Wpisy 1 958 436 – 1 958 535
1 marca 2014 00:38 → 1 marca 2014 01:59, 100 wpisów
Sobie podziekuj, byłes we właściwym miejscu i we właściwym czasie
a właśnie jocia przypomnij bo nie pamiętam skąd jesteś?
wrocław chyba?
dokładniej?
Katowice,Bytom albo Sosnowiec
Bytom
zgadłem
jocia a co znaczy bo niby to po śląsku jest? : hadziaj
mw.. nie mam bladego pojęcia.. znam tylko trochę słów śląskich, nie jestem rodowitą Ślązaczką , nie mówię gwarą śląską i nie wysilam się nawet, choć się tu urodziłam .
Chyba taka mało zdolna jestem
Chyba taka mało zdolna jestem
Wyraz hadziajstwo oznacza 'ludność napływową, nierdzenną'. Określenie hadziaj jest tradycyjną, choć nieco obraźliwą, nazwą tzw. ludzi zza Buga, por. cytaty (oryginalne, ale miejscami niecenzuralne):
to niby obrażliwe jest
Hadziaj Słowo używane przez południowych ślązaków . To słowa okazuje nienawiść do Polaków i innych osób .
takie coś znalazłem
Ale .. wiem, też , ze jestem gorolką ( chyba) emerytka .. jest specjalistką
W gwarze poznańskiej słowo hadziaj określało kogoś,kto był ubrany w niechlujne,w wymięte rzeczy,niedogolony,niewykształcony, pozbawiony podstaw kultury osobistej.Prostak. Hadziaj to był również ktoś pochodzący ze wschodu Polski( przeważnie przedwojennego).
Witam. Tylko chciałam się przywitać. Jola, gonzago i cała ferajno MP. Śmigam dalej. Jest ok, będzie super,). Pozdrawiam.
Zaciekawiło mnie to ,bo słyszałem jak ktoś do kogoś mówił : ty hadziaju. czyli pewnie chodziło o to że jesteś żebrakiem,menelem,biedakiem
Jocia to w waszej gwarze wynika że wy jesteście rasistami
To słowa okazuje nienawiść do Polaków - z tym sie spotkałam kiedys..mijałam na ulicy.. takich dwóch i słyszałam,jak jedem mówił ..że by pozabijał wszystkich goroli
a drugie znaczenie tego słowa u was to pogardliwie. szmaciarz, osoba niechlujna
Czyli wynika m.in. że uważacie się za lepszych
Tak jest napisane w tłumaczeniu tego słowa po śląsku i czarno na białym wynika że tak jest,nie lubicie wszystkich oprócz siebie. nieładnie
Tonący brzytwy się chwyta
jocia wierze tobie
jocia dokładna weryfikacja teraz a skąd pochodzisz?
Przy okazji. Hadziaj to w Poznaniu po prostu: lump. Hadziarstwo to wieś, popylina, wstyd. Takie eleganty z Mosiny(czyt.białe skarpetki) to też hadziajstwo.
słuszałem określenie inteligent z Mosiny czy jakoś tak
jocia masz kejtra?
a lubisz kejtry?
kejter to pies
a lubisz Chabas?
Chabas to mięso. to są popularne w gwarze słowa
nie będę cię męczył ,ale zapytam cię tylko jeszcze czy u was w Bytomie są bimby
Witam 3 zmianęCo to za przepytywanka
fajna ta nasza gwara poznańska,jestem młodą osobą ale znam bardzo dużo słów , rodzice używają często
słyszę w mięsnym..żymloki, krupnioki, wurszt ( nie wiem jak sie pisze,.. to z niemieckiego, a nie znam go)
żymlok to bułczanka, a krupniok - kaszanka
żymlok to bułczanka, a krupniok - kaszanka
ale ja mówię uniwersalnym polskim?
Jocia
mw
wurszt to u was kiełbasa chyba od niemieckiego wurst-kiełabasa
I wszyscy obecni
Cwele dobre ha ha ha
ja pierdole ha hah ha
jocia poprawiłaś mnie humor
dobra bimba to tramwaj. macie u siebie tam?
Pytałam kiedys slązaczke co to znaczy i taka otrzymałam odpowiedź
Może to u was w jakimś slangu podziemia tak znaczy tych graficiarzy czy coś
Mamynawwet jeden zabytowy jeździ..mozesz sobie zerkna c w necie nr. 38
mw-jedz na Kaszuby ,dopiero nic nie zrozumiesz z ich mowy.
A,cóż Wam się tak zebrało na lingwistykę???
Prawdziwa Ferdydurke i Bakakaj
Prawdziwa Ferdydurke i Bakakaj
może to od bimbania bo u nas bimbać sobie to znaczy lecieć w uja ,nie robić sobie nic, mieć wszystko w dupie. to by pasowało do romów,
Rom,Cygan wiadomo bimbają sobie, nic nie robią,wszystko mają w dupie,nie martwią się niczym
Ja raz słyszałem Kaszubski. Stwierdziłem nawet ,że nie powinien on się zaliczać do polskiego, ale raczej odrębny język.Ślązaka jeszcze zrozumiesz a ich to raczej się nie da
U nas mieszka dużo Romów.Ich dzieci chodzą do do ogólno dostępnych szkół i nikt ich zle nie traktuje.Co to za dyskryminacja????
*ogólnodostępnych
Ja nie dyskryminuje.Nie jestem rasistą.
No to po co ten temat.Ciekawe są gwary,powinniśmy je pielęgnować.To część naszej kultury.Cyganie też są jej częścią-czy się nam to podoba czy nie
ten kaszubski to chyba czeskim zalatuje
często u mnie cyganie jak chodzą to specjalnie zaczynają mówić po swojemu,żeby nikt nie wiedział o co chodzi