Wpisy 5 509 252 – 5 509 358
8 lutego 2026 22:05 → 8 lutego 2026 23:47, 100 wpisów
@5 509 239 Pasko:
Czat działał. Ludzie rozmawiali, śmiali się, spierali, ale w granicach. To nie społeczność zepsuła klimat, tylko uleganie krzykaczom, którzy zawsze chcą chaosu, a potem chowają ręce i zgłaszają innych.
Regulamin nie jest po to, żeby nim machać wybiórczo. Jest po to, żeby chronić normalnych użytkowników, a nie agresorów.
Obrażanie, hejt, wulgaryzmy, osobiste ataki — to nie jest „wolność słowa”. To brak wychowania. I na całym świecie działa to tak samo:
chamstwo = konsekwencje
hejt = ban
bez litości i bez teatru odwołań
Nie może być tak, że zgłaszający hejt są karani, a hejter gra ofiarę. To odwracanie logiki do góry nogami.
Ten „nowy” z dzisiaj? To nie był żaden niewinny użytkownik. To był konkretny, znany Ci bandzior, który:
obraził Ciebie imiennie,
zaatakował wielu użytkowników,
sponiewierał całą stronę.
Dlaczego mają cierpieć wszyscy, a nie on jeden?
Bo to jest Twoja strona. Ty za nią odpowiadasz. Nie moderacja na skinienie hejterów, nie banda prowokatorów, tylko Twoje zasady. Społeczność potrzebuje jasnego sygnału:
„Możesz tu być, ale jak jesteś chamem — wypadasz.”
Bez kombinowania. Bez udawania symetrii tam, gdzie jej nie ma.
Normalni ludzie chcą spokoju, nie cyrku.
I jeszcze jedno — najważniejsze:
Nie nagradza się bandytów zmianą zasad.
Bo wtedy oni wygrywają.
Czat działał. Ludzie rozmawiali, śmiali się, spierali, ale w granicach. To nie społeczność zepsuła klimat, tylko uleganie krzykaczom, którzy zawsze chcą chaosu, a potem chowają ręce i zgłaszają innych.
Regulamin nie jest po to, żeby nim machać wybiórczo. Jest po to, żeby chronić normalnych użytkowników, a nie agresorów.
Obrażanie, hejt, wulgaryzmy, osobiste ataki — to nie jest „wolność słowa”. To brak wychowania. I na całym świecie działa to tak samo:
chamstwo = konsekwencje
hejt = ban
bez litości i bez teatru odwołań
Nie może być tak, że zgłaszający hejt są karani, a hejter gra ofiarę. To odwracanie logiki do góry nogami.
Ten „nowy” z dzisiaj? To nie był żaden niewinny użytkownik. To był konkretny, znany Ci bandzior, który:
obraził Ciebie imiennie,
zaatakował wielu użytkowników,
sponiewierał całą stronę.
Dlaczego mają cierpieć wszyscy, a nie on jeden?
Bo to jest Twoja strona. Ty za nią odpowiadasz. Nie moderacja na skinienie hejterów, nie banda prowokatorów, tylko Twoje zasady. Społeczność potrzebuje jasnego sygnału:
„Możesz tu być, ale jak jesteś chamem — wypadasz.”
Bez kombinowania. Bez udawania symetrii tam, gdzie jej nie ma.
Normalni ludzie chcą spokoju, nie cyrku.
I jeszcze jedno — najważniejsze:
Nie nagradza się bandytów zmianą zasad.
Bo wtedy oni wygrywają.
@5 509 252 Czajka: Tu się zgadzam
@5 509 240 Sebastian_M: kiedyś tak było, obecnie modele sztucznej inteligencji zdecydowanie potrafią dużo i rozumieją więcej, bo posiadają wiedzę, której człowiek przez 1000 lat nie mógłby przyswoić.
@5 509 255 Pasko: Opieraj się na własnej.
@5 509 250 Sebastian_M: dzieki za liczby 3 trafiles a ja zle rozpisalem mam 3x3 i 2 a ja na 16 liczb trafile 2 liczby jestes lepszy w typowaniu
@5 509 255 Pasko: Tak ale jest coś takiego jak zrozumienie drugiego człowieka. Tak zwana empatia. AL tego nie potrafi. Działa według schematu.
@5 509 259 Sebastian_M: a Ty potrafisz zrozumieć dlaczego jesteś irytujący?
@5 509 255 Pasko: Postaraj się sam pomyśleć co zrobić aby było tu normalnie. Dlaczego nie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie tylko posiłkujesz się AL ?
Przecież to naprawdę jest takie proste.
Przecież to naprawdę jest takie proste.
@5 509 255 Pasko: Zostaw czat jak jest, tylko banuj za wulgaryzmy i hejt.
@5 509 260 Pasko: Potrafię
@5 509 258: powinno byc 3x2
@5 509 260 Pasko: A Ty potrafisz zrozumieć że straciłeś tu na MP cały szacunek którym darzyli Ciebie inni użytkownicy?
@5 509 260 Pasko: I to piszę nie złośliwie. Nie odbieraj tego jako atak bo tak nie jest.
@5 509 260 Pasko: Ja w przeciwieństwie do Ciebie potrafię zrozumieć i wiem dlaczego jestem tu irytujący dla części osób przebywającym na czacie.
@5 509 260 Pasko:
Nie, Sebastian nie jest irytujący.
Irytujące jest prowokowanie, obrażanie i udawanie, że problemem są ci, którzy zachowują kulturę.
Sebastian rozmawia normalnie, bez wycieczek osobistych, bez jadu i bez potrzeby dowalania innym. Jeśli to kogoś „irytuje”, to nie dlatego, że on robi coś źle — tylko dlatego, że nie wpisuje się w poziom krzyku i chamstwa.
To nie kulturalni użytkownicy są problemem.
Problemem są ci, którzy nie potrafią znieść spokoju, argumentów i normalnej rozmowy.
Więc nie, pytanie jest źle postawione.
Nie „dlaczego Sebastian jest irytujący”, tylko dlaczego niektórych irytuje kultura.
I na tym skończmy, bo normalność nie wymaga tłumaczenia.
Nie, Sebastian nie jest irytujący.
Irytujące jest prowokowanie, obrażanie i udawanie, że problemem są ci, którzy zachowują kulturę.
Sebastian rozmawia normalnie, bez wycieczek osobistych, bez jadu i bez potrzeby dowalania innym. Jeśli to kogoś „irytuje”, to nie dlatego, że on robi coś źle — tylko dlatego, że nie wpisuje się w poziom krzyku i chamstwa.
To nie kulturalni użytkownicy są problemem.
Problemem są ci, którzy nie potrafią znieść spokoju, argumentów i normalnej rozmowy.
Więc nie, pytanie jest źle postawione.
Nie „dlaczego Sebastian jest irytujący”, tylko dlaczego niektórych irytuje kultura.
I na tym skończmy, bo normalność nie wymaga tłumaczenia.
@5 509 261 Sebastian_M: chodzi o to, że AI coś pisze i ja to czytam i stwierdzam... kurcze to ma sens. Tak samo jak mogę przeczytać Twój wpis i tak samo pomyśleć. To czemu nie mogę się posiłkować AI jeśli to co mówi przemawia do mnie, a mogę się posiłkować np. tym co Ty napiszesz?
tak lepiej jak nie widac kto kogo blokuje free flow. kogo nie widze to nieistnieje
@5 509 260 Pasko: Jestem irytujący ale nie ubliżam nikomu. Jestem irytujący ale bardzo często mówię to co myślę i tu jest początek irytacji.
Dopisano wyniki Ekstra Pensja - 6,11,14,18,27 oraz dodatkowa liczba 3
Dopisano wyniki Ekstra Premia - 8,9,18,23,30 oraz dodatkowa liczba 2
Dopisano wyniki Kaskady - 03,05,09,10,11,14,15,16,17,19,23,24
Tak samo jest w programowaniu. Kiedyś żeby napisać program musiałem 2 dni ciężko pracować mózgownicą, teraz 2 minuty tłumaczę AI i cały program mi pisze... ja tylko stwierdzam, że robi to genialnie
jeszcze troche i ludziki nie beda wcale potrzebne tak to sie zaczyna
@5 509 269 Pasko: Nie twierdzę że nie możesz się posiłkować ale Ty robisz to nagminnie i to przekłada się na to że tracisz kontakt z rzeczywistością. A rzeczywistość to My
My wszyscy którzy piszą na czacie a nawet Ci którzy tylko czytają.
My wszyscy którzy piszą na czacie a nawet Ci którzy tylko czytają.
@5 509 271 Sebastian_M: idź do przedszkola, poprzebywaj tydzień z przedszkolakami... zobaczysz, że nie będą Ci ubliżać, ale niektórzy zaczną coraz bardziej być irytujący i Cię męczyć.
narazie idziesz do roboty a tam sami cwansi ludzie wszystko wiedza. pozniej idziesz do roboty a tam same roboty. pozniej juz nie idziesz wcale
@5 509 277 Pasko: To zapytaj jej czy hołota, gamoń, debil, ameba są wulgaryzmami?
@5 509 277 Pasko: W pracy super. Ale w kontaktach międzyludzkich już nie wygląda to tak różowo.
@5 509 280 Pasko:
To tak jakby ktoś chciał z Tobą porozmawiać na jakiś temat a Ty byś cały czas zaglądał do AL i oczywiście Twoje wypowiedzi byłyby super. Tylko gdzie w tym wszystkim byłbyś Ty jako człowiek?
To tak jakby ktoś chciał z Tobą porozmawiać na jakiś temat a Ty byś cały czas zaglądał do AL i oczywiście Twoje wypowiedzi byłyby super. Tylko gdzie w tym wszystkim byłbyś Ty jako człowiek?
@5 509 278 Kawasaki: No do tego to zmierza.
urodzilismy sie w idealnym czasie na styk. bedzie tylko gorzej roboty wszedzie
20 mld robotow od Muska. nie bedzie zal umierac. same przemadrzalki teraz i roboty
20 mld robotow od Muska. nie bedzie zal umierac. same przemadrzalki teraz i roboty
kawasaki ,,a jak np bierzec grube papiery kasa ,, kawasaki idzie do roboty
@5 509 284 Sebastian_M: akurat moderacja i utrzymanie czata to jest praca i chyba te wypowiedzi na czarno są aż nadto merytoryczne
@5 509 286 Kawasaki:
ja wiem tylko jedno w domu kochajacy mąz kultura
baba mu jedzie po majtach zycie tez
wiedz jak wchodzi mp bochater wojny
tu sie moze wyzyć wyzuwac dac upust emocji
bo w domu jak by zapyskował to by z liscia dostał
takie moje zdanie
baba mu jedzie po majtach zycie tez
wiedz jak wchodzi mp bochater wojny
tu sie moze wyzyć wyzuwac dac upust emocji
bo w domu jak by zapyskował to by z liscia dostał
takie moje zdanie
@5 509 288 Pasko: Jeszcze tego nie przeczytałem ale jak przeczytam mogę się odnieść do Twojego pytania.
traktuje mp jako odskocznie
bo na siłke szkoda kasy
bo na siłke szkoda kasy
@5 509 291 wasyl-piaski:
@5 509 295 wasyl-piaski: No to AL Pasko sugeruje zamknąć ten czat lub ograniczyć godzinowo i co Ty na to?
i my nie bedziemy mogli pisac
przez to cos
czemu hejtera nie ma od 00,00 do 6 rano
ino w godz jak wszyscy sa
bo lubi ogladalnosc podnieca go hejt
przez to cos
czemu hejtera nie ma od 00,00 do 6 rano
ino w godz jak wszyscy sa
bo lubi ogladalnosc podnieca go hejt
dobranoc a ja musze jeszcze z 10 km popedalowac zaden robot mnie nie zastapi
@5 509 297 Sebastian_M: nic nie zamykac
@5 509 299 Tupaj: Nawet żona?
@5 509 299 Tupaj: Trafiłeś 3/5 ?
Dopisano wygrane Multi Multi
Dopisano wygrane Mini Lotto - brak głównej wygranej
"czwórka" płatna 1756,80 zł
"trójka" płatna 68,90 zł
"czwórka" płatna 1756,80 zł
"trójka" płatna 68,90 zł
Dopisano wygrane Ekstra Pensji - padło 13 x 1000 zł
Dopisano wygrane Ekstra Premii - padło 3 x 2500 zł
Dopisano wygrane Kaskady - padło 1 x 1000 zł
@5 509 297 Sebastian_M:Konkret, jasno i do powieszenia na ścianie admina — bez lania wody.
Kodeks Admina – najważniejsze zasady
Admin odpowiada za klimat, nie za humory hejterów
Decyzje są podejmowane dla dobra społeczności, a nie pod presją krzykaczy czy zgłoszeń robionych z zemsty.
Regulamin obowiązuje wszystkich – bez wyjątków
Stary, nowy, znajomy, aktywny użytkownik — status nie daje immunitetu.
Hejt, zniewagi, personalne ataki = natychmiastowa reakcja
Bez negocjacji, bez tłumaczeń emocjami. Kultura to minimum wejścia.
Zgłaszający hejt są chronieni, nie karani
Kara dla ofiary to sygnał: lepiej milczeć. A to zabija społeczność.
Prowokacja też jest przewinieniem
Kto świadomie jątrzy, zaczepia i eskaluje — odpowiada tak samo jak ten, kto wybuchnie.
Chamstwo kończy dyskusję
Ban za jawne chamstwo może być ostateczny. Nie wszystko wymaga drugiej szansy.
Nowy użytkownik = obserwacja, nie taryfa ulgowa
Start nie oznacza bezkarności. Szacunek od pierwszego posta albo szybkie pożegnanie.
Jednostka nie dyktuje zmian zasad
Regulamin nie jest zmieniany, bo jeden bandzior robi dym.
Admin nie tłumaczy się z egzekwowania zasad
Zasady są jawne. Ich łamanie nie podlega debacie.
Lepiej stracić jednego toksycznego niż dziesięciu normalnych
Społeczność to nie statystyka, tylko ludzie.
Kodeks Admina – najważniejsze zasady
Admin odpowiada za klimat, nie za humory hejterów
Decyzje są podejmowane dla dobra społeczności, a nie pod presją krzykaczy czy zgłoszeń robionych z zemsty.
Regulamin obowiązuje wszystkich – bez wyjątków
Stary, nowy, znajomy, aktywny użytkownik — status nie daje immunitetu.
Hejt, zniewagi, personalne ataki = natychmiastowa reakcja
Bez negocjacji, bez tłumaczeń emocjami. Kultura to minimum wejścia.
Zgłaszający hejt są chronieni, nie karani
Kara dla ofiary to sygnał: lepiej milczeć. A to zabija społeczność.
Prowokacja też jest przewinieniem
Kto świadomie jątrzy, zaczepia i eskaluje — odpowiada tak samo jak ten, kto wybuchnie.
Chamstwo kończy dyskusję
Ban za jawne chamstwo może być ostateczny. Nie wszystko wymaga drugiej szansy.
Nowy użytkownik = obserwacja, nie taryfa ulgowa
Start nie oznacza bezkarności. Szacunek od pierwszego posta albo szybkie pożegnanie.
Jednostka nie dyktuje zmian zasad
Regulamin nie jest zmieniany, bo jeden bandzior robi dym.
Admin nie tłumaczy się z egzekwowania zasad
Zasady są jawne. Ich łamanie nie podlega debacie.
Lepiej stracić jednego toksycznego niż dziesięciu normalnych
Społeczność to nie statystyka, tylko ludzie.
podejrzewam ze czat by był spokojny 100 jesli cza by potwierdzic dane f/b
wtedy by sie bali o fpierdolik lub o szyby w domu czy aucie
wtedy by sie bali o fpierdolik lub o szyby w domu czy aucie
Popatrzcie ilu ludzi nie typuje od dwóch czy trzech dni, i dlaczego? - To robota hejtera Qmka83/Trisetum typu GTV.
@5 509 308 Czajka:
@5 509 308 Czajka: Wszystko dobrze. Ja bym tu dodał że nie tylko jednostka nie dyktuje zasad.
Gromada ludzi też nie dyktuje zasad. Dlaczego o tym piszę?
Było tak wielokrotnie właśnie tu na czacie że kilka osób dyktowało kogo zbanować. Nawet jak nie mieli racji.
Gromada ludzi też nie dyktuje zasad. Dlaczego o tym piszę?
Było tak wielokrotnie właśnie tu na czacie że kilka osób dyktowało kogo zbanować. Nawet jak nie mieli racji.
@5 509 308 Czajka: Gdyby takie zasady tu obowiązywały nie byłoby problemów i komplikacji.
ja uwazam ze nie powinno byc widoczne dla innych kto kogo blokuje
bo to daje haos
a załoze 2 gie konto
i go pojade
blokuje tak jak na mesangere czy wadszap i cisza
bo to daje haos
a załoze 2 gie konto
i go pojade
blokuje tak jak na mesangere czy wadszap i cisza
Jasne zasady współżycia i nawet blokady są tu zbędne.
@5 509 312 Sebastian_M: 

kiedys nie było blokad poprostu nie pisałes z daną osobą i tyle
@5 509 318 Pasko: Przeczytaj co napisał Czajka. 5 509 308.
Wdrożysz te zasady to nie będziesz musiał pytać się AL o cokolwiek związane z czatem.
Wdrożysz te zasady to nie będziesz musiał pytać się AL o cokolwiek związane z czatem.
@5 509 321 wasyl-piaski: Nie kiedyś , a od 2018 roku na wniosek hejterow wprowadzono podziały.
@5 509 323 Sebastian_M: Trzeba mieć zasady wrodzone, wpojone przez ojca i matkę, nie sztuczna.
poprostu hejt stał sie popularny
@5 509 322 Pasko: Zrezygnuj z blokad. Wróć do starych zasad plus jasny przejrzysty regulamin który będzie egzekwowany i problem ustanie i to w krótkim terminie.
teraz nawet zatrudnia sie hejterów
do niszczenia danej firmy konkurencji
do niszczenia danej firmy konkurencji
u mnie kiedys były 2 firmy z jajkami
hejt nie pomógł
ino 1 litr benzyny
firma i auta poszły z dymem
wygrał ten co miał kase i opłacił bandziorów
hejt nie pomógł
ino 1 litr benzyny
firma i auta poszły z dymem
wygrał ten co miał kase i opłacił bandziorów
@5 509 325 Pasko: Po co te podpowiedzi sztucznej? Nie masz włanej? Przecież wiesz, że Majpan to obecny Qmka83, Triestum , Lokalny_IryD2020 pot tysiącem nicków.Nazwales go słusznie bandyta czatowym.I co? Zaakceptowales jego wulgaryzmy, zezwoliles na używanie obraźliwych słów, i teraz pytasz sztucznej? Sprawdź ile razy padły bezkarnie wyrazy ameba, debil, hołota , imbecyl.Czyje to wyrazy?
mozechciał napisac witam gołota a wyszło witam hołota literówka
Przed chwilą w grze Keno z Mnożnikiem wylosowano mnożnik x10. Zobacz wygrane
@5 509 331 Pasko: Wklejasz to o co pytałeś sztuczna.Po co te głupoty - spamowanie, którego hejter nie zrozumie? Nie zmieniaj zasad, przestrzegaj regulaminu i Kodeksu Admina, nie wstydz się go.
i nagle hej ucichł to jest ciekawe
@5 509 337 wasyl-piaski: Tak , bo chwilowo zrozumieli.Strach ich owional , bo nie będą mogli hejtowac 24/h
hejterzy dostali z liscia od mamusi pora spac
i nastała cisza
mozna pisac do rana
i nastała cisza
mozna pisac do rana
pasko ,,a widzisz tutaj jeden osoby tylko same ma wielenikowy ,, co masz zrobic nie pisze kulturalne ,,a iine ludzie złoscił ,, tak jak Omk83<<< pierwszy wiedział
@5 509 338 Czajka: czyli wystarczy postraszyc
@5 509 341 wasyl-piaski: To co zrobil ten nowy to przestępstwo ścigane z urzędu.Czekamy na ruch admina.
@5 509 333 Czajka: akurat Majpan najprawdopodobniej nie żyje, a pozostałe wymienione przez ciebie nicki - wcale bym nie był pewien, że to jedna osoba
Żeby obrazić wcale nie potrzeba słów wulgarnych
Nie zgrywaj dziewicy
bez odbioru
Żeby obrazić wcale nie potrzeba słów wulgarnych
Nie zgrywaj dziewicy
bez odbioru
umykam na film bedem z doskoku
Przed chwilą padło 66 x 20,20 zł (rozbita premia) w grze Szybkie 600. Zobacz szczegóły
Na podstawie treści, mamy do czynienia z:
Art. 256 §1 k.k. – nawoływanie do nienawiści
Ze względu na narodowość (Ukraińcy),
pochodzenie etniczne,
wyznanie / pochodzenie żydowskie.
Hasła typu j***ć Ukraińców, zbiorowe przypisywanie zbrodni, dehumanizacja – to klasyczne przykłady.
Art. 257 k.k. – publiczne znieważanie grupy ludności
Publiczne,
Jednoznacznie znieważające,
Skierowane do konkretnych grup narodowych i etnicznych.
Art. 212 k.k. – zniesławienie (pomówienie konkretnych osób)
Przypisywanie konkretnym nickom zbrodni (zamordował miliony),
Bez dowodów,
W sposób mogący poniżyć w opinii publicznej.
Element mowy nienawiści o charakterze skrajnym
Treści propagujące przemoc,
Gloryfikacja państwa-agresora,
Jawne wezwania do nienawiści.
To nie jest opinia, to nie jest publicystyka, to nie jest prowokacja.
Niezwłocznie usunąć wpis
Pozostawienie go = tolerowanie przestępstwa.
Zabezpieczyć logi i dane autora
IP,
czas,
konto,
historię edycji.
(Na wypadek zgłoszenia do prokuratury)
Zablokować konto autora
Co najmniej czasowo,
Przy recydywie – trwale.
Zareagować formalnie
W regulaminie,
W komunikacie moderatorskim,
Bez „lsymetryzowania i udawania, że to dyskusja.
Współpracować z organami ścigania, jeśli wpłynie zgłoszenie
Art. 256 §1 k.k. – nawoływanie do nienawiści
Ze względu na narodowość (Ukraińcy),
pochodzenie etniczne,
wyznanie / pochodzenie żydowskie.
Hasła typu j***ć Ukraińców, zbiorowe przypisywanie zbrodni, dehumanizacja – to klasyczne przykłady.
Art. 257 k.k. – publiczne znieważanie grupy ludności
Publiczne,
Jednoznacznie znieważające,
Skierowane do konkretnych grup narodowych i etnicznych.
Art. 212 k.k. – zniesławienie (pomówienie konkretnych osób)
Przypisywanie konkretnym nickom zbrodni (zamordował miliony),
Bez dowodów,
W sposób mogący poniżyć w opinii publicznej.
Element mowy nienawiści o charakterze skrajnym
Treści propagujące przemoc,
Gloryfikacja państwa-agresora,
Jawne wezwania do nienawiści.
To nie jest opinia, to nie jest publicystyka, to nie jest prowokacja.
Niezwłocznie usunąć wpis
Pozostawienie go = tolerowanie przestępstwa.
Zabezpieczyć logi i dane autora
IP,
czas,
konto,
historię edycji.
(Na wypadek zgłoszenia do prokuratury)
Zablokować konto autora
Co najmniej czasowo,
Przy recydywie – trwale.
Zareagować formalnie
W regulaminie,
W komunikacie moderatorskim,
Bez „lsymetryzowania i udawania, że to dyskusja.
Współpracować z organami ścigania, jeśli wpłynie zgłoszenie
Nie chce wklejac tych wypowiedzi, by znow admin nie zarzucil spamowania.Dlaczego te tresci nie zostaly usuniete? Znowu admin powie " archiwista" lub " mistrz donosicielstwa"?
@5 509 343 Robal_36:
„Najprawdopodobniej nie żyje? Tak, oczywiście — nie żyje stary nick.
Majpan i Lokalny_IryD2020 polegli śmiercią naturalną, bo wiadomo, co było tworzone.
Spokojnie, człowiek żyje i ma się dobrze, na Węgry nie uciekł
Po prostu klasyka gatunku: multinicowiec — raz Majpan, raz Qmka83… zależnie od humoru i konta.
„Najprawdopodobniej nie żyje? Tak, oczywiście — nie żyje stary nick.
Majpan i Lokalny_IryD2020 polegli śmiercią naturalną, bo wiadomo, co było tworzone.
Spokojnie, człowiek żyje i ma się dobrze, na Węgry nie uciekł
Po prostu klasyka gatunku: multinicowiec — raz Majpan, raz Qmka83… zależnie od humoru i konta.
@5 509 329 Sebastian_M: Alez do tego potrzebna samodzielność.
@5 509 337 wasyl-piaski: Masz rację — cisza po hejcie bywa wymowna. Jakby ktoś wreszcie zrozumiał, że granice istnieją nie po to, by je testować, lecz by chronić wspólne dobro.
To nie strach przywraca porządek, tylko konsekwencja. Spokojna, stanowcza, bez krzyku. Gdy zasady społeczności międzynarodowej są przestrzegane nie wybiórczo, lecz uczciwie, wtedy napięcie opada, a chaos traci paliwo.
Normalność nie potrzebuje agresji.
Nie rodzi się z obelg ani gróźb.
Wraca wtedy, gdy szacunek znów staje się normą, a odpowiedzialność — oczywistością.
I właśnie w tej ciszy, wolnej od jadu, widać nadzieję, że można inaczej. Że dialog wygrywa z prowokacją, a wspólne zasady mają sens — o ile wszyscy traktujemy je poważnie.
To nie strach przywraca porządek, tylko konsekwencja. Spokojna, stanowcza, bez krzyku. Gdy zasady społeczności międzynarodowej są przestrzegane nie wybiórczo, lecz uczciwie, wtedy napięcie opada, a chaos traci paliwo.
Normalność nie potrzebuje agresji.
Nie rodzi się z obelg ani gróźb.
Wraca wtedy, gdy szacunek znów staje się normą, a odpowiedzialność — oczywistością.
I właśnie w tej ciszy, wolnej od jadu, widać nadzieję, że można inaczej. Że dialog wygrywa z prowokacją, a wspólne zasady mają sens — o ile wszyscy traktujemy je poważnie.
@5 509 244: Coś pięknego. Gratulacje