Wpisy 4 544 366 – 4 544 465
12 października 2022 11:01 → 12 października 2022 13:43, 100 wpisów
od 1992 roku
@4 544 365Angierski: dobra dopiszę, nie ma czegoś takiego jak informatyk, tylko w Polsce taka nazwa funkcjonuje ...i wszystko się da ...oczywiście do sprzętu też należy czasem fizycznie podjechać
no do sprzetu, bo ogolnie mozna robic tez zdalnie np. komus cos zainstalowac to wiadomo
teraz to juz informatykiem nie bede pierdziele ta fuche, zawsze bylo w ludziach cos czego nie lubili w informatykach
@4 544 369Angierski: w sumie zawsze wolałem tytuł pan od komputerów, a nie informatyk ...Informatyka to całość, włącznie z programowaniem ...i obecnie dostarczam, konfiguruję i opiekuję się tylko serwerami moich klientów ...i raz na miesiąc na kawę do nich jeżdżę, reszta tylko zdalnie ...i nie pamiętam awarii, i w sumie przez cały okres tej zabawy widziałem ino prę blue screenów do 2k
@4 544 370BrandImage: informatyk... no tak kiedyś to sobie zupełnie inaczej wyobrażałem niż dzisiaj. Edukowało się technicznie, nawet się rozkręcało te komputery, zmieniało RAM, usuwało wirusy, czytało jakieś magazyny, itd. Dzisiaj mnie takie rzeczy mało interesują, mało mam na to czas ... trzeba mi zmienić dysk na nowszy, szybszy, przerzucić dane, dołożyć RAM ... wiozę do Pana, który robi to na co dzień i mu płacę 50 - 100 zł ... mi by pewnie zajęło kilka godzin i musiałbym robić rzeczy, które nie robiłem w ostatnich latach wcale ... tak, że branża techniczna IT chyba jednak bardzo słabo wypada obecnie przy byciu programistą ... gdzie tak naprawdę skupiamy się na jakimś języku/środowisku i sobie kodujemy i zarabia się X razy więcej niż mega techniczny Pan inżynier.
tak samo bycie administratorem czy też DevOps ... też uważam że koniec końców dużo prostszy temat niż bycie np. informatykiem naprawiającym sprzęty, konserwującym, dbającym o sieci, itd. A stawki DevOps ... bardzo wysokie. Chłopaki sobie często coś tam klikają, przesuwają jakieś suwaczki, konfigurują ... i stawki bardzo wysokie, często wyższe od programistów.
@4 544 371Pasko: ależ oczywiście ...ja nie wymieniam dysków hihi ...co 3-4lata całe serwery ...nie dostarczam składaków ...a pierwszy interfejs EDI napisałem w 1998 dla Rafinerii Gdańskiej ...i wszystko zdalnie, od projektu, realizacji, testów i uruchomieniu ...oczywiście raz się spotkałem fizycznie, na samym początku
tak więc po prostu w branży software można znaleźć sobie bardzo wąskie specjalizacje, dobrze płatne, gdzie zdalnie cały świat stoi otworem. Pracując jako typowy "informatyk" trudno o wąską specjalizację, gdzie dużo firm o Ciebie walczy i praca zdalna też raczej odpada.
@4 544 372Pasko: ale ja twierdzę, że w Informatyce/IT zawarte jest programowanie ...pierwszy mój kontakt był w technikum ...basic a potem asembler ...potem z górki, (pascala olałem bo mi się nie podobał) C++ i tak do dziś
mój znajomy robi zdalnie dla firmy w stanach i zatrudnia zdalnie Hindusów ...i 50k/mc to pikuś
@4 544 374Pasko: dokładnie tak
no ok... no to mi chodziło o taki termin "informatyk" z dawnych czasów. Tacy ludzie są często bardzo łebscy, mają bardzo dobre podstawy wszystkiego, itd. ale dzisiaj rzeczywistość jest taka, że przychodzi chłopak "programista" lat 18 i zaczyna zarabiać więcej niż niejeden taki "informatyk".
W miejscowości Zielonki padła wygrana 40 000 zł w zdrapce LOTEK
Zobacz szczegóły oraz skan wygranej zdrapki
Zobacz szczegóły oraz skan wygranej zdrapki
@4 544 378Angierski: tak, zgadza się, tyleże to błąd nazewnictwa
programista moze byc informatykiem, a informatyk programista nie
@4 544 382Angierski: programowanie zawiera się w Informatyce ...ale Polska nomenklatura swoje ...jak z tłumaczeniem tytułów filmów
@4 544 378Angierski: no właśnie trochę o tym mówię jak to jest traktowane...
@4 544 382Angierski: ja mam tytuł Informatyka od 1994 ...i wQu mnie to ...programuję 1992
wiem, ja pracowalem poprzednio jako informatyk, to takimi blachymi rzeczami sie zajmowalem i systemami ERP, takie farmazony w pracy
inna sprawa, że niejedna sprzątaczka, która sprząta wokół "magistrów" ma w głowie dużo więcej niż oni i jest bardziej inteligentna dzisiaj by robiła magistra, kiedyś rodziła i wychowywała dzieci w tym czasie
poza tym na koncu jak odchodzilem powiedzieli mi ze nie potrzebuja programisty bo im napisalem kilka programow
@4 544 387Pasko:
...idę po i inhalacja
@4 544 387Pasko: wiesz to tylko takie porownanie, ale czlowiek jest czlowiekiem
programowanie zawsze bedzie na topie nigdy nie bedzie tak ze bedzie to zawod niepotrzebny
teraz jak bedzie sztuczna inteligencja - to programistow bedzie potrzeba jeszcze wiecej
sztuczna inteligencja to przyszlosc tego zawodu
np. mozna zrobic film w czasie rzeczywistym co komputer bedzie renderowal i dopisywal scenariusze i tksty - nie konczący sie film, czy kanał telewizyjny w którym sztuczna inteligencja będzie zamieszczała wiadomości, komentowała i cały czas będzie dostępny, oczywiście postacie realistyczne tylko wirtualnie, może nawet tworzyć muzykę w nieskończoność, prowadzić audycję, tłumaczyć mowę na inny język, czy szukać w internecie rozwiązania na dany problem i je interpretować po swojemu
sztuczna inteligencja to przyszlosc tego zawodu
np. mozna zrobic film w czasie rzeczywistym co komputer bedzie renderowal i dopisywal scenariusze i tksty - nie konczący sie film, czy kanał telewizyjny w którym sztuczna inteligencja będzie zamieszczała wiadomości, komentowała i cały czas będzie dostępny, oczywiście postacie realistyczne tylko wirtualnie, może nawet tworzyć muzykę w nieskończoność, prowadzić audycję, tłumaczyć mowę na inny język, czy szukać w internecie rozwiązania na dany problem i je interpretować po swojemu
@4 544 392Angierski: nawet bardziej, to za chwilę/już jest nieodzownym elementem każdego elementu życia ...ale, bo zawsze jest ale ...nie dla wszystkich programistów
@4 544 393Angierski: ale, znów ale ...obecna AI jest do "wychwycenia" ...dopiero kiedy nabierze pędu samouczenia, będzie niebezpiecznie
ale to bedzie dobre sztuczna inteligencja i budowanie filmu w czasie rzeczywistym długość nieskończona + efekty i inne rzeczy
albo gry w czasie rzeczywistym i różne scenariusze gry rozne grafiki
albo gry w czasie rzeczywistym i różne scenariusze gry rozne grafiki
@4 544 396BrandImage: bez przesady to nie science fiction
to wykorzystanie nauki dla celow pokojowych
to wykorzystanie nauki dla celow pokojowych
@4 544 398Angierski: nauka w tej materii opiera się o SF i o arogancji naukowców ...dopiero potem będzie babol ...dzisiejsza AI jest zaprogramowana przez właśnie programistów, algorytmy ...samonauka może okazać się kuriozum
@4 544 399: zawsze 'podnieca; mnie słowo osobliwość
ogolnie nalezy sie bac np. tego ze roboty beda wykonywaly dzialania wojenne
@4 544 401Angierski: też, ale to już było ...bardziej mnie stracha nieprzewidywalność
W lotto wyczułem 1 2 resztajuz nie
@4 544 405Rrrooobbbeeerrrttt: i dzięki za puentę ...trza zawalczyć po raz kolejny o 10/10+ ...bo ja już jestem zmęczony ...a cały czas mam zadanie do wykonania ...dwa mercedesy klasy GT do wychowania
Nie udało się załadować elementu mapy źródeł: Nie udało się wczytać treści mapy źródeł www.multipasko.pl/upup.sw.min.js.map : Błąd HTTP – kod stanu: 404, net::ERR_HTTP_RESPONSE_CODE_FAILURE w Narzędziach deweloperskich
@4 544 407waldus:
programiści po 50k/mc
@4 544 410Angierski: na to coś jest broń elektromagnetyczna ...drony też padają
no ale tak jak pisze jeszcze 20-30 lat i bedziemy miec w domu roboty
@4 544 413Angierski: qurtka, jeszcze muszę żyć ...u mnie nie będzie! ...odkurzam standardowym odkurzaczem i nie mam zmywarki ...nie dlatego, że mnie nie stać
Ropa już 8.30 w Malopolsce ciężkie czasy idą chyba albo to ustawka jest covidy woiny
@4 544 415Rrrooobbbeeerrrttt: olej napędowy. rope masz w zębie albo w kolanie
@4 544 416gwidon: ...ale muszę przyznać, że na rynku od tygodnia w polsze jest lekko ujmując problem (hurt)
https://wiadomosci.onet.pl/poznan/tragiczna-bojka-z-wlamywaczem-w-poznaniu-jest-decyzja-ziobry/0d5b623
no i dobra. ziobro każe natychmiast umorzyć i ma racje. jak ci szmata wchodzi na kwadrat w kominiarce, to ma sie liczyć z tym, że może zginąć
no i dobra. ziobro każe natychmiast umorzyć i ma racje. jak ci szmata wchodzi na kwadrat w kominiarce, to ma sie liczyć z tym, że może zginąć
@4 544 418gwidon: paradoksy wkraczają w nasze progi
tak też czułem, że dziś byk kręci
@4 544 421gwidon: szpicel, czy jakoś tak
no, przy tej stawce wsadził 2000, ale ma radoche, że wygrał 1000
czy komuś się zdarzyło z Was coś takiego, że np. któraś reklama przesłaniała treść albo przeszkadzała w jakikolwiek inny sposób?
@4 544 427Pasko: na kompie nie zaobserwowałem nic niepokojącego
@4 544 425dotam: noooo może dla kogoś, kto szarpnie główną, ale tak, to jest jeszcze gorzej niż z grami z mieszaniem wystarczy zerknąć w bilans - www.multipasko.pl/gierki/
wpłacono-wypłacono
nie bez powodu takie strzyżenie zakazane jest w wielu krajach
wpłacono-wypłacono
nie bez powodu takie strzyżenie zakazane jest w wielu krajach
@4 544 429Robal_36: strzyżenie, pięknie ujęte
@4 544 427Pasko: mi nie ...uciąłem wszystkie Tobie ...przepraszam ...ale na smarcie nie blokuję
@4 544 427Pasko: czasem bywają osobliwe / ot, chocby tak było np z tym, ze będzie twardy jak glaz , aż sobie shotscrena strzeliłem / ale - nie są specjalnie "natrętne"
...chodzi o pozycjonowanie, nie o treść
@4 544 430dotam: @4 544 429Robal_36: a do słowa strzyżenie ...pasują barany
@4 544 434BrandImage: pasuję też fryzjer
...pamiętajcie, że od treści tu widzialnych zależy sporo od tekstów, których tu używamy
@4 544 435dotam: był taki ...ale to footbol
@4 544 437BrandImage: no
@4 544 436: i od tego, co macie zakopane w ciasteczkach hihi
dobra, idę się jednak puścić ...nie mam 11tki
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-tyle-zaplacisz-za-prad-nowe-stawki-zaczna-obowiazywac-juz-ni,nId,6340844
.
We wtorek 11 października rząd poinformował o nowych cenach maksymalnych za prąd. Wiadomo już, że za kilka tygodni w Polsce zmienią się stawki energii elektrycznej. Od kiedy maksymalne ceny prądu zaczną obowiązywać, na jakim poziomie i kogo obejmą limity? Poznajcie wszystkie najważniejsze szczegóły na temat maksymalnych cen prądu 2023.
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-tyle-zaplacisz-za-prad-nowe-stawki-zaczna-obowiazywac-juz-ni,nId,6340844#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-tyle-zaplacisz-za-prad-nowe-stawki-zaczna-obowiazywac-juz-ni,nId,6340844#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
@4 544 443Gosia__77: może się kiedyś skuszę ...w chacie zapach indyka ...będzie na dziś rosołek
@4 544 444BrandImage: pysznie
@4 544 445Gosia__77: ...przez te zaraz to się może dużo wydarzyć
@4 544 446Gosia__77:
@4 544 447BrandImage: wiem pewnie kicha w losowaniu
@4 544 449Gosia__77: ejjj ...więcej wiary w rękę
@4 544 450BrandImage: gram piątke na 10 losowań co trafiłam 4/5 z plusem i tylko to
2x10/10+
5st2
3x6
1x7
w tym dwa trafiki
5st2
3x6
1x7
w tym dwa trafiki
@4 544 451Gosia__77:
@4 544 452BrandImage:
@4 544 453BrandImage: ty cztery a ja dwa kciuki
...dziś mnie zbili z pantałyku z tą 11 i 80 ..więc nie ryzykuję więcej pod bula
@4 544 455Gosia__77: czyli razem mamy po trzy
@4 544 458Gosia__77: jak dla mnie to zbyt odległy timing
@4 544 459BrandImage: dla mnie też bo jestem nie cierpliwa
@4 544 460Gosia__77: hihihi
Pasko, te emoty poniżej 4wiersza są nie do ogarnięcia dla mnie, nawet w brylach
...może jakaś opcja ...po najechaniu trochę większe??
...może jakaś opcja ...po najechaniu trochę większe??
@4 544 462waldus: to nie te losowanie, no co Ty