Wpisy 1 449 290 – 1 449 389
16 marca 2013 07:13 → 16 marca 2013 07:59, 100 wpisów
próbujecie rozgryść TS a nie dajecie rady obliczyc prostego zadania
Moj ....DOBRY kalkulator graficzny Casio policzyl i wyszlo mu... 1.
Wiele osób mylnie uważa, że wynikiem tego działania jest 1. Skąd ten pomysł? Swoją odpowiedź argumentują kolejnością wykonywania działań. Ich zdaniem najpierw powinno się mnożyć, następnie dzielić, dodawać i odejmować. W rzeczywistości jednak mnożenie i dzielenie - podobnie jak dodawanie i odejmowanie - są działaniami równorzędnymi i jeśli występują w jednym równaniu obok siebie, to przyjmuje się, że wykonuje się je kolejno od strony lewej do prawej.
Na przykład 6-3+1 będzie równe 4, ponieważ najpierw wykonujemy odejmowanie, które jest pierwszym działaniem od lewej, a następnie dodawanie. Podobnie rzecz się ma w problematycznym działaniu. Tam kolejno powinniśmy wykonać następujące czynności:
1. (2+1) =3
2. 6:2=3
3. 3*3=9
Na przykład 6-3+1 będzie równe 4, ponieważ najpierw wykonujemy odejmowanie, które jest pierwszym działaniem od lewej, a następnie dodawanie. Podobnie rzecz się ma w problematycznym działaniu. Tam kolejno powinniśmy wykonać następujące czynności:
1. (2+1) =3
2. 6:2=3
3. 3*3=9
Problemem dla niektórych osób, które jako wynik podały 1, jest również to, że działanie zostało zapisane w jednej linii. Stąd wydaje się, że całe wyrażenie 2(2+1) tworzy mianownik, a 6 znajduje się w liczniku, jeśli chcielibyśmy znak ":" zastąpić kreską ułamkową. W rzeczywistości jednak, aby było to prawdą, zapis działania powinien wyglądać następująco: 6:[2(2+1)]. Gdy brakuje nawiasu kwadratowego, zakłada się, że wyrażenie (2+1) powinno być przemnażane przez licznik, czyli przez 6.
kris jestem na etapie 5 klasy kolejnosc działan znam a i tak mi wyszlo 1
czyli jeszcze na prawidłowy wynik trzeba poczekać parę klas tak naprawdę dla mnie nie ma to większego znaczenia, podaję to jako ciekawostkę, bo nam wychodzi 1, a specjaliści uważają że 9, aby było sprawiedliwie przyjmijmy że wynik jest 10 i każdy ma swój wynik prawidłowy
krisekB .. juz pomyślałem że ten wykład Twój i Ty taki dobry z matmy..
ha, ha dobre, ja z matmy to raczej dobrze liczę setki + dwusetki
Życzę wszystkim takiej pogody jaka teraz w Szczecinie.
Lekki mrozek i
krisekb>> i wystarczy.
Lekki mrozek i
krisekb>> i wystarczy.
w kieszeni, no i jak wyjmę z kieszeni to też liczę, czasem z drżącą ręką jak żona obok stoi i robi słodkie minki
krisekb Witaj...jak Ciebie ty dawno nie widziałam...jak Twoje wygrane?
a dziękuję luty bardzo dobry, w marcu mało grałem bo czasu brak, właśnie uzupełniam swoje papirusy, może coś zagram dziś
ale już widzę że marnie losują, jak wycinają dwie kolumny to nie ma gry
krisekb...statystyki robisz tak jak robiłes dalej?czy cos inaczej?
bez zmian tylko dzięki współpracy z Jocią, zrobiliśmy program, a raczej jej kuzyn zrobił i życie stało się prostsze
Ula zawcześnie na konkrety, koło 12 już będę wiedział co się kroi
strach podchodzić do losowania jak nie ma 6 i 8, a skoro nie ma 6 to skąd u Ciebie tyle 2? Ula?
Tesa.. .
Jestem, własnie odpaliłem 'komputra'.
.....................................
Jestem, własnie odpaliłem 'komputra'.
Tesa.. .
Nie oglądam już TVP INFO.
Nie oglądam już TVP INFO.
ulala tesa mamy 10/10 12,42,79, 33,36,37 ,39,44 ,2,45 spisać do Ts i zagrac mi coby nie bylo potem ooooook.......wa nie zagralam a to nasze peniaki I W PONIEDZIALEK DO STOLICY ZAPRASZAM PO WYGRANA NA TARGOWA
greg,,żeby wyjść z domu to najpierw muszę sie odkopać do drogi,przez warstwę śniegu 60 cm.
Zabraknie sił na dojście do kolektury
Zabraknie sił na dojście do kolektury
ulala jak bediemy wiedzieli ze wygralismy to cie odsypia potem zaplacimy
SKALAR Witaj
ze śniegiem u mnie to jest czarna rozpacz
nie wiadomo z której strony zaczynać
ale juz nie wieje i nie sypie tylko świeci
ze śniegiem u mnie to jest czarna rozpacz
nie wiadomo z której strony zaczynać
ale juz nie wieje i nie sypie tylko świeci
ula, ciebie tez zasypało?
Ja wczoraj tyrałem 1/2 dnia, dzis nóg i rąk nie czuje, ale przynajmniej autem mozna z podwórka wyjechac na zakupy
Ja wczoraj tyrałem 1/2 dnia, dzis nóg i rąk nie czuje, ale przynajmniej autem mozna z podwórka wyjechac na zakupy