Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]


Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Gotowe arkusze z formułami i inne narzędzia....


2017-07-26 (20:13)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 099 520

Bardzo proszę wszystkich ludzi dobrej woli,

w swoim i wszystkich innych imieniu,

którzy potrzebują pomocy w postaci narzędzi do swoich indywidualnych analiz.

Proszę;

Pomóżcie nam.

Jeśli ktoś posiada jakieś narzędzia zrobione w arkuszach kolkulacyjnych

Lub potrafi dokładnie opisać swoje narzędzie, jak go sobie samemu zrobić,

To bardzo proszę te osoby, podzielcie się nimi z innymi, którzy sami sobie nie radzą z tym.

Dla jednych z Was to dziecinna prostota ale są tacy dla których zrobienie najprostszego narzędzia to przepaść nie do pokonania.

---------------------------------

Na przykład ja w żaden sposób nie potrafię zrobić w arkuszu (mapy czasów oczekiwania na trafienie)

Chodzi o taką mapę która (po dopisaniu losowania w bazie losowań),

pokazywałaby w ostatnim na dole wierszu (mapy losowań ont.) - aktualny czas oczekiwania każdego numeru, np.lotto.

---------------------------------

Bardzo proszę, pomóżcie nam,

My też chcieli byśmy spróbować swoich sił w analizowaniu losowości.

Nie odwracajcie się od nas dla których tworzenie narzędzi to czarna magia.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten temat i wspierających słabszych.





2017-07-30 (11:09)

statusDLRandom
Data rejestracji: 2016-01-06
Ilość postów: 238

14681
wpis nr 1 100 219

@kociurek, szkoda że tu taka cisza. Pewnie mało komu chce się szukać stronki z za pośrednictwem której można tu zamieszczać pliki (przyznaję, mnie też).

To może zacznę od przydatnych formuł:



1) Formuła zliczająca liczby parzyste: =JEŻELI(ISEVEN(B2);1;0)+JEŻELI(ISEVEN(C2);1;0)+JEŻELI(ISEVEN(D2);1;0)+JEŻELI(ISEVEN(E2);1;0)+JEŻELI(ISEVEN(F2);1;0)+JEŻELI(ISEVEN(G2);1;0)

Za komórki B2, C2 itd podstawiasz dowolne wskazane przez siebie komórki arkusza excel zawierające badane liczby.



2) Formuła 'licz jeżeli": =LICZ.JEŻELI($AM$2:$AR$2;"="&AM4) gdzie $AM$2:$AR$2 to zakres przeszukiwanych komórek, "=" to symbol działania (może być "<", ">=" itd), a AM4 to komórka z wartością, z którą porównujemy elementy zbioru. Inny przykład formuły: =LICZ.JEŻELI(A2:F10;"=3") czyli liczenie wystąpień liczby 3 w zbiorze wyznaczonym komórkami A2 i F10.



3) Jeżeli 6 liczb wylosowanej szóstki chcesz zamienić innymi liczbami (np. liczbą określającą przez ile losowań nie padła) to tworzysz bazę (z góry na dół) w dwóch kolumnach - pierwsza od 1 do 49 (np. komórki od M2 do M50), druga to przypisanie każdej liczbie wskaźnika "niewystąpień" (np. kolumna N2:N50). Załóżmy że kolumny (od wiersza 2) od A do F zawierają wylosowane szóstki, a kolumny od G do L zawierają podmienione liczby. Formuła w kolumnach G-L przybiera postać:

=WYSZUKAJ.PIONOWO(A2;M2:N50;2), a najlepiej "usztywnić/zablokować" (klawisz F4) ramy zbioru: $M$2:$N$50



To na zainicjowanie pożytecznego wątku.

--- wpis edytowano 2017-07-30 11:12 ---

2017-07-30 (12:20)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 100 233

Tu macie adres; - darmowy hosting plików, bez rejestracji, ani żadnych innych tego typu utrudnień.



https://megawrzuta.pl/



Dziękuje koledze za pierwsze wpisy, właśnie o takie rzeczy chodzi.

Jednak gorąco namawiam o gotowe pliki arkuszy kalkulacyjnych z tymi narzędziami.

To najbardziej uproszczona forma wsparcia.

A co najważniejsze, to że nie ma w nich błędów i działają, są sprawdzone przez samego autora.

No fajnie , jest początek.

Bardzo, bardzo dziękuję w imieniu całej społeczności tego forum i swoim.

2017-07-30 (13:06)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 100 245

http://uploadfile.pl/

Następny adres hostingowy, może lepszy od poprzedniego.
2017-07-30 (17:04)

statusjaBeton
Data rejestracji: 2016-12-29
Ilość postów: 50

15101
wpis nr 1 100 276

Moim zdaniem wartościowsze są (dla początkujących) formuły, które samemu wpisuje się w excel, przy okazji z nimi eksperymentując (nabywając wiedzę), niż gotowe arkusze, które nie zmuszają do pogłębiania wiedzy (efekt - używam, ale nie rozumiem jak działa)
2017-07-30 (18:04)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 100 283

A ja właśnie dzięki gotowym narzędziom w arkuszu zacząłem swoją przygodę z office.

Można wszystko podejrzeć, podpatrzeć, w oknie dialogowym,

I mając gotowca właśnie, można dużo tworzyć na jego wzór i podobieństwo.

Dla mnie właśnie gotowe narzędzia działają na wyobrażnie bardziej niż cokolwiek innego.

Sama gotowa formuła jest wystarczająca dla zaawansowanych nie dla początkujących.

Te wszystkie (terminy-nazewnictwo) i metody zastosowania to czarna magia dla takich nawet jak ja.

Nie mając nauczyciela obok, to właśnie podpatrywanie rozwiązań, zrobionych przez innych, na gotowych przykładach, uczę się robić podobne na swoje potrzeby.



2017-08-06 (22:21)

statuste0dor
Data rejestracji: 2010-10-12
Ilość postów: 407

12696
wpis nr 1 101 966

to ja proponuje wam naukę programowania ... chętnie udzielę korepetycji
2017-12-12 (20:43)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 130 860

teOdor, jeśli możesz, podaj formuły i opisz krok po kroku , jak zrobić mapę ONT do MM.

2017-12-17 (15:32)

statusDariuszW
Data rejestracji: 2006-01-15
Ilość postów: 11513

1632
wpis nr 1 132 180



Do kociurek



Jeżeli jeszcze poszukujesz wsparcia napisz



lotto1@o2.pl postaram się pomóc .
2017-12-17 (17:58)

statusDLRandom
Data rejestracji: 2016-01-06
Ilość postów: 238

14681
wpis nr 1 132 205

Kociurek, przepis najprostszy z prostych



W pierwszym wierszu wpisz liczby od 1 do 80, każda w innej komórce (np. od A1 do CB1).

W drugim wierszu: 1) wpisz same jedynki, 2) w kolumnach odpowiadającym wylosowanym (przedostatnie losowanie) liczbom (1-80) jedynki zamień na zera.

W trzecim wierszu, w polu A3 wpisz formułę: =A2+1

Formułę skopiuj do 79 pozostałych pól wiersza, tj. do CB3 włącznie. Formuła w ostatniej kolumnie powinna mieć postać =CB2+1. W kolumnach, w których w ostatnim losowaniu wylosowano liczbę wpisz zero.

Masz początek "dywanu ONT". Z każdym losowaniem powtarzasz ostatni krok. jak zauważysz, jeśli dana liczba nie została wylosowana, w kolejnym wierszach jej kolumny będą coraz wyższe wartości, aż do dnia jej wylosowania - wtedy wpiszesz zero i odliczanie ruszy od początku





2017-12-18 (12:28)

statusDLRandom
Data rejestracji: 2016-01-06
Ilość postów: 238

14681
wpis nr 1 132 404

No to teraz coś bardziej rozbudowanego.

W lewych kolumnach arkusza (A1 do T1) wpisujemy 20 wylosowanych liczb MM.

W pierwszym wierszu, w kolumnach od A do T (A1:T1) wpisujemy nazwy kolumn: L1, L2, L3 ... aż do L20. W pierwszym wierszu, w kolumnach od V do CW (V1:CW1)wpisujemy 80 liczb (od 1 do 80).

W drugim wierszu A2:T2 wpisujemy 20 wylosowanych liczb pierwszego losowania MM naszego zbioru. W wierszu A3:T3 wpisujemy drugi wynik losowania z naszego zbioru. I tak kolejne wiersze, aż wpiszemy wszystkie losowania MM, które chcemy poddać naszej analizie.



W drugim wierszu, w kolumnie V (komórka V2) wpisujemy formułę =JEŻELI(LICZ.JEŻELI($A2:$T2;V$1)=1;0;1)

Przeciągamy ją (powielamy) do komórki CW2, gdzie ma postać: =JEŻELI(LICZ.JEŻELI($A2:$T2;CW$1)=1;0;1). Efekt powinien być taki,że w kolumnach liczb, które zostały wylosowane powinno być 0, a w pozostałych 1.



W trzecim wierszu, w komórce V3 wpisujemy zmienioną formułę: =JEŻELI(LICZ.JEŻELI($A2:$T2;V$1)=1;0;V2+1). Powielamy ją aż do komórki CW3 włącznie.

Potem zaznaczamy komórki V3:CW3 i powielamy w dół, aż do wiersza, gdzie kończą się wyniki wpisanych losowań.

I mamy dywanik ONTów MM



2017-12-18 (20:23)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 537

DLRandom, dziękuję za pomoc, jeszcze dziś spróbuję zastosować i wykorzystać Twoje mapy.

Zwłaszcza tą drugą metodę, wydaje się bardziej praktyczna.

Gdyby tak jeszcze udało się wymyślić, podobny sposób wyliczania aktualnej pozycji każdego numeru, z wszystkich 80ięciu numerków, po każdym wylosowaniu 20sto liczbowej kombinacji dla MM.

Na teraz jeszcze raz bardzo dziękuję, a na przyszłość życzę wszystkim i sobie, aby to dzielenie się wiedzą i umiejętnościami zaowocowało przydatnymi wynikami.

----------------

Jeszcze słowo o kontaktowaniu się przez pocztę.

Otusz do puki jesteśmy daleko od złamania kodu losowości, wolał bym wszelkie kontakty i wymianę myśli utrzymywać na tym forum.

Pozdrawiam.





2017-12-18 (21:17)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 566



Chciałbym jeszcze poznać w excelu sposób na posortowanie np. od a do z. kilku tysięcy wierszy.

Nierozumie dlaczego, jak zaznaczę jeden wiersz to sortuje się prawidłowo.

Ale jak zaznaczę wiele wierszy, to wychodzi coś co nawet nie potrafię określić.

Mam excel 2010
2017-12-18 (22:14)

statusDLRandom
Data rejestracji: 2016-01-06
Ilość postów: 238

14681
wpis nr 1 132 607

Upss zauważyłem błąd. Powinno być:



W trzecim wierszu, w komórce V3 wpisujemy zmienioną formułę: =JEŻELI(LICZ.JEŻELI($A3:$T3;V$1)=1;0;V2+1). Powielamy ją aż do komórki CW3 włącznie.



A'propos: "Gdyby tak jeszcze udało się wymyślić, podobny sposób wyliczania aktualnej pozycji każdego numeru, z wszystkich 80ięciu numerków"

To właśnie robią te formuły, podają ONT każdej z 80 liczb. To jest właśnie ten "dywanik" ONT, który możesz sobie kolorowo "podświetlić" odpowiednim formatowaniem warunkowym.



A'propos sortowania. Nie umiem pomóc, u mnie działa ok nawet na setkach tysięcy wierszy.

Sprawdź w Pomocy Excel czy dobrze zaznaczasz obszar i korzystasz z z właściwych poleceń.
2017-12-19 (18:06)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 777

DLRandom, Masz rację co do pozycjonowania.

Jednak w przyszłości to pozycjonowanie wcześniej czy póżniej trzeba będzie rozwinąć i uszczegółowić, o takie elementy jak przypięcie etykietek lub innych znaczników do każdej komórki.

Po to żeby po posortowaniu wierszy nie pogubić się w tym wszystkim.

Bo z jednej strony sortowanie wierszy wyklaruje nam pozycje a z drugiej strony (numery kolumn) zostaną potasowane.

----------------------

Co do tego nieszczęsnego sortowania dużej ilości wierszy.

DLRandom, widać że jesteś jednym z niewielu którzy używają języka zrozumiałego dla mnie i zapewne większości. Niestety nie wielu rodaków to potrafi.

Dlatego bardzo Cie proszę, opisz z detalami, ( tak jak to zrobiłeś wcześniej ), jak ty sortujesz duże ilości wierszy w swoim excelu.
2017-12-19 (19:07)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 785

A tak puki co, międzyczasie, co jakiś czas, będę wstawiał rzeczy które dla wielu będą dziwne,

a może nawet uznane byłyby za niemożliwe, gdyby nie dowody że dzieją się naprawdę.

Traktujcie je trochę z przymrużeniem oka, bo mimo że będą przedstawiały prawdę, to nie potrafię ich jeszcze wykorzystać na przyszłych losowaniach (na tyle by dawały pewny dochód)

Ciągle brakuje tego czegoś co pozwoliłoby mi w końcu zagrać.

Sprawdzę teraz jak mi będzie szło wstawianie obrazków z ekranu monitora.

2017-12-19 (20:36)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 822

=======================

--- wpis edytowano 2017-12-19 20:47 ---

2017-12-19 (21:18)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 132 837

Na dzisiaj mam dosyć wklejania

Jutro spróbuję jeszcze raz, może się uda.
2017-12-20 (19:45)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 133 119



-----------

--- wpis edytowano 2017-12-20 19:46 ---

2017-12-20 (19:51)

statuskociurek
Data rejestracji: 2017-07-07
Ilość postów: 186

15357
wpis nr 1 133 123



| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Statystyka forum:    
Piszących osób w ostatnich 30 dniach: 172 Ilość tematów: 3971 Ilość odsłon tematów: 52336237 Ilość wypowiedzi: 1188355