Wpisy 1 411 276 – 1 411 375
23 lutego 2013 15:15 → 23 lutego 2013 17:01, 100 wpisów
a czekaj, on nawet jest podany na tej stronie:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Gini-koval.gif
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_wg_wska%C5%BAnik%C3%B3w_nier%C3%B3wnomierno%C5%9Bci_w_dystrybucji_dochod%C3%B3w
mamy rozwarstwienie mniej wiecej takie, jak w holandii, hiszpanii czy francji...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Gini-koval.gif
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_wg_wska%C5%BAnik%C3%B3w_nier%C3%B3wnomierno%C5%9Bci_w_dystrybucji_dochod%C3%B3w
mamy rozwarstwienie mniej wiecej takie, jak w holandii, hiszpanii czy francji...
wieksze rozwarstwienie jest np. w wielkiej brytanii, a mniejsze w krajach typowo 'opiekunczych', czyli w skandynawii... tam wiekszosc ma tyle samo, bo polityka podatkowa jest nastawiona na splaszczanie zarobkow netto - panstwo bogatszym zabiera wiecej (i ogolnie wszystkim zabiera duzo - taka logika panstwa opiekunczego)...
a u nas państwo wali równo syskich czy ma 1,200zł netto czy 122 tyś
trisetum, wlasnie o to chodzi, ze nasze panstwo jest najwiekszym wrogiem wlasnych obywateli...
koncepcja panstwa opiekunczego jest dla wielu (takze polakow) atrakcyjna... niestety w polskich warunkach wygladalaby ona mniej wiecej tak jak z autostradami... najpierw sciagniemy z was podatki, pozniej cos wam damy, ale dodatkowo kazemy wam za to placic...
koncepcja panstwa opiekunczego jest dla wielu (takze polakow) atrakcyjna... niestety w polskich warunkach wygladalaby ona mniej wiecej tak jak z autostradami... najpierw sciagniemy z was podatki, pozniej cos wam damy, ale dodatkowo kazemy wam za to placic...
Unhepku..w de. nie jest lepiej..tyle ze jak wygrasz glowna wygrana w lotto..to przez rok masz czas na wydanie kasy..bez procentow..
Zaznałem szoku dzisiaj będąc w kolekturze przypadkiem grając na lotto sobie
Witam sie ze wszystkimi..hurtowo
unhappy ..to teraz jestes happy
ja 5/10, 5/10, 4/7
unhappy ..to teraz jestes happy
ja 5/10, 5/10, 4/7
dopoki nie dorobimy sie prawdziwej, odpowiedzialnej klasy politycznej, mezow stanu myslacych na dziesieciolecia, a nie politykierow myslacych w horyzoncie do kolejnych wyborow, nie chce slyszec o wprowadzaniu w polsce panstwa opiekunczego
unhappy.. ale to chyba za 100 lat , masz za to 100 % racji juz teraz
ale sie rozpisalem
jociu, jeszcze nie
hartge
ulexxo, zadne panstwo nie jest idealne, ale sa lepsze i gorsze... lubie niemcy i chetnie sie tam kiedys osiedle
jociu, jeszcze nie
hartge
ulexxo, zadne panstwo nie jest idealne, ale sa lepsze i gorsze... lubie niemcy i chetnie sie tam kiedys osiedle
nasz kraj jest opiekuńczy dupaj do 68 a przed otrzymaniem pierwszej emerytury kopnij w kalendarz,ja spadam
Trise a mianowicie przyszedł gościu i zaczął puszczac pełno kuponów na lotto na mini a to swoje a to z maszyny jakieś systemy wiesz ile zapłacił 400 zł i jeszcze tak powiedział do kolektorki na tym nie kończymy. Przepuścił mnie ja puściłem swoje 3 zakłady a po mnie znowu zaczął coś puszczac
trudno ich nazac politykami, skoro.. nie myslą perspektywicznie tyko z poziomu stołka
Unhepku..osiedlisz?..hmm rob co zechcesz..ale w de.?
dobre deejczowskie czasy sie skonczyly..zreszta jak wszystko co dobre szybko sie konczy..coz powiem tak..jezeli masz dobry fach w rekach..to obojetnie gdzie..juz jestes wygrany
oni szukaja wielu dobrych fachowcow..i bardzo szanuja Polakow jako pracownikow..naprawde..
dobre deejczowskie czasy sie skonczyly..zreszta jak wszystko co dobre szybko sie konczy..coz powiem tak..jezeli masz dobry fach w rekach..to obojetnie gdzie..juz jestes wygrany
oni szukaja wielu dobrych fachowcow..i bardzo szanuja Polakow jako pracownikow..naprawde..
Hartge
tam gdzie kiedyś pisałeś ? - trafione było, nie tak całkiem dawno, to może - zwraca "pożyczkę kasyna"
tam gdzie kiedyś pisałeś ? - trafione było, nie tak całkiem dawno, to może - zwraca "pożyczkę kasyna"
Masz rację, szkoda , tylko dziwie sie ludziom, którzy bezgranicznie wierza w medialna papkę i dalej ufają... . Ide typować dalej
ulexxo, ale wlasnie pod tym katem o tym osiedleniu sie myslalem... chce sobie spokojnie pracowac... dla mnie nie ma znaczenia, gdzie to bede robil... a skoro tak, to logiczne, ze wole to robic tam, gdzie bede sie lepiej czul...
wolalbym zostac w polsce i pracowac na polskie pkb... prowadzilem firme kilka lat... mam dosc... i bardzo prosze, by nikt nie probowal uczyc mnie patriotyzmu
wolalbym zostac w polsce i pracowac na polskie pkb... prowadzilem firme kilka lat... mam dosc... i bardzo prosze, by nikt nie probowal uczyc mnie patriotyzmu
ja w polsce moglem pomarzyc o sredniej krajowej a w belgi bez problemu za 8h nie tak jak w polsce po 12 najlepiej
aa tak wogole..ukonczenie szkoly i zawodu w de. to jest juz cos..na calym swiecie..jak ktos ma ukonczone i do pokazania takie papierki..to jest..ponoc najlepsze i najbardziej uwazane sa na swiecie..hmmnie wiem dlaczego?..ale Niemcy sa tez nieprzekupni..ii u nich cokolwiek zdac..to jest juz sztuka....
Trise niepozorny taki ale kasą kozaczył 400 zostawił przede mną nie wiem co było dalej bo ja już wyszedłem wszystko z plusem grał na lotto system 7 grał na lotto na mini też 7 zwykłe na lotto kilkanaście razy i na mini
dobra, ja powoli tez spadam... trzeba skorzystac z soboty... choc pogoda nie sprzyja spacerom...
milego popoludnia
milego popoludnia
Unhepciu..ja robilam przeglad auta..kazali mi isc na pol godz. na kawe..auto przemaglowali..ii na 2 lata mam tüv..
ale wiem ze moge spokojnie jechac...
ale wiem ze moge spokojnie jechac...
ulexxo, wlasnie o to chodzi... podejscie do obowiazkow tez zupelnie inne
ulexxa
Hartge
wiem, ale...
no paCZ pan - myślałem, że bardziej od strony Bemowa...
Hartge
wiem, ale...
no paCZ pan - myślałem, że bardziej od strony Bemowa...
zatrzymuje policja samochód , podchodzi policjant do kierowcy i mowi -wie pan dlaczego pana zatrzymalismy
kierowca -tak z powdu dziury budżetowej
kierowca -tak z powdu dziury budżetowej
mnie tez sie podoba to ze jest taki porzadek w de. bylam tam 9 lat..pracowalam zylam..jest naprawde OK
Unhepciu..ii zawsze moge tam wrocic..mam wszelkie prawa de. nawet ubezpieczenie tez..
aa lekarze to dzwonia..powiadamiajac o ponownym terminie wizyty..no i jak komu pasuje..w jaki dzien i przed czy popoludniu..
ale i tu..jak bylam w Ahlbeck..jest rowniez dobrze..chociaz to (stare DDR-y)..ale jest naprawde oki..podeszli juz do zach.dojczow..
Hartge
oj, a idzie SZCZElać zmyłki - podobno około 1270 punktów -
http://bi.gazeta.pl/im/1/5893/m5893301.pdf
nie do końca aktualne, niektórych już nie ma, a niektóre będą się likwidować - to pewne info ...
oj, a idzie SZCZElać zmyłki - podobno około 1270 punktów -
http://bi.gazeta.pl/im/1/5893/m5893301.pdf
nie do końca aktualne, niektórych już nie ma, a niektóre będą się likwidować - to pewne info ...
zreszta..sponsoruja ich..dostali na wymianie 1-1..wiec ci co mieli np.100 000 marek wschodnich..automatycznie dostali 100 000euro..
dlatego..bardzo wzrosly wypadki samochodowe..bo zaczeli kupowac dobre i szybkie auta...
tyle ze do dzis jeszcze..mieszkania sa tansze na terenach (bylych DDR)..jak i place..tzn. zarobki..
jaki niemiec pracujacy moze powiedziec ze nie stac go na oplaty i jedzenie nawet na socjalu moze sobie pozwolic na wyjazd za granice
chociaz jak jade na zakupy do de. to cenowo nie ma roznicy..Ahlbeck czy Berlin..lub Bremen..
Danower..oni robia tak..1-3 na oplaty 1-3 na zycie..1-3..na przyjemnosci...
na socjalu..to panstwo im daje na zycie..oplaty robi..wiec dlatego wielu siedzi i sie nie martwi o nic..swiatlo musza tylko sami placic..ale na to dostaja...
dlatego nie ma zadnego porownania , w holandi ich kuron to 900 euro przez 2 lata
ostatnio znajomy ma 57 lat i mial kuronia wiec nasz posredniak dal mu oferte pracy jako starzysta za 800 zl miesiecznie z dojazdami 30 km w jedna strone koszt dojazdu do pracy przewyzsza zarobek ale jednego mniej maja do placenia
ulexxa
nie jestem pewien - emiraty arabskie - tam też mają 'wspomaganie"
nie jestem pewien - emiraty arabskie - tam też mają 'wspomaganie"
gdzie bylam i co wiem..dziele sie z Wami..czego nie wiem..przemilcze..
ale naprawde..jezeli ktokowiek z Was..ma jakis fach w raczkach..warto pojechac..zarobic..bo naprawde da sie..
szczerze powiem Wam..ja juz nie musze pracowac..moj maz jest niemcem..tyle ze bardzo jest chory(rak)...
ulexxa
i ja zmykam - podnosić średnią i łatać dziurę budżetową
i ja zmykam - podnosić średnią i łatać dziurę budżetową
ulexxa
agatka witaj
agatko idziesz jak burza...
agatka nów czy nie nów
ja dzis od rana czułam ze coś wpadnie,20 zeta...mogło byc lepiej jak bym dała 1 na oba kupony...ciekawe jaka passa na wieczorek...
islandorka
nie wiem wczoraj i dzis nie wysylalam nic, mysle zeby na 22
ale czy mi cos wpadnie w oko to nie wiem
nie wiem wczoraj i dzis nie wysylalam nic, mysle zeby na 22
ale czy mi cos wpadnie w oko to nie wiem
agatka dobrze ci idzie...korzystaj...
------