Wpisy 3 904 997 – 3 905 096
11 lipca 2020 19:38 → 11 lipca 2020 20:46, 100 wpisów
Magda wzięłam na 14.00 chybiki 4 razy na trzy skreślenia i nic nie trafiło
a wczoraj wzięłam 24 37 67 cht to też nic a wieczorem 2/3 ale jyż nie było postawione
tak bedą wygladały place zabaw w warszawie po wyborach nowego prezydenta

to nie bomba to trąba przecierz to tarka i niebezpieczna dla dzieci
jesli wygra niewłasciwy kandydat to tak bedzie, zreszta nie komentujmy jutro albo bedzie zwyciestwo albo wojna, ja to wszystko widze w czarnych kolorach niestety i niechce sie wypowiadac na temat jutrzejszego dnia dzis nie rozmawiajmy juz o tym bo złamiemy cisze wyborcza i beda pozniej nie przyjemnosci a po co to komu potrzebne
dobra lece do sklepu trzymajcie sie wszyscy ciepło i zycze wszystkim wysokich wygranych
Legia Warszawa mistrzem Polski tylko polski już na malcie andorze marza by trafić na legie
Mam dużo borówek muszę jutro jakaś tartę zrobić albo sernik na zimno ?
Gosia Magda jesteście proszę o przepisy jakie ciasto z borówkami ?
3 904 577. Wędrowca netowy 2020-07-11 (11:07)
Teraz wybieram się na zakupy, będę po godz. 15
Teraz wybieram się na zakupy, będę po godz. 15
SKŁADNIKI
CIASTO
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
500 g borówek, umytych
PIANKA
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
CIASTO
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
500 g borówek, umytych
PIANKA
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
Magda jaką jutro będziesz miała jazdę
KRUCHE CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.
Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.
Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.
Magda dziękuję bardzo jutro z rana daje czadu mam nadzieję że się uda
Borówki i ogórki
Magda koper to ogólnie trudny do uprawy jest ale nie wiem czemu
Magda Ty się pilnuj 1 000 000 na drodze się leży choć kos kiedyś dawał 100 000 000 i nie dał
Ja nie mam działki ale moja córka ma spory ogród i dziś dostałam pierwsze borówki i pomidory
Urodzaj na morele mam,ale wiatr postrącał zielonych dużo na ziemię.
Dlatego napisałaś zapomniałaś o ciszy
Bob pycha uwielbiam i groszek
Groszek zamrozilam w tym roku żeby mieć na później
Magda jak tam pietruszka
Magda sprawdziłem paragrafy za to ci grozi 5000zl masz chyba tyle komornik przyjdzie zabierze radio telewizor lodówkę i pralkę
Zbigniew to niech szybko przyjdzie,bo chcę wymienić a wyrzucać mi się nie chce.
Magda idź spać bo jedno słowo za dużo i masz 1 000 000 minus
Ulexxa.
Jutro będę o samego rana na Mp.
Waldek a twój Stary kiełbasa browary i inne towary więcej nie mogę pisać bo 1 000 000
Waldek to jest islandorki pies
W Anglii 7 milionów wylali do ścieków piw litrów ponad
Idę bo Magda do mnie jedzie
Z kim
w ekstra pensje chyba warto grac
bo ostanio padlo 4 x 5/5 + 1
bo ostanio padlo 4 x 5/5 + 1
mastermind ma juz wyniki, trojka marzen z tych numerow od lewej do prawej wg popularnosci
11,57,9,3,31,29,23,10
zobaczymy co wejdzie
11,57,9,3,31,29,23,10
zobaczymy co wejdzie
Nareszcie Jestes..Debesciaku Wn..naj. w liczbach..
i oczywiscie miuz dla Ciebie..
i oczywiscie miuz dla Ciebie..