Wpisy 729 201 – 729 300
1 lutego 2012 21:36 → 1 lutego 2012 21:57, 100 wpisów
madzia , wznieś się na wyżyny , tylko nie chamstwa bo tego nie lubię
Może jak pojawią się na świecie kobiety anioły:przestanę się bać:
hipcioo...
dawać losowanko
Twórczość literacka
Pierwsze wiersze opublikowała w krakowskim "Dzienniku Polskim", następnie w "Walce" i "Pokoleniu". W tych czasach Szymborska była związana ze środowiskiem akceptującym socjalistyczną rzeczywistość. W latach 1947-1948 była sekretarzem dwutygodnika oświatowego "Świetlica Krakowska" i â między innymi â zajmowała się ilustracjami do książek.
W 1949 roku pierwszy tomik wierszy Szymborskiej Wiersze (wg innych źródeł Szycie sztandarów) nie został przyjęty do druku, gdyż "nie spełniał wymagań socjalistycznych". Debiutem książkowym został wydany w roku 1952 tomik wierszy Dlatego żyjemy z wierszami m.in. "Młodzieży budującej Nową Hutę" czy "Lenin". Szymborska została przyjęta do Związku Literatów Polskich. Była członkiem PZPR do 1966. W 1953 podpisała się pod wspólną rezolucją grupy członków krakowskiego oddziału ZKP, potępiającą duchownych skazanych w procesie księży z kurii krakowskiej[1]. Już w 1957 Szymborska nawiązała kontakty z paryską "Kulturą" i Jerzym Giedroyciem. W 1964 Szymborska znalazła się wśród sygnatariuszy sfałszowanego przez władze protestu potępiającego Radio Wolna Europa za nagłośnienie Listu 34.
W 1975 podpisała protestacyjny list 59, w którym czołowi polscy intelektualiści, protestowali przeciwko zmianom w konstytucji, wprowadzającym zapis o kierowniczej roli PZPR i wiecznym sojuszu z ZSRR.
Pierwsze wiersze opublikowała w krakowskim "Dzienniku Polskim", następnie w "Walce" i "Pokoleniu". W tych czasach Szymborska była związana ze środowiskiem akceptującym socjalistyczną rzeczywistość. W latach 1947-1948 była sekretarzem dwutygodnika oświatowego "Świetlica Krakowska" i â między innymi â zajmowała się ilustracjami do książek.
W 1949 roku pierwszy tomik wierszy Szymborskiej Wiersze (wg innych źródeł Szycie sztandarów) nie został przyjęty do druku, gdyż "nie spełniał wymagań socjalistycznych". Debiutem książkowym został wydany w roku 1952 tomik wierszy Dlatego żyjemy z wierszami m.in. "Młodzieży budującej Nową Hutę" czy "Lenin". Szymborska została przyjęta do Związku Literatów Polskich. Była członkiem PZPR do 1966. W 1953 podpisała się pod wspólną rezolucją grupy członków krakowskiego oddziału ZKP, potępiającą duchownych skazanych w procesie księży z kurii krakowskiej[1]. Już w 1957 Szymborska nawiązała kontakty z paryską "Kulturą" i Jerzym Giedroyciem. W 1964 Szymborska znalazła się wśród sygnatariuszy sfałszowanego przez władze protestu potępiającego Radio Wolna Europa za nagłośnienie Listu 34.
W 1975 podpisała protestacyjny list 59, w którym czołowi polscy intelektualiści, protestowali przeciwko zmianom w konstytucji, wprowadzającym zapis o kierowniczej roli PZPR i wiecznym sojuszu z ZSRR.
hipcioo...teraz masz zatyouj tam twoja profila
robal...
robal...
ulala...od rana nie byłem przy kompie
znajomy był w kuchni gada gada z tatą
znajomy był w kuchni gada gada z tatą
jackwar >> jak możesz zadawać takie pytania "będziesz szczera" - znasz odp. więc po co pytasz ..
Dzisiaj lotto prowadzi łysa pała a ja zgarniam 10 z plusemi nie ma innej opcji
ulala...normalne postawiłem tylko kawy i poszedłem do pieca
Krzysiu ja tez chodzę do pieca....i do kominka...ogrzewała dom podwójnie
14
madzia , jaki masz stosunek do polityki i na kogo głosowałaś , jeśli nie chcesz to wystarczy mi jakie masz poglądy polityczne
ulala....a ile masz pokój w chałupie , u mnie 5 bez strachu
http://www.youtube.com/watch?v=GQR23MupMrA
dobra znikam..
prawdziwy polityk nigdy nie wypowie sie szczerze na temat swoich poglądów
13max33
nie głosowałam,nie wybieram mniejszego zła,bo to zawsze zło .. moje poglądy polityczne nie mają znaczenia i nie mam stosunku do obecnej polityki,bo to nie jest polityka ...
starczy?
starczy?
Krzysiu 4 pokoje i dwie duze wyrandy jedna jak pokój.strych nie zamieszkały i tam nie ogrzewam
Prawdziwy polityk to taki który ma takie poglądy jakie wymagają od niego wyborcy tudzież takie jakie są najbardziej pożądane
hipcioo...ty dobrze wiesz straszna zima , ty juz siedzieć w domu
powiedz na kogo głosowałaś a powiem kim jesteś
widzisz , tu nie chodziło o to na kogo głosowałaś i jakie mniejsze zło , uważam że jeśli się za coś płaci to powinno się z tego korzystać
widzisz , tu nie chodziło o to na kogo głosowałaś i jakie mniejsze zło , uważam że jeśli się za coś płaci to powinno się z tego korzystać
ulala...
Zaraz zobaczymy kto zostanie milionerem