Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 389 390 391 ... 932 933
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

HYDE PARK

2024-02-16 (18:04)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03
Ilość postów: 41774

2623
wpis nr 1 504 773
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie wiem dlaczego łżesz jak pies, czy z głupoty
czy też z oszołomstwa - ale kluczowe i fundamentalne
jest tu właśnie to zdanie reprezentującego Polskę
premiera Tuska:

"W sensie formalnym, prawnym, międzynarodowym
kwestia reparacji została zamknięta wiele lat temu".

Bowiem Sejm we wrześniu 2022 roku przyjął uchwałę
w sprawie reparacji wojennych od Niemiec:

"Państwo polskie nigdy nie zrzekło się roszczeń
wobec państwa niemieckiego; Sejm RP wzywa
rząd Niemiec do przyjęcia odpowiedzialności
politycznej, historycznej, prawnej oraz finansowej
za wszystkie skutki spowodowane w wyniku
rozpętania II wojny światowej"
– głosi przyjęta przez Sejm uchwała.

Za uchwałą głosowało 418 posłów,
przeciw było 4 posłów, a od głosu wstrzymało się 15.

A teraz premier polskiego rządu będąc w Niemczech
miał czelność zdobyć się na taką wypowiedź:

kwestia reparacji została zamknięta wiele lat temu",
gdy stosunki prawne pomiędzy państwami są regulowane
poprzez traktaty, a taki nigdy nie został podpisany
pomiędzy Polską a Niemcami w sprawie reparacji wojennych.
......................
Warte zapoznania się:

https://www.polskieradio.pl/39/156/artykul/3229207,70-rocznica-wydania-przez-rzad-prl-oswiadczenia-w-sprawie-rezygnacji-z-reparacji-wojennych

2024-02-16 (18:07)

status fair_play
Data rejestracji: 2016-05-12
Ilość postów: 8933

14865
wpis nr 1 504 775
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jacek_K1961>
Największy CHAM tego forum nazwał Cię gówniarzem.
A we wpisie, do którego się odwołuje nazwał Tuska bydlakiem.

I to jego chamstwo znajduje poklask, co niezmiernie dziwi, tak kulturalnej istoty jak ika, która pisze:
Edi 😊, tak trzymać! 😁.
2024-02-16 (18:08)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 13529

15220
wpis nr 1 504 776
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

edi8
A moją odpowiedź do zacytowanego tego wpisu z 21:12 "z czym mam się nie zgodzić" - ty przeczytałeś?
Ja cię prosiłem w temacie późniejszym. Zestawienia tych dwóch filmików. Nie wiem czy jesteś dobry w manipulacji czy ci się udało. Dla niewyrobionego ten drugi film z konferencji Kaczyńskiego jakby zaciera w pamięci tę końcówkę i nacisk kładzie na powtórzenie tego co powiedział Tusk i tu już słuchacz zapomina dalszą część. Tak jak u wróżki która dużo nawija a słuchająca wyłapuje to co się jej zgadza zupełnie ignorując już to co nie. Tak działa mózg. Może wiesz, może nie wiesz.

P.S.2 Nie odwołuj się do uchwał Sejmu, bo one tyle znaczą co uchwały Białorusi i ruskich. Równie dobrze Mongołowie powinni domagać się od ruskich reparacji za ziemie którymi kiedyś władali. Jeżeli tak będziemy odbierać historię jak nam pasuje to niech Watykan odda Włochom wyłudzoną na podstawie sfałszowanego testamentu ziemię na którym istnieje. Włochom jako następcy prawnemu należy się reparacja od podbitego terenu za czasów ich Cesarstwa. To droga donikąd. Równie dobrze Niemcy, mogą powiedzieć oddajcie tereny które dostaliście po Poczdamie to wam oddamy te 6 bilionów, a wschodnie niech wam putin odda. To jest otwarcie piekła.

--- wpis edytowano 2024-02-16 18:22 ---

2024-02-16 (18:26)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 778
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jacek_K1961, ogarnij się bo pieprzysz bez sensu
(jak w znanym rysunku Andrzeja Mleczki)
gdyż tu kluczowe jest to stanowisko wygłoszone
przez Tuska, którego za to z pełną świadomością
nazwałem bydlakiem - bo ja jestem wnukiem
zamordowanych przez Niemców w Auschwitz
mojej babci i dziadka, aresztowanych za działalność
w ruchu antyhitlerowskim, zaś Tuska dziadek był w
tym czasie w Wermachcie a w jego rodzinnym domu
zawsze mówiono wyłącznie po niemiecku, zaś on w
Niemczech jako premier mówi coś takiego jak:

kwestia reparacji została zamknięta wiele lat temu".

co jest sprzeczne ze stanowiskiem Sejmu z 2022
przyjętym prawie jednomyślnie, bo za było aż
418 z 437 posłów.

Tak więc wszystko co w dalszej części konferencji
prasowej powiedział, schodzi na dalszy plan wobec
tak bezczelnie kłamliwego, antypolskiego wystąpienia.

P.s: ale jesteś zakłamany, bo uchwałę Sejmu w sprawie
TVP akceptujesz, zaś uchwałę w sprawie reparacji
wojennych już nie, choć tu wynik głosowania jasno
mówi o zgodności w tej sprawie w zasadzie wszystkich
przedstawicieli polskiego społeczeństwa w Sejmie
zasiadających, gdyż 418 z 437 tego dnia...

--- wpis edytowano 2024-02-16 18:33 ---

2024-02-16 (18:42)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 781
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Niejaka Eliza od Orzeszków napisała
biografię jednego takiego nie_fair
tytułując ją w zgodzie z jego mentalem
i totalnym brakiem rozumu&charakteru

.

..............
Trzeba ci ciemniaku fair_play wiedzieć, że CHAM
to był drugi syn Noego i to nie moja wina, że ty
masz od dziecka krzywą mordę chama prawdziwego

zdjęcie
2024-02-16 (18:43)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 782
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Powielasz to co powiedział Kurski o jego dziadku, czy masz szersze informacje? O wcieleniu
do werhmachtu też czy to w narracji republiki i tvpis się nie zmieściło? Mój dziadek wpierw za to, że nie podpisał wiadomych papierów na volkzdojcza, mimo niemiecko brzmiącego nazwiska stracił zęby wybite kolbą przez szwaba. Po wojnie po powrocie po wygranej wojnie za to samo nazwisko wywieźli go do ruskich.
edi8, co zmienia stanowisko 412, cz 437 posłów? Czy coś zmieni stanowisko 100% posłów ruskich w jakiejś naszej sprawie?
To nie była sprawiedliwość, ale Poczdamu się nie da odkręcić. Co z pokrzywdzonymi Austrowęgrami? Zrobiono to za naszymi plecami, jaki masz na to wpływ. Oddajemy niemiaszkom zachodnie części Polski? Widzisz jakieś wyjście? Prawnego nie ma żadnego co potwierdziła pisowska Fotyga. Co ona na to ma do powiedzenia? Można opluć ich jak Kaczor i żądać kasy? Uważasz, że w taki sposób można coś ugrać?

P.S. 2 Uchwała Sejmu w sprawie TVP? Czyli ty płacisz wszystko za swoje wynajmowane mieszkanie, a wynajmujący robi co mu się żywnie podoba, łącznie z opluwaniem ciebie? Widziałeś kiedy tak przekazywaną władzę? Jeżeli poprzedni sejm i twój prezydent uchwaliliby, że kierownictwo TVP należy się dożywotnio Kurskiemu to to by miało cokolwiek związek z prawem? No może bardziej z jakąkolwiek sprawiedliwością. Bo można uchwalić, że cała widoczna strona księżyca należy do Polski i co z tego wyniknie?

--- wpis edytowano 2024-02-16 18:55 ---

2024-02-16 (19:22)

status Janeczka0409
Data rejestracji: 2020-01-09
Ilość postów: 2696

16088
wpis nr 1 504 794
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dobry wieczór

od M.

Jacuś rocznik 1961 to ja ciebie serdecznie POzdrawiam a ty wpis 1504340 wyzywasz od pustaków mój Zacny Nick hi hi i jeszcze na dodatek oskarżasz Janeczkę że szczuje nim? wiesz gdybym nosił nazwisko ......usk w języku Kaszubskim pies lub burek to spokojnie szczucie mógłbyś zarzucić. Ok w związku z zaistniałą sytuacją mam zagadkę > od teraz mianuję cię Jacusiu > L. Kapturkiem a pytanie w zagadce > jakie słowo zaczynające się na L stoi przed Kapturkiem? pierwsza podpowiedź >> nie pękaj <<

Zagadka w ramach zdrowego ubawu do rozwiązania dla chętnych tak Prawych jak i Lewych. hi hi

Również od M.

Ika Twój wpis nr 1504 762 Ha ha ha w punkt
2024-02-16 (19:28)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 795
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zdjęcie
2024-02-16 (19:29)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 796
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zdjęcie
2024-02-16 (19:34)

status fair_play
Data rejestracji: 2016-05-12
Ilość postów: 8933

14865
wpis nr 1 504 800
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Typowy PiSowiec:
Złodziej krzyczy łapać złodzieja.

Chamie a za co zostałeś zbanowany, za kulturę ?
2024-02-16 (19:36)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 801
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Janeczka widać ty w ogóle nie czytywałaś moich postów, tylko wklejałaś jak jakiś troll te ich manipulacje od Republiki i Ordo Iurisów.
Gdybyś czytała to byś wiedziała że po zwycięstwie pisu miałem jedyną nadzieję, ba a nawet się cieszyłem że pis rozliczy tych tzw. złodziei z Peło.
Nie ma partii która spełniałaby moje marzenia. Tuska lubiłem minimalnie więcej od Kaczora, bo religijni fanatycy mnie odrzucają. Cieszyłem się po aresztowaniu tego od zegarka, bo mi z oczu źle pachniał, ale .... Cóż chyba wyroku nie dożyję, bo 8 lat rządów i 9 miesięcy aresztu nic nie dało. Rozumiem, że ta sprawa będzie miała dalszy ciąg jak zamach na Keneddy'iego. Bicie piany przez sympatyków pisu do końca świata i o jeden dzień dłużej.
Przekaż Janeczka0409 temu twojemu M, że chyba żyjemy na innych poziomach, bo ja musiałem się dłużej zastanowić co może znaczyć te twoje o ile dobrze pamiętam "marszczenie freda". To, że ciebie uczyła ulica ... no cóż. Nie mam zahamowań w rozmowach na temat seksualności człowieka, ale tak płytkie potraktowanie tak ważnego aspektu zachowania mnie zniechęca do kontynuowania tego wątku.

--- wpis edytowano 2024-02-16 19:50 ---

2024-02-16 (19:56)

status ika
Data rejestracji: 2012-12-05
Ilość postów: 11196

13656
wpis nr 1 504 803
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Fair_play 😊
Edi - "i od teraz tego Twojego przesłania
będziemy się trzymać z wieczora i rana!" .... 😁
Ika - "Edi, tak trzymać!".... 😁
I podtrzymuję 😁 - tak trzymać!
"Tak trzymać" znaczy to, by zwracać baczniejszą uwagę na "literaturę fantastyczną" / bajkopisarstwo oraz zwyczajną "watę" w wypowiedziach polityków.
Moim zdaniem KO ( ogólnie, z nielicznymi wyjątkami) nie tylko wypowiada się, ale wręcz z założenia wypowiedzi stosuje do Wzoru podanego na przykładzie teksu.
"Prawa strona" sceny politycznej może "chlubić się" 🤭 innego ( swojego) typu "dolegliwościami", jednak nie wpisuje się we Wzór dialogu / monologu KO.
Osoby, które mają wpadki z tytułem w.. "sprawie tresci" 😉, jak i z odrywaniem zdań z kontekstu, jak i z określeniem człowieka posiadającego imię i nazwisko okreslajac go " to coś" ( co świadczy o górowaniu emocji nad umysłem) itp. itd. jednoznacznie wpisują się we Wzór mentalny KO, co dyskwalifikuje je z dyskusji.
Rozmowa na argumenty emocjonalne jest zaledwie "przepychanką", ewentualnie kłótnią.
Choć w dyskusji mogą pojawiać się elementy emocji, to jednak mogą być one jedynie "akcentami", a nie treścią!!
Tak więc raz jeszcze : tak trzymać! ( dla tych, którzy tak czynią) oraz : tak ( tego) się uczyć! - dla tych, którzy przedkładają "watę" nad treść.
Z dobrej dyskusji zawsze słuszna myśl się rodzi, a ta posłuży nam wszystkim!
Z kłótni - tylko problemy i podziały!
Ludzie walczą ze sobą "na polityków" - o.... polityków? / poglądy?. Zapominają o tym, że tak naprawdę walczą o nich własnym życiem!! Że tak naprawdę w tych kłótniach na szali kładziemy życie : jej, jego, moje, twoje, ich, nasze, wasze....., gdyż ostatecznie dana grupa polityków naszym (!!!) życiem ( egzystencją i już chyba nie tylko) zarządza.

Ja należę do.tych, którzy np. uważają, że reparacje Polsce należą się jak najbardziej!
Wojna, to nie tylko śmierć, ból, głód trwające przez kilka lat, by w latach następnych i radosnych 🤔 stać się historią.
Wojna, to również proza życia - ekonomia, tym samym bogactwo i bieda, tym samym pozycja w środowisku ( tu innych krajów)
Nie będą wyjaśniać rzeczy podstawowych, jakie zaistniały w konsekwencji wojny, bo ani nie mam czasu, ani nie ma też powodu, gdyż każdy myślący człowiek powinien je znać.
W celu uzmysłowienia pokuszę się na maleńki, dosłownie "mikroprzyklad" konsekwencji rujnowania pewnego aspektu na rzecz ratowania innego :
Warszawa i jej odbudowa po wojnie. Na ratowanie naszej stolicy ( rzecz piękna i godna podziwu) poszła masa materiału w postaci cegieł, dachówek, rur itp zabranych z miast i miasteczek z całej Polski. Na rzecz Warszawy zostały ogołocone zabytkowe, piękne budynki miasteczek, które w znacznie mniejszym stopniu zostały zrujnowane, dzięki czemu miały szansę rozkwitać w pełni.
Pozbawione ( miasta, tym samym regiony) swych dóbr, w konsekwencji zostały pozbawione choćby turystyki, w konsekwencji z turystyka związanego handlu itp, w konsekwencji bieżących inwestycji itd
Ten przykład, to zaledwie szczyt, czy sam "szpikulec" góry lodowej, ale poprzez pomnożenie działania i zdarzeń pozwala wykazać, że Niemcy nigdy nie zrekompensują strat w całości ( to niemożliwe), jednak w żywej gotówce mają bardzo, naprawdę bardzo dużo do zapłacenia!!!
Wiem, że są Polacy, którzy przychylają się do opinii D. Tuska, lecz nigdy, dosłownie nigdy nie usłyszałam od żadnego z nich argumentu uzasadniającego taką postawę.
Argumentu - powtarzam, bo to, że "ten Kaczor gada głupoty", lub że " nie ma po co ciągnąć, to już historia" i tym podobne opinie, które miałam nieprzyjemność słyszeć, to nie jest żadna argumentacja! Albo i jest.. z gatunku " w słonecznym cieniu....." 😅
Na koniec przypominam
My... Polacy winniśmy walczyć o nasze (!!!) życia poprzez polityków , których obowiązkiem jest dla naszego życia ich praca. A nie jakiś ranking polityków - żeby się o to szarpać, jasny gwint!
Więc z zapałem wydzierajmy " watę " z pomiędzy ich słów, a potem, gdy słowa zostaną "gołe" sprawdzajmy, czy nie są... gołosłowne.
I dość kłótni, bo jak się nie skończą, to normalnie odpalę swoją od lat nieużywaną miotlę i będę.... strrraaaszyyyyć! A i rózgą przyłożyć czasem mogę 😁😅

2024-02-16 (20:11)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 806
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ika
"To coś" to jest tylko moje cytowanie największego autorytetu po prawej stronie politycznej, czyli niejakiego Jarosława K. z Żoliborza. Chyba kojarzysz gościa?
Co do reparacji? Jestem jak najbardziej za.
Tylko pytanie jak? Do kogo? Do Stanów, Wlk.Brytanii czy Ruskich powinno się pisać taką petycję? Ruskie zagrabili naszą część, więc czemu nie do nich? Może pozwać kogo tak? Stalina, Bieruta? Które z tych państw wyraziło sprzeciw w sprawie ? Wypowiemy im wojnę za nasze zdradzenie? To oni ustalili nam granice państw i decydowali wspólnie ponad naszymi głowami.
Widzisz proste wyjście, zaproponuj - bo ja nie. Teoretycznie czy Niemcy mają dwa razy płacić? "Odebraliśmy" im ich wschodnie tereny. Nie chcę ich bronić, ale ... patrząc na to z logicznego punku? Tu za głupi jestem. To się przyznaję.

--- wpis edytowano 2024-02-16 20:22 ---

2024-02-16 (21:43)

status ika
Data rejestracji: 2012-12-05
Ilość postów: 11196

13656
wpis nr 1 504 813
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ooo raaaanyyy Julek 😲
Jacku, po przeczytaniu tego emocjonalnego słowotoku, który, jak się domyślam miał być pytaniem, to normalnie.... wyobraziłam sobie Ciebie, jako długonogą, biuściastą niewiastę z długimi blond lokami i usty wypukłemi 😁, niczym mięsisty pomidor.
I normalnie aż Ci pozazdrościłam ☹️. .. Bo cóż ja, nikła istota z włosem prostym i czarnym, który co rusz błogosławiony wiatr zawiewa na kościsty, szpiczasty nos, jakoby z litości pragnął jego ostrość zasłonić..., cóż ja mogę przy tak idealnej blondynce? 🤔😭
Mi tylko faktycznie na swą z lekka zdartą miotłę - skrobaczkę wsiąść, odpalić i... heja, jak najdalej od ludzi!
Wybacz .. . ale naprawdę "dylemato - pytanie" jest z blond serii 😉, a wyobrażenie.... noo, lubię sobie z lekka podramatyzować 😁
A że Twoim kosztem - trudno, sam się podstawiłeś 😜, trafiony - zatopiony 😁
A teraz serio :
nie widzę prostego wyjścia, bo po pierwsze go nie ma / w polityce w ogóle nie ma prostych wyjść, gdyż takowe istnieją raczej w przestrzeni, gdzie rządzi np. lewy sierpowy 😉
Po drugie - ani ja, ani Ty ( domyślne) nie zajmujemy się prostymi wyjściami politycznymi, chyba że.. jako hobby, w dyskusji, która w faktyczny stan rzeczy niczego nie wnosi.
Po trzecie - nawet gdybym mogła zaprezentować "proste wyjście", to musiałbyś dylemat / pytanie przedstawić tak, by z cudownej mocy prostoty móc skorzystać, a nie wikłać tego ideału w zagadnienia różnych wątków.
Dobrze postawione pytanie zawiera w sobie już pół odpowiedzi, co znaczy, że pytający posiada głęboką znajomość rzeczy, jak i "trasę" podejmowanego tematu.
W Twoim "pytaniu" nie ma "trasy" lecz.... "sieć", z której można tworzyć co najwyżej kolejne "pętelki", a Ty mi tu o prostocie bajarz 😅
Idąc tokiem Twojego "pętelkowwnia", to najlepiej byłoby wskoczyć na skróty i winą za całe zło obarczać Academy of Fine Arts we Wiedniu, w której to komisja egzaminacyjna odstrzeliła
Adolfa Hitlera, który się mocno zeźlił, że nie mógł zostać artystą i z tej złości oraz braku pomysłu inne głupoty przyszli mu do głowy, a więc.... tak to się zaczęło! A więc ... itd...., a więc - czemu nie zacząć od źródła?

Polityka, to tak naprawdę "wytwarzanie" na abstrakcji, co w obecnym czasie wyraźnie widać choćby na tv czy prokuraturze!
Czym są ustawy, przepisy, prawa?
Czym one są w zderzeniu z nie akceptującą je rzeczywistością?
Są tak naprawdę umową między ( z) inną abstrakcją, a działania tych abstrakcji urzeczywistniają się w materii w obrazie takim, takiej mocy, jaką wytworzyła na : słowach, gestach,rożnego typu targach i przetargwch, wiedzy, hakach .. Abstrakcja!
Rzeczy tak oczywistej wyjaśniać chyba nie ma potrzeby.
Tym samym nie ma potrzeby tłumaczyć, że do "rozmów" nt reparacji potrzebna jest bardzo solidna, bezkompromisowa itp. Abstrakcja, a nie abstrakcja "watowana", czyli kufajka polityka - wieśniaka, który panom daruje dawne (!) , by w nagrodę teraz (!) przy ich stole siadać.... na rogu!

2024-02-16 (22:02)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 820
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

https://dorzeczy.pl/kraj/531798/tusk-odwolal-czlonkow-rady-instytutu-strat-wojennych.html

Wg profesora Grzegorza Kucharczyka:
"odwołanie członków Instytutu Strat Wojennych,
który zajmował się m.in. kwestią reparacji
od Niemiec za szkody wyrządzone Polsce
w czasie II wojny światowej, "układa się w
pewną całość innych decyzji podejmowanych
przez ten rząd, które mają przede wszystkim
zadbać o dobre samopoczucie naszego zachodniego sąsiada".
...................
https://niezalezna.pl/polityka/tusk-odwolal-czlonkow-rady-instytutu-strat-wojennych-blaszczak-w-tv-republika-to-wstep-do-porzucenia-tematu/507887

.

.

.

.

--- wpis edytowano 2024-02-16 22:08 ---

2024-02-16 (22:02)

status Lottonauta
Data rejestracji: 2012-09-03
Ilość postów: 3758

13559
wpis nr 1 504 821
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

I kolejne omówienie zachowania warchołów sejmowych, czyli Mentzen grilluje #12.

2024-02-16 (22:11)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 825
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

.

.
2024-02-16 (22:13)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 826
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2024-02-16 (22:19)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 504 830
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ika
To mówisz, że pis zrobił to co najważniejsze obliczył straty z dokładnością co do 1 zniszczonej cegiełki. Gdzie jakaś obrana droga prawna? Wniosek do ONZ, UE, Trybunału Europejskiego itp.? Przez 8 lat liczyli zniszczone cegły? Problem w tym, że dobrze wiedzieli tak jak i ich Anna Fotyga, że zażalenia mogą słać do samego najwyższego. Ale bicie piany szło i idzie znakomicie. W budowaniu mitu są genialni, jak z ZAMACHEM smoleńskim. Dopóty dopóki temat żre trzeba go mielić. Gdyby nie przegrane wybory pewnie Antoni Bum Bum "symulowałby pracę podkomisji" do końca świata, a Jarosław K. dochodziłby do prawdy przez 12381 miesięcznic zbliżając tuż tuż do poznania prawdy. Jakaś cisza i nikt już nie używa hasła zamach?
Ika bijesz tak samo pianę i co dalej? Podaj co zrobiła w tej sprawie Anna Fotyga, Morawiecki czy Duda.
Ja już mówiłem jestem za głupi, jesteś lepsza? Coś zasugerujesz swoim Europosłom? Proszę krócej, a treściwiej. Przesada z ozdobnikami robi się nieznośna i odstręcza od czytania.
2024-02-16 (22:20)

status edi8

2623
wpis nr 1 504 831
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 389 390 391 ... 932 933
Wyślij wiadomość do admina