Wpisy 1 321 025 – 1 321 124
8 stycznia 2013 00:01 → 8 stycznia 2013 07:24, 100 wpisów
dobranoc do jutra do 14
Sprawa jest bardziej złożona - tylko oszołomstwo porywa się z motyką na księżyc.Należy powiedzieć sobie jasno, byliśmy słabi - straciliśmy kwiat młodzieży i piękną Warszawę.
Tylko głupcy mogli sadzić, że Stalin pozwoli na zainstalowanie takiego lub innego rządu, okupując wyzwolenie Polski, setkami tysięcy poległych.
Zwycięzcy piszą historię ... oni osądzają innych .
Tylko głupcy mogli sadzić, że Stalin pozwoli na zainstalowanie takiego lub innego rządu, okupując wyzwolenie Polski, setkami tysięcy poległych.
Zwycięzcy piszą historię ... oni osądzają innych .
Cahari,Podchodi Stalin tfu,do naszego Orła i mówi"widzisz,piórka ci podciąłem,koronę zrzuciłem i co, ty na ,to a Orzeł na to:chćbyś mnie do gołej skóry ogolił to i tak gwiazdy pięćoramiennej ze mnie nie zrobisz kaloszaku jeden"tfu
Ide spać bo wcześnie muszę jechać do bióra. cathari fajnie się z tobą pisze, lubie wspomnienia o naszych bohaterach

Cathari wszystko O.K.-Ale dziwi mnie(trochę)Twoja ninawiść do Kościoła Kat.(W czym Ci zawinił?)
KrK jest sektą której się udało , dla której głupota jest agarem.
Jak można wierzyć w takie bzdety ?
Skoro Kain zabił Abla, to cały ród ludzki wywodzi się od Kaina i Ewy - czyli Kain dymał Ewę i z tych kazirodczych stosunków powstało coś takiego, co wierzy w takie bajki.
Skoro cały KrK nie uznaje teorii ewolucji, to skąd się wzięły rasy ludzkie - był też bóg murzyn?
Powiedz mi kiedy urodził się Jezus ... tego nikt nie wie !
To, że nie jest znana data, to mnie nie dziwi, nie jest znany rok urodzenia, natomiast zastanawiające jest to, że zachował się napletek w ilości 13 sztuk - wszystkie ponoć oryginalne, które były relikwiami na początku 20 wieku.
Tego nawet Smoleń z Laskowikiem by nie wymyślili !!!
Można być wierzącym, ale nie bezmyślnym łatwowiernym głupcem.
Jak można wierzyć w takie bzdety ?
Skoro Kain zabił Abla, to cały ród ludzki wywodzi się od Kaina i Ewy - czyli Kain dymał Ewę i z tych kazirodczych stosunków powstało coś takiego, co wierzy w takie bajki.
Skoro cały KrK nie uznaje teorii ewolucji, to skąd się wzięły rasy ludzkie - był też bóg murzyn?
Powiedz mi kiedy urodził się Jezus ... tego nikt nie wie !
To, że nie jest znana data, to mnie nie dziwi, nie jest znany rok urodzenia, natomiast zastanawiające jest to, że zachował się napletek w ilości 13 sztuk - wszystkie ponoć oryginalne, które były relikwiami na początku 20 wieku.
Tego nawet Smoleń z Laskowikiem by nie wymyślili !!!
Można być wierzącym, ale nie bezmyślnym łatwowiernym głupcem.
Coś Ci Się poplątało-bo w/g Biblii ród Ludzki pochodzi od Adama i Ewy(nie Kaina).A'propos:WIARA -to nie nauka ,albo się wierzy,albo nie
podobno ma 67 lat ? A pisze takie teksty watpie w ten wien bez urazy dziadki w takim wieku klepia ruźance i czekaja na kostuche
LOTTOMAT ?
LOTTOMAT ?
Francik toś się szajsnął o całe sto złotych !
Czy mam Ci zeskanować mój dowód osobisty ?
Może w Sączu i okolicy chłopy w tym wieku walą jakieś paciorki, albo inne zabobony ... bo tak kazał proboszcz ubrany w śmieszną sukienkę zwaną rewerendą.
Tylko parafianie /zobacz znaczenie tego słowa w googlach/, są tymi, którzy całują agenta Watykanu po precjozach.
Czy mam Ci zeskanować mój dowód osobisty ?
Może w Sączu i okolicy chłopy w tym wieku walą jakieś paciorki, albo inne zabobony ... bo tak kazał proboszcz ubrany w śmieszną sukienkę zwaną rewerendą.
Tylko parafianie /zobacz znaczenie tego słowa w googlach/, są tymi, którzy całują agenta Watykanu po precjozach.
ja mam wy*ebane na ksiezy itp itd w co wierze moja sprawa i karzdego indywidualnego czlowieka ,
czemu masz taka uraze do ksiezy ? Bil cie za mlodu ? A moze zgwalcil ? Niema nienawisci bez przyczyny uzasadnij
czemu masz taka uraze do ksiezy ? Bil cie za mlodu ? A moze zgwalcil ? Niema nienawisci bez przyczyny uzasadnij
Do gonzaga - jak by na to nie patrzeć, to dymali się w rodzinie - kazirodztwo !
Ojciec z matką Ewą ... tego nie wiadomo czy mieli jakąś córkę ... Kain z matką, albo z siostrami /które nie wiadomo czy były/ - co by nie powiedzieć fajna rodzinka !
Teraz jest to dla mnie zrozumiałe, skąd jest tylu dewiantów, szczególnie wśród kleru.
Ojciec z matką Ewą ... tego nie wiadomo czy mieli jakąś córkę ... Kain z matką, albo z siostrami /które nie wiadomo czy były/ - co by nie powiedzieć fajna rodzinka !
Teraz jest to dla mnie zrozumiałe, skąd jest tylu dewiantów, szczególnie wśród kleru.
powiem ci tak nieobraz sie jezeli masz tyle lat jak muwisz i opracowałeś system na multi muwia zeby nie okreslac czlowieka jak sie niezna wiec nic nienapisze
Francik, bez urazy, bycie homo sapiens zobowiązuje, to , że inni są bez tego sapiens to nie moja broszka.
Powiem jeszcze jedno, być Polakiem, to zobowiązuje, przede wszystkim pisać poprawnie w języku ojczystym - czyżbyś miał miał 2 h lekcji religii kosztem języka ojczystego ?
Powiem jeszcze jedno, być Polakiem, to zobowiązuje, przede wszystkim pisać poprawnie w języku ojczystym - czyżbyś miał miał 2 h lekcji religii kosztem języka ojczystego ?
a bo jak juz ktoś niepoprawnie pisze popełni pare błedów to inteligentym sie niejest bo ? Bo ty tak muwisz ?
Jeżeli chcesz dyskutować to zapoznaj się z tematem(Biblia)(Cathari)
na Podkarpackim proboszcz jest wyrocznią, nie chcę wchodzić w jego kompetencje.Zapytaj swojego miejscowego klechę, czy jesteś inteligentny.
dokładnie to zrobie zgadłeś
rozwiązałeś zagadke ale to nie koniec
wyrocznio matematyczna królowo
rozwiązałeś zagadke ale to nie koniec
wyrocznio matematyczna królowo
jednak klecha cie musiał zgwałcic
bez urazy niemoja sprawa
bez urazy niemoja sprawa
Do gonzaga - kiedyś będąc w Sztokholmie ... był to początek grudnia 1974 r. mieszkałem w hotelu, gdzie były dwie Biblie. Jedna była w języku szwedzkim a druga angielskim.
powiem szczerze - nie przepadam za tego rodzaju literaturą, napisaną przez jakichś pastuchów nad Eufratem.
Tym bardziej mierzi mnie KrK, kiedy poznałem historię papiestwa, kiedy było kilku papieży jednocześnie, którzy jednocześnie czerpali dochody z prowadzonych burdeli - fajni byli ci ojcowie święci ... taki np. Sykstus IV ufundował nawet Kaplice Sykstyńską, za takoweż dochody.
Głupcy wszystko kupią ! ... gdyż głupota jest agarem, dla wszelkiego rodzaju szamanów.
powiem szczerze - nie przepadam za tego rodzaju literaturą, napisaną przez jakichś pastuchów nad Eufratem.
Tym bardziej mierzi mnie KrK, kiedy poznałem historię papiestwa, kiedy było kilku papieży jednocześnie, którzy jednocześnie czerpali dochody z prowadzonych burdeli - fajni byli ci ojcowie święci ... taki np. Sykstus IV ufundował nawet Kaplice Sykstyńską, za takoweż dochody.
Głupcy wszystko kupią ! ... gdyż głupota jest agarem, dla wszelkiego rodzaju szamanów.
a ja się piszę do tego kościoła
http://facet.interia.pl/ciekawostki/news-kosciol-jedi,nId,446186
http://facet.interia.pl/ciekawostki/news-kosciol-jedi,nId,446186
http://www.macierz.org.pl/artykuly/spoleczenstwo/rycerze_i_mistrzowie_jedi_czy_jedizm_zostanie_nowa_religia_ludzkosci.html
To szkoda ,że żadnej nieprzeczytałeś
A Kaplica Sykstyńska to jednak wspaniałe dzieło sztuki
A Kaplica Sykstyńska to jednak wspaniałe dzieło sztuki
hahaha ksings dobre
no i fragment mszy
http://www.joemonster.org/filmy/9633/Kosciol_Jedi
http://www.joemonster.org/filmy/9633/Kosciol_Jedi
może jednak założę swój kościół.
tylko znajdę gdzieś starego,pluszowego misia z wydłubanym oczkiem.usadowię go w kapliczce i poszukam takich,co w niego uwierzą.
spowiedź przez esemesy
pochlałeś-rozgrzeszenie-2 zeta+vat
zgwałciłeś,oooo!to zbrodnia-20 zeta+vat
tylko znajdę gdzieś starego,pluszowego misia z wydłubanym oczkiem.usadowię go w kapliczce i poszukam takich,co w niego uwierzą.
spowiedź przez esemesy
pochlałeś-rozgrzeszenie-2 zeta+vat
zgwałciłeś,oooo!to zbrodnia-20 zeta+vat
bedziesz konkurentem dla rydzyka
Tak jest ! - Kaplicę Sykstyńską ufundował papież Sykstus IV, zwany też Ojcem Świętym, za dochody z prowadzonych burdeli !!!
- teraz jest cacy !!!
- teraz jest cacy !!!
ależ mam potencjał
tyle emerytów i rencistów,ponoć 6 milionów w naszym kraju.tylko złotówka dziennie od każdego.koszyczki takie jak w kościele nie wystarczą.potrzebna łycha od fadromy
tyle emerytów i rencistów,ponoć 6 milionów w naszym kraju.tylko złotówka dziennie od każdego.koszyczki takie jak w kościele nie wystarczą.potrzebna łycha od fadromy
Scjentologię wymyślił L. Ron Hubbard, pisarz science fiction. âJeśli chcesz być bogaty, załóż biznes. Jeżeli chcesz być naprawdę bogaty, załóż religięâ, mawiał wyjątkowo szczerze. Założenia scjentologii wymyślał przez prawie 30 lat.
Myślał...myślał i w końcu załapał kilku popaprańców
Ksings{{hej}
Ksings{{hej}
ja spac dobranoc
do 14:00
do 14:00
Witam wszystkich na czacie
pod rozwagę:1,3,24,26,29,31,33,39,47,57
Miłego Dnia,udanego typowania,wysokich wygranych
Do zobaczenia
pod rozwagę:1,3,24,26,29,31,33,39,47,57
Miłego Dnia,udanego typowania,wysokich wygranych
Do zobaczenia
pylcek siema %3b) mam dyche na dwa losowania na multi %3b)
i do roboty!Nie wierzę aby tylu ludzi grało i nikt nie trafił bonusa!
pylcek tymi liczbami rozwale go .
2 , 3 , 4 , 6 , 10 , 12 , 14 , 33 , 34 , 57
2 , 3 , 4 , 6 , 10 , 12 , 14 , 33 , 34 , 57
pylcek a mini
2 , 3 , 10 , 11 , 17
17 , 24 , 25 , 39 , 41
2 , 3 , 10 , 11 , 17
17 , 24 , 25 , 39 , 41
dobra spadam do 14
narka pylcek powodzenia
narka pylcek powodzenia
witam z rana
polecam dzisiejszy artykuł z dziennika gazety prawnej
piszą tam o totalizatorze i ich błędach w polityce przez ostatnie 5 lat, stracie klientów itd. NIK wykonał kontrole tej instytucji i wychodzą same babole w decyzjach kierownictwa, miedzy innymi poleciał przez to ostatni prezes Dudziński. Polecam przeczytajcie
polecam dzisiejszy artykuł z dziennika gazety prawnej
piszą tam o totalizatorze i ich błędach w polityce przez ostatnie 5 lat, stracie klientów itd. NIK wykonał kontrole tej instytucji i wychodzą same babole w decyzjach kierownictwa, miedzy innymi poleciał przez to ostatni prezes Dudziński. Polecam przeczytajcie
no to czytamy bolek: http://sejmometr.pl/nik_raporty/33150
milej lektury
milej lektury
Tym samym nie został zrealizowany cel nadrzędny Spółki na lata 2007â2011, tj. âMaksymalizacja wpływów do budżetu państwaâ, określony w załączniku 1 do Strategii Spółki pt. Kierunki strategiczne Spółki Totalizator Sportowy na lata 2007â2011.
dziekujemy ci, o najwyzsza izbo kontroli, ze wreszcie napisalas wprost to, co od dawna wiem: ts nie jest od tego, by dostarczac okreslone uslugi swoim klientom, tylko by przynosic zyski skarbowi panstwa... i temu jest podporzadkowana jego polityka... to widac, slychac i czuc
dziekujemy ci, o najwyzsza izbo kontroli, ze wreszcie napisalas wprost to, co od dawna wiem: ts nie jest od tego, by dostarczac okreslone uslugi swoim klientom, tylko by przynosic zyski skarbowi panstwa... i temu jest podporzadkowana jego polityka... to widac, slychac i czuc
Najwyższa Izba Kontroli krytycznie ocenia fakt, iż Spółka do końca listopada 2011 r. nie miała jeszcze opracowanej nowej strategii długoterminowej, pomimo rozpoczęcia prac nad Strategią na lata 2012â2016 w 2010 r.
dlaczego wiec czlonek zarzadu, ktory przeciez wspolnie odpowiada za przygotowanie takiej strategii, zostal 'jednoglosnie' wybrany nowym prezesem zarzadu? w nagrode?
dlaczego wiec czlonek zarzadu, ktory przeciez wspolnie odpowiada za przygotowanie takiej strategii, zostal 'jednoglosnie' wybrany nowym prezesem zarzadu? w nagrode?
W ocenie Najwyższej Izby Kontroli decyzja dotycząca wzrostu ceny zakładów Dużego Lotka â głównego produktu TS, nie była poprzedzona rzetelnymi analizami dotyczącymi wpływu zwiększenia ceny zakładu o 50% na poziom sprzedaży i przychodów z tej gry, przy równoczesnej zmianie nazwy z Dużego Lotka na Lotto.
no jak to? przeciez prezes dudzinski mowil przed kamerami (a wiec chyba bral odpowiedzialnosc za swoje slowa?), ze dokladnie to przeanalizowali przy pomocy m.in. swoich matematykow?
no jak to? przeciez prezes dudzinski mowil przed kamerami (a wiec chyba bral odpowiedzialnosc za swoje slowa?), ze dokladnie to przeanalizowali przy pomocy m.in. swoich matematykow?
W opinii NIK podwyżka ceny zakładu Lotto była jedną z istotniejszych przyczyn znaczącego spadku przychodów z tej gry odnotowanego w 2010 r., dodatkowo pogłębionego jednoczesną zmianą nazwy i logotypu, nie tylko Dużego Lotka, ale prawie wszystkich produktów oraz zmianami regulaminowymi dotyczącymi podziału puli środków na nagrody. Opinię tę potwierdza stwierdzenie Zarządu, zamieszczone w sprawozdaniu z działalności za rok 2010, że wspomniane wyżej zmiany przez wielu klientów zostały odebrane negatywnie i spowodowały ograniczenie sprzedaży produktów Spółki
no to jak to? w koncu to zakumali i nic z tym nie zrobili? i znow pytam: nowego prezesa wybrano w nagrode?
no to jak to? w koncu to zakumali i nic z tym nie zrobili? i znow pytam: nowego prezesa wybrano w nagrode?
swoja droga, czy pan z ts-a jest jeszcze obecny? mialbym do niego pare pytan
Po zmianie ceny, w latach 2009â2010, niekorzystny i nieuzasadniony statystycznie rozkład kumulacji spowodował niższe niż zakładano przychody z gry Lotto.
tak ponoc stwierdzil zarzad lotto... nieuzasadniony statystycznie? czyli ze jak? kumulacje po 30-50 mln mialy nastepowac po sobie juz od chwili zmiany ceny zakladu i nie mialy prawa wystepowac inne? bo nie bardzo rozumiem
tak ponoc stwierdzil zarzad lotto... nieuzasadniony statystycznie? czyli ze jak? kumulacje po 30-50 mln mialy nastepowac po sobie juz od chwili zmiany ceny zakladu i nie mialy prawa wystepowac inne? bo nie bardzo rozumiem
Decyzja o tak dużej zmianie ceny zakładu w Lotto została podjęta praktycznie na podstawie jedynego badania ilościowego wykonanego w dniach od 20 maja do 5 czerwca 2009 r. Celem badania był m.in. wybór optymalnego wzrostu ceny: do 2,5 zł lub do 3 zł.
brawo! decyzje o strategicznym znaczeniu dla spolki podjeto na podstawie jednostkowego badania trwajacego 2 tygodnie, z tego polowa na opracowanie danych no miszczow mamy nieslychanych zarzadzania w tym ts-ie... ze tez nie porwa nam ich do usa na ten przyklad, gdzie nie wiedza jak zarzadzac loteriami
brawo! decyzje o strategicznym znaczeniu dla spolki podjeto na podstawie jednostkowego badania trwajacego 2 tygodnie, z tego polowa na opracowanie danych no miszczow mamy nieslychanych zarzadzania w tym ts-ie... ze tez nie porwa nam ich do usa na ten przyklad, gdzie nie wiedza jak zarzadzac loteriami
no i ciekaw jestem, skad im wyszlo, ze optymalny bedzie wzrost nie do 2,5, tylko do 3 zl, szczegolnie, ze na swiecie rozlewal sie kryzys finansowy
Jednocześnie NIK zauważa, że pozostałe dwa nowe produkty â gra liczbowa Joker, a zwłaszcza loteria pieniężna Los Milionos â nie przyniosły Spółce oczekiwanych przychodów.
to szykujemy sie na koniec jokera... ja plakal po nim nie bede... z los milionos juz w sumie zrezygnowali
to szykujemy sie na koniec jokera... ja plakal po nim nie bede... z los milionos juz w sumie zrezygnowali
NIK zwraca przy tym uwagę, iż prezentowane przez TS plany rozwoju czy też zwiększenia sprzedaży, rozbieżne były z aktualnymi pracami rządowymi, które nie przewidywały wprowadzenia rozwiązań ustawowych umożliwiających ich realizację.
czyli zamiast zajmowaniem sie poprawa sytuacji, zarzad zajmowal sie nierealnymi i z gory skazanymi na porazke projektami... prawda wiec jest, ze dudzinski latal jako lobbysta g-techu... po raz kolejny zadam pytanie: czy pan szpil zostal prezesem w nagrode za takie dzialania zarzadu z lat poprzednich?
czyli zamiast zajmowaniem sie poprawa sytuacji, zarzad zajmowal sie nierealnymi i z gory skazanymi na porazke projektami... prawda wiec jest, ze dudzinski latal jako lobbysta g-techu... po raz kolejny zadam pytanie: czy pan szpil zostal prezesem w nagrode za takie dzialania zarzadu z lat poprzednich?
a, dla zainteresowanych: wieloletnia przewodniczaca rady nadzorczej i jeden z jej czlonkow odeszli w chwile po wyborze na prezesa pana szpila, absolwenta akademii sztuk pieknych... ciekawe dlaczego?
monet
niepotrzebnie czytam to od rana... podniose sobie tylko cisnienie na reszte dnia
niepotrzebnie czytam to od rana... podniose sobie tylko cisnienie na reszte dnia
Jednocześnie NIK zwraca uwagę, iż wprowadzenie nowych kanałów dystrybucji produktów TS, powinno odbyć się w sposób zapewniający pełne zabezpieczenie przed dostępem do hazardu osób nieuprawnionych, w szczególności nieletnich.
ciekawe, jak to rozwiaza w przypadku automatow ze zdrapkami... automat bedzie zadal okazania dowodu?
ciekawe, jak to rozwiaza w przypadku automatow ze zdrapkami... automat bedzie zadal okazania dowodu?
NIK ustalił to co przeciętnie inteligentny klient TSa wie od dawna.
Inna sprawa że NIK zarządów obecnej ekipy rządzącej jest instytucją informacyjną o nieprwidłowościch bez żadnych możliwości sprawczych egzekwowania eliminacji tych błędów.
Popiszą sobie i tyle.
Inna sprawa że NIK zarządów obecnej ekipy rządzącej jest instytucją informacyjną o nieprwidłowościch bez żadnych możliwości sprawczych egzekwowania eliminacji tych błędów.
Popiszą sobie i tyle.
Osiągnięte w poszczególnych latach przychody z Keno były zbliżone do planowanych wielkości. Przychody te stanowiły w latach 2009 i 2010 odpowiednio 3,23% i 3,37% udziału w przychodach Spółki ogółem.
wroble cwierkaja, ze keno mialo byc rekompensata dla g-techu... teraz widac to w pelnej okazalosci... wprowadza sie kosztowna siec keno (monitory, siec, serwer losujacy) po to, by zwiekszyc przychody o ok. 3% czyli 100 mln zl... podczas gdy przy nowych lottomatach (z dotykowym ekranem) wprowadzenie nowego produktu nie wymaga zadnych nakladow zwiazanych z jego dystrybucja (jedynie zmiana oprogramowania lottomatow)
wroble cwierkaja, ze keno mialo byc rekompensata dla g-techu... teraz widac to w pelnej okazalosci... wprowadza sie kosztowna siec keno (monitory, siec, serwer losujacy) po to, by zwiekszyc przychody o ok. 3% czyli 100 mln zl... podczas gdy przy nowych lottomatach (z dotykowym ekranem) wprowadzenie nowego produktu nie wymaga zadnych nakladow zwiazanych z jego dystrybucja (jedynie zmiana oprogramowania lottomatow)
monet, skoro kiedys prokurator dopatrzyl sie u krauzego dzialania na szkode spolki przy sprzedazy JEGO wlasnego majatku, to tym bardziej powinien sie dopatrzyc dzialania na szkode spolki o strategicznym znaczeniu dla gospodarki (kiedys ts mial takie miano, nie wiem, czy nadal je ma)...
Najwyższa Izba Kontroli krytycznie ocenia podejmowane przez Zarząd TS działania w celu zapewnienia transmisji losowań gier liczbowych w telewizji o zasięgu ogólnokrajowym. W ocenie NIK zerwanie współpracy z Telewizją Polsat bez podjęcia negocjacji dotyczących kontynuacji emisji Studia Lotto w kolejnych latach, było działaniem nierzetelnym i niecelowym.
wisienka na torcie
wisienka na torcie
W wyniku tego przeniesienia nastąpił prawie ośmiokrotny spadek oglądalności losowań
wczoraj pierwszy raz w tym roku zagrałem i 2/10 uzyskałem,dno i wodorosty na początek, ale dziś gram dalej
niech TS przeniesie losowania do...tv trwam za bóg zapłać oczywiście
moim zdaniem raport jest i tak zbyt powierzchowny... daloby sie tam zapisac znacznie wiecej wnioskow obciazajacych zarzad... poza tym nik zbyt latwo przyjmowal 'wyjasnienia zarzadu', jak chocby to odnoszace sie do wzrostu ich wynagrodzen... zarzad argumentowal to 'koniecznościa dostosowania wynagrodzeń do stawek rynkowych, prowadzeniem projektów ważnych dla Spółki jak np. wybór operatora systemu on-line, czy też zmiana systemu naliczania nagród w podziale na siły prosprzedażowe i siły pozasprzedażowe'
co ma jedno do drugiego? jaka KONIECZNOSC dostosowania stawek do rynkowych? zarzad to sila prosprzedazowa czy pozasprzedazowa? no chyba to drugie... czyli ze wzrosly im wynagrodzenia, bo postanowili lepiej wynagradzac 'sily pozasprzedazowe'?
co ma jedno do drugiego? jaka KONIECZNOSC dostosowania stawek do rynkowych? zarzad to sila prosprzedazowa czy pozasprzedazowa? no chyba to drugie... czyli ze wzrosly im wynagrodzenia, bo postanowili lepiej wynagradzac 'sily pozasprzedazowe'?
przyznam sie szczerze, ze nie rozumiem i nie przyjmuje ani jednego wyjasnienia zarzadu, ktore nik-owi przedstawiono... a on je lykal