Wpisy 5 509 020 – 5 509 170
8 lutego 2026 14:45 → 8 lutego 2026 20:26, 100 wpisów
@5 509 015 Tupaj:
Pomyślę jakie dać
Pomyślę jakie dać
@5 509 015 Tupaj:
Dobrze że mi przypomniałeś o Mini
Dobrze że mi przypomniałeś o Mini
@5 509 020 Sebastian_M: do 18 masz czas zajrze po18 podaj na czacie moze jeszcze ktos skorzysta zaraz jade w goscine
@5 509 025 Tupaj:
Okej ale nic nie obiecuję
Okej ale nic nie obiecuję
Ugotowałem kompot
Wstawiłem ciasto do piekarnika
Zaraz usmażę kotlety
Praca wre
Cos trzeba jeść
Samo się nie zrobi.
W niedzielę jak zrobię kilka dań to będzie na cały tydzień
Trzeba być zaradnym
Jak będę się lenił to nic z tego nie będzie
Pranie też się pierze i nie będę chodził w brudnych rzeczach
@5 509 061 Jabba: 👀 👀 🥇🥈🥉🏅🎖
@5 509 061 Jabba: sebastian wszystko potrafi
jak wygrac w totka? Piorun king spin
losowanie z 20 numerow naj Pioruna. Pasko krecisz? zakrec kolem i masz pewniaka
losowanie z 20 numerow naj Pioruna. Pasko krecisz? zakrec kolem i masz pewniaka
Piorun king spin wersja elite kola. spin jest z 20 najbardziej chodliwych miejsce. moze dojsc do sytuacji 10/20 czyli 10 spinow teoretycznie moze wygrac 25 mln zl
@5 509 072 Pasko:
Admin puszcza film „Jak trafić w Lotto”, a bohaterka mówi: „nie wysyłaj, wtedy wygrasz”.
Lepszej antyreklamy własnego biznesu nie dało się zrobić.
Marketing level: strzał w stopę z rozbiegu.
Jeśli nawet ulica wie, że granie nie ma sensu, to po co ten cały cyrk, coaching, analizy i złote rady?
Wystarczy nie grać i liczyć na cud — taniej, szybciej i bez prowizji dla admina.
Pasko stworzył najuczciwszą reklamę w historii Multipasko:
Nie graj – masz większą szansę wygrać.
Tego nie wymyśliłby nawet Monty Python.
Admin sprzedaje marzenia, a statystka jednym zdaniem rozbroiła cały ten biznes.
Ten film to nie reklama, to publiczna kompromitacja idei Multipasko.
Skoro najlepsza rada brzmi: nie wysyłaj, to cały projekt można zamknąć jednym zdaniem:
Najpewniejszy system na wygraną? Nie grać, i nie typować, bo trafisz szóstkę. Oszczędź zdrowia.
Admin puszcza film „Jak trafić w Lotto”, a bohaterka mówi: „nie wysyłaj, wtedy wygrasz”.
Lepszej antyreklamy własnego biznesu nie dało się zrobić.
Marketing level: strzał w stopę z rozbiegu.
Jeśli nawet ulica wie, że granie nie ma sensu, to po co ten cały cyrk, coaching, analizy i złote rady?
Wystarczy nie grać i liczyć na cud — taniej, szybciej i bez prowizji dla admina.
Pasko stworzył najuczciwszą reklamę w historii Multipasko:
Nie graj – masz większą szansę wygrać.
Tego nie wymyśliłby nawet Monty Python.
Admin sprzedaje marzenia, a statystka jednym zdaniem rozbroiła cały ten biznes.
Ten film to nie reklama, to publiczna kompromitacja idei Multipasko.
Skoro najlepsza rada brzmi: nie wysyłaj, to cały projekt można zamknąć jednym zdaniem:
Najpewniejszy system na wygraną? Nie grać, i nie typować, bo trafisz szóstkę. Oszczędź zdrowia.
@5 509 072 Pasko: ha ha ha
Jakieś dziwne losy Mini Lotto dawali dzisiaj w Żabce, bez znaku wodnego. Anulowalem, założę konto gracza.
@5 509 078 Gramwygrywam: Było dzisiaj na forum o tym
zakrecilem 10 razy kolem poszla dycha. realna szansa na wygrana pewnie 2 zl
bo grac trzeba w totka z nadwyzki jako zabawa. przegrana nic nie zmieni a wygrana moze ustawic. szkoda tylko ze nie mam na to nadwyzki
Przed chwilą padło 6 x 800,00 zł (rozbita premia) w grze Szybkie 600. Zobacz szczegóły
@5 509 075 Lisowski: nic nie zrozumiałeś. Nie wysyłaj kuponu, ale typuj na multipasko, to trafisz na multipasko
@5 509 086 Pasko:
Typowanie „na sucho” i bez gry to trochę jak oglądanie losowania z rękami w kieszeniach — niby można, ale gdzie tu zabawa? Multipasko jest od grania, nie od masochistycznych symulacji. Jak typujesz, to graj — inaczej to tylko teoria bez emocji.
Trafic szóstkę na duchu, a nie wysłać to można sobie strzelić w łeb.
Typowanie „na sucho” i bez gry to trochę jak oglądanie losowania z rękami w kieszeniach — niby można, ale gdzie tu zabawa? Multipasko jest od grania, nie od masochistycznych symulacji. Jak typujesz, to graj — inaczej to tylko teoria bez emocji.
Trafic szóstkę na duchu, a nie wysłać to można sobie strzelić w łeb.
@5 509 088: Na sucho, nie na duchu
@5 509 088 Nielekajsie: ale jak wyślesz to nie trafisz
@5 509 090 Pasko: Dlatego wolę nie typować.
@5 509 090: co lepiej? wysłać i nie trafić, czy nie wysłać i trafić? Ty chciałbyś mieć ciastko i zjeść ciastko
Przed chwilą w grze Keno padło 5 x 9/10 (15 000 zł). Zobacz szczegóły
@5 509 092 Pasko:
Chcieć mieć ciastko i zjeść ciastko to klasyka filozofii – ale pamiętaj, że prawdziwy mistrz to ten, który potrafi upiec drugie ciastko, zanim zje pierwsze! Więc zamiast się zastanawiać, czy wysłać i nie trafić, czy nie wysłać i trafić, lepiej zostań cukiernikiem własnego losu i zrób sobie zapas!
To trochę jak filozofia na słodko – bo przecież życie bez ciastka to jak filozofia bez humoru!
Chcieć mieć ciastko i zjeść ciastko to klasyka filozofii – ale pamiętaj, że prawdziwy mistrz to ten, który potrafi upiec drugie ciastko, zanim zje pierwsze! Więc zamiast się zastanawiać, czy wysłać i nie trafić, czy nie wysłać i trafić, lepiej zostań cukiernikiem własnego losu i zrób sobie zapas!
To trochę jak filozofia na słodko – bo przecież życie bez ciastka to jak filozofia bez humoru!
@5 509 090 Pasko: Trafiło się mi tak chyba 4 x , ale to były marne czwórki.Typiwania też pomijam.Gram tradycyjnie na kilka losowan jednym zakładem.W gierki gra mój tato.Nawet ma tutaj profil.
@5 509 090 Pasko: Korzystając z okazji , że jesteś, mam pytanie:
Czy określanie innych użytkowników mianem „hołota” jest zgodne z regulaminem Multipasko?
Zgodnie ze słownikami języka polskiego jest to zwrot obraźliwy i pogardliwy, a nie pieszczotliwy czy żartobliwy. Używanie go wobec społeczności narusza standardy kultury wypowiedzi i może być odbierane jako znieważenie.
Proszę o jasne stanowisko, bo brak reakcji bywa odbierany jako przyzwolenie.
Czy określanie innych użytkowników mianem „hołota” jest zgodne z regulaminem Multipasko?
Zgodnie ze słownikami języka polskiego jest to zwrot obraźliwy i pogardliwy, a nie pieszczotliwy czy żartobliwy. Używanie go wobec społeczności narusza standardy kultury wypowiedzi i może być odbierane jako znieważenie.
Proszę o jasne stanowisko, bo brak reakcji bywa odbierany jako przyzwolenie.
@5 509 096 Nielekajsie: Daj znać czy Ci odpowie.Jest tutaj dwóch takich, którzy nazywają użytkowników " hołota '.Nie chce wskazywać personalnie tego sprawcy.Admin to znajdzie.
@5 509 096 Nielekajsie: Raczej nie odpowie , a nazwie Ciebie ' mistrzem donosicielstwa'. Blokuj gadów - chamow, nie zgłaszaj i nie narazaj się.
Przed chwilą w grze Keno z Mnożnikiem wylosowano mnożnik x10. Zobacz wygrane
@5 509 096 Nielekajsie: hołota nie jest na liście słów obraźliwych multipasko, więc możesz używać
@5 509 101 Pasko: Opinia admina , że użytkowników można nazywać hołotą i że to określenie nie jest obraźliwe ani nie łamie standardów społeczności, jest kontrowersyjna i budzi poważne zastrzeżenia.
Znaczenie słowa hołota
W języku polskim „hołota” ma jednoznacznie negatywne konotacje. Oznacza grupę ludzi uważanych za niekulturalnych, prymitywnych, często z pogardą i lekceważeniem. To słowo jest nacechowane pejoratywnie i używane jako obelga.
Standardy społeczności i kultura dyskusji
W każdej społeczności internetowej, zwłaszcza moderowanej, obowiązują zasady szacunku i kulturalnej komunikacji. Używanie obraźliwych określeń wobec innych użytkowników podważa te zasady i może prowadzić do toksycznej atmosfery, wykluczenia oraz eskalacji konfliktów.
Rola administratora/moderatora
Administratorzy i moderatorzy powinni być przykładem dla społeczności, promować kulturę dialogu i szacunku. Używanie przez nich obraźliwych określeń wobec użytkowników jest nieprofesjonalne i może podważać ich autorytet oraz zaufanie do nich.
Konsekwencje dla społeczności
Tolerowanie obraźliwych określeń może prowadzić do pogorszenia jakości dyskusji, spadku liczby aktywnych i wartościowych uczestników oraz ogólnego rozbicia społeczności.
Nie można zgodzić się z opinią, że nazywanie użytkowników „hołotą” jest neutralne lub zgodne ze standardami społeczności. To słowo jest obraźliwe i nie powinno być akceptowane w kulturalnej komunikacji internetowej. Warto dążyć do dialogu opartego na wzajemnym szacunku, nawet jeśli pojawiają się różnice zdań czy krytyka.
Znaczenie słowa hołota
W języku polskim „hołota” ma jednoznacznie negatywne konotacje. Oznacza grupę ludzi uważanych za niekulturalnych, prymitywnych, często z pogardą i lekceważeniem. To słowo jest nacechowane pejoratywnie i używane jako obelga.
Standardy społeczności i kultura dyskusji
W każdej społeczności internetowej, zwłaszcza moderowanej, obowiązują zasady szacunku i kulturalnej komunikacji. Używanie obraźliwych określeń wobec innych użytkowników podważa te zasady i może prowadzić do toksycznej atmosfery, wykluczenia oraz eskalacji konfliktów.
Rola administratora/moderatora
Administratorzy i moderatorzy powinni być przykładem dla społeczności, promować kulturę dialogu i szacunku. Używanie przez nich obraźliwych określeń wobec użytkowników jest nieprofesjonalne i może podważać ich autorytet oraz zaufanie do nich.
Konsekwencje dla społeczności
Tolerowanie obraźliwych określeń może prowadzić do pogorszenia jakości dyskusji, spadku liczby aktywnych i wartościowych uczestników oraz ogólnego rozbicia społeczności.
Nie można zgodzić się z opinią, że nazywanie użytkowników „hołotą” jest neutralne lub zgodne ze standardami społeczności. To słowo jest obraźliwe i nie powinno być akceptowane w kulturalnej komunikacji internetowej. Warto dążyć do dialogu opartego na wzajemnym szacunku, nawet jeśli pojawiają się różnice zdań czy krytyka.
dzien dobry mp
okreslenie hołota -dawne okreslenie ludzi biednych i na marginesie
okreslenie hołota -dawne okreslenie ludzi biednych i na marginesie
@5 509 102 Psychiatra: popieram Ciebie i myślę że conajmniej 90 procent społeczności tej stronki też są tego samego zdania
Poprawna forma to hołota. Zapis uzasadnia etymologia tego słowa. Dawniej wyraz hołota przyjmował formę gołota. Z biegiem czasu zastąpiono spółgłoskę g spółgłoską h.
Znaczenie
Hołota to najczęściej pogardliwe określenie dla grupy ludzi, którzy zachowują się ordynarnie, niekulturalnie. Oznacza także ludzi ubogich.
Przykłady
Zachowują się jak hołota!
Nie lubię, jak spotykam hołotę pod sklepem.
Jeśli hałasują w środku nocy, a pozostali nie mogą spać, to dla mnie oczywiste, że zachowują się jak hołota, którą mało kto zaakceptuje.
Znaczenie
Hołota to najczęściej pogardliwe określenie dla grupy ludzi, którzy zachowują się ordynarnie, niekulturalnie. Oznacza także ludzi ubogich.
Przykłady
Zachowują się jak hołota!
Nie lubię, jak spotykam hołotę pod sklepem.
Jeśli hałasują w środku nocy, a pozostali nie mogą spać, to dla mnie oczywiste, że zachowują się jak hołota, którą mało kto zaakceptuje.
@5 509 103 wasyl-piaski: Nie prawda.Czy przyjął byś określenie Ciebie lub admina adminem hołoty???
Używanie określenia hołota wobec użytkowników nie jest zgodne z regulaminem Multipasko, jeśli regulamin zabrania wulgaryzmów, obelg i treści obraźliwych. To słowo ma jednoznacznie pogardliwy i znieważający charakter, co potwierdzają słowniki języka polskiego. Nie jest to ani żart, ani neutralne określenie — to obelga.
nie można nazywać admina „adminem hołoty”.
Byłoby to
powielanie tej samej obelżywej narracji,
naruszenie regulaminu w identyczny sposób
Używanie określenia hołota wobec użytkowników nie jest zgodne z regulaminem Multipasko, jeśli regulamin zabrania wulgaryzmów, obelg i treści obraźliwych. To słowo ma jednoznacznie pogardliwy i znieważający charakter, co potwierdzają słowniki języka polskiego. Nie jest to ani żart, ani neutralne określenie — to obelga.
nie można nazywać admina „adminem hołoty”.
Byłoby to
powielanie tej samej obelżywej narracji,
naruszenie regulaminu w identyczny sposób
@5 509 106 Psychiatra:
@5 509 106 Psychiatra:
niestety tak poniewaz
musze powiedziec ze to dobre okreslenie
niestety tez sie czasami do tego przyznaje
zalezy ile wypije
wtedy otwiera sie worek pandory
przyznaje sie do tego poprostu jestem mp
czego potem załuje
ale wtedy jest miło człowiek w budzie małpa w zoo
niestety tak poniewaz
musze powiedziec ze to dobre okreslenie
niestety tez sie czasami do tego przyznaje
zalezy ile wypije
wtedy otwiera sie worek pandory
przyznaje sie do tego poprostu jestem mp
czego potem załuje
ale wtedy jest miło człowiek w budzie małpa w zoo
@5 509 107 adek108: Niektórzy mają własne okna na świat - widzą to co chcą zobaczyć.Nie odważyłbym się nazwać kogoś hołota, debilem, ameba , imbecylem, czy jeszcze inaczej.
@5 509 108 wasyl-piaski: Hołota pod sklepem - budka z piwem - rozrabiacy tak, ale nie powitanie użytkowników na czacie.To jest ordynarne chamstwo.
@5 509 106 Psychiatra: gorsze tu były wyzwiska i jest ok
mp zielona strona istnieje i bedzie istniec z hołotą czy bez niej
blokady nic nie dadza
mp zielona strona istnieje i bedzie istniec z hołotą czy bez niej
blokady nic nie dadza
@5 509 109 Psychiatra: tu mozesz wszystko
@5 509 112 wasyl-piaski: Wyzywanie od hołoty to jest zwyczajna zaczepka,by robić dymy...
@5 509 111 Psychiatra: no tak ale jezeli jest chamstwo , nie ukrywajmy tego
czyli witał typowe chamstwo i reszte mp
czyli witał typowe chamstwo i reszte mp
@5 509 102 Psychiatra
Co to słowo znaczyło pierwotnie?
Historycznie „chołota” oznaczała:
ludność biedną,
ludzi bez majątku,
niższe warstwy społeczne.
Czyli opis stanu społecznego, a nie ocenę moralną czy cech charakteru. W tym sensie było terminem opisowym, podobnie jak:
"chłopi"
"plebs"
"lud"
Samo w sobie nie zawierało obelgi, tylko informację: ktoś nie należy do elit.
2️⃣ Dlaczego można twierdzić, że „nie jest obraźliwe”
Z czysto językoznawczego punktu widzenia:
słowo nie zawiera wprost wulgaryzmu,
nie opisuje cech osobowości (np. głupi, podły),
odnosi się do grupy społecznej, nie do wartości człowieka.
To określenie klasowe, nie obraza.
Co to słowo znaczyło pierwotnie?
Historycznie „chołota” oznaczała:
ludność biedną,
ludzi bez majątku,
niższe warstwy społeczne.
Czyli opis stanu społecznego, a nie ocenę moralną czy cech charakteru. W tym sensie było terminem opisowym, podobnie jak:
"chłopi"
"plebs"
"lud"
Samo w sobie nie zawierało obelgi, tylko informację: ktoś nie należy do elit.
2️⃣ Dlaczego można twierdzić, że „nie jest obraźliwe”
Z czysto językoznawczego punktu widzenia:
słowo nie zawiera wprost wulgaryzmu,
nie opisuje cech osobowości (np. głupi, podły),
odnosi się do grupy społecznej, nie do wartości człowieka.
To określenie klasowe, nie obraza.
@5 509 110 Jabba:
Mem przedstawia postacie z filmu Toy Story — Woody'ego i Buzza Astrala. Tekst na memie brzmi:
Hołota... wszędzie hołota...
Jest to wyrażenie nacechowane negatywnie i obraźliwie, sugerujące, że wszędzie wokół są ludzie określani jako hołota. Mem ma charakter prymitywny i generalizujący, co czyni go obraźliwym i krzywdzącym.
Nie, nie można wszystkich ludzi nazywać obraźliwie hołota.
Hołota to słowo o negatywnym znaczeniu, które historycznie odnosiło się do ludzi uważanych za niższą warstwę społeczną, często z pogardą.
Używanie takiego określenia wobec wszystkich ludzi jest nie tylko niesprawiedliwe, ale też obraźliwe i krzywdzące.
Generalizowanie i obrażanie całych grup ludzi prowadzi do podziałów społecznych, nienawiści i braku szacunku.
Każdy zasługuje na szacunek i godność, niezależnie od pochodzenia, statusu społecznego czy innych cech.
Nazywanie kogokolwiek hołotą jest formą obrazy i braku szacunku.
Takie określenia są nieetyczne i nie powinny być akceptowane w cywilizowanym społeczeństwie.
Mem jest prymitywny i obraźliwy, ponieważ generalizuje i obraża ludzi, nazywając ich „hołotą”. Nie można i nie powinno się nazywać wszystkich ludzi w taki sposób. Każdy zasługuje na szacunek, a obraźliwe określenia wobec kogokolwiek, w tym wobec mnie czy mojej rodziny, są nie do przyjęcia i sprzeczne z zasadami wzajemnego poszanowania.
Mem przedstawia postacie z filmu Toy Story — Woody'ego i Buzza Astrala. Tekst na memie brzmi:
Hołota... wszędzie hołota...
Jest to wyrażenie nacechowane negatywnie i obraźliwie, sugerujące, że wszędzie wokół są ludzie określani jako hołota. Mem ma charakter prymitywny i generalizujący, co czyni go obraźliwym i krzywdzącym.
Nie, nie można wszystkich ludzi nazywać obraźliwie hołota.
Hołota to słowo o negatywnym znaczeniu, które historycznie odnosiło się do ludzi uważanych za niższą warstwę społeczną, często z pogardą.
Używanie takiego określenia wobec wszystkich ludzi jest nie tylko niesprawiedliwe, ale też obraźliwe i krzywdzące.
Generalizowanie i obrażanie całych grup ludzi prowadzi do podziałów społecznych, nienawiści i braku szacunku.
Każdy zasługuje na szacunek i godność, niezależnie od pochodzenia, statusu społecznego czy innych cech.
Nazywanie kogokolwiek hołotą jest formą obrazy i braku szacunku.
Takie określenia są nieetyczne i nie powinny być akceptowane w cywilizowanym społeczeństwie.
Mem jest prymitywny i obraźliwy, ponieważ generalizuje i obraża ludzi, nazywając ich „hołotą”. Nie można i nie powinno się nazywać wszystkich ludzi w taki sposób. Każdy zasługuje na szacunek, a obraźliwe określenia wobec kogokolwiek, w tym wobec mnie czy mojej rodziny, są nie do przyjęcia i sprzeczne z zasadami wzajemnego poszanowania.
@5 509 116 Pasko: dokładnie okreslenie ludzi biednych
dlatego gramy z ts
dlatego gramy z ts
Raport o biedzie w Polsce 2025.
W Polsce niemal 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, w tym ponad 400 tys. seniorów — wynika z najnowszego "Raportu o biedzie" opublikowanego przez Stowarzyszenie Wiosna. Co piąty senior w kraju jest niedożywiony, a 5 proc. mieszkań wciąż nie ma toalety.
W Polsce niemal 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, w tym ponad 400 tys. seniorów — wynika z najnowszego "Raportu o biedzie" opublikowanego przez Stowarzyszenie Wiosna. Co piąty senior w kraju jest niedożywiony, a 5 proc. mieszkań wciąż nie ma toalety.
do mnie kiedys pani przyszła z opieki na wywiad o 50zł na dziecko
bo moja zona nie pracowała
i nazwała mnie ze to typowa patologia
wówczas ja zrobił gały
pracowałem na kopalni ,zona nie pracowała ,
mieszkałem na osiedlu nierobów
wyprosiłem panią z domu , czyli wyjewałem z hukiem
powiedziałem ze pier/ dole ich 50zł na dziecko
a nie bedzie mnie nazywac patologią
nie znałem tego okreslenia wtedy
okazuje sie ze patologiczna rodzina
nie chodzi tu o picie ino ze 1 z nich lub 2 nie pracuje
do tej pory sie z tego smieje
pozdrawiam
bo moja zona nie pracowała
i nazwała mnie ze to typowa patologia
wówczas ja zrobił gały
pracowałem na kopalni ,zona nie pracowała ,
mieszkałem na osiedlu nierobów
wyprosiłem panią z domu , czyli wyjewałem z hukiem
powiedziałem ze pier/ dole ich 50zł na dziecko
a nie bedzie mnie nazywac patologią
nie znałem tego okreslenia wtedy
okazuje sie ze patologiczna rodzina
nie chodzi tu o picie ino ze 1 z nich lub 2 nie pracuje
do tej pory sie z tego smieje
pozdrawiam
@5 509 116 Pasko:
Adminie Pasko, źle pojmujesz istotę zniewagi i tym samym bronisz chamstwa, które nie powinno mieć miejsca w żadnej społeczności. Twoje tłumaczenie historycznym znaczeniem słowa „hołota” jest czysto teoretyczne i oderwane od rzeczywistości, w której to słowo funkcjonuje dziś jako obraźliwe i poniżające określenie ludzi.
Kulturalni użytkownicy, którzy mają godność i szacunek do siebie oraz innych, nie zasługują na bycie nazywanymi „hołotą” – to nie jest opis stanu społecznego, lecz celowa próba poniżenia i wykluczenia. Obrona takiego języka to przyzwolenie na chamstwo i brak szacunku, który niszczy atmosferę dialogu i wzajemnego zrozumienia.
Zniewaga to nie tylko kwestia słownikowego znaczenia, ale przede wszystkim kontekst i intencja, z jaką słowo jest używane. Jeśli ktoś nazywa innych „hołotą”, to nie robi tego z powodu opisu stanu majątkowego, lecz by ich obrazić i zdeprecjonować. Broniąc tego, bronicie chamstwa, a nie kultury.

Adminie Pasko, źle pojmujesz istotę zniewagi i tym samym bronisz chamstwa, które nie powinno mieć miejsca w żadnej społeczności. Twoje tłumaczenie historycznym znaczeniem słowa „hołota” jest czysto teoretyczne i oderwane od rzeczywistości, w której to słowo funkcjonuje dziś jako obraźliwe i poniżające określenie ludzi.
Kulturalni użytkownicy, którzy mają godność i szacunek do siebie oraz innych, nie zasługują na bycie nazywanymi „hołotą” – to nie jest opis stanu społecznego, lecz celowa próba poniżenia i wykluczenia. Obrona takiego języka to przyzwolenie na chamstwo i brak szacunku, który niszczy atmosferę dialogu i wzajemnego zrozumienia.
Zniewaga to nie tylko kwestia słownikowego znaczenia, ale przede wszystkim kontekst i intencja, z jaką słowo jest używane. Jeśli ktoś nazywa innych „hołotą”, to nie robi tego z powodu opisu stanu majątkowego, lecz by ich obrazić i zdeprecjonować. Broniąc tego, bronicie chamstwa, a nie kultury.

@5 509 123 Psychiatra: a jak powiem czesc patologio
@5 509 114 Jabba: 💯% racji.
@5 509 126 set: a ja znalazłem taką ciekawostkę
Najdłuższy dystans przeleciany przez ptaka na świecie to około 13 560 km (8 425 mil) podczas lotu bez międzylądowania. Rekord ten należy do młodego ptaka z gatunku biegus zmienny (bar-tailed godwit), który odbył nieprzerwany lot z Alaski do Nowej Zelandii. Lot ten trwał około 11 dni i jest najdłuższym znanym lotem bez przerwy wśród ptaków.
Biegusy zmienne są znane z tego, że podczas tak długich migracji potrafią zmniejszyć objętość swoich organów, co pomaga im przetrwać ten ekstremalny wysiłek.
Podsumowując:
Najdłuższy lot bez przerwy: około 13 560 km
Najdłuższy dystans przeleciany przez ptaka na świecie to około 13 560 km (8 425 mil) podczas lotu bez międzylądowania. Rekord ten należy do młodego ptaka z gatunku biegus zmienny (bar-tailed godwit), który odbył nieprzerwany lot z Alaski do Nowej Zelandii. Lot ten trwał około 11 dni i jest najdłuższym znanym lotem bez przerwy wśród ptaków.
Biegusy zmienne są znane z tego, że podczas tak długich migracji potrafią zmniejszyć objętość swoich organów, co pomaga im przetrwać ten ekstremalny wysiłek.
Podsumowując:
Najdłuższy lot bez przerwy: około 13 560 km
Adrian Kostera (2025): 568,58 km (86h 14m) – najdłuższy udokumentowany bieg bez snu.
@5 509 131 wladimirpucinowicz: a witamy pozdrawiamy
@5 509 119 Pasko:
Hołota to słowo nacechowane negatywnie, oznaczające grupę ludzi postrzeganych jako niekulturalnych, prymitywnych lub niegodnych szacunku.
Użycie tego określenia wobec uczciwych użytkowników jest obraźliwe.
W ten sposób stosujesz generalizację i obrażasz całą grupę bez podstaw. Brak związku między raportem a obraźliwym komentarzem
Pasko odnosisz się do raportu o biedzie w Polsce, który jest poważnym dokumentem społecznym, a nie do dyskusji o użytkownikach multipasko.
Odpowiedź Czołem hołoto! od innego użytkownika jest prowokacją i nie powinna być traktowana jako argument w dyskusji.
Pasko, zamiast odnosić się do meritum, używasz niezrozumialego języka, co jest ucieczką od konstruktywnej krytyki.
Uczciwi użytkownicy zasługują na szacunek i kulturalną wymianę zdań.
Obrona hołoty przez Ciebie jest w rzeczywistości obroną obraźliwego języka, co jest sprzeczne z zasadami kultury dyskusji.
Jeśli jestes administratorem, powinienes dbać o porządek i kulturę, a nie bronić obraźliwych określeń.
Uczciwość użytkowników można oceniać na podstawie ich działań, a nie na podstawie obraźliwych etykiet.
Warto podkreślić, że obraźliwe określenia nie zastąpią rzeczowej argumentacji.
Pasko Twoja, że uczciwi użytkownicy multipasko to hołota, jest nieuzasadniona i obraźliwa. Używanie takiego języka to ucieczka od merytorycznej dyskusji i brak szacunku wobec innych. Obrona tego typu określeń przez Ciebie, zwłaszcza jeśli jestes administratorem, świadczy o braku kultury i profesjonalizmu. Warto więc domagać się kulturalnej i rzeczowej wymiany zdań, a nie obraźliwych wyzwisk.
Hołota to słowo nacechowane negatywnie, oznaczające grupę ludzi postrzeganych jako niekulturalnych, prymitywnych lub niegodnych szacunku.
Użycie tego określenia wobec uczciwych użytkowników jest obraźliwe.
W ten sposób stosujesz generalizację i obrażasz całą grupę bez podstaw. Brak związku między raportem a obraźliwym komentarzem
Pasko odnosisz się do raportu o biedzie w Polsce, który jest poważnym dokumentem społecznym, a nie do dyskusji o użytkownikach multipasko.
Odpowiedź Czołem hołoto! od innego użytkownika jest prowokacją i nie powinna być traktowana jako argument w dyskusji.
Pasko, zamiast odnosić się do meritum, używasz niezrozumialego języka, co jest ucieczką od konstruktywnej krytyki.
Uczciwi użytkownicy zasługują na szacunek i kulturalną wymianę zdań.
Obrona hołoty przez Ciebie jest w rzeczywistości obroną obraźliwego języka, co jest sprzeczne z zasadami kultury dyskusji.
Jeśli jestes administratorem, powinienes dbać o porządek i kulturę, a nie bronić obraźliwych określeń.
Uczciwość użytkowników można oceniać na podstawie ich działań, a nie na podstawie obraźliwych etykiet.
Warto podkreślić, że obraźliwe określenia nie zastąpią rzeczowej argumentacji.
Pasko Twoja, że uczciwi użytkownicy multipasko to hołota, jest nieuzasadniona i obraźliwa. Używanie takiego języka to ucieczka od merytorycznej dyskusji i brak szacunku wobec innych. Obrona tego typu określeń przez Ciebie, zwłaszcza jeśli jestes administratorem, świadczy o braku kultury i profesjonalizmu. Warto więc domagać się kulturalnej i rzeczowej wymiany zdań, a nie obraźliwych wyzwisk.
@5 509 131 wladimirpucinowicz: nie obrazimy sie takim powitaniem
zapraszamy do pisania witamy w gronie tych za i przeciw
zapraszamy do pisania witamy w gronie tych za i przeciw
@5 509 135 wasyl-piaski: Możesz przyjąć ten kubek w dowód kulturalnej , merytorycznej wymianie opinii?

@5 509 136 Psychiatra:
i no bardzo dobrze tak uczy historia ,,ooto wojna ukraina ile zamordował
pasko ,, tak jest zycie nie znane ile osób ubujstwo ,, tak jak zbychuu i iine
@5 509 136 Psychiatra: sredni debilitum
@5 509 143 wasyl-piaski: Kto?
@5 509 142 wladimirpucinowicz: oj długo tu nie pomieszkasz
@5 509 144 Psychiatra: no chyba ja skoro tak piszesz
@5 509 150 wladimirpucinowicz: a co o mnie napiszez
@5 509 138 wladimirpucinowicz: Wow, gratulacje dla autora tego arcydzieła historyczno-geopolitycznego! Widać, że Wikipedia i Google to dla Ciebie zbyt skomplikowane źródła, więc postanowiłeś stworzyć własną wersję faktów. Ciekawe, czy admin tym razem też stanie w obronie tej „mądrości”, czy może jednak uzna, że warto jednak trzymać się rzeczywistości, a nie bajek z alternatywnej rzeczywistości? No bo jak tu bronić takich perełek, kiedy nawet troll internetowy się zawstydzi.
To dawny GTV, K30.
A swoją drogą sprawdziłeś czy jest obrzezany? Raczej tobie obrzezano mózg.
To dawny GTV, K30.
A swoją drogą sprawdziłeś czy jest obrzezany? Raczej tobie obrzezano mózg.
@5 509 151 wladimirpucinowicz: no to jestes drugi który lubi jelonka po mnie na tej stronie
@5 509 153 wladimirpucinowicz: o dziękuje
wladimirpucinowicz ,,i no rozumiem ty tez jesteś mordercem i okeY
@5 509 160 Pasko:
@5 509 160 Pasko: A kto jest adminem tej choloty?
@5 509 165 wladimirpucinowicz: Widzę, w kaftanie.
@5 509 161 wladimirpucinowicz: Oskarżenia o takie rzeczy bardzo często mówią więcej o autorze niż o adresacie. Pamiętaj nie jesteś anonimowy...
@5 509 166 Psychiatra:
@5 509 169 wladimirpucinowicz: a co Ty tak o tym pochodzeniu? Masz z tym jakiś problem? A Ty skąd pochodzisz, kto Cię urodził?