Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]


Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 37 38
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Excel- potrzebna pomoc


2008-02-17 (20:17)

statuskleszek
Data rejestracji: 2006-05-27
Ilość postów: 3188

2047
wpis nr 124 881

Witam!

Ponieważ wiem,że są tym forum fachowcy,którzy doskonale znają się na tajnikach excela zwracam się o pomoc.Sam niestety jestem cienki w te klocki. Mam makro:



Sheets(\"Data\").Select

Range(\"AD105:DX184\").Select

Selection.Copy

Sheets(\"Calc\").Select

Range(\"AG171\").Select

ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

Application.Run \"NNpred.xls!Makro12



które kopiuje dane z zakresu (AD105:DX184) arkusza \"Data\" do arkusza \"Calc\" i następnie uruchamia makro 12 . Czy można z poziomu arkusza zrobić ( nawet nie wiem jak to nazwać? przełącznik? kontrolka?) gdzie mógłbym sobie ustawiać zakres danych do kopiowania np. (BA105:DX184) do arkusza \"Calc\"?. Oczywiście zawsze mogę wejść do kodu VBA i tam zmieniać wartości komórek w makrze ale na pewno prościej by było to robić z poziomu arkusza w którym pracuję. Proszę o pomoc jak to zrobić. Pozdrawiam!
2008-02-18 (13:19)

statusdylong
Data rejestracji: 2006-07-21
Ilość postów: 2814

2572
wpis nr 124 941

Witam,

trochę za mało informacji, więc zakładam że:

- ilość wierszy jest niezmienna (80)

- dane do skopiowania znajdują się w Data zawsze w tym samym miejscu

- regulujesz ilość kolumn kopiowanych z Data do Calc

- wklejasz do drugiego arkusza zawsze zaczynając od tego samego miejsca



Dwa proste sposobiki:

1. Poprzez okienko inputbox, po uruchomieniu makra trzeba w okienku wklepać ile kolumn do skopiowania (!brak obsługi błedów, należy pamiętać że tylko liczba z przedziału 1 - 99)



Sub kopiowanie()

Dim ile_kolumn As Integer

Sheets(\"Data\").Select

ile_kolumn = InputBox(\"Podaj ilość kolumn do skopiowania\", \"Ile kolumn\", 99)

Range(Cells(105, 129 - ile_kolumn), Cells(184, 128)).Select

Selection.Copy

Sheets(\"Calc\").Select

Range(\"AG171\").Select

ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub



2. Zarezerwować w arkuszu Data jedną komórkę gdzi będzie się wpisywać ile kolumn do skopiowania, w przykładzie poniżej będzie to komórka o adresie AD104 i tamże należy klepnąc wartość liczbę od 1 do 99; również brak obsługi błedów



Sub kopiowanie2()

Dim ile_kolumn As Integer

Sheets(\"Data\").Select

ile_kolumn = Sheets(\"Data\").Range(\"AD104\").Value

Range(Cells(105, 129 - ile_kolumn), Cells(184, 128)).Select

Selection.Copy

Sheets(\"Calc\").Select

Range(\"AG171\").Select

ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub



Pozdrawiam
2008-02-18 (14:18)

statuskleszek
Data rejestracji: 2006-05-27
Ilość postów: 3188

2047
wpis nr 124 946

Bardzo dziękuję dylong. Twoje 2 sposoby działają idealnie! To jest dokładnie to, o co mi chodziło. Pozdrawiam serdecznie.
2009-02-13 (15:46)

statusicemario
Data rejestracji: 2005-01-07
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 180 876

...mam pytanie: jak zrobic w Excelu baze danych systemu pełnego 3liczb z 80?

...gdzies ktos pisal ale nie moge znalesc

pzdr.nara:)
2009-02-13 (17:54)

statuslogin_2009
Data rejestracji: 2008-10-09
Ilość postów: 376

3787
wpis nr 180 886

icemario wrote: <<...mam pytanie: jak zrobic w Excelu baze danych systemu pełnego 3liczb z 80? [...]>>



Oto kod:

Sub Kombinuj_dziewczyno_nim_twe_wdzięki_przeminą_kombinuj()

r = 1

c = 1

Application.ScreenUpdating = False

For i = 1 To 80

For j = i + 1 To 80

For k = j + 1 To 80

Cells(r, c) = i & \" \" & j & \" \" & k

r = r + 1

If r > 65536 Then

Application.ScreenUpdating = True

c = c + 1

r = 1

ThisWorkbook.Save

If c > 256 Then

c = 1

Worksheets.Add

End If

Application.ScreenUpdating = False

End If

Next

Next

Next

End Sub
2009-02-13 (18:46)

statusicemario
Data rejestracji: 2005-01-07
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 180 895

...mam nadzieje ze nie jest to wirus albo kon trojanski

...ale jak to i z czym sie je???

...tzn.prosze o dokladniejszy opis jak to wykorzystac?

pzdr.nara:)
2009-02-13 (18:58)

statusicemario
Data rejestracji: 2005-01-07
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 180 900

...ooo udalo mi sie

...dzieki wielkie...w zasadzie chodzilo mi tylko o znalezienie \\\"funkcji\\\" bo kiedys ktos taka podawal...ale moze byc i \\\"makro\\\"...choc dla mnie to czarna magia...ja jestem na poziomie zabawy z funkcjami (i to chyba podstawowym bo wiele z nich nie rozumiem) a makro to juz wogole dla zaawansowanych

...ps.jak wy to robicie???...kilka komend liczb i cyferek i samo sie robi???...dla mnie to niepojete...czy dlugo sie trzeba uczyc takich magicznych sztuczek???...mozna sie samemu nauczyc???

pzdr.nara:)
2009-02-14 (12:15)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 041

Ice masz problem z makro ? ..... to ja analfabeta umiem go zrobić a to takie proste



coś tam klikasz ( włączasz ) ale co to już nie pamiętam w co wykonujesz czynności jakie chcesz żeby były wykonywane znowu w coś tam klikasz ...... dajesz przyciski i podpinasz w niego zapisane Makro



widzisz jakie to proste
2009-02-14 (14:52)

statusicemario
Data rejestracji: 2005-01-07
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 181 073

...no wlasnie dlatego udalo mi sie to uruchomic

pzdr.nara:)
2009-02-15 (10:37)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 246

Ice skoro tacy analfabeci jesteśmy z tym Excel-em to może napiszemy sobie tu na tym forum program od podstaw żeby Prezesa ograł i tak liczę ze koledzy będą nam pomocą służyć



wesołego dnia
2009-02-15 (19:36)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 346

Biorę się za budowę arkusza motorem będzie Mniejsza Mediana liczona z 3 losowań kiedy występuje w niej mniej niż 30 liczb z że naprawdę zielonego pojęcia nie mam jak to na arkuszu wykonać tylko znam dokładnie zachowanie się pojawiających tam liczb to może być miła zabawa z Excel-e



wesołego wieczoru
2009-02-15 (19:38)

statusjanus
Data rejestracji: 2005-06-06
Ilość postów: 14775

982
wpis nr 181 349

Sławek, zapisuję się na program

Janusz
2009-02-16 (17:14)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 509

= .



Jak widać na zdjęciu ostro wziąłem się do pracy wykonałem 2 zakładki w jednej będą zapisywane wyniki losowań druga nazwana Hybryda001 będzie tym co ma mi ułatwić budowę silnika. W całości silnik będzie opierał się na ilości występowania liczb a nie na liczbach !!!!! o liczbach będzie jak silnik powstanie. Zakładka Hybryda001 ładnie wygląda pokazuje jakie jest ostatnie zapisane losowanie i posiada przycisk \"Wstaw wynik losowań\". Teraz dobrze by było jak bym tylko sobie przycisnął na ten przycisk i wklejony wynik losowań sam zapisał się w arkuszu wynik losowań zmieniając przy tym numer ostatniego losowania zapisanego i taką czynność mógł bym wykonywać każdego kolejnego dnia. Co ja poradzę ze lenistwo ogarnia mnie przy przepisywaniu codziennie wyniku losowań a podobno można to zrobić jednym kliknięciem. Ale jak to zrobić zielonego pojęcia nie mam.
2009-02-16 (17:50)

statusicemario
Data rejestracji: 2005-01-07
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 181 513

...mam nadzieje ze twoja hybryda jak na mode przystalo bedzie silnikiem ekologicznym...no i ekonomicznym ma sie rozumiec

...a tak na serio to mnie tez by sie przydala taka funkcja ktora by pozwolila mi na wpisanie losowania w odpowiednim miejscu i zeby excel wstawil za mnie tam gdzie chcem zeby to bylo i zeby poprzesuwalo mi losowania o jeden wiersz w gora a ostatni wykasowalo...da sie???

pzdr.nara:)
2009-02-16 (18:22)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 526

Ice ja mam zawsze prostą zasadę czego brak mi brak i innym osobą więc nie jestem zdziwiony ze nie tylko Ty byś coś takiego potrzebował



wesołego wieczoru
2009-02-16 (18:33)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 530

Ice to przeskakiwanie to prosta sztuczka wykonaj sobie pole 10 wierszy o długości 20 kwadracików ( tyle mamy liczb ) zaznacz 9 wierszy i długości 20 kwadracików przenieś je w inne miejsce ...... wpisz nowe 20 liczb i wklej przeniesione 9 wierszy ..... będziesz miał znowu 10 wierszy z nowym wierszem wpisanym



Jak to wykonasz rejestrując nowe makro i podepniesz pod przycisk jednym kliknięciem będzie się to stale wykonywało
2009-02-16 (20:00)

statusjanus
Data rejestracji: 2005-06-06
Ilość postów: 14775

982
wpis nr 181 571

Sławek, masz już tyle programów a w nich tyle makr, że wystarczy odszukać w programach odpowiednie makro i zrobić kopiuj - wklej pod nowy przycisk, potem wymienić w makrze dane, wyrzucić rzeczy niepotrzebne i już

Janusz
2009-02-16 (20:16)

statusslawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 5988

721
wpis nr 181 576

Janusz wiem przecież to co mówię jest zastosowane w Twoich programach żadnych nowości nie pisze ...... ale przecież jest miło całkiem od początku coś na forum wykonać pokazać kolejność czynności a nie tylko klik i coś nam wyskakuje



z tego co pamiętam przenosimy plik tekstowy w inne miejsce tam go przerabiamy na Excel ... dalej przenosimy to wszystko w ostatnie wolne miejsce w bazie wyników po dokonaniu wpisów baza wyników zmienia ostatnie wolne miejsce a wynik liczb ostatnich wpisanych w bazie wyników wyświetla się tam gdzie jest .... ostatnie losowanie zapisane ..... proste to ale ja chce klikać i pod makro przycisk podpiąć tylko
2009-02-16 (21:03)

statusjanus
Data rejestracji: 2005-06-06
Ilość postów: 14775

982
wpis nr 181 590

masz rację, coś takiego by się przydało, ostatnie losowanie ze strony Pasko

http://www.multipasko.pl/wyniki-lotto/multi-lotek/

wklejone w \"bazie\" jako tekst w jakąś komórkę, przetransformowane na wartości w excelu, a potem klawisz z makrem dla dopisania w ostatnią pozycję

bazy wyników.

Janusz
2009-02-16 (21:43)

statusjanus
Data rejestracji: 2005-06-06
Ilość postów: 14775

982
wpis nr 181 608

ja już mam, ciąg w formule.....= FRAGMENT.TEKSTU(A;B;2).....dla zapisu Pasko jest,

1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 55 58

te wartości wstawić trzeba za B.

Janusz

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 37 38
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Statystyka forum:    
Piszących osób w ostatnich 30 dniach: 131 Ilość tematów: 4040 Ilość odsłon tematów: 54833732 Ilość wypowiedzi: 1226021