Wpisy 4 124 389 – 4 124 488
19 marca 2021 16:33 → 19 marca 2021 19:45, 100 wpisów
@4 124 386wizard: To by było nudne życie
@4 124 390wizard: To właśnie ja jestem specjalistą od gotowania i pieczenia
@4 124 384Sebastian_M: poniewaz przed chwila za oknem swieciło słońce, i byla juz wiosna, bylo ładnie a teraz w ciagu niespełna kilku minut zrobiło sie nagle ciemno i zaczeło sypac, a teraz juz widze jest sniegu okolo 10 cm na trawie za oknem sasiad postawil auto i juz jest całe zasypane, a co bedzie do woieczora ile tego napadqa, zaraz musze isc do sklepu cos kupic na obiado kolacje a tiu trzebaznow kortke wyciagac zimowa z szafy
ale nie zrobisz takiej dobrej potrawy z psa jak zawodowiec kaman
Zawsze tak bylo i nikt tego nie zmieni
@4 124 394wizard: Z psa nie robię zadnych potraw
Miala do mnie zadzwonić kobieta ale jakoś nie dzwoni . W takim razie jadę do domu na obiad
@4 124 393Sebastian_M: znam znam tylko tu jest problem ze mi sie wegiel juz konczy jeszcze pare wiaderek moze bedzie aa tu zima niechce odpuscic
@4 124 399arczibalik73: A nie masz gdzie nabierać drewna na opał?
@4 124 399arczibalik73: Czasami ludzie wyrzucają dużo drewna. U mnie to tego pełno
@4 124 369Wojtt: Dzisiaj jest dyspenza z racji Św Świętego Józefa
@4 124 402Forsami: czyli dzisiaj mam się najeść na zapas
@4 124 403zgrywus: miesiwo każdego rodzaju..
@4 124 404Forsami: kończy mi się paliwo w samochodzie muszę jak najszybciej zatankować
1 l paliwa 4 zł 80 gr prawie 5 zł to za 1 litr można wysłać 2 Multi Lotki
@4 124 405Sebastian_M: trzeba było jechać hulajhopem
Arczibalik są teraz takie mini ogrzewacze do kontaktu ze w parę minut nagrzewa pomieszczenie 35 metrów kwadratowych tylko nie wiem ile takie cudo prądu zużywa ?
Mnie do baku mieści się 55 L czyli 110 Multi
@4 124 402Forsami: zgadza się dziś można jeść mięso bo imieniny obchodzi Józef i jest dyspensa
@4 124 407zgrywus: i wszystkie narzędzia i drabiny i worki z cementem wozić na hula hopie ?
Ico nic
@4 124 411Sebastian_M: uwierz w siebiei dasz radę
@4 124 413zgrywus: ja bym dał radę tylko Pojechałem już samochodem i teraz muszę zatankować gdybyś mi to powiedział dzisiaj rano to bym pojechał hula hopem A jak pojechałem samochodem to już nie mam wyjścia muszę zatankować paliwo
@4 124 413zgrywus: A teraz już jadę na oparach
@4 124 408Biedroneczka1977: tak ja wiem ze sa takie teraz mini ogrzewacze ale to nie dlamnie jest, poniewaz ja mieszkam w bloku nad piwnicami , itakie małe termowentylatory niezdaja egzaminu, , ja mam tu takie w domu piecyki na prad, i to jest tyakie ze wlaczysz tylko na chwilke, kiedys oprocz pieca kaflowego mielismy tez taki duzepiece akumuluacyjne ktore bardzo duzo pradu ciagły, i to zlikwidowalismy bo niezdawało egzaminu, umnie tylko piec kaflowy daje cieplo,inic wiecej, i dlatego co roku musze kupowac wegiel, natomiast te grzejniczki takie na prad to zdaja egzamin ale tylko na 1 gura 2 i 3 pietrze, nie gdzie indziej, kolega mieszka na 4 pietrze czyli pod dachem i tez ma piec i tez pali.pomimo ze w budynku jest gaz,sieciowy, ci co mkaja centralne na gaz i mieszkaja na górze to tez narzekaja ze gaz drogo wynosi, ci co zas maja ogrzewanie na prad tez psiocza ze duzo placa,nikt nie jest zadowolony z ogrzewania, najlepiej by chyba bylo aby wszyscy mieli woltaike moze wtedy by wszyscy mieli cieplo ale niestety na blokach tego nierobia tylko naw domkach jednorodzinnych,
Sebastian_M ty sie cieszysz bo masz prace, a ja za jedna linijke kodu biore 15zl
no dobra zartuje
bo to tylko teoretycznie tak jest
praktycznie to nie pracuje
bo to tylko teoretycznie tak jest
praktycznie to nie pracuje
Aha rozumiem myślałam ze to obojętnie gdzie zdaje egzamin . Mieszkam w bloku ale nowym mamy ogrzewanie gazowe piec dwufunkcyjny to tak na miesiąc za gaz wychodzi zima około 270 latem wiadomo ze duzo mniej .
biedroneczka to sa minni grzejniczki to oczym piszesz, widziałem to kolega to z za sciany sobie kupil i przez jakis czas grzał ale jak my napalilismy w piecu to on, przysówał łozko do sciany i mowił ze od naszej sciany to mu sie w opokoju nagrzewało, a w w piwnicy miał wegiel , bo ojciec pracował na koleji i talony dostawałli tez ale coz piece mieli i niepalili bo poco, lubielisobie wszyscy tam dziabnac co nieco tez , i tak po kolejoii dziabali iodchodzili z tegoświata, i został moj kolega ktory 2 lata tem tez odszedł juz na tamten świat mial raka pluc , teraz juz urzad miasta sprzedał jego mieszkanie takiemu mojemu innemu mojemu koledze ktory robi tu generalny remont iz tego co wiem to bedzie to wynajmował, komus ale on robi tam ogrxzewanie podłogowe, niewiem czy mu to da cos no ale niech i robi mkas ful kasy ,
mozna zarabiac duzo nie ruszajac sie z miejca nikt nie kontroluje tylko trzeba robic na czas
i wtedy latwa praca dobrze platna i w domu przez co zostaje duzo czasu i nikt nie patrzy co robisz w pracy
i wtedy latwa praca dobrze platna i w domu przez co zostaje duzo czasu i nikt nie patrzy co robisz w pracy
Cos wymyslilem przy goleniu....np jak mam..12.14.16.25.36.37.46
To dac 22.24.26.35
32.34.36.45
I 42.44.46.55
To dac 22.24.26.35
32.34.36.45
I 42.44.46.55
@4 124 420Biedroneczka1977: moj blok tez liczy sie jako nowy blok choc postawiony jest w latach 70 tych jeszcze ale tu barany te co stawiały ten blok zrobili, tak na odpiernicz ten blok, zrobili ludziom ciemne kuchnie bez okna i wszedzie w kazdym mieszkaniu w pokojach ludzie mieli piece, niebylo wtedy gazu jeszcze dopiero po latach gaz podlaczyli wiec co bogatsi to sobie piece powywalali i zrobili jednu ogrzewanie na prad drudzy na gaz, natomiast nasza sasiadka która mieszkała nad nami u góry chcuiała miec w domu porzadek, i w domu jak w muzeum, to wywaliła piec kaflowy calkowicie, i teraz jak jest jej zimno to schodzi do nas na dól zeby sie ogrzac przy piecu, i pozniej leci do sibie spac, bo mowi ze uniej jest zimno, a ma ten jakis tam olejak ale on jak grzeje to daje cieplo jak go wylaczy to ma zimno, no alre jak sie wybiera w domu muzeum, anie patrzy sie aby miec cieplo to tak sie ma, kase sciska jest teraz sama, bo maz zmarł . orka tez zmarła z mojego wieku, 2 córka wyjechała z rodzina do szwecji , syn do angli, a matka została sama i jakos tam zyje sobie,ale ogrzac to sie przylatuje tu donas imowi niema to jak piec kaflowy
tu umnie duzo w bramie jest takich sasiadów ktorzy by chcieli wszystko miec ale za friko, a najlepiej aby wykorzystac innych,m, sa niestety tez i zawistni ludzie , ktorzy robia jeden drugiemu na złosc, tez, no ale nic trzeba jakos i zyc, duzo starszych ludzi juz poumierało a m=imieszkaja mlodzi, ktorzy uwazaja ze im sie nalezy wszystko za friko, nieszanuja wiec innych sasiadów i wszystko co robia to robia na złosć drugiemu
Arczi ciesz się że masz piec kaflowy również miałem do 2001 roku już nie pamiętam ale ludziska wcześniej sobie inne źródła ciepła robili na prąd tylko że w latach 90 i początek 2000 w bloku prądu często nie było bo nie wytrzymywały druty stare aluminiowe takich obciążeń więc końcówka 2000 chyba zrobili centralne wszędzie także piece kaflowe są mi znane miałem dwa sam wywalałem
z tym że teraz od lat rachunki duże oj duże Arczi zatrzymałeś się w czasie ja to miałem do 2000 roku prawie całego
było dziadostwo ale 2000 wzięli się za blok nowe druty wymienione na miedziane nowa kanalizacja wymieniona można żyć w 21 wieku
jesli by byl;i wporzadku i zgrani to by mozna bylo cos i razem wspolnie zrobic zadecydowac i cos wspolnie zrobic ale nieda rady bo jak wyjdziesz z jaks porzadna inicjatywa i cos zaproponujesz to nagle nikomu jest nic nie potrzebne, wiec jest jak jest, i tak juz zostanie, mlodzi ludzie niegarmna sie do niczego , nic niechca robic bo i poco, im to
mulag ja tez mam j4eszcze stara instalacje elektryczna wiem o czym piszesz nieraz mitam cos strzeliło, ale sie zrobilo ijest dalej, ja sie smieje z tym ym mercedesem nieraz i ta wygrana, pierwsze jak bym wygrał cos wiekszego w mini lotku to bym sobie gebneralny remont zrobił i elektryke nowa i ogrzewanie, samochod to daklszy plan, jest,
mulag ja tez mam j4eszcze stara instalacje elektryczna wiem o czym piszesz nieraz mitam cos strzeliło, ale sie zrobilo ijest dalej, ja sie smieje z tym ym mercedesem nieraz i ta wygrana, pierwsze jak bym wygrał cos wiekszego w mini lotku to bym sobie gebneralny remont zrobił i elektryke nowa i ogrzewanie, samochod to daklszy plan, jest,
etapy Arczi centralne 2000/ 2001 a kanalizacja 2013 nowe rury wodne i prąd wszystko nowe
druty nowe na klatce ale w mieszkaniu stare druty miałem 2020 nowe
Także Arczi piece kaflowe są mi znane gorzej niż w domu prywatnym bo trzeba było isć do piwnicy tam schody i z niej na drugie piętro z węglem i drewnem ludzie nie wiedzą co to jest
tanio było ale w mieszkaniu palić po pokojach to dziadostwo było ale tak się żyło
Arczi u mnie bloki z lat 50 tak miały natomiast te z lat 70 z płyty tego nie miały było już normalnie centralne czyli pokolenie starsze niż ja tego nie zaznało
umnie w bloku pomimo ze mieszka 70 rodzin, to nikt nie rusza zeliwnych rur, zerdzewiałych, kiedys blok podlegał pod urzad miasta tera blok podlega po d wspolnote, i nikt rur niewymienia bo musieli by całe piony wymieniac a nikt niechce sie nqato zgodzic i to tez ful kasy kosztuje, a sasiedzi maja to gleboko w powazaniu im nietrzeba, poprostu, jedni maja wykupione mieszkania drudzy nie maja wykupione tu nic nie idzie tez i w urzedzie załatwic takiego, ludziska sa nie do zycia poprostu, mulag ja tak mam, własnie wiadro ide do piwnicy , po wegiel, przynosze do domu wybieram popiól z pieca, rozpalam, zeby rozpalic mmusze otworzyc okno bo inaczej zero ciagu jest, i tak , jest na okretke, a jak napalisz musisz czekac az sie w piecu napali,, zeby go zakrecic, zeby bylo cieplo rano wstajesz a w pokoju bylo 25 stopni jest okolo 10stopni albo i nie, , no umniew kiedys w bloku tak wszyscy weglem palili i nosili na 2 3 i 4 pietro no ale pozniej jak podlaczyli gaz to jedni zrobili ogrzewanie na gaz ini na prad ini wogole nie robili bo poco im tam , jakies ogrzewanie a ja zostałem z piecem i kolega u góry tez, to jest wlasnie to ze ludziom sie niechce w piecu palic i nosic tego wegla do gory ,kazdy patrzy aby miec wygody,i muzeum w domu zeby ani pylku kurzu nie bylo, woli siedziec w zimnym, to niech i siedzi kazdy robi jak i chce nie
Arczi ja to znam jako dziecko dwa wiadra do ręki z piwnicy do mieszkania plus drewno
Zauważyłem że ludzie przechodzą na pellet albo biomasę.. Biomasa.. Odpada bo pięć zwykły nud weźmie ale pellet.. Spala się podobnie do drewna czy zrebkow.. tyle że trza kosz mieć specyjslny i ciąg od dolu
no i schodów trochę bo piwnica ma klika schodów plus na drugie piętro to prawie trzecie
@4 124 445Mulag: co u Tediego
no i popiół trzeba było wygarniać a to w pokojach dziadostwo ale tak się żyło
a i robak się trafił i coś dużego w tych deskach za piec się kładło deski by tyle nie chodzić
@4 124 443Mulag: tak tak to samo umnie, tylko zeby jeszcze bylo na ten wegiel i drzewo, zawsze sie tak robilo zeby ten wegiekll kupic mnie j sie jad ło i sie zbierało, bo oplaty oplatami ale wegirel trzeba kupic, tak ja tez drewno robie i wiury leca do dzisiaj, ale tak jest i do poki niewygram lub sobie niezarobie gdzies to tak i bedzie, dopóki cos sie nie zmieni na lepsze, tak ten popól ale nieraz i sadze trzeba wybracz wyciorów w piwnicy czy z pieca ten kto z tym nigdyu niemial do czynienia to niema o tym pojecia, wogole, a przy tych sadzach to nieraz sie tak człowiek uwali ze kominiarz przy nim, to jest, czyscioszek,
nie raz głowę żołnierza się przypaliło o piec o te drzwi pancerne mam jeszcze te drzwiczki mosiądź czy co takie twarde teraz takich nie robią a i kafle zostały w piwnicy do dziś
@4 124 450Mulag: Pod siankiem,mój Maciek lubił w sianku sie zakopać
Mulag.. U mnie też były... Piece.. Ale lata 80..potem co.. Tera niby na groszek... Ale u brata się kopie.. No i te piece są dobre jaj nasz nowy dom styropian.. I okna drzwi... Z dobrych materialow... Okna co mają 10 lat. Można już wymienic... Nic nie spełniają
Budujcie okrągłe domy.. ciepłe i zdrowe. A i pożytek... Kobieta nie kryje się po kątach
przeżyło się różne czasy Arczi wiem co to bieda i to nie taka jak teraz oj oj zostaje w psychice do dziś
to niejet tak ze przyjdzie sie do domu kurek od centralnego sie przekreci i jest cieplutko, tu trzeba sie nazapierniczac przy tym codziennie, to sie wszystkiego odechciewa, no ten moj kolega który mieszka na 4 pietrze tez wymienił sobie piec wlasnie z jakims tam podajnikiem i na poczatku palił tym ekogroszkiem ale teraz mowi ze to tez niezadaje mu tam egzamnminu jakoby i mowi ze musi, jednak chyba wegla kupic kilka worków zeby nagrzac w domu, tak ze nie wszedzie te takie zamienniki sie sprawdzaja , uniektórych moze tak unas w bloku raczej nie
teraz są inne czasy różne ogrzewania tylko że wszystko sprowadza się do dużego płacenia ale jest luksus pracuje człowiek w pracy to jak wraca człowiek do domu to już takimi rzeczami głowy nie pomnień sobie zawracać
@4 124 456tomi77: o j tak tak takie najlepiej szklane domy nie i przezroczyste najlepiej by były nie
taki mamy klimat że grzać trzeba niestety a widzę że rządy mają to w d... węgiel be be ale za prąd coraz drożej będzie na to się zanosi
plus 2023 do 2025 roku wszyscy będą mieć liczniki prądu elektroniczne wiem że co niektórzy już mają ale sporo liczba ludzi a takich jest większość nie ma liczniki te są bardzo dokładne liczą nawet małą diodę wszystko liczą znajomy ma elektryczny i rachunki są większe nie mówiąc że prąd ma pójść w górę dość wyraźnie
prąd to luksus mimo że mamy 21 wiek czyli tylko dla bogatych bo tam jest akcyza
@4 124 459Mulag: tak to jest wlasnie to, jak piszesz to wszystko wiaze sie z tymi wielkimi oplatami, za wszystko trzeba słono placic, a jak tak rozmawiam tu nieraz z sasiadami z gory co maja ogrzewanie na gaz to tez narzekaja ze placa duzo, a ja im mowie ja wegla za drmo tez niemam tylko musze kupic, przywiezcć znieszc z ulicy do piwnicy a potem z piewnicy do domu, i wegiel nie kosztuje mnie miesuiecznie z 200zł tylko tona wegla odrazu tak 980 albo inawet i 1,200zł to zalezy tez i jaki to jest jeszcze wegiel
mulag tak to prawda jest z ytymi licznikami ja juz mam taki licznik podlaczony pełna elektonika, jest, zreszta onok mojego miasteczka jest miasto w ktorym produkuja liczniki elektrycznei juz leci pełna elektronika tam, kiedys pracujac w ocgronie jakis czas temu byłem w tym zakladzie jako ochroniarz, i juz wtewdy produkowali te liczniki 2 taryfowe imechanicznew i elektroniczne
mulag tak to prawda jest z ytymi licznikami ja juz mam taki licznik podlaczony pełna elektonika, jest, zreszta onok mojego miasteczka jest miasto w ktorym produkuja liczniki elektrycznei juz leci pełna elektronika tam, kiedys pracujac w ocgronie jakis czas temu byłem w tym zakladzie jako ochroniarz, i juz wtewdy produkowali te liczniki 2 taryfowe imechanicznew i elektroniczne
@4 124 461Mulag: tak oni nam wszystko podnosza abysmy wiecej bulili a pensji niechca podniesc na wyzsze sobie zas podnosza wyplaty jak tylko chca i robia z nami tez tylko co chca, dlatego ja im nie wierze w nici tez niechodze na nig glosowac bo poprostuniema na kogo
gaz Arczi też ma pójść w górę pompa też prąd pobiera jak nie jest sprawdzana to dużo pobiera, plus przeglądy pieca gazowego też kosztuje nie trzeba jak ktoś nie chcę ale jak się kupi nowy i się chcę mieć gwarancje i stabilność to taki gość przyjeżdża sprawdza piec gazowy czy robi czyszczenie itp
@4 124 466Mulag: cobys niemiał i co bys nie zrobił za wszystko trzeba placic i to jest nie uniknione ja wszystko rozumiem, zawszystko sie placi a takie mam pytania a kto nam zaplaci za nasze zdrowie?
Zawsze można nie grzać chodzić w kubraku u mnie starsze małżeństwo grzało czajnikiem mieszkanie a raczej pomieszczenie taki czasy są
umnie sasiadkaw w 4 bramie obok, to zapqalała piekarnik w kuchence gazowej i ogrzewała tym mieszkanie, pomimo ze mieli konta ponapychane kasa , teraz juz ona niezyje, zostały dzieci juz dorosłe ale oni wogole niegrzeja niczym, bo tez sa chytre na kase a w dodatku jeszcze pod sufitem wszyscy maja nierówno,
kominek jest dobry Rodzice mają i można podkładac co 3h i żary trzymają Tylko mają zakać palić drewnęm i węglem za ileś tam lat
zakaz wszystkiego pełne uzależnienie ludzi od władzy może nie władzy nadludzi którzy tym sterują
idziemy w kierunku socjalizmu a nawet komuny powoli to już widać gołym okiem
@4 124 472Scenic: kominek umnie tez by niezdał egzaminu sasiadka z sciana ma imowi ze do bani jest no ale ona tu troche mieszka troche w niemczech, jak jest lato to tu sciaga jak jest zima to tam jezdzi no ale jak to mowia ma 2 domy, to troche tutaj pobedzie troche tam
tych co wymyslaja te prawa na to stać Zarabiają MLN roczne za Nasze Nie obchodzi ich to czy Nas stać na tą ekologie A inne kraje i tak mają to gdzieś
kominek jest ok ale moi rodzicie dali za niego 8K więć to nie byle co
dobra nic ja juz zmykam pomału bo musze wyjsc do sklepu i po wegiel do piwnicy zeby rozpalic i jeszcze do kolektury podskoczyc cos tam wysłac jakies mini moze lub multika
ekologia musi byc odgórnie To ,ze w UE zrobią takie prawo a cała reszta świata będzie miala to gdzieś to nić nie zmieni / Jak dla Mnie to i tak jest za późno Ludzi jest za dużo i nikt tego globalnego ocieplenia nie powstrzyma
Halo nie ma nikogo wszyscy śpią czy w mapkach siedzą ?
jest dylemat co by tu dac w mini jakos niemam dzis na mini wogole pomysłu i chyba sobie mini dzisiaj odpuszcze