Wpisy 3 905 014 – 3 905 113
11 lipca 2020 19:55 → 11 lipca 2020 21:04, 100 wpisów
Legia Warszawa mistrzem Polski tylko polski już na malcie andorze marza by trafić na legie
Mam dużo borówek muszę jutro jakaś tartę zrobić albo sernik na zimno ?
Gosia Magda jesteście proszę o przepisy jakie ciasto z borówkami ?
3 904 577. Wędrowca netowy 2020-07-11 (11:07)
Teraz wybieram się na zakupy, będę po godz. 15
Teraz wybieram się na zakupy, będę po godz. 15
SKŁADNIKI
CIASTO
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
500 g borówek, umytych
PIANKA
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
CIASTO
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
500 g borówek, umytych
PIANKA
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
Magda jaką jutro będziesz miała jazdę
KRUCHE CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.
Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.
Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.
Magda dziękuję bardzo jutro z rana daje czadu mam nadzieję że się uda
Borówki i ogórki
Magda koper to ogólnie trudny do uprawy jest ale nie wiem czemu
Magda Ty się pilnuj 1 000 000 na drodze się leży choć kos kiedyś dawał 100 000 000 i nie dał
Ja nie mam działki ale moja córka ma spory ogród i dziś dostałam pierwsze borówki i pomidory
Urodzaj na morele mam,ale wiatr postrącał zielonych dużo na ziemię.
Dlatego napisałaś zapomniałaś o ciszy
Bob pycha uwielbiam i groszek
Groszek zamrozilam w tym roku żeby mieć na później
Magda jak tam pietruszka
Magda sprawdziłem paragrafy za to ci grozi 5000zl masz chyba tyle komornik przyjdzie zabierze radio telewizor lodówkę i pralkę
Zbigniew to niech szybko przyjdzie,bo chcę wymienić a wyrzucać mi się nie chce.
Magda idź spać bo jedno słowo za dużo i masz 1 000 000 minus
Ulexxa.
Jutro będę o samego rana na Mp.
Waldek a twój Stary kiełbasa browary i inne towary więcej nie mogę pisać bo 1 000 000
Waldek to jest islandorki pies
W Anglii 7 milionów wylali do ścieków piw litrów ponad
Idę bo Magda do mnie jedzie
Z kim
w ekstra pensje chyba warto grac
bo ostanio padlo 4 x 5/5 + 1
bo ostanio padlo 4 x 5/5 + 1
mastermind ma juz wyniki, trojka marzen z tych numerow od lewej do prawej wg popularnosci
11,57,9,3,31,29,23,10
zobaczymy co wejdzie
11,57,9,3,31,29,23,10
zobaczymy co wejdzie
Nareszcie Jestes..Debesciaku Wn..naj. w liczbach..
i oczywiscie miuz dla Ciebie..
i oczywiscie miuz dla Ciebie..
nie mam zegara z kukułką mi wystarczy kościół na osiedlu co godzine biją dzwon
megamocny mam słoneczny wystarczy też zawsze wiem która godzina nawet na wyczucie a ten słoneczny to sprawdzam na ręce
od kiedy stwoarzylem super umysl mastermind jestem skazany na sukces w multi
Punkty:
204
204