Wpisy 1 102 109 – 1 102 208
10 września 2012 11:21 → 10 września 2012 12:33, 100 wpisów
Medea
Ulala
Ulala
ulala,moze ulexxa ma kogos serdecznego kto by jej podal reke
dobre slowo powiedzial bylo by jej lzej
dobre slowo powiedzial bylo by jej lzej
Są nietypowe nazwiska,a rodzice dają jeszcze nietypowe imiona.
Byl u nas pracownik -Śledź Polikarp.
Byl u nas pracownik -Śledź Polikarp.
emerytka46
Ja byłam ostatnio trochę oderwana od tutejsszych nowinek cóż praca, ale jak rozumiem udało ci się co nieco wyszarpnąć z TS
Ja byłam ostatnio trochę oderwana od tutejsszych nowinek cóż praca, ale jak rozumiem udało ci się co nieco wyszarpnąć z TS
dać dziecku na imię śledź ,straszną krzywdę mu zrobili
Gdzie idziesz? A do śledzia na imieniny
Gdzie idziesz? A do śledzia na imieniny
emerytka46
Nazwiska pochodzące od rzeczowników i przymiotników to akurat nie powinny być uważane za nietypowe, bo jednak panowie szlachta byli tylko jakimiś 10 % całego społeczeństwa. A u nas jeszcze długo po wprowadzeniu chrześcijaństwa imieniem człowieka niskiego stanu mógł być rzeczownik np. Paździerz, Kołek, Zając itp. Później takie cudaki stały się przezwiskami umożliwiającymi odróżnik o którego z 14 Janów we wsi nam chodzi. Ale trzeba przyznać, że ludzie czasami zachowują się jak kretyni wybierając imię dla dziecka gdy noszą nazwisko typu Gwóźdź, Kowal, Szewc,Głódk, Kluska itp.
Lila
Nazwiska pochodzące od rzeczowników i przymiotników to akurat nie powinny być uważane za nietypowe, bo jednak panowie szlachta byli tylko jakimiś 10 % całego społeczeństwa. A u nas jeszcze długo po wprowadzeniu chrześcijaństwa imieniem człowieka niskiego stanu mógł być rzeczownik np. Paździerz, Kołek, Zając itp. Później takie cudaki stały się przezwiskami umożliwiającymi odróżnik o którego z 14 Janów we wsi nam chodzi. Ale trzeba przyznać, że ludzie czasami zachowują się jak kretyni wybierając imię dla dziecka gdy noszą nazwisko typu Gwóźdź, Kowal, Szewc,Głódk, Kluska itp.
Lila
Lila
Imieniny śledzia no niech pomyślę by trzymać się tradycji to chyba we wtorek przed Popielcem
Imieniny śledzia no niech pomyślę by trzymać się tradycji to chyba we wtorek przed Popielcem
Lila
Mogli dzieciakowi jeszcze bardziej przyłożyć robiąc z niego Polikarpa Bazylego Śledzia. Koleżankom bardzo odradzam panującą w moim miasteczku modę polegającą na nadawaniu imienia jakie przynosi święty będący patronem dnia urodzin. Można bowiem dziecku zmarnowac życie, bo niektórzy święci żyli dość dawno i ich imiona jakby z lekka wyszły z użycia jak Izydor, Roch, Kosma, Perpetua itp. o wspominanej już tu kiedyś przeze mnie mojej ukochanej Sexburdze
Mogli dzieciakowi jeszcze bardziej przyłożyć robiąc z niego Polikarpa Bazylego Śledzia. Koleżankom bardzo odradzam panującą w moim miasteczku modę polegającą na nadawaniu imienia jakie przynosi święty będący patronem dnia urodzin. Można bowiem dziecku zmarnowac życie, bo niektórzy święci żyli dość dawno i ich imiona jakby z lekka wyszły z użycia jak Izydor, Roch, Kosma, Perpetua itp. o wspominanej już tu kiedyś przeze mnie mojej ukochanej Sexburdze
Lila
To sie nie ma z czego śmiać. Urzędnik teraz nie może odmówić wpisania żadnego nawet kretyńskiego imienia jeśli zgodnie z obowiązującym przepisem pozwala ono na identyfikację płci czyli w przypadku kobiet jest na ten przykład zakończone na samogłoskę "a" charakterystyczną dla rzeczowników rodzaju żeńskiego w języku polskim. A takie rozluźnienie zawdzięczamy między innymi rodzicom chcącym synusiowi dać na drugie imię Dąb oraz innym państwu walczącym jak lwy o wpisanie ich słodziutkiej córeczce imienia Poziomka
To sie nie ma z czego śmiać. Urzędnik teraz nie może odmówić wpisania żadnego nawet kretyńskiego imienia jeśli zgodnie z obowiązującym przepisem pozwala ono na identyfikację płci czyli w przypadku kobiet jest na ten przykład zakończone na samogłoskę "a" charakterystyczną dla rzeczowników rodzaju żeńskiego w języku polskim. A takie rozluźnienie zawdzięczamy między innymi rodzicom chcącym synusiowi dać na drugie imię Dąb oraz innym państwu walczącym jak lwy o wpisanie ich słodziutkiej córeczce imienia Poziomka
A propos tej ostatniej sprawy jakoś mnie nie zdziwi jak kiedyś w prasie przeczytam, że kobieta o inicjałach P. jakoś tam zamordowała swoich rodziców w afekcie po powrocie z pracy gdy po raz enty bezskutecznie próbowała przekonać klienta swojego pracodawcy, że telefon od niej to nie jest kolejny żart telefoniczny.
Lila
Mercedes może być, bo to w końcu imię pewnej damy nadane samochodowi
Mercedes może być, bo to w końcu imię pewnej damy nadane samochodowi
Medea , ja mam 2 imiona i długie nazwisko , tylko w dokumentach do urzędu podaje oba , swoim dzieciom też dałem po 2 imiona , nie wymyślałem jakichś cudaków tylko normalne , polskie
medea...Alfa Romeo podobno też ale mi się one tylko z samochodami kojarzą i na pewno nie dałabym swojej córce imienia mercedes
Ale już na ten przykład Miłochna Lewa lub Bożydar Karaboski gdyby istnieli gdzieś poza dowcipami to powinni rodziców ubić a każdy sąd powienien ich uniewinnić
medea....kolega miał w podstawówce na imię January a na nazwisko Fredro tez było kupa śmiechu
jackwar
Ja też mam normalne typowe imiona podobnie jak większośc mojej rodziny, ale że tak powiem świry są wśród nas.
Lila
To nieładnie tak się chwalić, ale z taką pewną nieśmiałością przyznam, że ja też jeśli doliczymy to z bierzmowania
Ja też mam normalne typowe imiona podobnie jak większośc mojej rodziny, ale że tak powiem świry są wśród nas.
Lila
To nieładnie tak się chwalić, ale z taką pewną nieśmiałością przyznam, że ja też jeśli doliczymy to z bierzmowania
Medea , na pewno znasz taką dziewczynkę Klaudia Kulawik . Ostatnio czytałem że imie Klaudia , Klaudiusz oznacza Kulawy więc chyba pasuje
Lila.
Imię to Polikarp.
Imię to Polikarp.
medea...no to trzecie z bierzmowania.Imiona mam liliana swoje,drugie po babci(dobrze że nie miała miłochna) a trzecie z bierzmowania po ciotce która była moją chrzestną na tym że bierzmowaniu.Tragedii nie ma
jackwar
Rzeczywiście byłby to ciekawy zbieg okoliczności. Nie jestem jednak pewna czy taka jest etymologia tego imienia. W końcu nie było to imię własne tylko nazwisko rodowe w Starożytnym Rzymie
Rzeczywiście byłby to ciekawy zbieg okoliczności. Nie jestem jednak pewna czy taka jest etymologia tego imienia. W końcu nie było to imię własne tylko nazwisko rodowe w Starożytnym Rzymie
ja mam dwa jako jedyny z rodzeństwa bo rodzice nie mogli się zdecydować
jackwar
No rzeczywiście claudus po łacinie to kulawy czyli oni Rzymianie też kiedyś w swojej przeszłości przekształcili przezwiska w nazwiska
No rzeczywiście claudus po łacinie to kulawy czyli oni Rzymianie też kiedyś w swojej przeszłości przekształcili przezwiska w nazwiska
Jackwar
medea , ja czytałem że tak jest z tą Klaudią , mam też siostrzenice Klaudię ale nie chcę ją dobijać Uważam że imię jest ważne i ma wpływ na charakter człowieka , jest taka stronka ,l zaraz podam link i tam są opisane charaktery imienia .
Mój ojciec miał trzy imiona,jak poszedł mnie zameldować,to myślał,że tak trzeba i w ten sposób mam trzy imiona.Z bierzmowania czwarte.
Jest w czym wybierać.
Jest w czym wybierać.
jackwar
Dzięki za linki. Sporo o tym czytałam, ale w wersji papierowej więc fajnie będzie mieć pod ręką ściągę w internecie
Dzięki za linki. Sporo o tym czytałam, ale w wersji papierowej więc fajnie będzie mieć pod ręką ściągę w internecie
Robal.
Jesteś? Masz dzisiaj 3 lata na MP.
Za następne lata
Jesteś? Masz dzisiaj 3 lata na MP.
Za następne lata
Medea , co do imion to sprawdzałem i w większości mi się zgadza 80-60 % reszta pewnie zależy od innych czynników .
emerytka46
Jeszcze ciekawiej wyglądała sytuacja z całkowicie samowolnym bezprawiem w zmianie nazwisk autochtonów u mnie na Dolnym Śląsku. Jeden pan, którego wnuczce pomagałam prowadzić sprawę spadkową a następnie proces z gminą o pewną nieruchomość w Karpaczu miał jakieś dziesięć różnych oficjalnych imion i nazwisk w różnych zestawieniach w zależności od fantazji powojennych urzędników. Jak się okazuje na tyle sposobów można zapisać imiona cżłowieka, który według aktu urodzenia sporządzenego przez pastora parafii ewangelickiej w jednej z pojaworskich wsi otrzymał na chrzcie imiona Jurgen Gunter ( nie chce mi się szukać ustawień do umlautów)
Jeszcze ciekawiej wyglądała sytuacja z całkowicie samowolnym bezprawiem w zmianie nazwisk autochtonów u mnie na Dolnym Śląsku. Jeden pan, którego wnuczce pomagałam prowadzić sprawę spadkową a następnie proces z gminą o pewną nieruchomość w Karpaczu miał jakieś dziesięć różnych oficjalnych imion i nazwisk w różnych zestawieniach w zależności od fantazji powojennych urzędników. Jak się okazuje na tyle sposobów można zapisać imiona cżłowieka, który według aktu urodzenia sporządzenego przez pastora parafii ewangelickiej w jednej z pojaworskich wsi otrzymał na chrzcie imiona Jurgen Gunter ( nie chce mi się szukać ustawień do umlautów)
jackwar..moje imię się nie zgadzaco tam pisza to same bzdety nie zgadzające się ze mną
Lila , ręczę ci że w 60 % się zgadza , daj to do przeczytania osobie która cię bardzo dobrze zna sama nie oceniaj
Medea.
U nas na Śląsku po wojnie zmuszano do zmiany imion i pisowni nazwisk.
U nas na Śląsku po wojnie zmuszano do zmiany imion i pisowni nazwisk.
lila...ty ty wiecej gadulka ..tak nie mozna póznoo typuje w profilu.. i znikam...
obserwatorzy
widzicie ? - jubileusz jest, to dziś nawet typnę, a Wy
pokażcie, że macie poczucie
robaluu..
jackwar..ok dam dzisiaj swojemu mężowi a jak powie że coś tam jest prawda to walizki może zacząc pakować
Lila , no nie wmawiaj mi że twój własny mąż cie zna on jeszcze jest zaślepiony miłością
lila..aa wpintol przestaj ..wcześniej ..jak wszyscy obserwują twój i idą tam w kolekury..
lila
jackwar no i albo po chłopie, albo nie wszystko przeczyta
jackwar no i albo po chłopie, albo nie wszystko przeczyta
jackwar..prawie on jest 68 ja 77 yo jak on szedł do wojska to ja miałam 11 lat,to faktycznie od piaskownicy
jackwar.taaaa w Szkopach jak miałam 24 lata zapewniam Cię że w pieluszkach już nie śmigałam
Lila to o tobie
Te kobiety umieją rozkazywać, w razie potrzeby wykazując dużo sprytu. Na zewnątrz są to istoty pełne majestatu, wysoko noszące głowę. Umieją cudownie przystosowywać się do sytuacji nawet najbardziej szokujących, "zaliczając", jak to się mówi najsilniejsze ciosy i nie tracąc spokoju - chyba że nadchodzi chwila zemsty...
Te kobiety umieją rozkazywać, w razie potrzeby wykazując dużo sprytu. Na zewnątrz są to istoty pełne majestatu, wysoko noszące głowę. Umieją cudownie przystosowywać się do sytuacji nawet najbardziej szokujących, "zaliczając", jak to się mówi najsilniejsze ciosy i nie tracąc spokoju - chyba że nadchodzi chwila zemsty...
lila...tak samo jak kiedyś zaraz blisko na zywo ja podałem 2/2 i twwoje tez 2/2 ..i kombinuj na 5/5 a realu kolektury i co za pózno wysłane co wtedy
jackwar....guzik prawdaale zemsta potrafi być słodka nie zależnie od czasu ile na nią muszę czekać Gdybym tak wysoko głowę nosiła to nie potykałabym się 30 razy dziennie
lila ..jak pózno ty typuje w profilu ...ja nie słucham
krzysio..dawaj 2/2.Ja mam już wysłane ale teścia wyślę żeby się puścił a co,niech też ma coś z życia
lila...ale trache jestem kuzwa ..ty pierwsza dawaj 2/2
lila...ja 65 i 39...
jackwar..
jak pewnie twój ma germańskie imie to i imiennik germański , weź odpowiednik polskiego imienia
lila..lepiej nie isc w realu
...moje 2/2 napewno nie wskoczy
...moje 2/2 napewno nie wskoczy
krzysio......zaraz puścimy i się nic nie martw,jak nie wejdzie to tragedii nie ma
lila...jak ty przegroosz ..ty pewnie chcesz do mnie
emerytka46
Moi przodkowie ze strony ojca to rodowici Polacy, ale pozostawili nam nazwisko z piękną acz rzadką literą "ą". W czasie wojny brat dziadka został wcielony do Armii Czerwonej a potem przeniesiony do armii polskiej. Radziecka komisja poborowa złożona z samych Rosjan zapisała mu nazwisko w papierach przez "on" . I tak dwaj bracia mają różne na pozór nazwiska
Moi przodkowie ze strony ojca to rodowici Polacy, ale pozostawili nam nazwisko z piękną acz rzadką literą "ą". W czasie wojny brat dziadka został wcielony do Armii Czerwonej a potem przeniesiony do armii polskiej. Radziecka komisja poborowa złożona z samych Rosjan zapisała mu nazwisko w papierach przez "on" . I tak dwaj bracia mają różne na pozór nazwiska
Lila i jackwar
Ja mam aramejskie i greckie z pochodzenia imię niestety bez polskich odpowiedników
Ja mam aramejskie i greckie z pochodzenia imię niestety bez polskich odpowiedników
lila..no dobra jasne..zobaczymy dziś ..1 rok pózniej ty nie bedziesz miała taki
dobra juz uciekam..
Lila
Bo ktoś chciał przykryc swoją niekompetencję bądź pomyłkę pod płaszczykiem dbania o język ojczysty Całe szczęście, że teraz już się takich bzdurnych spolszczeń nie robi urzędowo co najwyżej jest to zwykła pomyłka pisarska.
Bo ktoś chciał przykryc swoją niekompetencję bądź pomyłkę pod płaszczykiem dbania o język ojczysty Całe szczęście, że teraz już się takich bzdurnych spolszczeń nie robi urzędowo co najwyżej jest to zwykła pomyłka pisarska.