Wpisy 4 110 529 – 4 110 628
7 marca 2021 00:00 → 7 marca 2021 07:21, 100 wpisów
Najbardziej aktywni czatowicze w ostatnim dniu:
- GTV - 79 wpisów
- Sebastian_M - 65 wpisów
- Gosia__77 - 60 wpisów
- waldus - 52 wpisów
- Bolo22 - 47 wpisów
- wizard - 35 wpisów
- Biedroneczka1977 - 33 wpisów
- tomi77 - 25 wpisów
- Angierski - 24 wpisów
- Andreas3864 - 22 wpisów
- panoramix - 16 wpisów
- mw29121986 - 16 wpisów
- arczibalik73 - 15 wpisów
- bolek31 - 15 wpisów
- emerytka 46 - 15 wpisów
- 191979 - 14 wpisów
- zbigniew g - 14 wpisów
- triset - 12 wpisów
- multijune177 - 11 wpisów
- Wędrowca netowy - 11 wpisów
- Forsami - 9 wpisów
- dotam - 9 wpisów
- slawek - 8 wpisów
- emeryt - 8 wpisów
- lewy - 8 wpisów
- doktor2p - 7 wpisów
- chevelle1970 - 7 wpisów
- piterex - 6 wpisów
- Marian303 - 6 wpisów
- Rrrooobbbeeerrrttt - 5 wpisów
Mam takie zalecenia rano na czczo I raz dwa razy dziennie po posiłku dwie godziny bywa równie muszę pilnować co jem
@4 110 530Biedroneczka1977: tak zgadza się to bardzo trzeba być zdyscyplinowanym
@4 110 528Gosia__77: A te wszystkie szynki w pracy kuszą
Wiesz jak bym była w domu to łatwiej a jak idę do pracy to jest różnie
4 110 520. Biedroneczka1977 masz cukrzyce?
@4 110 532Biedroneczka1977: no tak ale przecież można jeś ć wszystko chyba
@4 110 534arczibalik73: Tak biorę glucophage xr 1000 po kolacji i muszę pilnować diety
@4 110 535Gosia__77: można tylko w małych ilościach słodkiego raczej unikać mało owoców bo mają dużo cukru pięć razy dziennie małe porcje
@4 110 536Biedroneczka1977: dieta jest bardzo ważna w cukrzycy
@4 110 537Biedroneczka1977: no tak ograniczenia są
przy cukrzycy powino sie jesc 5 posilow dzienie w małych ilosciach, niestety niemozna jesc wszystkiego, no ja lece na sofior 1000 mg i syymazide MR
do tego insiluina mieszanka polhuminum mix 3, u w moim przypadku niejest wskazana dieta scisła poniewaz insulina jest mieszanka, a ale tez musze wystrzegć sie niektórych artykółw jadalnych, i zero słodkiego, to podstawa
@4 110 540arczibalik73: I nie można mandarynek i bananów bo za słodkie ziemniaki ten raczej nie tylko kasze i ryż
@4 110 537Biedroneczka1977: musisz sobie kupić wagę kuchenną gramową i liczyć węglowodany w 100gramach produktu
Jabłko można ale połowę i tylko takie bardziej kwaśne
@4 110 543Gosia__77: jeszcze z ta wagą do pracy bym musiała chodzić
@4 110 545Biedroneczka1977:
A ja tak lubię sernik przecież niedługo Święta
4 110 542. Biedroneczka1977 manarynek niestety niejem, co do bananów pomimo ze je uwielbiam, jem je zadko, ale nie odrazu kilo jak kiedys na raz tylko powiedzmy pół banana na tydzień raz w tygodniu, co do ziemniaków , mozesz zjes ale tylko 2 na obiad małe ziemniaczki, zero smazonych zeczy wszystko przewaznie gotowane, i niedoscze to jesz to musisz jeszcze to przeliczac na wymienniki weglowodanpowe, normalnie masakra
@4 110 548Gosia__77: ale to potem się odbija na zdrowiu
4 110 548. Gosia__77 duzo ludzi ma cukrzyce a jedza wszystko, nawet i pija alkohol, a niewolno spozywac alkoholu poniewaz idzie na oczy, i prowadzi do ślepoty
@4 110 550Biedroneczka1977: ona mówi że jak jej często w dzień codzień spada cukier to musi go jeść a też bierze tabletki
@4 110 549arczibalik73: już jak rybę jem z parowaru te zaraz nie się nie chce tel ryby jeść
@4 110 552Gosia__77: każdy organizm jest inny może tak musi faktycznie nie wiem
też mam się pilnować kazano mi mierzyć cukier ale jak chodzę do przychodni cukier jest ok na czczo
@4 110 551arczibalik73: ale mały kieliszek wina raz na miesiąc można wypić martini takie dobre jest
@4 110 555Gosia__77: to jeśli tak jest to jest dobrze
jesli spada cukier trzeba zjesc cos tez i słodkiego aby ten cukier wyrównać niewolno doprowadzac do hipoglikemi, , ja rtez mam bardzo wysoki cukier pomimo ze stosuje sie do zaleceń lekarzy i tez niejem nic słodkiego, ja ryby jem normalnie lekko smazone, ale czesciej jem śledzie niz te ryby smazone, przy cukrzycy śledzie sa jak bnajbardziej wskazane nie podnosza cukru, latem chleb z masłem i do tego duzo sałaty, rzodkiewki, ser biał ze śmietana np, kawa inka z mlekiem
moja mama ma cukrzycę ale ona w młodszym wieku zachorowała ma typu młodzieńczego i jest insulino zależna ma pompę
U mnie to wyszło przypadkiem jak robiłam badania okresowe do pracy bo tak bym nie wiedziała nawet
@4 110 559Gosia__77: A to już poważna sprawa
TYLKO Wytrawne lampkę żonie resztę sobię,
@4 110 562jchojnacki:
@4 110 561Biedroneczka1977: tak kiedyś dawniej jak miałam nascie lat była sama w domu ojciec w pracy my gdzieś na dworze a jej cukier spadł i zapadła w śpiączkę dobrze że ojciec przyszedł z pracy i ją odratowano biegałam dzwonić po sąsiadach wtedy na pogotowie
@4 110 564Gosia__77: O matko
Wtedy to było jak jeszcze w domu telefonu człowiek nie miał masakra jakaś
@4 110 566Biedroneczka1977: dokładnie wtedy nie każdy miał telefon
Idę spać dobrze ze jutro niedziela I wolne miłych snow dla wszystkich i do jutra
@4 110 567: teraz komórki każdy ma przy sobie
@4 110 569Gosia__77: no właśnie teraz bez komorki to ani rusz
@4 110 568Biedroneczka1977: Dobranoc
U nas nikt niema komórki każdy ma swoją toj toje,
@4 110 572jchojnacki: dobra nazwa logo na jakąś komórkę toj tojemoże taryfa toj toje
4 110 556. Biedroneczka1977 nie stety niewolno nic zadnego alkoholu, , tak mi lekarze w szpitalu powiedzieli, zreszta wiem to tez z zycia , a mianowicuie mój kuzyn pare lat starszy odemnie, tez miał cukrzyce, , jadł ł co chciał, a przytym pił piwko sobie, nieraz i jakas flaszeczke z kolegami, i pobral tez insuline i tabletki, i tak pil jai jadł jakies moze z 2 lata, nagle stracił całkowiciew wzrok, oi okolo 8 lat byłniewidomy, z zawodu był piekarzem, , no iniestety zmarł w szpitalu, , dostal \zapalenie płoc, zmarł w wieku 51 lat, przed smiercia rozmawiałem z nim kiedy jeszcze zył , rozmawialismy przez telefon, , bardzo sie ucieszył gdy mnie usłyszał, pytał kiedy go odwiedze i wypijemy jakiegos browara, powiedziałem ze niedługo bede tam u niego i prosiłem aby niepil tego swinstwa, mowiłem mu ze przecierz przez ten alkochol przy cukrzycy stracił wzrok , a on mi na to ze jemu juz niezalezy na zyciu, bo itajk juz niewidzi 0d 5 lat na oczy, itd, prosuiłem go zeby zaprzestał to gówno pic, powiedzialmi ok, jak przyjedziesz pogadamy wiecej, ja go jako kuzyna bardzo lubiłem, , zawsze siree dogadywalismy, razem , kiedys napisala mi jego jedna z córek ze z tata jest zle ze jest w wałbrzychu qw szpitalu, ma zapalenie płoc ipojechal na jakies dializy, niestet y w ciagu 2 dni zmarł, ,juz sie z nim wiecej niespotkałem, z tego co wiem , zmarł w cierpieniach, i przyczyna śmierci było zapalenie płuc i cukrzyca, na pogrzebie jego tez niebyłem bo wtym czasie ja tez wyladowałem w szpitaliuu, , teraz on juz niezyje pare lat, a jeszcze miał całe zycie przed soba ale niesłuchał tego oco go prosiłem aby niepił, umnie w rodzinie cukrzyca jest genetyczna tez, polowe mojej rodziny ma cukrzyce
Toje toje ma ja troje,
Z czego ta dziadowska cukrzyca się bieze,
@4 110 577jchojnacki: to już choroba cywilizacyjna składa się na to wiele czynników
4 110 564. Gosia__77 tak trzeba bardzo uwazać , przy cukrzycy na wszystko niewolno doprowadzić do hipoglikemi, czyli spadku cukru bo jesli wtedy człowiejk usnie to moze sie juz wiecej nie obudzic to samo jest przy wysokimcukrze tez łamie spanie, , ja tak mam tez czesto, w ym wypADKU tez mozna usnac i sie juz nieobudzić, cukrzyca jest powazna choroba która nie boli, ale po cichu zabija, atakuje głownie oczy serce, watrobe konczyny górne i dolne, mi ostatnio czesto tez dretwieja nogi, od kolan w dól inieczuje stóp wogole wtedy musze rozcierac nogi aby poczuc cos, nigdy wczesniej tego niemiałem, widzeze tez i atakuje mi serce,nigdy niemiałem klopotów z sercem , a teraz mam, , nniereazczuje sie jak taki 98 letni dziadek który czeka naśmierc, ,niewiem co jest grane ale ostatnimi dniami , jak wyjde gdzies na miasto , to brakuje mi tchu ilewdo co wracam do domu, pomimo noszonej maseczki na twarzy jest mi bardzo duszno, , nieraz gdy niemoge wyjsc z domu nie ide nigdzie, bo sie boje ze moge do domujuz niewrócić
Toż piwo ?? gorzkie sami lekarze kiedyś mówili że działa moczopednie i jest dla zdrowotności,
mojej polowe rodziny zmarło z powodu cukrzycy, i chorób krazeniowych, teraz zostałem tylko ja,moja mama, i pare kuzynek i kuzynów, jedni maja cukrzyce drudzy nie , zas tylko ja moja kuzynka na oppolszczyznie bierzemy insuline ini maja tylko tabletki, a my mamy wszystko razem ja od pewnego tez czasu zaczolem cwiczyc na silowni, bo zaówazyłem ze przy cwiczeniach spada mi cukier, i ostatnio tez wyprubowałem jeden taki produkt spozywczy który tez obniza cukier amianowicie sa to orzeszki ziemne niesolone, po których tez spada cukier
@4 110 580arczibalik73: tak arczik wszystko się zgadza a jak nie musisz to nie wychodź jak się czujesz niepewnie wiadomo że ludzie wokół nie wiedzą że chorujesz
arczibalik 73 poproś lekarza żeby wystawił ci skierowanie na badania wysiłkowe,
@4 110 585jchojnacki: badanie wysiłkowe to trzeba iść do kardiologa
polecam wszystkim diabetykom jesc ich dzienie okoloo 100g a od alkocholu stronic, i jak najdalej, mi to zs nie grozi bo jestem calkowitym abstynentem
gosia umnie w bloku sasiedzi wiedza ze jestesmy z mama diabetykami, moji znajomi tez wiedza, ale teraz praktycznie codzienie kiedy tylko wyjde na ulice w tej maseczce jest mi duszno czuje bol w klatce piersiowej, i duszno mi, a,musze wyjsc do sklepu cos kupic bo jesc trzeba anik t zamnie tego niezrobi, moja mama juz tez niechodzi i lezy, nikogo tu nie mamy blisko z rodziny, dlatego musze wyjsc do sklepu, bo jak ne ja to kto?musze dawac jakos rade
gosia umnie w bloku sasiedzi wiedza ze jestesmy z mama diabetykami, moji znajomi tez wiedza, ale teraz praktycznie codzienie kiedy tylko wyjde na ulice w tej maseczce jest mi duszno czuje bol w klatce piersiowej, i duszno mi, a,musze wyjsc do sklepu cos kupic bo jesc trzeba anik t zamnie tego niezrobi, moja mama juz tez niechodzi i lezy, nikogo tu nie mamy blisko z rodziny, dlatego musze wyjsc do sklepu, bo jak ne ja to kto?musze dawac jakos rade
@4 110 587arczibalik73: to rzecz jasna mówię tylko jakbyś czuł się niepewnie
Dokładnie tak być może pompka szwankuje ,Ja zrobiłem po czasie ,po ostrym zawale,
@4 110 587arczibalik73: arczik jak tak chodzisz i Ci duszno miej zawsze przy sobie wodę też tak mam i mi woda nieraz ratuje życie
@4 110 587arczibalik73: małą butelkę wody czasem to jest stres może lękowe woda ratuje życie
Dobra rada zgłoś się jak najszybciej do lekarza zanim będzie zapuzno,
jesli chodzi o badania wysiłkowe niewolno mi dzwigac, z racji bolacego i uszkodzonego kregosłupa, kiedys byłemmkierowany na operacje ale sie niezgodziłem, przed wybuchem pandemi, miałem juz 3 skierowania do szpitala ale nieskorzystałem, bo czuje ze bym juz z tego szpitala niewrócił zywy, ja oprocz cukrzycy i chorego kregosłupa jeszcze mam astme oskrzelowa od urodzeniai inne choroby wspolistniejace, a szpital dlamnie to jest mój drugi dom, gosia jak gdzies ide to zawsze przy sobie mam plecak a wnim aparat do pomiaru cukru czyli glukomet, insuline w długopisie, i tabletki, do tego zawsze musi byc woda bez tego ani róz noi zawsze w pecaku j4est jablko gdyby np cukier mi szybko zbyt spadł
@4 110 592jchojnacki: popieram nie wolno lekceważyć duszności
4 110 592. jchojnacki teraz przy dobie pandemi , lekarze udzielakjas tylko teleporad nawet leki zamawiasz przez telefon, zero kontaktu i badan przez lekarza tylko dzwonie do lekarza po numer recepty i tyle kontaktu z lekazem,
Arczibalik 73 w tym przypadku chodzi o bieżnię a nie o podnoszenie ciężarów,
@4 110 596jchojnacki: @4 110 596jchojnacki: miałam taką bierznię ostatnio trochę się zmachałam
ale te dusznosci zawsze wystepuja np w drodze do sklepu kiedy wyjde na dwór, w domu tego nieodczówam tak, kiedys gdy byle,m jeszcze małym dzieckiem, to czesto przy sobie miałem inhalator z lekarstwem, pozniej juz jakos niebył mi potrzebny, nawet popalałem papierosy, i dusznosci jakos niemiałem, po jakims czasie zucoiłem papierosy, ale wtedy nievbylo jeszcze cukrzycy, , nale objawila sie cukrzyca, i to bylo silne uderzenie, tej choroby, p\apierosów do dzisiaj niepale, jakos mnie o fajek odrzuca, nawet niemoge przeywac w pomieszczeniu gdzie ktos pali, odrazu mnie na wymioty ciagnie, jak stoji ktos kolomnie z papierosem,choruje tez na nadciscnienie i niedocisnienie
@4 110 598arczibalik73: to rzeczywiście masz problem powinieneś zrobić te wysiłkowe
Arczibalik poproś lekarza o skierowanie do poradni kardiologicznej powiedz w czym zecz musisz kłamać że masz duszności bule w okolicy mostka ,ciężkie ramiona wrażenie takie jak byś miał je wyciągnięte do kostek nóg takie ciężkie uwiez musisz dobrze kłamać i to przejdzie sam przestoprzeszedłem
@4 110 598arczibalik73: wysiłkowe to nie podnoszenie ciężarów tylko bieżnia podłanczają Ciebie do kardiomonitora i chodzisz po tej bieżni w trakcie zwiększają prędkość tej bieżni i mierzą w trakcie ciśnienie i robią w ten sposób badanie
Arczibalik ja również nie mam duszności w domu ,ale jak wchodzę do domu na 2 piętro to dwa razy przerwa ,
4 110 600. jchojnacki 2021-03-07 (01:09)
rozumie a le teraz do zadnego kardiologa sie niedostane, bo lekarze nie przyjmuja umnie w miejscowosci niema kardiologa musze jechac gdzies na wałbrzych a tamjwszedzie gdzie idziesz dolekarza to identyfikuje cia e zaraz z covidem, , a ja niemam covidu19, narazie sie jeszcze pomeczyc troche moze samo przejdzie, niechce aby mnie ktos zarazło kovidem tak jakmoja saiadke, chodzila na rechabilitacje podczas pandemi, niestety juz niezyje, zabil ja covid 19 wlasnie
rozumie a le teraz do zadnego kardiologa sie niedostane, bo lekarze nie przyjmuja umnie w miejscowosci niema kardiologa musze jechac gdzies na wałbrzych a tamjwszedzie gdzie idziesz dolekarza to identyfikuje cia e zaraz z covidem, , a ja niemam covidu19, narazie sie jeszcze pomeczyc troche moze samo przejdzie, niechce aby mnie ktos zarazło kovidem tak jakmoja saiadke, chodzila na rechabilitacje podczas pandemi, niestety juz niezyje, zabil ja covid 19 wlasnie
@4 110 601: ostatnio to badanie miałam dodatkowo w maseczce i tu był problem czułam
@4 110 602jchojnacki: już wiem na którym piętrze mieszkasz
Arczibalik 73 gdybyś miał takie dolegliwości dzwoń pod 112 opisz jaka jest sytuacja inapewno przyjadą,nie będą ryzykować i zabiorą cię do szpitala ,a w przeciwnym razie prokurator już wyda na nich wyrok,
4 110 606. jchojnacki tak to juz szybciej, jak piszesz ale zauwazyłem ze to jest praktycznie codzienie kiedy tylko gdzies wyjde do sklepu , niewiem czy to w tym powietrzu cos jest nie tak, czy jaka inna cholera, kiedys takniemiałem ostatnio takie dusznosci miałem jak byłem dzieckiem i wtedy brałem te berotexy, pozniej jakis czas i to zaniklo, a teraz znów sie pojawia, i to wtedy wlasnie kiedy nose towar do domu, wchodze do domu, niemoge oddychac a po chewili w domu przechodzi samo, cos czuje ze to chyba cos w powietrzu jest nie tak
Dobrej i spokojnej nocy ,niech się przyśnią cyferki do multi
@4 110 608arczibalik73: to nie w powietrzu tylko problemy z sercem też mam tak dokładnie jak piszesz mam to samo
no ja tez juz uciekam ale sie dzisiaj wkurzyłem na te loswania choc tak myslałem ze w multika moze mi nic noiewyjsc ale pomimo to poszedłem wys łac kupon, a ty wpadlo tylko 2/010 zas w minii mwylosowali mje ulubione 4 liczby w mini a ja ich niewysłałem tylko calkiem inne, i tez ledwo wrociłem do domu, , no dobranoc
@4 110 608arczibalik73: zgłoś się do kardiologa jeśli piszesz że masz problemy z nadciśnieniem i niedociśnieniem to wszystko jest od serca
Ja również chodzę do miasta po zakupy również pracuję i mam te duszności , ale nie mogę wszędzie mówić że mi coś Dołęga bo bym był bez pracy,
@4 110 608arczibalik73: to są problemy związane z wysiłkiem
@4 110 613jchojnacki:
4 110 612. Gosia__77 tak pojde jAKto sie wszystko skonczy lub tezaobostrzenia bardziej poluzuja, narazie to musze jakos przeczekac, teraz nawet na silke niemoge wrocic bo zle znosze wyjscie gdziekolwiek, no na nadcisnienie i niedocisnienie tez biore leki, ale najgorsze jest to czego mi nogi mdleja i mrowieja jednoczesnie,
Gosia 77,
przy cukrzycy niewskazane sjest jedzenie pierogów kopytek, potraw macznych, tylko kromke czarnego chleba i to tez tak aby nieprzekroczyc wymienników weglowodanowych i niemnajesc sie tylko polizac, do tego 1/3mas ła najlepiej to tak aby dziurki zakrys iaby sie nazywało ze kromka jest posmarowana, nato powiedzmy lisc sałaty i plasterek ugotowanego jajka ze szczypiorkiem, do tego woda niegazowana i juz jest śniadanie takie 2 kromeczki, to tak aby sie nie najesc i nie przejesc, i o takiej diecie mozna szybko schudnac ale i tez w alejki juz wyruszać, pomału, a najlepsza dieta przy cukrzycy to jest nic niejesc, bo wszystko co bysmy nie wzieli do reki z potraw buraki czewrwone odrzucic bo cukier zawieraja, marchewke tez bo po ugotowaniu zwieksza cukier w organizmie, itd, ziemniaki mozna tylko 2 małe,tak aby zmiescic sie w przeliczniku weglowodanowym, aha iniewolno w takiej diecie przekroczyć 2000kcl dzennnie
}
}
wskazane sa zas warzywa tylko surowe i to niewszystkie, no najlepiej jak tu ktos pisał na parzeeale bez soli, i innych przypraw, czyli to tak jakbys miał jesc trawe z podwórkaiaha i zadne uzywki nie sa wskazane jak alkohol, czy tez i fajki, tylko herbatki ziolowe i wszystko bez cukryuu, cukier zas mozna zastapicłyzeczka miodu jesli ktos lubi lub ztartym imbiremi jak tomowie dieta cud z wyrzeczeniem sie wsystkiego co tylko mogło by ci zaszkodzic, czyli dieta cud nic niejesc i nie pic tylko szybko umrzec
Ogólnie rzecz ujmując:
Życie jest śmiertelną Chorobą-przenoszoną drogą płciową
...i tyle na ten temat
Życie jest śmiertelną Chorobą-przenoszoną drogą płciową
...i tyle na ten temat
@4 110 623slawek: Sławek..a co jest walka ale jak to pewnie w Ppviuu czy jak tam zwał
@4 110 625Forsami: już po pracy