| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 401 402 403 ... 927 928 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | HYDE PARK |
2024-02-28 (16:36) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 542 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-02-28 (17:01) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 544 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-02-28 (17:10) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 546 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nisztor: Afera Collegium Humanum - politycy każdej partii byli w niej zaangażowani, od lewa do prawa... . |
2024-02-28 (17:31) LottonautaData rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3754 | wpis nr 1 506 549 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co tam wizy Wawrzyka za łapówki, tak się to robi legalnie w niemczech. https://podroze.onet.pl/ciekawe/mr-cash-money-i-nigeryjski-przekret-na-tatusia-niemcy-sa-bezradni/1t0yz8j --- wpis edytowano 2024-02-28 17:32 --- |
2024-02-28 (17:49) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 555 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kołodziejczak STANOWCZO o spotkaniu MARSZAŁKA "Hołownia WODZI ROLNIKÓW ZA NOS" "Nie ma KOMPETENCJI" . |
2024-02-28 (17:50) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 556 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-02-28 (18:00) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 558 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-02-28 (18:17) ikaData rejestracji: 2012-12-05 Ilość postów: 11184 | wpis nr 1 506 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fair_play 😊 Świat nie jest biało czarny, ani czarno biały, choć niewątpliwie te przeciwieństwa zewnętrznie / powierzchownie go warunkują. Jednak samo stwierdzenie "zewnętrznie" nasuwa nam oczywistą myśl, że istnieje jakaś głębia, przestrzeń trudniej rozpoznawalna, której należy się z większą uwagą przyjrzeć. Większa uwaga, silniejsze skupienie wymaga ciszy i czasu, tym samym wnioski nie leżą "gotowcem" na samym końcu języka 😉 Druga rzecz, która rządzi światem : nic nie jest stale! Połączywszy te dwie proste zasady, powstanie wniosek : nie tylko to, co zobrazowanie powierzchownie, w głębi takim musi się okazać oraz nie na zawsze / na stałe to, co określone zostało "jakimś", do końca pozostać tym musi. Choć na ogół, w tej "pierwszej warstwie głębi" ( których jest nieco więcej) odnajdujemy spory procent " powierzchownego kolorytu", to jednak powinniśmy zachować ostrożność, gdyż nie możemy być pewni, czy któryś z elementów "głębszej warstwy" nie ma akurat "etapu zmienności", która to będzie warunkować przemianę. Ze względu na owe prawa musimy zawsze (!) pamiętać, że na jakimś odcinku czasu dana jednostka określona przez nas " białą" może " zaczernić" swój obraz i... odwrotnie. Prostymi słowy ujmując nawet gdy ktoś 10 razy był "super", może jedenastym krokiem nieco się " odkręcić na czarno". Znów ten, który 10 razy był "fatalny", może jedenastym krokiem "się zabielić". Mając tego pełną świadomość obserwuję i wyciągam nieme, w ciszy sumienia osadzone wnioski. Choć mam swoje upodobania i poglądy polityczne, to o ile to tylko możliwe nie wypowiadam ich głośno. Każdy człowiek ma swój sposób "ujarzmiania" rzeczywistości na zewnątrz. Moim stylem jest... żart, pokazanie czegoś " z boku". Jedyne tematy, które poruszam wprost to te, których jestem zupełnie pewna ( co do zasady) A pewna jestem tego, że jedyną bronią, którą powinniśmy walczyć z sobą samym (!) i z opinią "zewnętrzną", to nasza Świadomość. Poziomy Świadomości u każdego są różne i chyba nie istnieje istotą ludzka, która nie potrzebowałaby się wznosić. Piękny jest stan, gdy dana osoba widząc "zaciemnienie" innej, słowem oraz czynem ją "wznosi", a także sama będąc świadomą własnych "niedoborów" szuka lub korzysta z dóbr Świadomości drugiego. Jak każdy z nas mam własne braki oraz jakieś tam "wzniosłości". Szczerze uczę się od innych, a ze swej strony "oddaję" własne spostrzeżenia na mój własny sposób 😉 Oczywiste, że nie każdemu musi się on podobać, ale czy naszym celem jest podobanie się wszystkim? 😉 Wpisałam dygresję, ot, po prostu. Patrząc na Pana Szczerbę, stanowczo nie "orła i sokola" ( myślę, że najzagorzalsi zwolennicy rządu podzielają moje zdanie), po prostu przyszła mi do głowy ta analogia. Rozbawiona, w tym właśnie momencie sobie ją uzmysłowiłam i napisałam. To wszystko ode mnie "na zewnątrz". Ten, kto zechce przyjąć tę uwagę "do wewnątrz" niechaj to zrobi na własny użytek i sposób . A jeśli analogia ta kogoś rozbawi, to tym lepiej. Tak mało się śmiejemy w tym... dobrobycie 😂 Mimo, iż nie ukrywam, a wręcz jednoznacznie obnażam swą postawę, po raz kolejny poczułam zakładany na siebie mundurek. Myślę, że ta potrzeba "umundurowania" drugiej osoby wynika z potrzeby odczytywania jej w jednoznaczny sposób : czarny, czy biały? Wróg czy przyjaciel? Bić się z nim, czy przytulić itd. Zdaje sobie sobie sprawę, że trudno jest "bić", gdy przeciwnik nie wykazuje chęci do boju, i tak samo trudno " przytulać", gdy potencjalny "swój" nie wykazuje chęci do umizgów 😉 Mundurka nie założę i nikt na mnie go nie wciśnie! Rozumiem, że bez tej "mundurkowej jednoznaczności" określenie, tym samym reakcja jest trudna. Jednak... no cóż - trzeba się trochę wysilić i lekko.... podnieść Świadomość 😉, wszak dopóki dzielimy świat, w tym rozmówcę na bezwzględnie czarny i biały / wroga i przyjaciela..... ciężko być uznanym za osobę obiektywną 😉. Gdy nakładamy na kogoś przez siebie samego utkany "mundurek", to widzimy jedynie własne,, subiektywne wnioski, a nie człowieka z jego (!) świadomością, która mogłaby nas albo wznieść, albo nakłonić do wzniesienia tego kogoś Chyba zgodzisz się ze mną? Jeśli tak, to.... nie wciskaj mnie już nigdy w żaden mundurek. Przy okazji... skoro i tak już przesunęłam sobie zaległą pracę na nockę 😅 Kilka dni temu, z braku czasu " na szybko" przewertowałam forum i wpadł mi w oczy "utwór" Pana Młynarskiego. Myślę, że bez względu na poglądy polityczne powinniśmy ( odbiorcy) umieć ocenić poziom Sztuki, która moim zdaniem jest błogosławioną przedstawicielką Boga na Ziemi ( Kimkolwiek teologicznie czy filozoficznie On dla kogokolwiek jest) Sztuka jest manifestacją naszego Ducha, który "materializuje się" poprzez naszą fizyczność : intelekt, rękę, nawet całe ciało w przypadku baletu lub pantomimy. Jako Duch, jako " niebiańska formuła" jest nietykalna (!), powinna być świętością, naszym międzynarodowym, międzyrasowym, miedzypokoleniowym SACRUM. Wojciech Młynarski był Artystą, którego ceniły można rzec tłumy. Jego twórczość posiadała "to coś", co wynosiło go ponad rzemieślników twórczości. Osobiście nie byłam jego wielbicielka, gdyż jego twórczość nie "nadawała w moim paśmie". Mimo to szczerze go ceniłam za "intelektualizm osadzony w duchu". Miałam wielką nieprzyjemność usłyszeć... "utwór" anty Pisowski. Oburzenie moje nie wynikało z "obrabiania" danej politycznej opcji. Wierszowanek na tę lub opozycyjną partię od dawna jest mnóstwo i na różnym poziomie. Niesmak, a nawet żal wywołał fakt, że Artysta Wojciech Młynarski został właśnie rzemieślnikiem piosenki zaangażowanej. Dodatkowa przykrość wynikała ze smutnej prawdy, że tej"wierszowanej opinii " dał wyraz korzystając ze swojego dawnego utworu. Można rzec, że był to plagiat własnego dzieła. Wojciech Młynarski - rzemieślnik stał się plagiatorem siebie - artysty! Zważywszy na fakt" plagiatu " można podejrzewać, że" uknuł " na szybko, tym samym na zlecenie, a tym samym....za kasę. To naprawdę smutne i wielka szkoda, że zdążył tego nikczemnego czynu doczekać. Smutne jest też, że w imię bojów politycznych ludzie dodatkowo szargają Sztuką niegdysiejszego Artysty. Skoro o Sztuce mowa.. Jakiś czas temu wpadły mi w oko... wiersze (!?) aktorki Doroty Stalińskiej. Pomijając fakt, że jest to tzw. poezja zaangażowana, czyli poziom, który co do zasady Sztuki nie kaleczy, to niestety dodatkowo poezja tragiczna! w formie. Czytając rymowankę ( przepraszam, ale wierszem tego nazwać nie ma się prawa) pt. Trwoga, nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że pani Stalińska pojmowanie poezji zakończyła na klasie pierwszej, najdalej drugiej liceum ogólnokształcącego. Zlepek zwrotów, już zapomnianych lub zapomnianych słów, idei wyrwanych klasykom żyjącym.na obczyźnie itp., zlepek "dawności", którym nadała kierunek / cel walki współczesnej, nazwać inaczej nie mogę, jak "kolaż około poetycki" i to naprawdę marnego gatunku. Najwyraźniej aktorkę tę poniosła wielka pycha i uznając, że skoro potrafi poezję "odgrywać", to tym samym umie ją stwarzać? 🤔 Zero artystycznego wstydu i takie samo nic zwykłego, ludzkiego gustu. Mam tylko nadzieję, że podczas obecnych reform edukacja nie obniży się do takiego stopnia, by te literackopodobne twory serwowano młodzieży w szkołach. Jeśli nie daj Bóg tak by się stało, to reforma wyhoduje intelektualne potworki! Ludzie, nie dajmy się zwariować! Bez względu, czy stoimy po stronie lewej, czy prawej, a może pośrodku lub "nad" albo "pod". Bez względu na jakikolwiek kierunek, nie pozwólmy polityce majstrować w Sztuce, bo Sztuka, to nasza Dusza!!! Spokojnego wieczoru 🌻 |
2024-02-29 (14:12) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 678 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-02-29 (15:42) fair_playData rejestracji: 2016-05-12 Ilość postów: 8932 | wpis nr 1 506 688 [ CZCIONKA MONOSPACE ] . |
2024-02-29 (17:43) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 695 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Jak wy nie złapacie Ruskich za mordę, to kto? Gonić k u r w ó w!" |
2024-02-29 (18:47) BywalecData rejestracji: 2018-11-01 Ilość postów: 7612 | wpis nr 1 506 702 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi zgadzam się że każda władza , naginała , przeginała , omijała ... grabiła dla siebie ... ale poprzednicy przebili wszystko i wszystkich - " przed upadkiem kroczy pycha" - i to odnosi sie do ostatnich lat rządów PO jak i ostatnich lat rządów PIS - dlatego przegnali następne kadencje . Wypaczenia ostatnich rządzących były tak wielkie że przy uczciwych rozliczeniach, procesach większość z nich poszłaby siedzieć . I tak powinno być żeby obecni i następni wiedzieli że jest bat nad nimi . Powinno sie też rozliczyć przeróżne fundacje , stowarzyszenia .... potworzone przez PIS na znajomków , kolesi, szwagrów wujków ... skala złodziejstwa jest przeogromna to setki milionów złotych wyprowadzonych - wyłudzonych z budżetu państwa. |
2024-02-29 (21:16) Janeczka0409Data rejestracji: 2020-01-09 Ilość postów: 2681 | wpis nr 1 506 723 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dobry wieczór Od Majpana -- Bywalec musisz być najlepiej poinformowaną osobą w Polandii widzę > a skoro tyle wiesz to napisz o ile poprzednicy przebili wszystko i wszystkich? tylko tak bez typowej błazenady oświeć l tu rzetelnymi danymi hi hi ( kużwa jednak niechudo infantylny ten naród ) |
2024-02-29 (22:19) BywalecData rejestracji: 2018-11-01 Ilość postów: 7612 | wpis nr 1 506 739 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Janeczka pozdrów Majpana pozdrawiam |
2024-02-29 (22:33) Janeczka0409Data rejestracji: 2020-01-09 Ilość postów: 2681 | wpis nr 1 506 743 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Od Majpana -------- Bywalec jak myślisz czy Papież przyłożyłby rękę do zorganizowania referendum w sprawie aborcji? to pod adresem Szymusia ( cóż Wujek Koba też był w seminarium ------------------------- Dobranoc |
2024-03-01 (09:08) BywalecData rejestracji: 2018-11-01 Ilość postów: 7612 | wpis nr 1 506 772 [ CZCIONKA MONOSPACE ] " nie bądź bardziej święty od Papieza " - niestety biskupi nasi stanęli powyżej tej poprzeczki - pycha , ukrywanie i tuszowanie naduzyć nie tylko seksualnych. Jesteśmy chyba ostatnim krajem w Europie gdzie katolicyzm ma taki wpływ na społeczeństwo. choć szybko idziemy w stronę laicyzacji. W szkole niedaleko mnie 1/5 dzieci nie przystąpi do 1 komuni kiedyś 1-2 na całą klase. Upadek moralny kościoła jako instytucji - po oczyszczeniu za pare lat zostanie 1/3 ksiezy i 1/3 katolików . Nie trzeba być katolikiem żeby być dobrym człowiekiem. Dlatego kwestia sumienia w sprawie aborcji jest sprawą indywidualną . Ja np jestem za przywróceniem stanu sprzed pseudo nowelizacji pisowskiej z małą libelaryzacją.A odnośnie dzietności - Czechy gdzie to prawo od dawna jest bardzo liberalne ma największy przyrost naturalny w ostatnich latach - wiec nie zalezy to od ostrych zakazów /nakazów ....... Każdy kowalem swojego losu i swojego sumienia... pozdrawiam |
2024-03-01 (17:31) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 835 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2024-03-01 (21:09) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 872 [ CZCIONKA MONOSPACE ] . . . |
2024-03-01 (21:41) fair_playData rejestracji: 2016-05-12 Ilość postów: 8932 | wpis nr 1 506 877 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ika > Potrafiłaś skomentować tekst Młynarskiego, więc mam nadzieję, że potrafisz też, równie obiektywnie, skomentować cztery powyższe wstawki. |
2024-03-01 (22:24) edi8Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 | wpis nr 1 506 894 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 401 402 403 ... 927 928 Wyślij wiadomość do admina |