Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Teoria chaosu |
2005-12-10 (12:27)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 590 ![]() | wpis nr 38 043 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy kto to rozumie? |
2005-12-10 (13:16)![]() Data rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO ![]() | wpis nr 38 049 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://uraeus.home.pl/czytelnia/hazard.html |
2005-12-12 (18:02)![]() Data rejestracji: 2005-12-06 Ilość postów: 9 ![]() | wpis nr 38 312 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ktos napewno chodzby ten co to pisal. ![]() |
2005-12-12 (18:10)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 590 ![]() | wpis nr 38 317 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tomaszek to weL mi wytlumacz co ma chaos wspólnego z losowaniem - czy w zdarzeniach losowych istnieje jakis porzadek. Albo generalnie napisz w paru punktach o co chodzi, bo ja czytalem i nic nie zrozumialem, albo czym wlaciwie jest atraktor lorenza, albo cokolwiek co by wiazalo losowanie z losowaniem kolejnym. |
2005-12-12 (18:25)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 590 ![]() | wpis nr 38 319 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze kwestia fraktali - czy mozna w jakis sposób odnaleLc fraktale w losowaniach po sobie nastepujacych (np. powtórki liczb) |
2005-12-14 (08:39)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 38 594 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aniel Mimo , ze ty masz wszystkich za jeleni i dlatego sam bedziesz jeleniem , gdyz nigdy nie zyskasz na totku wyjasnie Ci sprawe fraktali --gdyz jest ona wyjatkowo prosta . Fraktali nie znajdziesz w totku .Ale znajdziesz fraktale w tysiacach programów do analiz totka , szczególnie tych opartych o analizy statystyczne . Statystyka to taka dziwna nauka --to taka wspólczesna \" alchemia \" matematyki . Zasada jest taka , ze jak nie ma pomyslu i wiedzy to przychodzi statystyka . Jednym z takich uwielbianych przez statystyków i innych alchemików naprzyklad tak zwanych analityków gieldowych jest takie narzedzie jak ............. SREDNIA fraktal to figura geometryczna --ale o specyficznych wlasnociach . Srednia to wlanie typowy fraktal . Jezeli weLmiesz 1000 wyników z totka i bedziesz je obrabial liczac rednia jakiejkolwiek jakoci , czy to bedzie srednia z 20 czy z 40 czy z piecdziesieciu wyników otzrymasz pewna figure czyli krzywa w tym przypadku . Krzywa ta bedzie coraz gladsza . I statystycy to uwielbiaja . Tlumacza nawet , ze to co daje . Otóz nic nie daje . Gdyz w krzywej tej siedzi po wsze caszy \" fraktal \" . Fraktal ten jest dla oczu ludzkich prawie niewidoczny ------ale jest . Jak sie weLmie rednia nawet ze 100 wyników i nawet ta krzywa bedzie wyjatkowo gladka . To wystarczy odjac od wyniku nastepnego poprzedni i dojdziesz do tych samych losowych , które byly wyjciem do obliczen . Otóz podstawowa zasada gier losowych jest zapisana : NIE MOZNA DOJSC DO JAKICHKOLWIEK WNIOSKOWAN POPRZEZ PRZEKSZTALCANIE LICZB LOSOWYCH JAKIMKOLWIEK DZIALANIEM MATEMATYCZNYM LINIOWYM --JAK DODAWANIE , MNOZENIE , ODEJMOWANIE , DZIELENIE . To nadal sa te same liczby losowe . Tylko dodana , odjete , podzielone , pomnozone . Jezeli gdziekolwiek widzisz rednia tak uwielbiana przez wspólczesnych \" alchemików \" czyli statystyków masz do czynienia z -----------fraktalem . Ty widzisz gladkie . A tam w rodku siedzi caly los , chaos ( jest istotna róznica miedzy losoem a chaosem ) . On jest zapisany po wsze czasy i czesto prostymi dzialaniami kazda rednia mozna z powrotem przywrócic na zapis losowy , chaotyczny . Typowym fraktalem jest linia brzegowa ogladana z coraz wiekszej odlegloci , az do Kosmosu . Przyblizajac sie dostrzegasz coraz wieksze szczególy . I tak bez konca . Bo nawet majac otoczak przed oczami zawsze mozesz wziac mikroskop i zobaczysz jeszcze drobniejsze szczególy . Typowym i najbardziej znamiennym fraktalem jest szachownica Tak , ze fraktal nie ma wiele wspólnego z liczbami losowymi . |
2005-12-14 (08:53)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 38 596 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NIe mam specjalnej wiedzy na temat fraktali ale mam wietna pamiec . To mniej wiecej tyle ile zapamietalem ze szkoly redniej w tej dziedzinie . Figury fraktalne i powierzchnie fraktalne uwielbiaja i uzywaja graficy komputerowi . Miedzy innymi w takim filmie \" Miedzy niebem a ziemia \" byla uzywana grafika fraktalna . Praktycznie wszystkie graficzne symulacje drzew , konarów tworzy sie grafika fraktalna . Sam sie tym lubie bawic i mam wiele programów garficznych z narzedizami fraktalnymi . Ale moja wiedza jest tylko na poziomie tego co sie nauczylem w szkole rednej , |
2005-12-14 (15:15)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 590 ![]() | wpis nr 38 635 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzieki Mariusz za wyjanienie - chcialbym zrozumiec metode która sie poslugujesz ale ona jest rozbita na wiele watków i nie znam exela na tyle zeby wykorzystac makra które piszesz. |
2005-12-30 (10:57)![]() Data rejestracji: 2005-12-30 Ilość postów: 55 ![]() | wpis nr 41 127 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aniel, przestan marudzic, ze wszystko jest dla ciebie za trudno tylko weL sie w garc, sporzadL sobie jaki plan i po kolei nim podazaj. Zapamietaj równiez pewna bardzo wazna rzecz: \"Sami wyznaczamy sobie granice, których nie mozemy przekroczyc\". ps. Witam ponownie panie Mariuszu ![]() |
2005-12-30 (10:59)![]() Data rejestracji: 2005-12-30 Ilość postów: 55 ![]() | wpis nr 41 128 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Natomiast nawiazujac do teorii chaosu, z calego serca polecam Tobie ksiazki, które Mariusz polecal w swoich pierwszych postach na tym forum. Mianowicie: - Czy Bóg gra w koci (Ian Stewart) - Nowy Umysl Cesarza (Roger Penrose) <- te najpierw dobrze przejzyj w ksiegarni |
2005-12-30 (15:38)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 41 171 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam nobody . Wiedza jest w ksiazkach a nie w internecie . Masz racje . Sa ksiazki latwe i trudne . Sa tez dla niezaawansowanych . Sa tez biblioteki . Ja zamiast czytac Forum czytam ksiazki . A tam mozna przeczytac jak wygrac milion zloty . W Internecie nie . Pozdrowienia I dobrej zabawy sylwestrowej . Ja juz tez sie szykuje A poniewaz lubie i umiem tanczyc i przetanczylem juz kule ziemska dwa razy . Kazdemu doradzam taniec . Nie ma nic piekniejszego . I co najwazniejsze . Zadna sie nie oprze . Ja w tancu poznalem zone . Co i kazdemu kawalerowi zycze |
2005-12-31 (11:33)![]() Data rejestracji: 2005-12-30 Ilość postów: 55 ![]() | wpis nr 41 371 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ladnie i zachecajaco powiedziane, moze kiedy sie tanczyc naucze kto wie. Wielka szkoda Mariuszu, ze porzucile swoje gg :\\ mialem ci wiele do powiedzenia ![]() |
2005-12-31 (18:47)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 41 474 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nobody Ja ostatnio staram sie W ogóle nie korzystac z Internetu. Mam niestety takie wrazenie ( moze niepotrzebnie ) , ze kto chce ode mnie wynyrac jakie informacje . Oczywicie znam tych ludzi . Ale jest Sylwester Wesolej Zabawy . Nobody koniecznie naucz sie tanczyc . Nic trudnego . Sa kluby nauki . I ilu znajomych mozna poznac . I nie potrzeba o totku rozmawiac |
2006-01-03 (16:16)![]() Data rejestracji: 2005-12-30 Ilość postów: 55 ![]() | wpis nr 41 959 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jak narazie nie mam wiekszej ochoty na taniec, wole robic to co robie, miedzy innymi rzeczy te dotycza szerokopojetej wiedzy jaka kazdy na tej stronie chce posiac, oraz grafika komputerowa ![]() zapraszam do mojej galerii -> http://vlr.deviantart.com/gallery co do internetu, wcale nie musimy rozmawiac o tychze informacjach ![]() |
2006-01-03 (16:32)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 41 964 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nobody Znam te strone . I te strone zna wielu ludzi . Co do tanca to zaluj . Nobody Gdyby znalazlo sie kilka osób , które interesuja sie oprogramowaniem do gier losowych to mozna by wiele spraw omówic . Ale ostatnio powstal pewien problem . Tego sie nie spodziewalem . Otóz od jakiego czasu strona Pasko zaczyna byc platforma do poszukiwania darmowych pomyslów do komercyjnych chlamów sprzedawanych póLniej w postaci programów komercyjnych . Dlatego poradze Ci . Unikaj jak mozesz otwartego dzielenia sie pomyslami i rozwiazaniami . Niestety w grudniu doznalem pewnych dzialan dziwnych i nietypowych . Poniewaz internet znam od 1987 roku to umiem odróLnic pewne zachowania . Pomyl sobie tak . Jest Forum Ale idea forum -----dawniejszych list dyskusyjnych polega na wymianie pogladów a nie na pobieraniu pomyslów . MOze sie myle ? Nie wiem . Ale prywatnie powiem Ci , ze zeszly rok to najbardziej udany dla mnie rok . Ukonczylimy wietny i chodzacy program . Program , który byl moja pasja i hobby . Sam jestem zadowolony , gdyz wszystko sie udalo az za dobrze . To byl dobry rok . Pozdrowienia |
2006-01-04 (20:19)![]() Data rejestracji: 2005-12-30 Ilość postów: 55 ![]() | wpis nr 42 255 [ CZCIONKA MONOSPACE ] taaak, pomysl jest wietny, tylko musze jeszcze dokladniej zrozumiec dzialanie alternatyw. Co do tamtej strony to wszyscy znaja deviantart.com a vlr.deviantart.com to moja osobista strona na tym serwisie dlatego ja podalem ;D |
2006-01-05 (25:07)![]() Data rejestracji: 2006-01-05 Ilość postów: 299 ![]() | wpis nr 42 570 [ CZCIONKA MONOSPACE ] cytat: \"Ja ostatnio staram sie W ogóle nie korzystac z Internetu. Mam niestety takie wrazenie ( moze niepotrzebnie ) , ze kto chce ode mnie wynyrac jakie informacje .\" oraz \"Ale ostatnio powstal pewien problem . Tego sie nie spodziewalem . Otóz od jakiego czasu strona Pasko zaczyna byc platforma do poszukiwania darmowych pomyslów do komercyjnych chlamów sprzedawanych póLniej w postaci programów komercyjnych . Dlatego poradze Ci . Unikaj jak mozesz otwartego dzielenia sie pomyslami i rozwiazaniami . Niestety w grudniu doznalem pewnych dzialan dziwnych i nietypowych . Poniewaz internet znam od 1987 roku to umiem odróLnic pewne zachowania .\" hmmmm... chyba zaczynam rozumiec. mam tylko ciagle nadzieje, ze sie myle i tak na prawde to kwestia braku czasu a nie kwestia braku zaufania. a moze po prostu jestem dzisiaj zbyt juz zmeczony i Lle interpretuje.sam juz nie jestem pewien.ale to wyglada na duzy i niekorzystny dla mnie zbieg okolicznoci. w kazdym razie, jeli to nie brak czasu a brak zaufania, to mam kurka problem.bo nie latwo bedzie mi, to jakos wyprostowac. ale i tak pozdrawiam. |
2006-01-06 (05:31)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 42 595 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Spkojnie To nie bylo do ciebie Ja poprostu codziennie dostaje ok 20 listów . I to dziwnych . A jeszcze do tego mam teraz z Firmie zniwa troche cierpliwoci Nad twoimi sprawami trzeba sie skupic . To nie bulka z maslem Spoko |
2006-01-06 (15:42)![]() Data rejestracji: 2006-01-05 Ilość postów: 299 ![]() | wpis nr 42 634 [ CZCIONKA MONOSPACE ] cóz moge powiedziec... chyba najlepsze w tej sytuacji bedzie: UFFFFFFF ![]() no to,ja dalej cierpliwie czekam.ale przyznasz mariusz,ze moglem wysunac takie wnioski. pozdrawiam. |
2006-01-06 (15:54)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 42 640 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Posluchaj Jak sie jednoczenie koresponduje z twórcami programu . Bo zostal uruchomiony . Jednoczenie prowadzi sie nowe projekty . Gdyz nigdy nie jest koniec checi . To tak bywa . Wyslalem ci plik dat z danymi Dane sa konstrukcji 1 z 11 Ale zeby usunac trend liniowy dane zostaly odjete rózniczka To proste jest np 2 6 10 1 1 3 6 7 no to w pliku mamy 2 4 4 -9 0 1 3 1 Wyslalem ci wszystko co bylo do wyslania Konstrukcje sieci plik z przykladowymi danymi podalem ci sposoób przygotowania danych odtrendowionych Wyslalem wszystkie makra Jezeli nie wierzysz , ze ten plik nie ma trendu to dodaj z kumulacja lizcby i zadnego trendu nie ma Natomiast nie podalem ci w pliku mlp tego czego nie moge podac czyli trzech parametrów initial state Parametrów startujacych Ja te parametry ustawilem na 0,1 Podalem tez jeden z mozliwych seedów Jezeli znajdziesz parametry inistial state siec ruszy i da idealne wyniki . Taka architektura sieci jest jedyna i wlaciwa . Nie dlatego , ze ja tak sadze ale tak musi byc bo to jest unowoczeniona siec TLRN nazywana m-TLRN Jezeli mozesz to musisz poczekac Jezeli masz szybkie pytanie to wal bo na Skype mam gocia i chetnie odpowiem . Dlaczego parametrów initial nie podalem ? Bo nie moge Musisz dojc do nich sam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |