Wpisy 182 288 – 182 387
13 listopada 2010 00:27 → 13 listopada 2010 14:40, 100 wpisów
Oczywiście istnieje szansa przegrania. Nawet przy kursach 1.01, a trzeba ich mieć aż 12.
Weźmy pierwszy lepszy przykład ze strony totomixa.
156 ŁKS-KSZO Ostrowiec 1.36 4.00 7.75 1.01
Kurs 1.36, że wygra ŁKS
Kurs 4.00, że będzie remis
Kurs 7.75, że wygra Ostrowiec
Kurs 1.01, że będzie wygrana ŁKS lub remis
Jak widać jeśli wygra Ostrowiec, to kurs 1.01 nie wejdzie!
W tym przypadku wygrają 7.75x Ci, którzy postawili na Ostrowiec.
Ja myślę, że edi8 wiele razy przegrywał.
Pozdrawiam
Kurs 1.36, że wygra ŁKS
Pozdrawiam

Tak jak każdy...Pasko
))nie zawsze są wzloty
)upadki też bywają i to często
myślę Pasko,że Ty trochę zazdrościsz ediemu8
))nie zawsze są wzloty
)upadki też bywają i to często
myślę Pasko,że Ty trochę zazdrościsz ediemu8

oj od razu zazdrościć. Po prostu zainteresowałem się mocno tematem, bo edi8 pokazał, że warto. Sam nie wiedziałem nic o systemach groszowych, bo wcześniej niestety przestałem się interesować totomixem
Pewnie, że szkoda, że dopiero teraz się dowiedziałem, gdy fajna szansa przeszła bokiem. Pozdrawiam
Pewnie, że szkoda, że dopiero teraz się dowiedziałem, gdy fajna szansa przeszła bokiem. Pozdrawiamoj Pasko nie śledziłeś dziś uważnie tematu . Szkoda . Pokazałem że ten sposób nadal jest aktualny . Oczywiście ja od razu spaliłem i byłbym przegrał 1100 zl gdybym zagrał 100 takich samych kuponów , przegrałem jedynie 11 zł . Poczytaj co się tutaj dziś działo na czacie.
no tak, przeszła bokiem ach.... gdyby nie ta banicja
za to jaki powrót"Na białym koniu"

za to jaki powrót"Na białym koniu"

182115. status slawomir71 2010-11-12 (17:46)home L u b i n
Witam . Po pewnej obróbce sposób ediego który podał wczoraj jest nadal aktualny .
stawka 0.05 zł
ilość kombinacji 220
systemy 3z12
wartość kuponu 11.00 zł
przewidywana wygrana od 0.10 zł do 22.00 zł
nr nazwa zdarzenia opcja kurs system blok
7037 Vive Kielce-Nielba Wągrowiec 1 1.01 a 1 ++++
7718 Alba Berlin-Dusseldorf KZ 1 1.03 a 2 +++++
861 Fortuna Dusseldorf-Oberhausen 1/2 10 1.07 a 3 ++++
1158 Le Mans-Evian 1/2 10 1.11 a 4 ++++
2015 Maastricht-Almere 10 1.09 a 5 ++++
2162 Oostende-Tienen 10 1.08 a 6 -----
2242 Austria Lustenau-Grodig 10 1.07 a 7 +++++
2243 Trenk. Admira-St. Andra 10 1.01 a 8 ----- 1.01 na minus
2514 Neath-Haverfordwest 10 1.01 a 9 +++++
3053 Fredrikstad-Lov Ham 1/2 10 1.07 a 10 +++++
3612 Vaslui-Ploiesti 10 1.03 a 11 +++++
3741 U. Catolica-Huachipato 10 1.01 a 12
671 Dortmund-Hamburger 10 1.16 P 13 +++++
553 Preston-Hull KZ 1 1.52 P 14 ----
952 Offenbach-Eint. Braunschweig 1/2 10 1.15 P 15 +++++
brak problemów z nadaniem tego kuponu
Ja puściłem tylko 1 taki kupon nie 100
gdyby nie pewniak Preston byłby zwrot , a tak wszystkie 220 zakładów do Kosz-alina
Witam . Po pewnej obróbce sposób ediego który podał wczoraj jest nadal aktualny .
stawka 0.05 zł
ilość kombinacji 220
systemy 3z12
wartość kuponu 11.00 zł
przewidywana wygrana od 0.10 zł do 22.00 zł
nr nazwa zdarzenia opcja kurs system blok
7037 Vive Kielce-Nielba Wągrowiec 1 1.01 a 1 ++++
7718 Alba Berlin-Dusseldorf KZ 1 1.03 a 2 +++++
861 Fortuna Dusseldorf-Oberhausen 1/2 10 1.07 a 3 ++++
1158 Le Mans-Evian 1/2 10 1.11 a 4 ++++
2015 Maastricht-Almere 10 1.09 a 5 ++++
2162 Oostende-Tienen 10 1.08 a 6 -----
2242 Austria Lustenau-Grodig 10 1.07 a 7 +++++
2243 Trenk. Admira-St. Andra 10 1.01 a 8 ----- 1.01 na minus
2514 Neath-Haverfordwest 10 1.01 a 9 +++++
3053 Fredrikstad-Lov Ham 1/2 10 1.07 a 10 +++++
3612 Vaslui-Ploiesti 10 1.03 a 11 +++++
3741 U. Catolica-Huachipato 10 1.01 a 12
671 Dortmund-Hamburger 10 1.16 P 13 +++++
553 Preston-Hull KZ 1 1.52 P 14 ----
952 Offenbach-Eint. Braunschweig 1/2 10 1.15 P 15 +++++
brak problemów z nadaniem tego kuponu
Ja puściłem tylko 1 taki kupon nie 100
gdyby nie pewniak Preston byłby zwrot , a tak wszystkie 220 zakładów do Kosz-alina
slawomir71: przecież to nie jest sposób ediego. Żeby był sposób ediego to musiałbyś zagrać za 5 groszy z kursem 1.15. Obecnie takie zakłady nie przechodzą, bo przy 5 groszach musi być kurs powyżej 2 

Sławomir. Gdybyś zagrał za 11 złotych tylko na te 3 pewniaki, bez pozostałych 12 typów, to wygrana by była prawie identyczna 

edi8 nie musiał szukać pewniaków powyżej 1.50 jak Ty, tylko wystarczał mu pewniak 1.13 i reszta 1.01. Ty natomiast musiałeś uzależnić się aż od 3 pewniaków i to jeden powyżej 1.50. A wygrana byłaby ta sama. No po prostu nie ma co porównywać.
Zgadzam się z Tobą .
Inna sprawa, że remisy w kosza też się zdarzają, niektórzy nawet na to grają progresją
A remis w kosza zwykle właśnie jest ustalany na 1.01 
A remis w kosza zwykle właśnie jest ustalany na 1.01 
Remis w kosza , na 1.01 . Tutaj to chyba teraz Ty się mylisz . Remis w kosza kształtuje się w granicach 12,00 - 17,00
Również pozdrawiam .
182288. status Pasko 2010-11-13 (00:27)home Rzeszów
Oczywiście istnieje szansa przegrania. Nawet przy kursach 1.01, a trzeba ich mieć aż 12.
Kurs 1.36, że wygra ŁKS
...............
PASKO >>> napisałem przecież wcześniej, że wielokrotnie zagrywałem taką opcję: system 3z12 na 12 zdarzeń po 1.01 do systemu oraz niezbędny do nadania tego stały element w postaci tzw. "pewniaka" oznaczanego na wydruku jako P z kursem =>1.13 , powodującym akceptację dla tej kombinacji - wobec konieczności minimalnego ako tej w/w kombinacji od 1.15.
Kilkanaście razy udawało mi się tego pewniaka dobrze dobrać - ale przyszedł w końcu moment, że te 12 zdarzeń w obrębie systemu weszło a "pewniak" nie i cała dzienna partia 100 kuponów po 11zł , czyli za 1100zł poszła do kosza....
Oczywiście wiedziałem, że to musi NIEUCHRONNIE nastąpić i byłem nastawiony na taki model gry ( z 1 pewniakiem ) do tego pierwszego potknięcia.Nastąpiło to gdzieś tak po miesiącu tej opisywanej mojej potyczki z Totomixem , bo w końcu września.
Wszystkie kolejne moje gry nie zawierały już "pewniaka" a jedynie 12 zdarzeń z kursami powodującymi uzyskanie ako minimum 1.15 z kombinacji 3 zdarzeń , bo to był system 3z12...
Oczywiście że niekiedy zdarzały mi się błędy w typowaniach zdarzeń z kursami np. po 1.05 - ale one jedynie obniżały wygrane do 1650zł przy 1 błędzie, lub do 1200zł przy 2 błędach a raz nawet do 840zł przy 3 błędach ( czyli nawet brak wtedy pełnego zwrotu kosztu gry ) ale nie powodowały już utraty 1100zł i 100 kuponów jak przy 1 błędzie w typowaniu "pewniaka"...
P.s: swoją grę - tak jak napisała Ci "hosia" - prowadziłem w 8 różnych kolekturach Totolotka i nigdy nie realizowałem wygranych bezpośrednio tam gdzie ostatnio nadawałem aby kolektor widząc efekt nie "podłączył" mi się do mojej gry, powodując tym samym ew. alarm w firmie wobec przyrostu takich samych zagrań systemowych ze stawką 0.05zł .
Ostatniego dnia, czyli 10.11 chciałem już iść na całość i nadać 1200 tych zakładów po 11zł za 13200zł - ale dałem radę jedynie odpalić od godziny 9.30 ok.50% z tej ilości , bo o godzinie 11.00 został zablokowany system komputerowy i wprowadzono blokadę na te zagrania po trwającej 2,5 miesiąca PROMOCJI w tej firmie
Pzdr.
edi8
Kurs 1.36, że wygra ŁKS
...............
PASKO >>> napisałem przecież wcześniej, że wielokrotnie zagrywałem taką opcję: system 3z12 na 12 zdarzeń po 1.01 do systemu oraz niezbędny do nadania tego stały element w postaci tzw. "pewniaka" oznaczanego na wydruku jako P z kursem =>1.13 , powodującym akceptację dla tej kombinacji - wobec konieczności minimalnego ako tej w/w kombinacji od 1.15.
Kilkanaście razy udawało mi się tego pewniaka dobrze dobrać - ale przyszedł w końcu moment, że te 12 zdarzeń w obrębie systemu weszło a "pewniak" nie i cała dzienna partia 100 kuponów po 11zł , czyli za 1100zł poszła do kosza....
Oczywiście wiedziałem, że to musi NIEUCHRONNIE nastąpić i byłem nastawiony na taki model gry ( z 1 pewniakiem ) do tego pierwszego potknięcia.Nastąpiło to gdzieś tak po miesiącu tej opisywanej mojej potyczki z Totomixem , bo w końcu września.
Wszystkie kolejne moje gry nie zawierały już "pewniaka" a jedynie 12 zdarzeń z kursami powodującymi uzyskanie ako minimum 1.15 z kombinacji 3 zdarzeń , bo to był system 3z12...
Oczywiście że niekiedy zdarzały mi się błędy w typowaniach zdarzeń z kursami np. po 1.05 - ale one jedynie obniżały wygrane do 1650zł przy 1 błędzie, lub do 1200zł przy 2 błędach a raz nawet do 840zł przy 3 błędach ( czyli nawet brak wtedy pełnego zwrotu kosztu gry ) ale nie powodowały już utraty 1100zł i 100 kuponów jak przy 1 błędzie w typowaniu "pewniaka"...
P.s: swoją grę - tak jak napisała Ci "hosia" - prowadziłem w 8 różnych kolekturach Totolotka i nigdy nie realizowałem wygranych bezpośrednio tam gdzie ostatnio nadawałem aby kolektor widząc efekt nie "podłączył" mi się do mojej gry, powodując tym samym ew. alarm w firmie wobec przyrostu takich samych zagrań systemowych ze stawką 0.05zł .
Ostatniego dnia, czyli 10.11 chciałem już iść na całość i nadać 1200 tych zakładów po 11zł za 13200zł - ale dałem radę jedynie odpalić od godziny 9.30 ok.50% z tej ilości , bo o godzinie 11.00 został zablokowany system komputerowy i wprowadzono blokadę na te zagrania po trwającej 2,5 miesiąca PROMOCJI w tej firmie

Pzdr.
edi8
Na początku edi8 gratuluje i Ci wierzę, bo wszystko wczoraj sprawdziłem (oczywiście możliwości które były i opinię kolektora). Pomimo, że jak wiesz nie zajmuję się już czysto bukmacherką, a tylko jej pewną gałęzią, cieszę się że oskubałeś tych zbieraczy podatku.
Kolejna sprawa, to użytkownicy tej strony. Codziennie po godzinie 14 i 22 idzie przeczytać opinie, że wszyscy są oszukiwani, bo nikt z tego szanownego grona nie wygrywa więcej jak 3 zł, a to jednoznacznie wskazuje że firmy które organizują różnego rodzaju gry tylko oszukują, wieszając kulki na żyłkach, a Totomix dogadując się z takimi drużynami jak Liverpool żeby przegrał, bo wszyscy klienci obstawiają zwycięstwo. Paranoja.
I co się dzieje? Wchodzi edi8 i pisze, że oskubał Totomix (całkowicie legalnie) i od razu
zmiana opinii użytkowników tej strony i już nie Totomix jest oszustem tylko edi8, bo wygrał.
I tak samo będzie kiedyś z osobą która trafi 6 w L lub 10 w M. Będzie na tej stronie linczowany
przez użytkowników tej strony, że jest pracownikiem TS lub tajnych służb o co i ja wiele razy byłem tutaj podejrzewany.
W internecie można znaleźć badania amerykańskiego naukowca który badał zjawisko hazardu. W 95% hazardziści winę za swoje porażki wskazywali na oszustwa kasyn i innych firm.
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że jesteście statystycznie normalnymi. Oczywiście hazardzistami.
Kolejna sprawa, to użytkownicy tej strony. Codziennie po godzinie 14 i 22 idzie przeczytać opinie, że wszyscy są oszukiwani, bo nikt z tego szanownego grona nie wygrywa więcej jak 3 zł, a to jednoznacznie wskazuje że firmy które organizują różnego rodzaju gry tylko oszukują, wieszając kulki na żyłkach, a Totomix dogadując się z takimi drużynami jak Liverpool żeby przegrał, bo wszyscy klienci obstawiają zwycięstwo. Paranoja.
I co się dzieje? Wchodzi edi8 i pisze, że oskubał Totomix (całkowicie legalnie) i od razu
zmiana opinii użytkowników tej strony i już nie Totomix jest oszustem tylko edi8, bo wygrał.
I tak samo będzie kiedyś z osobą która trafi 6 w L lub 10 w M. Będzie na tej stronie linczowany
przez użytkowników tej strony, że jest pracownikiem TS lub tajnych służb o co i ja wiele razy byłem tutaj podejrzewany.
W internecie można znaleźć badania amerykańskiego naukowca który badał zjawisko hazardu. W 95% hazardziści winę za swoje porażki wskazywali na oszustwa kasyn i innych firm.
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że jesteście statystycznie normalnymi. Oczywiście hazardzistami.
wszyscy tutaj wspaniale sobie pomagają, dzielą się... ale tylko po wygranej. Przed wolą siedzieć cicho. Bo niestety w większości jesteśmy świńskim narodem.
Przestańcie "ludziska" zazdrościć jeden drugiemu.
To was doprowadzi do zguby
To was doprowadzi do zguby

danteV >>> Witaj!
Pzdr.
Pzdr.
Co prawda nie było moją intencją wywoływać jakieś dyskusji, bo nie mam na to czasu, ale grzeczność wymaga żebym Ci neptun odpowiedział.
182305. neptun 2010-11-13 (08:33) Gdańsk
DanteV
Zbytnio to uogólniasz
odp. Mentalność Polaka jest taka, że bardziej go cieszy kogoś porażka aniżeli wygrana. Mentalność hazardzisty jest taka, że bardziej będzie doszukiwał się złych mocy i oszustw niż zwykłej własnej głupoty.
A najbardziej nierozwikłaną ciekawostką jest to, że Ci którzy piszą codziennie o oszustwach, codziennie lecą do oszusta i wpłacają mu kolejne pieniądze. Czyż to już nie choroba?
Cześć tomcio1972. Pozdrawiam
182305. neptun 2010-11-13 (08:33) Gdańsk
DanteV
Zbytnio to uogólniasz
odp. Mentalność Polaka jest taka, że bardziej go cieszy kogoś porażka aniżeli wygrana. Mentalność hazardzisty jest taka, że bardziej będzie doszukiwał się złych mocy i oszustw niż zwykłej własnej głupoty.
A najbardziej nierozwikłaną ciekawostką jest to, że Ci którzy piszą codziennie o oszustwach, codziennie lecą do oszusta i wpłacają mu kolejne pieniądze. Czyż to już nie choroba?
Cześć tomcio1972. Pozdrawiam
ten kto nie jednego dnia jest na plusie, ale coraz większy mu się ten plus robi i znając dobry sposób jak to nazywane tutaj jest skubania, daje o tym znać dopiero jak się obłowi. Gdyby ktoś znalazł jakiś sposób, że zacząłby wychodzić na dobry plus w MM, to dopiero dałby znać jakby się obłowił, albo zacząłby nawijać o tym jak skubie TS przedstawiając dowody, a gdyby ktoś pytał o sposób w jaki to robi, to odezwu by nie było.
neptun > osoby które mnie znają z tego forum wiedzą, że zamieszczałem tutaj setki typów bukmacherskich i kulek kiedy była możliwość gry w TM. Było dużo typów trafionych, ale były też te nietrafione. Nigdy, ale to nigdy nie napisałem, że ktoś mnie oszukuje w momencie kiedy nie trafiałem. Nigdy nie doszukiwałem się jakiś "czarnych mocy". Robiłem dalej swoje, szlifując swoją wiedzę i prowadzać grę w taki sposób, żeby końcowy wynik był na moją korzyść.
Jest taka prosta zasada którą wszystkim polecam:
"Poddający się - nigdy nie wygrywa, a wygrywający - nigdy się nie poddaje."
Powodzenia.
Jest taka prosta zasada którą wszystkim polecam:
"Poddający się - nigdy nie wygrywa, a wygrywający - nigdy się nie poddaje."
Powodzenia.
Krzysiek2783
Edi8, Dantev, Tomcio1972 podawali jak grają i co grają
Kto korzystał to miał
Jęczeć to każdy potrafi
Może dokładniej czytaj i nie czekaj aż ktoś Ci kasę
na tacy przyniesie
Pozdrawiam
Edi8, Dantev, Tomcio1972 podawali jak grają i co grają
Kto korzystał to miał
Jęczeć to każdy potrafi
Może dokładniej czytaj i nie czekaj aż ktoś Ci kasę
na tacy przyniesie
Pozdrawiam
ja i tak nie gram w żadne gry TS ani buków, a kasy mi nikt nie musi przynosić, nie potrzebuję już 

neptun > nie pisałem o Tobie. Zresztą z większością znamy się prawie jak "łyse konie" jeśli chodzi o tą stronę.

robal36..nie trać energi na ścianę....skąd taka złóść od rana?
Witaj danteV i pozdrawiam Cię serdecznie, mając w pamięci m.in. to jak w Twoim wątku bukmacherskim na forum "dawałeś radę", podając typy z bardzo wysoką skutecznością, na których nie można było długookresowo być przegranym nawet grając je płaską stawką a nie progresją...
chyba sie ts skapnał jak ich chciałem ograć
kiedy zmieniają kule? dziesiątego?
kiedy zmieniają kule? dziesiątego?
krzysiek.93.3.>>
PP TS nie planuje udzielać grającym informacji o używanym zestawie kul
PP TS nie planuje udzielać grającym informacji o używanym zestawie kul
a też sie pochwale, 2/3

gady jedne

jeszcze trójke gdzieś zgubili, albo zamiast 3 wsadzili 4 i teraz co chwile 4 i 4 może by w jednym te dwie 4 padły

jeszcze trójke gdzieś zgubili, albo zamiast 3 wsadzili 4 i teraz co chwile 4 i 4 może by w jednym te dwie 4 padły
parafrazując, jedno z praw Murphy'ego:
Jeśli coś się może zdarzyć, to się zdarzy

Jeśli coś się może zdarzyć, to się zdarzy

pewnie bym sie z tego bardziej cieszył niż z 3/3

krzysiek.93.3. >>
mniemam, iż nie chodzi Ci o dwie czwórki na jednej kuli
oj, tak - byłaby kupa śmiechu
mniemam, iż nie chodzi Ci o dwie czwórki na jednej kuli

oj, tak - byłaby kupa śmiechu

chodziło mi o dwie kulki z numerem 4
chyba
chyba
a tak wogóle to już nie gram, przynajmniej do pierwszego

witam Multi maniaków
Pewniaki na 14.00 ( 3,11,17,26,28,48,77 )
Powodzonka wszystkim

Pewniaki na 14.00 ( 3,11,17,26,28,48,77 )
Powodzonka wszystkim

na 14 MM
2,3,6,23,24,36,43,68,79,80
2,3,6,23,24,36,43,68,79,80

Wiecie...
Nie chodzi o to, że przy maszynie
nie chodzi nawet o to, że majstruje...
bo Nam też przecież czasem się zdarza majstrować
chodzi raczej o to, KTO
rico >>
też Cię
pozdawiam
Nie chodzi o to, że przy maszynie
nie chodzi nawet o to, że majstruje...
bo Nam też przecież czasem się zdarza majstrować

chodzi raczej o to, KTO

rico >>
też Cię
pozdawiam
Użytkownik brazowy dopisał wyniki Multi Multi - 09,12,14,27,28,32,33,41,42,46,48,61,65,66,70,71,72,74,75,76 - Plusem jest liczba: 71
witam
1/7 w realu i 3 oboki
no i ten losujący
chyba sie musze
i na 22 zaatakować na chybika
1/7 w realu i 3 oboki
no i ten losujący

chyba sie musze

i na 22 zaatakować na chybika

jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wygrać choć 2 zł, jak P. Wieleba jest na antenie

Mam nadzieję, że nikt się nie obraził za "naiwniaków", ale niestety taka jest prawda.....
gorzej, ze na stronce produkują się niestety agigatorzy,którzy nieprawdziwymi do końca wpisami robią wodę w mózgu niektórym niestety łatwowiernym graczom.
Pasko dzięki za celne uwagi i rzeczowe odpowiedzi.
Myślę, że kiedyś będziemy mogli powiedzieć, że prawda się obroniła.
pozdr.
Robal
pozdr.
gorzej, ze na stronce produkują się niestety agigatorzy,którzy nieprawdziwymi do końca wpisami robią wodę w mózgu niektórym niestety łatwowiernym graczom.
Pasko dzięki za celne uwagi i rzeczowe odpowiedzi.
Myślę, że kiedyś będziemy mogli powiedzieć, że prawda się obroniła.
pozdr.
Robal
pozdr.
witam wszystkich beda1977 widzę że masz trochę sukcesów tym bardziej że jeszcze jesteś niepełnoletnią osobą choć w realu sam nie możesz wysłać kuponu bo gry hazardowe są teraz tylko dla pełnoletnich osób.
choć dawniej TS mógł wysłać każdy pamiętam bo zaczynałem grać w TS jako osoba niepełnoletnia

mój syn też prawie zawsze miał szczęście w totku
nawet ostatnio gdy byłam chora wysłał mi multi 5tkę i trafiliśmy 4/5

ja tego niestety nie mogę potwierdzić
Wielebę wolę oglądać w Sędzi Marii Wesołowskiej

Wielebę wolę oglądać w Sędzi Marii Wesołowskiej

witaj krysia to gratuluję wygranej a tak na marginesie osoby pracujące w kolekturach nie patrzą na wiek i moim zdaniem dobrze bo niech lepiej taki małolat sobie wyśle np: multi multi niż dopalacze czy papierosy
hm..grać? nie grać? grać? nie grać? grać? nie grać??
witaj multi multi
zgadzam się z tobą co do tego aby lepiej grali w totka niż kupowali dopalacze albo inne świństwa...
ale u nas w jednej kolekturze pytają zawsze ale w żółtym kiosku nie ,ponieważ wiedzą ze to mój syn ...

zgadzam się z tobą co do tego aby lepiej grali w totka niż kupowali dopalacze albo inne świństwa...
ale u nas w jednej kolekturze pytają zawsze ale w żółtym kiosku nie ,ponieważ wiedzą ze to mój syn ...
witam wszystkich
A tak na marginesie , małolaty mogłyby wysyłac ,a kaskę odbieraja rodzice. ale jak w
życiu bywa odbierze starszy kolega i fifty-fifty

A tak na marginesie , małolaty mogłyby wysyłac ,a kaskę odbieraja rodzice. ale jak w
życiu bywa odbierze starszy kolega i fifty-fifty