Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 ... 18 19
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

SOS

2005-09-08 (17:11)

status slawek001
Data rejestracji: 2005-02-24 00:00:00
Ilość postów: 6116

721
wpis nr 26 277
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz.... dla mnie osobiscie przykladem zabawnego czlowieka jest Klaudiusz Cezar ..... tylko dzieki swojej zabawie udawaniem glupiego doczekal starosci..... a to naprawde wyczyn wsrod Cezarow

wesolej .........
2005-09-08 (17:21)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00
Ilość postów: 4315

22
wpis nr 26 278
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zabawny czlowiek to dobro tego ponurego Swiata .

Ale pojecia zabawny czlowiek a zabawa to zupelnie dwie sprawy .

To jest Forum dyskusyjne a nie piaskownica .

Na Forum wymienia sie poglady .

Chyba , ze sie ich nie ma .

Tutaj spotykaja sie ci , którzy maja .

Bo dla nich to jedyna szansa , zeby te poglady wymienic .

A piaskownic jest pod dostatkiem .

A Forum takie jedno
2005-09-08 (17:31)

status icemario
Data rejestracji: 2005-01-07 00:00:00
Ilość postów: 6391

561
wpis nr 26 281
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

...jasli kogos to zainteresuje to proponuje rozwazyc:

\"...jezeli juz ktos sie zdecyduje grac na 5-ki, to radzilbym nie szukac tej ktora ma najdluzszy czas oczekiwania, bo zabraknie wam i waszym dzieciom i ich dzieciom itd. czasu na trafienie 5\\5, tylko wybrac najdluzej oczekujace 6\\5 i zrobic kombinacje 5-tek z tego, przez co koszt kuponu wzrosnie x6 ale i szanse sa naprawde warte poczekania...\"

pzdr.nara:)
2005-09-08 (17:37)

status Mariusz

22
wpis nr 26 283
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Icemario

A kto tutaj pisal o najdluzszym czasie oczekiwania na piatke .

A poza tym te czasy oczekiwania sa tak krótkie , ze problem lezy wlanie w tym , ze one za szybko spadaja .

Co ci sie pomylilo .

Ja co chwila odcinam z przodu po sto loswan bo nie moge nadazyc za tymi które spadaja .

Przecietny czas wypadniecia ostatniej piatki to 67 z kawalkiem dni .

Problem jest zupelnie odwrotny .

Nikt nie pisal o zadnych najdluzej oczekujacych piatkach .

twoje uwagi w ogóle sa z sufitu .

Gdzie ty to przeczytal ?
2005-09-08 (17:48)

status icemario

561
wpis nr 26 286
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

..jaki czas jest wypadniecia ostatniej piatki??????

67 z kawalkiem dni?!...czy ty jestes zdrowy?

...wez kalkulator i sobie policz...jezeli przez 3047 losowan nie wylosowano ostatniej piaki to jakim cudem ty obliczyles to ze wyjdzie ona za 67 z kawalkiem dni???

...buhahahahahahahaaaaa

...nawet PASKO sie z ciebie teraz smieje...bo juz przerabialismy ten temat...zajzyj na strone glowna a zobaczysz ze nawet nie wypadlo jeszcze 4/4...i na wypadniecie jaj trzeba bedzie jeszcze poczekac jakies 50 lat jak dobrze pamietam bo pisze z pamieci...a co dopiero 5\\5!!!

2005-09-08 (17:59)

status Mariusz

22
wpis nr 26 290
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Icemario

Poczytaj ze zrozumieniem o czym piszemy i o czym mówimy a pózniej opowiadaj .

Ja myle tak .

Typuj trójki, czwórki do oporu , ale nie wtracaj sie bo nie wiesz o czym jest rozmowa .

My mówimy o zdarzeniach alternatywnych a nie o ostatnich piatkach .

Poza tym nie wiesz o czym piszesz .

Ostatnia piatka z dziesieciu wczesniej wypadnietych to nie ostatnia piatka w puli .

Daj sobie spokój i nie rozwazaj bo szkoda czasu .

Ty masz swoje i typuj dalej .

2005-09-08 (18:30)

status senior
Data rejestracji: 2005-05-18 00:00:00
Ilość postów: 567

947
wpis nr 26 291
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam ponownie

Widzisz Ice jaki jeste gamon w oczach Pana Mariusz.

Mariusz

Postaram sie Ci tu i teraz udowodnic jak sam sobie zaprzeczasz a mianowicie w twoim programie jedno zdarzenia jak Ty to nazywasz sklada sie z paczki czterech piatek dajmy na to nr. 3686 zaznaczam ze sa to 4 piatki czyli 4 zaklady koszt wyslania takiej paczki to 5zl.

wiec nie pisz tu ludziom glupot o 67 dniach z kawalkiem wypadniecia jakiej kolwiek piatki

chba ze jestes takim jaznowidzem z tym swoim programem ze wiesz ze coc jedna z tych 4 piatek wypadnie jutro, a skoro bedzie inaczej i wypadnie wlasnie w tym 67 dniu to we kalkulator i se oblicz.

A pozatym to Ty tu jeste najmadrzejszy gdyz nie operujesz zadnymi konkretami to co wypisujesz to sa same frazesy.

Pozdrawiam
2005-09-08 (18:51)

status fobia1
Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00
Ilość postów: 5409

31
wpis nr 26 296
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz, zaczynam to lapac. Wlaciwie zrozumialam wszystko co dotyczy piatek.

Nie mialam jeszcze internetu, gdy sama zaczelam prowadzic analize multilotka na podstawie swojej tabeli, która tworzylam na biezaco wg identycznego wzoru, o którym piszesz.

Czyli 80 kolumn i iloc wierszy, która zwiekszala sie w miare losowania.

Z tym, ze ja popelnilam blad ukladajac moja tabele od dnia, gdy zaczelam zglebiac te tajniki. Nastepny blad zrobilam po zmianie maszyny losujacej, czyli 14 grudnia 2003 roku - wykasowalam wszystkie losowania przed zmiana i tym samym pozbylam sie wiekszej czeci bazy.

Rozumiem, ze numerujesz wylosowane piatki od pierwszego losowania.

Kazda piatka zastepuje jedna liczbe - to uproszczenie, ale bardziej zrozumiale dla niewtajemniczonych. Pozornie w kazdym losowaniu zwiekszasz iloc wylosowanych liczb, ale biorac pod uwage caloc losowan ulatwiasz sobie statystyke (nie lkubisz tego okrelenia, ale to jest statystyka).

To jest proste.

Nie prowadzisz statystk dla 80 liczb, ale dla grupy piatek wybranych wg pewnych kryteriów.

Kazda grupa WYLOSOWANYCH piatek jest jedna liczba.

Wybierasz 10 takich \"LICZB\" (czyli 10 piatek).

Pytanie:

Czym kierujesz sie przy wyborze tych dziesieciu obserwowanych liczb (grup liczb po 5 szt wylosowanych)?

Tutaj z pewnocia wchodzi juz statystyka. Widze kilka mozliwoci wyboru tych piatek:

a) wpadajace najczeciej

b) wpadajace rzadko, ale w miare regularnie

c) wpadajace seriami, czyli w pewnym okresie dosyc czesto, a potem dluzsza przerwa - to podciagnelabym pod fale (moze falki), ale nie konkretnych liczb z zakresu 1-80, tylko konkretnych piatek ponumerowanych w kolejnoci wypadania.

Przeciez czym sie kierujesz wybierajac tych 10 liczb (piatek). A czym, jezeli to nie jest stratystyka?

W tym miejscu utknelam. Wlaciwie jest to dla mnie rów do przeskoczenia, bo dalej juz znam droge.

Mam 10 piatek, obserwuje losowania, eliminuje kolejno kazda wylosowana piatke z tej grupy i pozostaje mi ta jedna - ostatnia, która powinna byz niedlugo wylosowana.

Nie wiem, czy podane przeze mnie punkty a), b) i c) wyczerpuja mozliwoci doboru tych grup. Moze w ogóle ide w zlym kierunku podajac te mozliwoci.

Chodzi mi o to, czy móglby podac kryteria doboru tych dziesieciu grup. No i oczywicie sposób na najszybsze ich wyszukiwanie. Zaznaczam, ze absolutnie nie znam sie na makrach.Nie byly mi nigdy potrzebne i nie zawracalam sobie nimi glowy. Korzystalam jedynie z funkcji sumowania.

Wiem, ze mozna nauczyc sie pisania makr korzystajac z pomocy, ale teraz zawrócilam sobie glowe html-em i nie chce z tym przystopowac. Wiem z dowiadczenia, ze powroty sa trudne do zglebiania kazdego tematu. Trzeba zaczynac najczeciej od poczatku.

Mariusz, nie zrazaj sie slowami krytyki. To nie sa zloliwoci. Masz dar logicznego mylenia, ale chyba brakuje Tobie nieco umiejetnoci prostego przekazywania swych myli. Po prostu robisz to za madrze, a my nie zawsze nadazamy za Toba.

Czytam uparcie Twoje posty. Milczalam bardzo dlugo, ale czytalam i wteszcie co zlapalam.

Pozdrawiam
2005-09-08 (19:00)

status Mariusz

22
wpis nr 26 302
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No wlanie ja wiem

Senior

Ty masz problem .

Twój problem polega na ciganiu wszelkich przestepców na tym Forum .

Kazdy , kto nie typuje i nie wali liczb z sufitu jest mocno podejrzany .

Jak bym byl dyrektorem lotka zatrudnil bym Ciebi jako ---destruktora

czyli takiego , który ciga podejrzanych o jakich dziwnych pogladach i sposobach .

Twoim glównym zadaniem jest ledzenie i wypartywanie bladów , przejezyczen i potkniec .

To tych spiskowców musisz cigac .

To twoja postawa zyciowa .

Gdyby tyle wysilku wlozyl w wymylenie czegokolwiek to juz by dawno doszedl do czegokolwiek .

Ja toak w ogóle podejrzewam , ze ciebie w ogóle totek nie interesuje tylko wytykanie wszystkiego --co sie da wytknac .

Ale ja mam pomysl .

Pokaz jaki z ciebie twórca a ja pokrytykuje .

Tylko dzieki tym pogladom ja juz garm i uzywam dobrego programu a ty wypisujesz listy .

I Pan mnie tknal , ze nie wierzylem w to co napisale , bo bym na durnia wyszedl .

Bo za chwile sie okazalo z jakim czlowiekiem rozmawiam .

Ja sie nic nie pomylilem .

Pisalem o alternatywach i pisze .

Ale dla ciebie to i tak nic nie da ---bo ty sie w ogóle totkiem nie zajmujesz tylko chodzeniem po postach i pisaniem co sie da .

No pokaz bohaterze swoje metody a ja sie pomieje .

Ty masz problem , bo taka podstawa to poczatek nerwicy .

Szkoda , ze tyle energii nie wkladasz w totka tylko w glupoty , które do niczego nie sluza .

Co Ci po tym?

A ........ Ty jeste zbawca i musisz przestrzec wszystkich przed szarlatanami i podejrzanymi .

Tylko Ci ludzie to nie dzieci ---jak nie chca nie musza czytac .

I wsjo

2005-09-08 (19:03)

status icemario

561
wpis nr 26 303
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

...jasneeee...tak mu glupio ze odwraca kota ogonem...

\"...zdarzenia alternatywne...\" - powiedzmy wprost MARIUSZU... F-I-K-C-J-A!!!

...w mydleniu oczu innym, odwracaniu kota ogonem i robienia masla maslanego jestes the best i nie masz rownych sobie...nie dorastam ci do piet

...juz za same takie zaslugi dla spoleczenstwa powinien TOTALIZATOR wyplacic ci nagrode...

ps.

...a jak chcesz sie przekonac ze typujacych z sufitu jest tylko garstka to zajzyj na rankingi i przejzyj wkoncu na oczy, ci co sa na pierwszych miejscach to na pewno nie biora liczb z sufitu, to tylko twoja urazona duma \"...jak oni to robia?...przeciez ja jestem najlepszy i mam najlepszy program na swiecie wiec oni nie moga miec takich dobrych wynikow...ONI TYPUJA PEWNIE Z SUFITU!...NAPEWNO Z SUFITU!!!...\"

2005-09-08 (19:04)

status Mariusz

22
wpis nr 26 304
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Do Fobii

A jak by wiedziala jak to prosto i nie znajac matematyki sobie samemu zrobic .

Ja to wszystko opisze , zeby kazdy mógl sobie w Excelu opisac .

A przy oakzji

Alteratywy supe powolne z drugiego konca

Zawieraja sie od numeru 4940001 do 5004000

co w tlumaczeniu na piatki to wszystkie kombinacje od

4,17,23,58,61

do

4,18,55,72,77

.......
2005-09-08 (19:10)

status Mariusz

22
wpis nr 26 307
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Icemario

IdL bawic sie typami i nie przeszkadzaj .

Alternatywa to tylko 2,4,8 celowo dobrane piatki i to rzeczywiste i dobrze obliczone .

NIe problem jak je obliczyc .

Problem jest w rozumieniu co to jest los .

Chodzi o to zeby los sam je wybral tak jak chce i mu potrzeba .

A nie walnac z sufitu , bo los akurat sie tym przejmuje , ze ty sobie wytypujesz .

Los sam sobie najlepiej wytypuje sam , bez naszej ingerencji .

I to jest cala filozofia .

Czlowiek typujacy nie ma szans .

Los akurat zechce inaczej

ok?
2005-09-08 (19:18)

status Mariusz

22
wpis nr 26 309
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Fobia

To jest troche inaczej

Ja dla kazdego losowania mam wyliczone wszystkie piatki .

Mam cale archiwum od losowania 1 do 3047

3047 losowan po 15505 piatek w postaci kodów od 1 do 24040016 .

Archiwa mam w odzielnych arkuszach po sto losowan .

Jak sobie zyczysz to podaj maila i wyle Ci taka baze od losowania 3001 do 3047

Tutaj nie ma zadnej analizy .

Wszystkie piatki sa ledzone w postaci alternatyw 2,4,8, piatek w alternatywie .

Teraz to eszystko mi robi program i stad moge natychmiast i na dany dzien miec wszystkie wyznaczone alternatywy na jutro,pojutrzei za 100 dni .

Ale zaczynalem od arkuszy i od bazy wszystkich 3047 losowan razy 15505 piatek .

Teraz rozumiesz?

to napisze dalej .
2005-09-08 (19:31)

status fobia1

31
wpis nr 26 313
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Do Mariusza:

agorafobia@poczta.onet.pl

Bede wdzieczna, bo juz sie wystraszylam tymi super powolnymi alternatywami. Jest ich 64.000 szt.

Musialabym uzupelniac arkusz na wszystkie losowania i ukrywajac poszczególne kolumny badac kazda alternatywe korzystajac tylko z sumowania i ledzenia wzrokowego tylu losowan.

Dziekuje - nie potrafie byc wylewna w okazywaniu prawdziwych odczuc.
2005-09-08 (19:33)

status fobia1

31
wpis nr 26 314
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

agorafobia@poczta.onet.pl

Jeszcze raz, bo tamto nie wyszlo na niebiesko.

A poza tym pytanie?

Czy taka baza wystarczy?
2005-09-08 (20:22)

status Mariusz

22
wpis nr 26 327
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Teraz Fobia poszla baza tych ostatnich 47 losowan .

A nastepnym listem za chwile wysylam program jak sie takie wyniki uzyskuje .

Jak obie otrzymasz to daj znac i wtedy wyle makro dekodujace .

No po to aby z tego kodu otrzymac z powrotem piec liczb i wtedy juz na zywym przykladzie przeledzimy od poczatku do konca caly proces dokladnie .

OK?
2005-09-08 (20:29)

status senior
Data rejestracji: 2005-05-18 00:00:00
Ilość postów: 567

947
wpis nr 26 332
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

Mariusz ja widze ze Ty to nie tylko chemik i najlepszy znawca exela ale i niezly psycholog, przedewszystkim to Ci bardzo zazdroszcze tego ostatniego fakultetu.

Czlowieku jest mi Cie bardzo zal z tego powodu ze sie znasz tak na ludziach, ze tak natychmiast wiesz jakie maja problemy, wiecej ile maja problemów i co powinni z soba zrobic.

Tak to prawda ze jestem bezporedni i co mi lezy na sercu to natychmiast to i na jezyku nie jestem takim przebieglym cwaniakiem jak Ty.

Cóz Ty mozesz wiedziec o mnie, nic i nigdy sie nie dowiesz bo na to nie zaslujesz.

Powiem tylko tyle ze mam hodowle psów \" Owczareka Niemieckiego \" oraz Foksterirrów, przygotowuje te psy do sluzby, i wiem jedno ze pies to najlepszy psycholog na czterech lapach i czlowiekowi od niego nalezy sie uczyc.

Widzisz Ty jak by maial psa to spewnocia za niego bynie oddal zycia a on za Ciebie dalby sie zabic.

Ale skad taki oszolom jak Ty moze o tym wiedziec, Ty widzisz tylko wlasnie i tylko wlasne potrzeby na których Ci najbardziej zalezy.

A zreszta, no wlanie poco ja trace energie dla takiego przemondrzalego lepiej sie zajac czyms bardziej pozytecznym.

Mariusz ja Tobie zycze tylko tego aby w soim zyciu byl szczeliwym Czlowiekiem

Pozdrawiam
2005-09-08 (20:41)

status Mariusz

22
wpis nr 26 337
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Teraz Fobia tak

Otrzymala trzy arkusze .

To sa arkusze prac studialnych i projektu programu sprzed dwóch lat .

Teraz kilku zdolnych ludzi zrobilo juz dziesiata wersje bo jak sie okazuje ciagle wychodza na jaw nowe rzeczy i to takie o których sie nie nilo .

I tak w

w jednym masz baze piatek od losowan 3001 do 3047

w drugim w arkuszu Makro1 masz arkusz1 gdzie jak w wpiszesz w komórkach A1 do A20 losowanie biezace to w arkuszu3 musisz postawic selektor na komórce A2 i odpalic makro .

Ono samo obliczy te 15505 piatek .

Ja kilka lat temu w wolne wieczory te wszystkie losowania w postaci baz po 250 losowan sobie zrobilem .

I to masz w trzecim przeslanym pliku . Tam sa zsumowane histogramy po 250 losowan tak obliczonych .

Ale gdyby kiedy sie rzucila na tego typu wyczyn to radzilbym robic bazy po 100 losowan .

Zwróc uwage , ze w pliku Makro1 masz taka tabelke w arkuszu 3 gdzie 24040016 piatek jest podzielone po 65000 piatek .

Jak to wszystko widzisz to daj znac i pójdziemy razem .

Pamietaj , ze to byla robota reczna .

Od czego trzeba bylo zaczac .

OK?
2005-09-08 (21:40)

status fobia1

31
wpis nr 26 350
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dziekuje bardzo Mariusz za arkusze i wyjanienia.

W tej chwili tylko pobieznie sie temu przyjrzalam, wlaciwie przelecialam. Na dokladne wgryzienie sie bede miala prawdopodobnie czas dopiero w sobote i niedziele.

Prosilabym tylko o wyjanienie w dwóch kwestiach jezeli mozesz:

1) Trzeci arkusz, przy próbie zapisu na dysk pytal mnie o synchronizacje z jakim arkuszem. Nie wiem z czym go mam zsynchronizowac

2) W pierwszym arkuszu w kolumnie R sa zaciemnione komórki od pozycji 15239 do konca. Podejrzewam, ze nie jest to przypadkowe zaznaczenie.

Jezeli mozesz mi to wyjanic - bardzo prosze.
2005-09-08 (21:52)

status Mariusz

22
wpis nr 26 352
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Fobia

Tam jest wiele rzeczy o które bedziesz pytac .

Po pierwsze jak bedzie sie pytal o polaczenie to napisz nie .

Bo to sa arkusze wyjete z wiekszej caloci .

Poniewaz czec dotyczaca systemów tasowania i szyfrowania nie moge podac i stad pyta o hiperlinki .

Jak bedzie pytal to zaznacz nie .

O tych zaciemnionych napisze tak .

Zwróc uwage ze to od kodów 23985001

W Makrze 1 masz adresy 370 podzialów piatek .

te ciemne to ta ostatnia grupa

Najwazniejsze jest w ostatnim pliku

Jest tam makro \" Finisz \"

Jak w oddzielnym arkuszu wpiszesz jakikolwiek kod np 24040016 to zamieni on sie na piecioliczbowa piatke .

Czy wszystko jasne i czy teraz wiesz jak to jest zorganizowane .

Jak z tym sie zaznajomisz to dalej przejdziemy do tego dlaczego ja tutaj nic nie analizuje .

Nic nie typuje .

A los sam podaje mi piatki do obstawienia .

Ja sam tych dziesiatek alternatyw nie wybieram .

To robi sam system .

Jak juz zapoznasz sie jako tako to przejdziemy do tego po co jest Plik trzeci czyli Matryca_zb

Ok?
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 ... 18 19
Wyślij wiadomość do admina