Wpisy 5 048 721 – 5 048 820
30 maja 2024 19:46 → 30 maja 2024 20:26, 100 wpisów
@5 048 720 Mulag: nie wiesz co to bios ?
tam pewnie masz albo nie, ale trzeba wlaczyc u mnie tez sie wylacza/wlacza w biosie
@5 048 721 Angierski: bios to podstawa
@5 048 726 Mulag: niby jak ?
moj nowy laptop jest 2x wolniejszy od tych co teraz sa w media-expert
moduł TPM można dokupić go w wersji zewnętrznej. Ceny takich modułów wahają się od 35 zł do 200
@5 048 741 Mulag: tego to nie wiem
@5 048 745 Angierski: to po co sprzedają
@5 048 747 Mulag: musi miec plyta slot na tpm
Ja tak leciałem za nowościami komputerami i to rozumiem i nie myślę krytykować ale ja osobiście mam to już w dupie przeszło mi to nie ma to już dla mnie znaczenia coś oglądne coś popracuje nie jest mi to już tak potrzebne
Jak by trzeba było to i to samo co teraz robię to i windows xp wystarczy taka prawda
niby lapek za 800zl ale ma 2 kamery jedna na podczerwien co w nocy bez swiatla mozna miec kamere i wszystko widac, ma dobre glosniki 2 mikrofony, czytnik kart bankomatowych, rozdzielczosc HD, NFC, Thunderbold, 2 x uSB 3.0 1xusb-c, ekran z IPS, teraz modem oryginaly windows, podswietlana klawiature dla pracy w nocy, trackball
normalnie sporo bajerow
normalnie sporo bajerow
Fajnie mieć nowy sprzęt jak to cię kręci nie krytykuje też tak zmieniałem nie będę teraz komuś mówił że po co
I tu się topi kasę za kilka lat już mało co warta ale to podobnie z autami
@5 048 759 Mulag: wiesz ja tymczasowo go kupilem do pracy podlacze monitor klawiature mysz i bede na windows 11 smigal za male pieniadze
@5 048 675 molosopot: zadziała tylko na jednym kuponie musi być
modem LTE wlasnie kupilem bo jest czytnik sim w laptopie
bedzie chyba dokupione 32 GB ram i 2 TB dysk
bedzie chyba dokupione 32 GB ram i 2 TB dysk
@5 048 761 Angierski: z czegoś się trzeba cieszyć zmieniać DDR 2 DDR 4 DDR 5 w kartach graficznych i ramach cały czas zmiany szybkości
@5 048 764 Mulag: raz na jakis czas tak
nie kupowalem nowego sprzetu, ale ten lapek mi wystarczy
z gornej polki to bym zaplacil ze 3000
z gornej polki to bym zaplacil ze 3000
@5 048 767 Mulag: no ja mam DDR4
ja sobie kiedys kupie lapka z gornej polki, ale w sumie to duzej roznicy nie ma chyba ze w grach
@5 048 772 Mulag: no ja nie mam w lapku dobrej grafiki tylko zintegrowana, zeby mniej baterii ciagla
No cieszy oko ramy świecące procesory z radiatorami fajnymi itp i te dyskusję nieskonczane co do szybkości co lepsze co gorsze
@5 048 778 Mulag: wiem, ale trzeba miec sporo czasu zeby bawic sie w kompy i gry i wymieniac procki cos dokladac trzeba miec kase i sporo czasu
wiesz ze 0,95 groszy placilem za 1kw
a teraz mi wyliczyli prognoze 1,35 ze musze juz placic po nowej cenie
a teraz mi wyliczyli prognoze 1,35 ze musze juz placic po nowej cenie
@5 048 783 Angierski: i to nie koniec od czerwca czy lipiec będzie dużo drożej
@5 048 785 Mulag: no mi wlasnie na czerwiec i lipiec wylczyli taka prognoze
@5 048 786 Angierski: aha
czyli z automatu za ogrzewanie na sezon bede placil 3100zl zamiast 2000zł
@5 048 780 Mulag:
nie strasz Angierskiego
ma pompę ciepła na prąd
z torbami pujdzie
jedyne wyjście zamontować obejście z dynama wigry3
nie strasz Angierskiego
ma pompę ciepła na prąd
z torbami pujdzie
jedyne wyjście zamontować obejście z dynama wigry3
ale nie pojde z torbami bo za wyngiel placilem z drzewem 5500 a tu teraz 3100
bardzo dobrze bo klimat się ocieplił może drożyzna da oszczędność energi
@5 048 801 Mulag: puszcza z torbami male firmy i srednie przy takiej cenie pradu
@5 048 799 Angierski: bo zimy nie było
@5 048 804 wujek74: jak ja 6 miesiecy non stop grzalem
ale to przesada zeby w cene pradu wliczac 10 rzeczy skladnikow
a rzad ustala max cene pradu a oni doliczaja rozne oplaty
a rzad ustala max cene pradu a oni doliczaja rozne oplaty
Nie lepiej hipernacja czy inflacja spać w zimie jak niedźwiedzie same oszczędnosci nie trzeba grzać jeść pracować klimat odpucznoe od człowieka
@5 048 811 Mulag: wiesz te ceny pradu to masakra 20 % to koszty tego za ile sie ten prad wyprodukuje a reszta to haracz i zarobek dla firm
ogolnie jak sie zyje to trzeba komus placic podatki dawniej tak nie bylo zylo sie bez podatkow
ogolnie jak sie zyje to trzeba komus placic podatki dawniej tak nie bylo zylo sie bez podatkow
a teraz zarabiam w pracy place podatek, wydaje w sklepie place drugi podatek czyli juz 50% do kosza
Brak futra u człowieka to i zimno jest skrzydeł nie mamy pływać nie tak bardzo na dwóch nogach słabe zęby nie wiem ale wydaje mi się że brakło materjału do stworzenia nas tak na szybkiego z brakami niby rozum mamy ale też nie wszyscy go dostatecznie mają