Wpisy 223 708 – 223 807
9 lutego 2011 12:05 → 9 lutego 2011 13:17, 100 wpisów
hefajstos andromeda była zoną perseusza pogromcy meduzy czytałeś wogole mitologie?
Andromeda (gr. áźÎ˝Î´ĎοΟÎδι AndromĂŠda, łac. Andromeda) â księżniczka w mitologii greckiej, córka Cefeusza (Kefeusa) i jego żony Kasjopei, żona Perseusza.
Andromeda (gr. áźÎ˝Î´ĎοΟÎδι AndromĂŠda, łac. Andromeda) â księżniczka w mitologii greckiej, córka Cefeusza (Kefeusa) i jego żony Kasjopei, żona Perseusza.
Kasjopeja chełpiła się tym, że jest piękniejsza od nereid. Nimfy poprosiły Posejdona, by ten ukarał królową za jej pychę. Bóg zesłał na jej kraj morskiego potwora. Król Cefeusz udał się do Ammona w oazie Siwa na Pustyni Libijskiej, by przebłagać bogów. Wyrocznia zażądała wydania na ofiarę Andromedy. Gdy lud się o tym dowiedział, zmusił go, by posłuchał rady wyroczni. Andromeda została przykuta do skały i pozostawiona na pożarcie. W ostatniej chwili została uratowana przez Perseusza, powracającego z wyprawy przeciw gorgonie. Perseusz zabił potwora i pojął Andromedę za żonę. W tym samym czasie brat Cefeusza, Fineus, który był zaręczony z Andromedą, uknuł spisek przeciw Perseuszowi. Ten wykrył spisek i ukazując swym wrogom głowę gorgony zamienił ich w kamień. Perseusz zabrał żonę do Argos, a następnie do Tirynsu, gdzie Andromeda urodziła mu synów o imionach Perses, Alkajos, Stenelos, Helehos, Mestor, Elektron i córkę Gorgofonę.
Kasjopeja chełpiła się tym, że jest piękniejsza od nereid. Nimfy poprosiły Posejdona, by ten ukarał królową za jej pychę. Bóg zesłał na jej kraj morskiego potwora. Król Cefeusz udał się do Ammona w oazie Siwa na Pustyni Libijskiej, by przebłagać bogów. Wyrocznia zażądała wydania na ofiarę Andromedy. Gdy lud się o tym dowiedział, zmusił go, by posłuchał rady wyroczni. Andromeda została przykuta do skały i pozostawiona na pożarcie. W ostatniej chwili została uratowana przez Perseusza, powracającego z wyprawy przeciw gorgonie. Perseusz zabił potwora i pojął Andromedę za żonę. W tym samym czasie brat Cefeusza, Fineus, który był zaręczony z Andromedą, uknuł spisek przeciw Perseuszowi. Ten wykrył spisek i ukazując swym wrogom głowę gorgony zamienił ich w kamień. Perseusz zabrał żonę do Argos, a następnie do Tirynsu, gdzie Andromeda urodziła mu synów o imionach Perses, Alkajos, Stenelos, Helehos, Mestor, Elektron i córkę Gorgofonę.
mnie czyjes zony nie interesuja a perseusz to kiedys o nim slyszalem ale to bylo dawno , pewnie juz go robaczki zjadly
i od tej historii nazwano galaktyję oj hefajstos hefajstos to Ty nie wiesz nie znasz mitologi??????????
to chodzi o wiedze-mając nik hefajstos trzeba znac chociaż posstawy mitologi oj nie ładnie nie łądnie
a ty tylko wiesz gdzie znalez cos o Andromedzie bo wlasnymi slowami bys nic nie napisala .
hefajstos chciałam Ci pokazać jasno na białym zeby było dla Ciebie czytelne sam wkleiałeś mi encyklopedie-wiesz żebyś zrozumiał ze sie kompromitujesz po całości
skoro tak to czyim synem byl Achilles i na czyim weselu doszlo do klotni miedzy afrodyta atena i herą ale tak szybko bez zagladania do wikipedii.
Widać ty jestes z przedszkola bo na takie banaly nie odpowiadasz .
nie mam zamiaru odpowiadac to tak jak bys zapytał czy niebo jest niebieskie--mitologia to moj konik a z TObą rozmawiac juz nikt ochoty nie ma-dzieciaku
hefajstos skończ marute wpierw a wikipedie poczytasz pozniej smiech i zart roku jesteś
andromedka, skoncz najpierw kulrure osobista bo raczej daleko ci do niej ,
i co to jest MARUTA bo o czyms takim jeszcze nie slyszalem. Mozesz to jakos blizej wyjasnic?
hefajstos ile jest 2+2 to sie nie wypowiadaj jak nie masz pojecia zagielo CIe
no szybko bez szukania na niecie odpowiedz ile jest 2+2 i dziwisz sie ze nikt z TObą nie chce gadac
MARUTA NIEC jakies nowe slowa wprowadzasz , to pewnie jakis slang podworkowy
sam napisales ze jak sie pojawiasz to wszyscy znikają i wiem dlaczego...wiec sam mi zarzuciłeś ze andromeda nie jest z mitollogii a pożniej głupio sie przyznać to sie zaczołęś wymądrzać jak przyszło co do czego -łyso Ci teraz?
Raczej nie wymadrzalem sia a ty jak widze popisujesz sie swoja wiedza i chcac blyszczec nad innymi ponizasz innych, jak dotad nie uzylem wobec ciebie zadnego ponizajacego epitetu a ty juz wobec mnie kilka wiec powtorze jeszcze raz- skoncz klase kultury osobistej dziecinko andromedko . A skoro mitologia to twoj konik to sobie go ujezdzaj bo do tego zostalas stworzona.
hefajstos powtórz sobie klase.........a twoje bla bla bla nie czytam..widać masz jakiś kompleks niższości skoro Cie to tak boli......nie moja bajka-idź do psychoanalityka bo ja juz na Twoje posty ani do Ciebie nie napisze-
Bo jezeli wiem cos o czym ktos nie wie to nie mowie mu tego co ty juz nie raz mowilas innym ze kazdy to wie nawet dzieci w podstawowce, bo zaloze sie ze sa rzeczy o ktorych ty nie wiesz a dzieci w podstawowce wiedza,
wiec pojezdzij sobie na swoim mitologicznym koniku bo tylko to ci pozostalo dzicino
wiesz co mala557 może sie powtórzyć jeszcze raz 6,7 bo MM lubi takie figle płatać

Andromeda w Mitologii to d bra jestes ale jak tak patrze na twoje typownia to dzieci w podstawowce juz lepiej podaja liczby . Zadnych specjalnych wynikow nie masz.
andromeda ja to co mialem zagrac to już zagrałem i na godz 14 nic więcej nie gram
tak też tak uważam ze 67 będzie dzisiaj na 14 też się nad nią zastanawiam
w Mini to chyba większość powtórzę, nie wiem jeszcze dokładnie, ale chyba tak

mala1438 może to tajny szyfr tylko trzeba to teraz na liczby przełożyc

, a mm nie wysyłałam