Wpisy 309 663 – 309 762
21 maja 2011 18:31 → 21 maja 2011 21:01, 100 wpisów
Witam Panie i Panowie, muszę oznajmić że właśnie przeżyliśmy kolejny koniec świata, więc trzeba to
. Życzę miłej soboty. 
. Życzę miłej soboty. 
Czarni Gwelfowie - umowna nazwa grupy średniowiecznych oligarchów włoskich tożsamych z arystokracją pieniądza tamtych czasów. Stronnictwo swymi wpływami obejmowało całą Italię ze szczególnym uwzględnieniem Toskanii i Lombardii. Czarni Gwelfowie wywodzili się z Wenecji gdzie początkowo (na przełomie XII i XIII wieku) grupy mieszczan i szlachty związały się wspólnym interesem zniszczenia Bizancjum i jej wpływów we wschodnim basenie Morza Śródziemnego. To właśnie ta grupa stoi za zainicjowaniem IV krucjaty która zakończyła się upadkiem Konstantynopola. Powodzenie, jakim zakończyła się dla Wenecjan akcja antybizantyńska, spowodowało rozrost potęgi i znaczenia grupy oraz rozszerzenie jej wpływów geograficznych[1].
Około roku 1250 grupa była już tak bogata, że udzielała pożyczek koronowanym głowom europejskim. W XIV wieku Czarni Gwelfowie byli znaczną siłą, a ich interes ekonomiczny obejmował szerokie obszary Europy[2]. Jednakże wtedy, poczynając od króla Anglii Edwarda III, wielu monarchów europejskich odmówiło spłacania swoich długów[3]. Istnieją głosy, iż grupa zainteresowana osiągnięciem dominującej roli w polityce europejskiej poprzez zdobycie potęgi ekonomicznej, a także, by zrekompensować sobie straty poniesione przez niewypłacalność dłużników, stała za wywołaniem tzw. Czarnej śmierci. Pozbawione znamion moralności i skrupułów zachowanie stowarzyszenia sprawiło, iż przylgnęła do nich nazwa wymyślona przez opinię publiczną âWenecka Czarna Szlachtaâ.
Śmierć dużej liczby mieszczan i szlachty w wyniku zainicjowanej epidemii[4], sprawiła, że duży odsetek majątków, ziemi etc. po zgonach ich poprzednich właścicieli wchodził na rynek wtórny po bardzo niskich cenach[5]. "Gwelfowie" na tym skorzystali, skupując "osierocone" majątki, przejmując âza groszeâ domy bankierskie Florencji i innych miast. Wzmocnili sobie tym samym swą pozycję materialną, a zarazem i polityczną względem opozycji politycznej. Od tamtej pory weszli na drogę prosperity.
Od roku 1505 do lat 20. XVI wieku, możni Weneccy wspierali i utrzymywali eksport ksiąg wolnomyślicielskich do księstwa Saksonii, gdzie w Gocie, Georgenthal, Wittenberdze rozwijał się na bazie filozofii greckiej ruch opozycyjny względem papiestwa. Wspierając ferment umysłowy w północnych Niemczech[6], utwierdzając Lutra w jego tezach[7] wenecka Czarna Szlachta przyczyniła się do podziału chrześcijaństwa na frakcję katolicką i protestancką
http://wikicompany.org/wiki/911:Black_Nobility
Około roku 1250 grupa była już tak bogata, że udzielała pożyczek koronowanym głowom europejskim. W XIV wieku Czarni Gwelfowie byli znaczną siłą, a ich interes ekonomiczny obejmował szerokie obszary Europy[2]. Jednakże wtedy, poczynając od króla Anglii Edwarda III, wielu monarchów europejskich odmówiło spłacania swoich długów[3]. Istnieją głosy, iż grupa zainteresowana osiągnięciem dominującej roli w polityce europejskiej poprzez zdobycie potęgi ekonomicznej, a także, by zrekompensować sobie straty poniesione przez niewypłacalność dłużników, stała za wywołaniem tzw. Czarnej śmierci. Pozbawione znamion moralności i skrupułów zachowanie stowarzyszenia sprawiło, iż przylgnęła do nich nazwa wymyślona przez opinię publiczną âWenecka Czarna Szlachtaâ.
Śmierć dużej liczby mieszczan i szlachty w wyniku zainicjowanej epidemii[4], sprawiła, że duży odsetek majątków, ziemi etc. po zgonach ich poprzednich właścicieli wchodził na rynek wtórny po bardzo niskich cenach[5]. "Gwelfowie" na tym skorzystali, skupując "osierocone" majątki, przejmując âza groszeâ domy bankierskie Florencji i innych miast. Wzmocnili sobie tym samym swą pozycję materialną, a zarazem i polityczną względem opozycji politycznej. Od tamtej pory weszli na drogę prosperity.
Od roku 1505 do lat 20. XVI wieku, możni Weneccy wspierali i utrzymywali eksport ksiąg wolnomyślicielskich do księstwa Saksonii, gdzie w Gocie, Georgenthal, Wittenberdze rozwijał się na bazie filozofii greckiej ruch opozycyjny względem papiestwa. Wspierając ferment umysłowy w północnych Niemczech[6], utwierdzając Lutra w jego tezach[7] wenecka Czarna Szlachta przyczyniła się do podziału chrześcijaństwa na frakcję katolicką i protestancką
http://wikicompany.org/wiki/911:Black_Nobility
Mogli by podać konkretną datę, człowiek by się przygotował, a oni tak się bujają z tym.
. Dobra trzeba to
. Więc spadam na % i jestem wieczorem w czasie losowania. Miłego spożywanie płynów... 
. Dobra trzeba to
. Więc spadam na % i jestem wieczorem w czasie losowania. Miłego spożywanie płynów... 
witam 

Witam ponownie.

Ta strona może się przydać w czasie wakacji.
www.cenapaliw.pl
www.cenapaliw.pl

Witam wszystkich serdecznie 
tak jak obiecałem wczoraj dla niedowiarków dodałem u mnie w profilu skan mojego kuponu 9/10 w multi multi z dnia 20/05/2011 z godz. 22.15 które trafiłem. Pozdrawiam
Ps: posiedziałbym dłużej z Wami ale musze uciekać. Zycze wysokich wygranych dzisiaj !

tak jak obiecałem wczoraj dla niedowiarków dodałem u mnie w profilu skan mojego kuponu 9/10 w multi multi z dnia 20/05/2011 z godz. 22.15 które trafiłem. Pozdrawiam
Ps: posiedziałbym dłużej z Wami ale musze uciekać. Zycze wysokich wygranych dzisiaj !
Kasika.
Andromeda.
Andromeda.

piotrekkalisz norlamnie wymiatasz

Jesteś The Best moje ukłony Wielkie w Twoją strone

Jesteś The Best moje ukłony Wielkie w Twoją strone

andromeda....
Darek.....
jac11....
milan1980....
Wędrowca netowy.....

Darek.....

jac11....

milan1980....

Wędrowca netowy.....

piotrekkalisz
ja pie........e , gratulacje 9/10

ja pie........e , gratulacje 9/10

nie dam
Lila.

zraniłaś moje serce juz boli
piotrekkalisz za 9/10krzysio744...wydaje mi się,że tym pytaniem Cię nie zraniłam,ale trudno.Przepraszać już więcej nie będę.
ok no dobra , a dlaczego nazwałaś mnie jestem nied.....y
a ja dziś chciałam sobie puścić mecza i pojechałam na zakupy i wziełam takie japonki i zaczeły mi spadać z nóg i nie dałam rady w nich już iść do buchmaera
....i odpuściłam sobie meczyka

....i odpuściłam sobie meczyka

krzysio744...ja się spytałam czy jesteś niedosłyszący tak jak maxwelka,nic w tym złego nie widzę.Nie pisałam,że jesteś niedojebany.
lila
ok
juz to nic pisać
ok
juz to nic pisać

no tez tak pomyslalem ze chyba w dobrym jestes a mozna wiedziec czemu ?
Lila szkoda ze tu Cie..nie ma..
bo niedawno..wpadla moja..bandka..z pracy..
i ciagna mnie..gdzies..na ..rozweselenie..
ale ..szczerze ..to nie mam ochoty..
..wiesz dlaczego...
bo niedawno..wpadla moja..bandka..z pracy..

i ciagna mnie..gdzies..na ..rozweselenie..

ale ..szczerze ..to nie mam ochoty..

..wiesz dlaczego...
ulexxa....no wiem czemu,wcale się Tobie nie dziwię,że nie chcesz wyjść.

Dobra bawcie sie dobrze..i wygranych zycze..

musze zajac sie..moja ..kochana bandka..

do zobaczenia..pa pa..

musze zajac sie..moja ..kochana bandka..

do zobaczenia..pa pa..

milan1980...jestem w dobrym humorze tak ogólnie,ładna pogoda,co więcej potrzeba,miło spędzony dzień.Z końca świata nici,jak tu nie być wesołym.

..bo ja rowniez..