszystko idzie z jednej "transzy"
Ale nie wnikam ,bo idę spać,i tak dziś była przesada,bo robiłem do 21 od 7 rano z 2 godz. przerwą...
joker007 właśnie przeczytałem. Ma to swoje plusy. Jest to jedyna okazja by zawrzeć zakład przy użyciu karty płatniczej. Ja nie znoszę nosić gotówki. No ale. Pinkolę te całe TS. 20zł dziennie, które miałbym przeznaczy na grę, jutro wydam na czteropak Warki i dobrego Kebaba 

@joker007: co do pozostałych gier liczbowych to nie ma problemu. Losować Ci liczby może nawet sierotka z koszyka, ale nie KASKADE
Jak pojadę do Niemiec,to możliwe ,że sobie załatwię neta-to nie uniknione
@ Pasko
Do generowania liczb w grach TS wystarczą proste generatory kongruentne (liniowe). Ich implementacja zawsze opiera się jednak na jakimś "seedzie". Może się zdarzyć tak, że n lottomatów wygeneruje te same liczby w tym samym czasie i wcale nie trzeba do tego centralnego nimi sterowania...
Do generowania liczb w grach TS wystarczą proste generatory kongruentne (liniowe). Ich implementacja zawsze opiera się jednak na jakimś "seedzie". Może się zdarzyć tak, że n lottomatów wygeneruje te same liczby w tym samym czasie i wcale nie trzeba do tego centralnego nimi sterowania...
Jeśli REALA terminale potrafią podawać liczby z większym prawdopodobieństwem, a nie w sposób losowy to nawet lepiej 

Użytkownik neq dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
joker007 w loteriach i grach losowych nie wystarczy prosty generator... Minister skarbu nie przepuści tego. Ja brałem udział w organizacji loterii i wiem ile było zachodu z udowodnieniem losowości. Nasz system opierał się na pobieraniu mikro-czasu i temperatury procesora... ble ble ble...
Wszystko super, ale nie KASKADA. Bo tu jest pula losów... i nie może być np. 2 wygranych głównych
OPA a jak Keno zachowuje się w żółtych budach? Przyznam szczerze że jeszcze nie grałem nigdy...
Pasko, może być bo zawsze mogą puścić do sprzedaży drugą transzę losów. Na razie nam to nie grozi przy tym poziomie sprzedaży 

@ Lestek
Zgadza się. I często właśnie takie rzeczy (np. czas procesora) przyjmuje się za seed... Chodzi jednak o to, że nikt poza TS nie wie, jak to działa NAPRAWDĘ...
Zgadza się. I często właśnie takie rzeczy (np. czas procesora) przyjmuje się za seed... Chodzi jednak o to, że nikt poza TS nie wie, jak to działa NAPRAWDĘ...
Kiedyś czytałem opis jak to działa i zaznaczam, że wszystkim steruje centralny komputer.
@ Pasko
Wszystko to jest jedynie kwestią "obudowania" generatora w odpowiedni algorytm...
Wszystko to jest jedynie kwestią "obudowania" generatora w odpowiedni algorytm...
Ja niedawno wyczaiłem jakiś sposób na ich keno,tylko zapomniałem co brałem pod uwagę,ale to nic trudnego...tam przynamniej nie nas nie wydymają...
We wszystkich grach jeden lottomat nie musi się oglądać na drugi. Dlatego nie dziwi, że czasami jest np. kilka "szóstek" na chybił trafił, mimo, że nie wysłano aż 14 milionów zakładów. Możecie przecież nawet skreślić sami. Taki REAL może nie mieć generatora tylko jakiegoś klauna z koszykiem, który na Waszą prośbę wyciągnie 6 piłek, a potem prześle liczby do centralnego komputera Lotto.
Tzn. REAL i tak jest przecież podpięty do centralnego komputera TS, bo jakby inaczej otrzymywali wysyłane zakłady 

Pasko:
$zakres = array_fill(1,49);
$liczby = array_rand($zakres, 6);
I wszystko
$zakres = array_fill(1,49);
$liczby = array_rand($zakres, 6);
I wszystko

Użytkownik joker007 dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
Pasko: podałem pierwszy lepszy przykład z brzegu 
Kilka dni temu podałem kod źródłowy w C kaskady
Wystarczyło skopiować i skompilować. Napisane na kolanie. Ciekawe ile G Tech zgarnął

Kilka dni temu podałem kod źródłowy w C kaskady
Wystarczyło skopiować i skompilować. Napisane na kolanie. Ciekawe ile G Tech zgarnąłUżytkownik Pasko dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
@ Pasko
Wydaje mi się, że kupony z Reala dostają off-line, tzn. kopię wydrukowaną na drugim rulonie, którą zawsze zostawia sobie sklep. Byłoby to dla mnie dziwne, gdyby niezależna firma podpięła - jakby nie było - kasy fiskalne (z danymi o utargu itd.) do komputera TS.
Wydaje mi się, że kupony z Reala dostają off-line, tzn. kopię wydrukowaną na drugim rulonie, którą zawsze zostawia sobie sklep. Byłoby to dla mnie dziwne, gdyby niezależna firma podpięła - jakby nie było - kasy fiskalne (z danymi o utargu itd.) do komputera TS.
PA wszystkim i pomyślcie i niemieckim keno,bo Pasko jak widzę nie wnika i myślcie jaki jest algorytm losowanych liczb na lottomatach ,a może wygracie,powodzenia
A tak w ogóle, to nie można było użyć innego określenia tylko "transza" 

@joker007 kasy fiskalne Reala to też zwykłe terminale i one nie przechowują danych o utargu. Robi to centralny komputer sklepu z modułem fiskalnym.
@joker007: to jest bardzo możliwe. Ale właśnie dlatego myślę, że w KASKADĘ nie zagrasz w REAL. Pozostałe gry ok
Użytkownik joker007 dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
W ogóle teraz to mamy jeszcze bardziej dwuznaczne zdanie "gram w realu" ;D
Kaskada to zwykłe, najzwyklejsze losy więc jest określona pula losów.
Ja nie widzę żadnych problemów z podłączeniem systemu Reala do sieci Lotto. Jaki problem jest w przygotowaniu modułu, który komunikuje się z systemem TS?
Ja nie widzę żadnych problemów z podłączeniem systemu Reala do sieci Lotto. Jaki problem jest w przygotowaniu modułu, który komunikuje się z systemem TS?
@ Lestek
Masz rację, ale kasy mimo wszystko przechowują dane na dwóch kopiach "paragonów". Nie jestem na bieżąco z przepisami VAT w zakresie kas fiskalnych (bo sam wystawiam tylko faktury, nie prowadzę sprzedaży detalicznej), ale kiedyś były przecież artykuły o tym, jak to kopie paragonów, które zostają w sklepach blakną. W końcu MinFin zgodził się na to, by można było je archiwizować w sposób cyfrowy. Ale jednak fizycznie muszą chyba istnieć (jeśli ktoś wie, że jest inaczej, niech mnie skoryguje).
Masz rację, ale kasy mimo wszystko przechowują dane na dwóch kopiach "paragonów". Nie jestem na bieżąco z przepisami VAT w zakresie kas fiskalnych (bo sam wystawiam tylko faktury, nie prowadzę sprzedaży detalicznej), ale kiedyś były przecież artykuły o tym, jak to kopie paragonów, które zostają w sklepach blakną. W końcu MinFin zgodził się na to, by można było je archiwizować w sposób cyfrowy. Ale jednak fizycznie muszą chyba istnieć (jeśli ktoś wie, że jest inaczej, niech mnie skoryguje).
Przecież kasa musi otrzymać numer seryjny który nadaje komputer zatem tak, Real jest podłączony do sieci TS.
joker007 moim zdaniem nie ma takiej możliwości, żeby kasa Realu przechowywała kopię Twojego kuponu lotka. Kasy fiskalne np. przy niektórych raportach zadrukowują tylko jedną rolkę. Tak jest w Elzabie i w Posnecie.
@ Lestek
Numer kasie można kazać drukować i bez podłączania do TS.
Numer kasie można kazać drukować i bez podłączania do TS.
Dla przykładu raport kasjera w Posnecie Bingo, drukowany jest tylko w jednym egzemplarzu. Druga rolka obraca się pusta.
@ Lestek
Żeby dojść do tego, jak to jest z Realem, trzeba by się do niego wybrać
Nie wiemy, jakie tam stoją kasy i co one tak naprawdę robią...
Żeby dojść do tego, jak to jest z Realem, trzeba by się do niego wybrać
Nie wiemy, jakie tam stoją kasy i co one tak naprawdę robią...@joker007 tak, a jakim cudem TS stwierdzi o 23, że w realu padła 6-tka? Nie ma szans, kasy są podłączone do systemu.
Użytkownik lottotest dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
Użytkownik Lestek dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
Ciekawe czy papier do drukarek lottomatu jest ścisłego zarachowania. Na odwrocie jest jakiś numer seryjny, Co on oznacza?
@ Lestek
http://mojafirma.infor.pl/podatki/117269,Czy-raporty-kasowe-mozna-archiwizowac-na-elektronicznych-nosnikach.html
Pewnie działa to tak, że o określonej godzinie przygotowywany jest ekstrakt dla TS z danymi wyłącznie o zakładach albo też po każdym zakładzie info o jego zawarciu wysyłana jest przez linię telefoniczną lub stałe łącze do TS (jak w przypadku akceptacji kart). Naprawdę trudno mi uwierzyć, by Real zgodził się na bardziej "inwazyjne" roziwązanie.
http://mojafirma.infor.pl/podatki/117269,Czy-raporty-kasowe-mozna-archiwizowac-na-elektronicznych-nosnikach.html
Pewnie działa to tak, że o określonej godzinie przygotowywany jest ekstrakt dla TS z danymi wyłącznie o zakładach albo też po każdym zakładzie info o jego zawarciu wysyłana jest przez linię telefoniczną lub stałe łącze do TS (jak w przypadku akceptacji kart). Naprawdę trudno mi uwierzyć, by Real zgodził się na bardziej "inwazyjne" roziwązanie.
joker007 real wcale nie musi się zgadzać na inwazyjne rozwiązania. Na serwerze w sklepie instalujesz odpowiedni moduł, który komunikuje się z TS i finał. Przecież nikt im nie każe wysyłać raportu sprzedaży. Pamiętaj że real bierze udział w programie lojalnościowym Payback, który obsługuje zewnętrzna firma i nie ma żadnych problemów. Dane z kasy idą do operatora programu lojalnościowego poprzez serwer w sklepie. Widziałem takie urządzenie w Bytomiu.
Użytkownik lottotest dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
@ Lestek
Nie wiem, nie widziałem, w Realu nigdy nie byłem
Na kasach też się za bardzo nie znam... Tak czy inaczej, nie odpowiedzieliśmy na wyjściowe pytanie: czy kasy losują zestawy liczb...
Nie wiem, nie widziałem, w Realu nigdy nie byłem
Na kasach też się za bardzo nie znam... Tak czy inaczej, nie odpowiedzieliśmy na wyjściowe pytanie: czy kasy losują zestawy liczb...Odpowiedzieliśmy, nie losują. Nie robią tego nawet terminale. Pseudolosowe zakłady generuje super mózg w TS.
Jeśli tak, to hmm... Pojawia się kolejna wątpliwość: czy te zestawy liczb są przez "supermózg" losowane on-line (w odpowiedzi na zapytanie z terminala), czy są już przygotowane wcześniej i udostępniane np. w reakcji na bieżącą sprzedaż, wyniki ostatnich losowań itp. Czyli czy są rzeczywiście "losowane" (generowane) ad hoc, czy nie...
Z punktu widzenia programowania jest to zupełnie bez znaczenia, bo czy wylosujesz 6 liczb z zakresu czy też jeden zestaw z wszyskich możliwych kombinacji, wychodzi na jedno.
@ Lestek
Nie jest wszystko jedno. Gdyby zestawy szóstek były preparowane na podstawie wyników sprzedaży, wyników wcześniejszych losowań itd., a nie faktycznie generowane, to TS mógłby wpływać na zmniejszenie prawdopodobieństwa na trafienie szóstki w bardzo prosty sposób...
Nie jest wszystko jedno. Gdyby zestawy szóstek były preparowane na podstawie wyników sprzedaży, wyników wcześniejszych losowań itd., a nie faktycznie generowane, to TS mógłby wpływać na zmniejszenie prawdopodobieństwa na trafienie szóstki w bardzo prosty sposób...
Słońce wstaje ,dzień się budzi a wygrana w totka wciąż nas łudzi. Witam z rana.
Dzien dobry.. . 

Użytkownik andrre dodał nowy komentarz w temacie Rusza KASKADA - nowa gra Totalizatora
Może i tak ale cóż cozymś rozum trza zająć prawda. A jak u Ciebie idzie typowanie bo wiesz nie miałem jakoś nigdy okazji zapytać
Rozumiem to go usuń i kliknji od czasu do czasu a nie trzęsie w autobusie?
Z typowaniem to u mnie różnie. Trafiam jak nie gram. Jak gram to nic.