Wpisy 1 349 286 – 1 349 385
23 stycznia 2013 12:01 → 23 stycznia 2013 12:55, 100 wpisów
medea
tak odrzucony
tak odrzucony
krzysio744 i kocuro
wasyl
To niestety w świetle prawa jeśli ty jako spadkobierca po stryju odrzuciłeś spadek to teraz dziedziczy twój syn i żona
To niestety w świetle prawa jeśli ty jako spadkobierca po stryju odrzuciłeś spadek to teraz dziedziczy twój syn i żona
a stryj to innaczej brat mego taty
A więc jeśli tego spadku nie chcecie to trzeba go odrzucić w ciągu 6-m-cy od dnia w którym ty odrzuciłeś spadek. Syn jest nieletni więc na odrzucenie przez niego spadku musisz jako rodzic mieć zgodę sądu a to w zależności od sądu może czasami trochę potrwać
torsan
wasyl
No cóż nazwy członków rodziny powoli zanikają a kiedyś nasz język był w nie bogaty
brat i siostra ojca oraz ich małżonkowie to stryj i stryjenka
brat i siostra matki oraz ich małżonkowie to wuj i ciocia
wasyl
No cóż nazwy członków rodziny powoli zanikają a kiedyś nasz język był w nie bogaty
brat i siostra ojca oraz ich małżonkowie to stryj i stryjenka
brat i siostra matki oraz ich małżonkowie to wuj i ciocia
medea a nie jest tak ze niepelnoletnie dzieci dziedzicza tylko do wysokości długu?
no własnie medusia , bo mama to wszystko zalatwia , oki juz wszystko wiem , a jeszcze jedno pytanko
medusia bo co sprawa to musze
syna ubezwłasnowolnic bo ma 12 lat
czy moge załozyc jedną sprawe ze decyduje za niego do 18 tego roku zycia
medusia bo co sprawa to musze
syna ubezwłasnowolnic bo ma 12 lat
czy moge załozyc jedną sprawe ze decyduje za niego do 18 tego roku zycia
sorelka
Nie ma żadnych rozróżnień w sposobie dziedziczenia przez nieletnich. Oczywiście rozsądny rodzic lub opiekun prawny powinien zatroszczyć się o przyjęcie spadku z tzw. dobrodziejstwem inwentarza czyli tak by za długi spadkowe odpowiadać w dużym uproszczeniu tylko do wartości spadku.
Nie ma żadnych rozróżnień w sposobie dziedziczenia przez nieletnich. Oczywiście rozsądny rodzic lub opiekun prawny powinien zatroszczyć się o przyjęcie spadku z tzw. dobrodziejstwem inwentarza czyli tak by za długi spadkowe odpowiadać w dużym uproszczeniu tylko do wartości spadku.
wasyl
Można ubezwłasnowolnić tylko dziecko powyżej 13 roku życia, bo dopiero wtedy nabywa ono częściowej zdolności prawnej.
Można ubezwłasnowolnić tylko dziecko powyżej 13 roku życia, bo dopiero wtedy nabywa ono częściowej zdolności prawnej.
czy do kazdej sprawy osobno musze zakladac
tamk amsz racje ale... jesli z góry wiadomo,ze zmarły po tórym dziecko dzieciczy ma same długi i to duze a nie ma ich czym pokryć to lepiej odrzucić spadem
bo u mnie to o spadek a własciwie długi po zmarłym
pożyczki
no wlasnie wasyl u mnie tez oto szło.
ojciec dzieci nigdy sie nimi nie interesowal , pozostawiał mnóstwo długów nawet renty nie dostaną bo w zus-ie ma tyle długów....
ojciec dzieci nigdy sie nimi nie interesowal , pozostawiał mnóstwo długów nawet renty nie dostaną bo w zus-ie ma tyle długów....
wasyl
Jako rodzic jak zakładam z pełną władzą rodzicielską jest przedstawicielem ustawowym syna czytaj w każdej sprawie występujesz w jego imieniu oraz podejmujesz decyzji. Problemem są tylko dyspozycje majątkiem dziecka np. spadkiem bo tam ustawodawca "chroni" dziecko przed skutkami decyzji rodziców poprzez konieczność uzyskania zgody sądu na czynności prawne dotyczące majątku np. sprzedaż nieruchomości, jej zastawienie itp.
Jako rodzic jak zakładam z pełną władzą rodzicielską jest przedstawicielem ustawowym syna czytaj w każdej sprawie występujesz w jego imieniu oraz podejmujesz decyzji. Problemem są tylko dyspozycje majątkiem dziecka np. spadkiem bo tam ustawodawca "chroni" dziecko przed skutkami decyzji rodziców poprzez konieczność uzyskania zgody sądu na czynności prawne dotyczące majątku np. sprzedaż nieruchomości, jej zastawienie itp.
sorelka i wasyl
Jeśli spadek składa się z samych długów to taka decyzja jest najbardziej rozsądna.
Jeśli spadek składa się z samych długów to taka decyzja jest najbardziej rozsądna.
Jak rozumiem ten pan w chwili śmierci nie pracował i nie był ubezpieczony ?
tak owszem. chyba ze spłace długi wobec zusu. nie mam kilkunastu tysiecy po to zeby dostały po 200 zł
ten pan przze swoje zycie nie pracowal nawet 3 lat i pod koniec zalozył firme, ale nie płacił skłądek
sorelka
Ale jakim cudem żądają od Ciebie spłaty długu wobec ZUS skoro dzieci odrzuciły spadek ? Skoro dzieci nie są już spadkobiercami to nie przeszły na nie zobowiązania wobec ZUS i jak dostaną rentę to nawet nie bedzie można z niej tych długów potrącać
Ale jakim cudem żądają od Ciebie spłaty długu wobec ZUS skoro dzieci odrzuciły spadek ? Skoro dzieci nie są już spadkobiercami to nie przeszły na nie zobowiązania wobec ZUS i jak dostaną rentę to nawet nie bedzie można z niej tych długów potrącać
oki dziewczyny bardzo mi pomogłyśćie
macie po
macie po
sorelka , a mam tez pytanko
zapytaj w mopsie o rente dla dzieci
zapytaj w mopsie o rente dla dzieci
zanim odrtzuciłam spadek byłam w zusie pytac co mam dalej z tym zrobic. pani mi powiedziala ze moge starac sie o rente jak splace dlugi ich ojca. ale poniewaz ja nie mam zamiaru spałacac kilkunastu tysiecy bo i po co.... to juz dalej nic z tym nie robiłam.
i ojca to podaj
tomuus
on nie mial ojca tylko ojczyma. ale mnie sie nie chce ich gab ogladać bo znów bedzie szopka galopka jacy to oni biedni.... zreszta jego matka kiedys w sadzie obiecała ze bedzie pomagac i na tym sie skonczyło. ojczym nie ma tu nic do rzeczy a ona ma najnizsza krajowa i zrobi z siebie biedaczke
wiec juz mi sie nie chce szarpac. cale zycie sama je wychowywałam utrzymywałm to teraz tez to zrobie i sobie poradze
wiec juz mi sie nie chce szarpac. cale zycie sama je wychowywałam utrzymywałm to teraz tez to zrobie i sobie poradze
sorelka
Ale narobili Ci bałaganu. Dziadkowie są obowiązani do płacenia alimentów na dzieci zmarłego syna jak są spełnione warunki określone w kodeksie rodzinnym a nie renty po nim. Tamta pani w ZUS-sie nie powinna ci podawać błędnych informacji. Tutaj kluczowe jest to czy formalnie zmarły był ubezpieczony a nie to czy płacił składki i wisiał zusowi
Ale narobili Ci bałaganu. Dziadkowie są obowiązani do płacenia alimentów na dzieci zmarłego syna jak są spełnione warunki określone w kodeksie rodzinnym a nie renty po nim. Tamta pani w ZUS-sie nie powinna ci podawać błędnych informacji. Tutaj kluczowe jest to czy formalnie zmarły był ubezpieczony a nie to czy płacił składki i wisiał zusowi
nie był ubezpieczony. ale i tak i tak potrzeba aby zmarły co manjmniej 5 lat mial składkowe w ostatnim 10 leciu a ten nie mial
sorelka
A to wszystko jasne. Rozumiem, ze warunków do renty tzw. specjalnej gdzie tych warunków nie trzeba spełnić też nie spełniał
A to wszystko jasne. Rozumiem, ze warunków do renty tzw. specjalnej gdzie tych warunków nie trzeba spełnić też nie spełniał
on nic nie spełniał. alimentów nie płacił- uniknal kary bo mial zólte papiery - szkoda ze przed zwiazeniem sie z nim nie wiedziałm o tym
szopka galopka normalnie
szopka galopka normalnie
sorelka
Mam nadzieję, że przynajmniej z Funduszu Alimentacyjnego dostałaś pieniądze na ich utrzymanie ?
Mam nadzieję, że przynajmniej z Funduszu Alimentacyjnego dostałaś pieniądze na ich utrzymanie ?
rente specjalna otrzymuje 1% ludzi..... a warunki sa takie ze szok....
był zdolny do pracy tylko nie pracowal legalnie bo nie chciał na dzieci dawac
był zdolny do pracy tylko nie pracowal legalnie bo nie chciał na dzieci dawac
ela no to sie wpakowałas dobrze ze masz juz to za sobą
wiesz gdybym wiedzial ze sie przewróce to bym sie polozyła. ale ja mam wspaniałe dzieci i to oto chodzi a babcia i tak ma je gdzies.....
sorelka znajdz adwokata i bedziesz wiedziala na czym stoisz jak nie stac cie na adwokata to sa darmowe porady przy mopsie
sorelka
Ja ostatnio z rentami specjalnymi miałam sporo do czynienia. Jak ktoś uszpera ten staż pracy i jest całkowicie niezdolny do pracy to o ile jest zdeterminowany i konsekwentny to rentę prawie zawsze udaje się wywalczyć tyle, że w sądzie
Ja ostatnio z rentami specjalnymi miałam sporo do czynienia. Jak ktoś uszpera ten staż pracy i jest całkowicie niezdolny do pracy to o ile jest zdeterminowany i konsekwentny to rentę prawie zawsze udaje się wywalczyć tyle, że w sądzie
ELA trzymam kciuki
bedzie dobrze
raz pod górke a raz z górki
teraz bedzie lepie
wygrasz w mm.
bedzie dobrze
raz pod górke a raz z górki
teraz bedzie lepie
wygrasz w mm.
vektor... ja juz to ze wszystkich stron przerobiłam. Moge podac dziadkow do sadu ale to nie jest proste a mnie sie juz nie chce w sady bawic ... wystarczajaco czesto bywałąm w sadzie za zycia ich ojca. poniewaz nie czuje sie wogole zwiazna z ich babcia a ona z naimi tez nie i zarabia najniza krajowa i ma chorego meza to sad i tak nic nie przyzna wiec szkoda czxasu mojego i sadu.
a najgorsze to jest to ze menel pijak alkocholik rente
ma odrazu , a ty człowieku sie uzeraj
czyz nie lepiej byc alkocholikiem
i mieć to hwdp
ma odrazu , a ty człowieku sie uzeraj
czyz nie lepiej byc alkocholikiem
i mieć to hwdp
taaaaaaaaaaa cos o tym wiem. moja sasiadka kiedys dawno temu tez wystapila do mopsu bo była sama z malutką córeczka. dali jej 50 zl na 3 miesiace bo karmila piersią.....
a jak zapytała dlaczego sąsiad pijak dostal 500 czy cos tak powiedizlei ze to jest nieszczesliwy chory człowiek
a jak zapytała dlaczego sąsiad pijak dostal 500 czy cos tak powiedizlei ze to jest nieszczesliwy chory człowiek
sorelka jednym słowem to GNIDA BYŁ
to dobrze ze masz juz spokój na duszy
to dobrze ze masz juz spokój na duszy
lili... to ty czy twój sobowtór
--- wole sprawdzić --
upewnić sie
--- wole sprawdzić --
upewnić sie
lili....pieprzyk jest tam gdzie był .....
wasyl..tu jest tylko jedna lila a tamu korna słyszałam wczoraj że,jakaś karwa mendzicha się pode mnie podszywała,korn ją zbanował
a pieprzyk ..... kazda dziewczyna ma gdzies pieprzyk
ja mam na kostce
Qobik
wasyl ..nic nie rób taki u ciebie w domu mozna
Lila
Ta osoba dała tam taki popis,że aż mi się korna i jego użytkowników zrobiło żal, bo przeniosła się tam za nami
Ta osoba dała tam taki popis,że aż mi się korna i jego użytkowników zrobiło żal, bo przeniosła się tam za nami
Takie pszeboje jak!
Nic niepachnie tak jak vótka
Zobacz dzi**o co narobiłaś
MASAKRA
Nic niepachnie tak jak vótka
Zobacz dzi**o co narobiłaś
MASAKRA
u mnie w domu wszystko mozna
znasz to
tata pracuje tata je
znasz to
tata pracuje tata je
medea....słyszałam własnie że,wasylowi kazała jeść ser z napletaa to wiadomo kto był,tu na czacie też to pisała.Serdelowa sie podszyła.Andrula zaraz wiedziała czy to ja czy nie bo po Ip poznała
meduska..
lika..
lika..
medea....a jedna co się podszywała to z Łodzi była a ja nie z Łodzi
torsan
lili ... do tej pory mi sie beka tym serem
meduska..lila nie mieszka łodzi ..tylko tam gnieznoo..ja duzo razy uwazam
To było zachowanie, którego nawet nie mam ochoty komentować. Jasno pokazało co to za człowiek.
medea..brak słów normalnie,tam nie ma za bardzo co komentować bo to patologia dno i wodorosty