Wpisy 1 193 137 – 1 193 236
28 października 2012 19:27 → 28 października 2012 20:54, 100 wpisów
nie no przez umhapiego musze pisac skrypt w pythonie do pobierania danych ...
własnie zaraz to zrobie
czym sie strółeś tym sie lecz
czym sie strółeś tym sie lecz
mam smak na pivko
holewka finke piłem
sielaw
na kaca dobry jest S.E.X.
na kaca dobry jest S.E.X.
e własnie na bp kupiłem
no na bpi kilka 0,7
lottomat, pomoge ci... 3 zl za zaklad jest od pazdziernika 2009 r. wg szacunkow pasko w dziale wygrane, w ostatnim roku przed podwyzka (2008) zawarto 1 288 459 251 zakladow lotto/duzego lotka... w pierwszym roku podwyzki (2009) bylo to 1 033 666 295 zakladow... w pierwszym roku, kiedy nowa cena obowiazywala przez pelen rok (2010) bylo to juz tylko 580 742 672 zakladow... wnioski zostawiam tobie i po wypiciu wracam do ksiazki
dzieki dzieki ale ale misiuuuuuuuuuuu chyba o czym innym rozmawialismy wczoraj
i skad bierze sie kasa np na 10 x glowna gdy zawarto np 1 mln kuponow na plusa ?
tak... chyba, że będzie więcej niż 10 szóstek, to już wygrana będzie pomniejszona
a jak w Multi Multi Plus padnie 10x wygrana 10/10 z Plusem to skąd wypłacą ? tak samo jest w Lotto Plus.
skad sciagaja kase na te wygrane zalozmy ze jest 1 losowanie plusa i trafilo 100 osob ?
Miś, zajączek, wilk i lis grają w karty. Lis oszukuje. Po pewnym czasie niedźwiedź wstaje i mówi:
- Ktoś tu oszukuje! Nie będę pokazywał palcem, ale jak strzelę w ten rudy pysk...
- Ktoś tu oszukuje! Nie będę pokazywał palcem, ale jak strzelę w ten rudy pysk...
podobnie jak w Multi Multi jest punkt regulaminu, który przeciwdział. wygranym nieskończonym. Np. w Multi Multi Plus wygrana łączna nie może być wyższa niż 100 000 000 w przypadku trafienia 10/10 z plusem. Czyli musiałoby paść 40 wygranych najwyższego stopnia w co nie uwierzę. Podobnie w Lotto Plus się zabezpieczyli i np. powyżej 10 głównych wygranych 6/6 pomniejszy już nieco wygraną.... ale też dam sobie uciąć, że to się nigdy nie stanie
Ponadto zależy to w Lotto Plus od ilości zawartych zakładów... tak więc jeśli zostanie wysłanych 100 000 000 zakładów, to wtedy spokojnie może i 20 szóstek paść, ale jak padnie 200, to już wygrana zostanie wtedy pomniejszona.
misiu, wczoraj napisalem dokladnie cos takiego (m.in., bo nie byla to glowna teza, a raczej element jej uzasadnienia)...
jesli przyjmiemy zalozenie, ze wszystko drozeje, a ty chcesz wypracowac stale ten sam zysk (nie mowiad o jego wzroscie), to przy rosnacych kosztach musisz zwiekszac przychodzy, zgoda? wtedy zysk nominalny pozostanie na stalym poziomie (zmieni sie na pewno w ujeciu wzglednym, ale to nie ma znaczenia)...
teraz pytanie: jak mozna zwiekszyc przychody? zwiekszajac wolumen sprzedazy (czyli ilosc sprzedanych zakladow) lub cene jednostkowa... dotychczasowa historia jasno pokazuje, ze jakakolwiek zwyzka ceny pojedynczego zakladu prowadzila do spadku sprzedazy (to wlasnie mialem na mysli piszac o wyraznej ujemnej elsatycznosci cenowej)... skoro wiec nie mozesz dalej podnosic ceny, to masz tylko jeden stopien swobody: sterowac wolumenem sprzedazym, czyli doprowadzic do tego, by przy danej cenie sprzedaz w ujeciu ilosciowym maksymalizowac...
w skrocie, wiecej nie bede tu poruszal tego watku...
to sa sprawy tak OCZYWISTE, ze dla niektorych az trudne do zrozumienia (czasem tak bywa)...
jesli przyjmiemy zalozenie, ze wszystko drozeje, a ty chcesz wypracowac stale ten sam zysk (nie mowiad o jego wzroscie), to przy rosnacych kosztach musisz zwiekszac przychodzy, zgoda? wtedy zysk nominalny pozostanie na stalym poziomie (zmieni sie na pewno w ujeciu wzglednym, ale to nie ma znaczenia)...
teraz pytanie: jak mozna zwiekszyc przychody? zwiekszajac wolumen sprzedazy (czyli ilosc sprzedanych zakladow) lub cene jednostkowa... dotychczasowa historia jasno pokazuje, ze jakakolwiek zwyzka ceny pojedynczego zakladu prowadzila do spadku sprzedazy (to wlasnie mialem na mysli piszac o wyraznej ujemnej elsatycznosci cenowej)... skoro wiec nie mozesz dalej podnosic ceny, to masz tylko jeden stopien swobody: sterowac wolumenem sprzedazym, czyli doprowadzic do tego, by przy danej cenie sprzedaz w ujeciu ilosciowym maksymalizowac...
w skrocie, wiecej nie bede tu poruszal tego watku...
to sa sprawy tak OCZYWISTE, ze dla niektorych az trudne do zrozumienia (czasem tak bywa)...
ale jak mówię, są to punkty regulaminu zapobiegające formalnie wygranym nieskończonym, ale nie wierzę, że kiedyś zostaną wykorzystane w praktyce.
uwzglednij to w swoich tezach... kontynuowac bedziemy juz mailowo... tam moge rozwinac pare rzeczy, ktore tu znacznie uproscilem...
ok dzieki Pasko jeszcze jedno pytanie
unhappy no ale my gadalismy o lotto plus
unhappy no ale my gadalismy o lotto plus
jak najszybciej Janusz pobrac interesuje mnie dane typu losowania lotto np w danym okresie + ilosc zawartych zakladow + wygrane + zysk ts
uzwglednij tez to, ze ts ma bardzo duzy odsetek kosztow stalych, a zmienne ma prawktycznie pomijalne koszt wydrukowania kuponu jest praktycznie pomijalny, ale koszt utrzymania calej infrastruktury z pracownikami, oddzialami, kolekturami itd. jest gigantyczny)... dlatego ts MUSI stale zwiekszac przychody, bo mu te koszt stale ciagle rosna
w sensie losowanie nr 141254125 ilosc zawartych zakladow + wyplacone wygrane
http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2012/
http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2011/
http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2010/
itd
http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2011/
http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2010/
itd
kiedys sie ts chwalil ile transakcji bazodanowych realizuje miesiecznie
nie wiem jaki tam rozklad jest kosztow utrzymania wogole nie mam danych zadnych a Ty masz ?
http://www.totalizator.pl/centrum-prasowe/informacje-prasowe/informacje-prasowe/informacja-o-spoce-dla-biegych-rewidentow
lottomat, jedno u ciebie na pewno podziwiam... umiejetnosc szybkiej (niestety czesto blednej) reakcji... przeczytaj na spokojnie to, co napisalem, wnioski przeslij mi mailem...
ps ja o serwerowni nie pisalem (ktora zreszta maja dobra - byl o tym artykul)... ja pisalem natomiast m.in. o 12,5 tys. kolektur, 16 oddzialach i centrali, pracownikach itd. a dodac do tego moge: transmisje losowan, licencje na gry, reklamy, transmisje danych miedzy kolekturami i centrala, energie, ktora to wszystko pobiera itd... to wszystko sa koszt stale, bo nie ma bezposredniego zwiazku miedzy nimi a poziomem sprzedazy... czy ts sprzedaje, czy nie, te koszty ponosi... z ich coroczna podwyzka tez sie liczyc musi...
przy tym koszty zmienne (czyli te bezposrednio zwiazane ze sprzedaza) sa praktycznie zerowe...
koncze naprawde... pisz maila
ps ja o serwerowni nie pisalem (ktora zreszta maja dobra - byl o tym artykul)... ja pisalem natomiast m.in. o 12,5 tys. kolektur, 16 oddzialach i centrali, pracownikach itd. a dodac do tego moge: transmisje losowan, licencje na gry, reklamy, transmisje danych miedzy kolekturami i centrala, energie, ktora to wszystko pobiera itd... to wszystko sa koszt stale, bo nie ma bezposredniego zwiazku miedzy nimi a poziomem sprzedazy... czy ts sprzedaje, czy nie, te koszty ponosi... z ich coroczna podwyzka tez sie liczyc musi...
przy tym koszty zmienne (czyli te bezposrednio zwiazane ze sprzedaza) sa praktycznie zerowe...
koncze naprawde... pisz maila
w 2010 ani w 2011 ts nic w grach nie zmienil i zanotowal przeciez wzrost przychodow ze sprzedazy ale nie uwazam zeby zeby koszty rosly w takim tempie zeby te 30 mln w stosunku do 150 mln z wyniku finansowego nic nie dawaly TS i tylko pokrywaly koszty ktore wzrosly...
warto rozdzielic jeszcze to na lotto glownie pracuja kumulacje w dl, mm no i zdrapki
siemanko witam wszystkich typujących