Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Znowu putanie dla mondrego kogo

2005-09-06 (21:11)

status fobia1
Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00
Ilość postów: 5409

31
wpis nr 26 026
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sprawa z Flilipem nadaje sie na fabule kryminalu w stylu Agaty Chrystie.

Wstalam, pies mnie potrzebuje.

Ale nie mam zamiaru dostosowywac sie do nowoczesnych sposobów pisania przez ludzi doroslych. Robie wiele literówek, ale bezwiednie.

Czec - to dla mnie \"czec\", a nie jakie \"czesc\".

Widocznie nie nadazam za postepem, albo co?

Ty Stanislaw takze masz problemy - piszesz jak jedenastolatek.

Teraz sie sepleni nawet piszac.

Ide ochlonac.
2005-09-06 (21:23)

status Janek 35
Data rejestracji: 2005-09-03 00:00:00
Ilość postów: 2

1198
wpis nr 26 029
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\" Doroli to przeterminowane dzieci. \"
2005-09-06 (22:02)

status Pasko
Data rejestracji: 2003-08-03 00:00:00
Ilość postów: 4411
ADMIN
1
wpis nr 26 038
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

No, ale teraz Fobia w drugiej czeci, która wkleilem chyba bledów jest wystarczajaco

A odnonie czec Co wiecej nowoczenie juz od dluzszego czasu przyjelo sie mówic \"cze\" i wlanie to jest najbardziej popularna forma. Na pewno wiele na ten temat znajdziesz w internecie.

Wszystko dazy do skracania.... dzien dobry = bry, itd.

Co wiecej u nas na studiach informatycznych to juz normalka, ze sie witamy na zywo poprzez \"cze\", a nie \"czec\"

Co bedzie dalej zobaczymy .... myle, ze jednak np. nie dojdzie do tego ze w seminarium zamiast \"pochwalony\" beda mówic \"pochwa\"

Pozdrawiam

2005-09-06 (22:12)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00
Ilość postów: 4316

22
wpis nr 26 040
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Janusz

Ja bym sie nie cieszyl .

To znaczy , ze ronie nam nowy gatunek czlowieka .

Na stronie Wlodzislawa Ducha jest ksiazka \" Wstep do kognitywistyki \" .

Istnieje bezporednie przelozenie pomiedzy schematem mowy a schematem mylenia .

Cale szczecie , ze ja sie obracam wród ludzi , którzy umieja sie wyslowic .

A jestem czlowiekiem nauk cislych i to bardzo .

Ale jakich innych cislych -nie sadzisz .

W piatki , soboty i niedziele siedze nad jeziorem , gdzie mam dom .

Przed domem jest ognisko taki ring of fire .

Tam przyjezdzaja ludzie z calej Polski , siedza przy ognisku i graja na gitarach .

Spiewaja Okudzawe , Krajewskiego , ..

I nikomu do glowy nie przyjdzie , zeby powiedziec nara ..

W pewnych kregach obliguje zasada innoci od sztampy .

Gwiazdy sa piekne , kieliszki pelne a gitary dobre .

I nie ma sztampy .

Bogu moge podziekowac , ze umiem ziarno od plew odróznic .

Pomyl

Pozdrowienia

2005-09-06 (22:18)

status halah
Data rejestracji: 2005-01-30 00:00:00
Ilość postów: 1207

604
wpis nr 26 041
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

wlanie po stylu pisania filipka pomyslalam od razu ze to jeszcze dziecko ,moi dwaj bratrancy pisza do mnie na GG podobnie krótko ,szybko z bledami i raz czesc a raz czec i czeeeee ,,,,
2005-09-06 (22:30)

status ruda
Data rejestracji: 2005-07-24 00:00:00
Ilość postów: 995

1094
wpis nr 26 044
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"Cze...\" Wszystkim!

Musze sie przyznac, ze po przeczytaniu wpisów na temat robienia czy nie bledów na forum poczulam sie jak stara bezzebna (co u wiewiórów ma tragiczne skutki) i wyliniala wiewiórka. Nie ukrywam, ze bardzo dlugo bronilam sie przed uzywaniem komputera do komunikowania sie z ludLmi. Poleglam!!

Ale do ostatniej kropli krwi bede bronila sie przed zafajdaniem polskiego jezyka skrótami, które nie maja zadnego uzasadnienia. Wystarczy mi ledwie sily na wysluchiwanie jezyka, który jest uzywany przez nasze elity polityczne. Na to nie mam wplywu. Leszek19 twierdzi , ze weszlam na niewlaciwe forum. Poniewaz od 26 lat to ON ma zawsze racje ( a ja Go nie wyprowadzam z bledu) to myknelam na drzewo i \"haham\" sie z Was. I juz tam zostane. No moze czasem zejde po zapasy na zime (tylko czym je pogryze???). Bawcie sie wesolo tymi kulkami i niech MOC bedzie z Wami. Az strach sie zestarzec!!!!

PAAAA!!! ruda
2005-09-06 (22:39)

status Mariusz

22
wpis nr 26 045
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ruda

Ty sie nie musisz martwic .

Nam nic nie grozi .

NIe daj sie zwariowac .

To niestety przyszedl nowy gatunek homo .

Ktos mi kiedy powiedzial dlaczego mlodzi ludzie uwielbiaja telefony komórkowe i wszelkiego autoramentu piloty do urzadzen .

Bo jak sie wyrobi przeciwstawny kciuk to na drzewie bedzie wygodniej chodzic .

Tam powrócimy skad nasz ród ................

To ci inni inaczej musza sie dostosowac .

Ja mam troje dzieci .Wszystkie posluguja sie trzenma jezykami ocymi w tym rosyjskim .

Ale gdzie slang to slang a gdzie rozmowa to rozmowa .

Zobacz , ze jest dokladne przelozenie pomiedzy slangiem jezykowym a slangiem umyslowym .

Trzeba miec co powiedziec .

A jak sie nie ma ????????

2005-09-07 (00:44)

status Pasko
Data rejestracji: 2003-08-03 00:00:00
Ilość postów: 4411
ADMIN
1
wpis nr 26 054
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz ja Cie w pelni popieram

Nie myl sobie, ze ja sie jako extra obracam w takim towarzystwie... wrecz przeciwnie.. tu byl tylko pokazany przyklad \"cze\" Jest to chyba jedyne slowo, które ja i moi znajomi niektórzy nagminnie uzywaja .... to \"bry\" to juz znalazlem w internecie, gdy chcialem fobii co znalezc o \"cze\"

Staram sie poslugiwac poprawna polszczyzna, chociaz przyznam, ze czasem zartobliwie i \"narka\" sie powie natomiast chocby nie wiem co, to nigdy nie zdaza mi sie przeklinac ( chyba, ze pod nosem )..

Pozdrawiam

2005-09-07 (07:54)

status slawek001
Data rejestracji: 2005-02-24 00:00:00
Ilość postów: 6116

721
wpis nr 26 060
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

trzeba jedno przyznac .... smutne by bylo forum bez .....filipa

wesolej zabawy
2005-09-07 (09:25)

status fobia1

31
wpis nr 26 065
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A mnie te wszystkie nowe skrótowce przypominaja jaka czkawke lub jakanie \"na pimie\".

Nie razi mnie jakanie ludzi w rozmowie. To jest naturalne, jezeli kto ma taka wade.

Nawet bledy ortograficzne, które sama równiez czasami robie, odbieram inaczej.

Pasko, wyobraL sobie wyznanie uczucia tymi skrótowcami, czy poslugiwanie sie nimi w sklepie, urzedzie. Mozna sie tak wyglupiac, pozartowac wród rówieników. Jednak trzeba rozgraniczyc sytuacje, gdzie mozna sobie pozwolic na takie \"cze\" i mu podobne. Wyobrazasz sobie dziennikarza TV podajacego w takiej formie wiadomoci?

Od lat mnie razi w TV pani Agata M., która podskakujac publicznie jak podstarzala sarenka wydaje z siebie trudne do zaakceptowania dLwieki.

Raza mnie takze takie okrelenia jak \"dziewczyny\", \"chlopaki\", \"dzieciaki\" - nagminnie uzywane przez ta prezenterke telewizyjna.

Na takie okrelenie dziewczat, chlopców i dzieci mozna sobie pozwolic w potocznej rozmowie - ewentualnie. Nigdy w rodkach masowego przekazu.

Skreca mnie, gdy slysze: \"dzieciaki\". Moze kto ma dzieciaki, ja mialam dziecko, nie dzieciaka.

No i maja ludzie mlodzi wzór do naladowania.

A skutki tego?

Mam na pimie. Stan cywilny wpisuja: \"rozwódka\" - zamiast \"rozwiedziona\".

Brzmi jak \"wdówka\" - zamiast \"wdowa\".

Nawiazujac do wypowiedzi Mariusza dot. telefonów komórkowych.

Sama z takiego korzystam i jestem bardzo zadowolona. Jest dla mnie urzadzeniem, które umozliwia mi lacznoc w kazdej sytuacji. Juz raz pomógl mi, gdy siedzialam zamknieta w windzie razem z moim psem.

Nie zastepuje mi to urzadzenie maszyny do pisania - sms-ów nie wysylam.

Jest wylacznie wygodnym telefonem z obszerna ksiazka telefoniczna odciazajaca mój mózg ze zbednego zapamietywania wielu numerów telefonicznych.

Pasko, napisale ze nigdy nie przeklinasz. A mnie sie zdarza, ale najczeciej w sytuacjach, gdy napiecie emocjonalne osiaga szczyt i musze je natychmniast rozladowac. Bardzo pomaga. Zaznaczam, ze nie robie tego publicznie, a juz nigdy w obecnoci mego dziecka (nie dzieciaka). Nigdy nie jest dla mnie przecinkiem, czy nieodlacznym atrybutem w normalnej rozmowie.

Pozdrawiam (nie pozdro).
2005-09-07 (10:04)

status bravo
Data rejestracji: 2005-06-05 00:00:00
Ilość postów: 3646

979
wpis nr 26 067
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

wdówka /rzeczownik/ - wdowa /rzeczownik/

rozwódka /rzeczownik/ - rozwiedziona /przymiotnik/

zly przyklad, ale tez jestem za poprawna polszczyzna.Pozdrawiam.
2005-09-07 (10:18)

status fobia1

31
wpis nr 26 069
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

wdówka /rzeczownik/ - wdowa /rzeczownik/

rozwódka /rzeczownik/ - rozwiedziona /przymiotnik/

Dobry przyklad, poniewaz w jezyku urzedowym, w starych dowodach osobistych wpisywano stan cywilny w takich przypadkach: wdowa, rozwiedziona.

To sa zwroty poprawne.

Natomiast rozwódka, wdówka - te zwroty sa uzywane zamiennie potocznie.

Czlowiek wyksztalcony, lekarz, wpisujac mój stan cywilny w dokumencie kilkakrotnie napisal juz \"rozwódka\". Szkoda, ze nie dopisal \"wesola rozwódka\". Byloby bardziej operetkowo.

Pozdrawiam
2005-09-07 (10:26)

status bravo

979
wpis nr 26 070
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zakrecony ten nasz jezyk jest,ale jezeli to jest poprawne,to pani minister powinna byc \"ministrowa\",a moze \"ministra\",a inna \"dyrektorowa\" czy \"dyrektora\"?
2005-09-07 (10:30)

status bravo

979
wpis nr 26 071
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jeszcze odnonie tej poprawnoci, poslugujemy sie jezykiem zywym, dlatego nie zgadzam sie z pogladem,ze to co bylo kiedy jest poprawne,moze poprawne jest wlanie to nowe?

A tak poza tematem,nie mam zaufania do urzedników jak do policjantów,oni lubia tworzyc pod wlasne potrzeby,ze skutkiem jak widac.Pozdrawiam.
2005-09-07 (15:24)

status sonda
Data rejestracji: 2005-02-20 00:00:00
Ilość postów: 2184

707
wpis nr 26 097
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Bravo BRAWO. To po prostu jest pewien rodzaj sztuki i zarodek kultury. Jak wszystko tak i to ma prawo bytu. A, ze jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki.... To kwestia wyboru. Ja wole jasne, bezbledne i czytelne wypowiedzi. Muzyke rózna, ale slowa i muzyka musza ic w parze i do tego dykcja.

Filip - to juz inny typ osobowoci. Zalezy jaki ma charakter i czy ta jego jezykowa lamislówka pasuje do calej jego postaci?

Nie wiem, ale nie kazdy sie do tego nadaje. Moze w jego wykonaniu to jest do przyjecia, ale kto inny poslugujac sie mowa w tak charakterystyczny sposób - to zapewne zgrzyt dla zmyslu sluchu, wzroku i smaku. Dla mnie liczy sie osoba

I tyle.

Pa
2005-09-07 (15:53)

status fobia1

31
wpis nr 26 098
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ministrowa, dyrektorowa... to okrelenie zony ministra, lub zony dyrektora.

Nigdy kobiety piastujacej te stanowiska.

Natomiast kobiete na stanowisku dyrektora okrelalo sie kiedy \"dyrektorka\", np. w szkole, analogicznie jak kierowniczka (stanowisko kierownicze).

Minister - z tym gorzej. Przez lata kobiety byly dyskryminowane i dopiero od niedawna dopuszczono je do zajmowania stanowisk w rzadzie. Chyba najbardziej odpowiednie jest pani minister.

Filip, jezeli ma faktycznie 11 lat, raczej nie popelnia wiekszych bedów jezykowych. Jeszcze dziecko nie przesiaknelo glupia maniera i pisze \"czec\", a nie szczeka: \"cze\". Bledy ortogaficzne oraz zadna interpunkcja u \"filipa\" biora sie z poziomu edukacji.

Jacy nauczyciele - takie skutki ich nauczania.

Czy na tym polega ta \"zywoc\" jezyka?

Dla mnie jest to cofanie sie do epoki belkotu i pisma obrazkowego (emotikonki).
2005-09-07 (16:32)

status bravo

979
wpis nr 26 108
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jezeli dyrektorka to dlaczego nie ministerka?

I mile Panie,odnioslem sie tylko do przykladu \"rozwiedzionej-rozwódki\".

Nie wypowiadalem sie na temat wczeniejszych wpisów.Po prostu nie interesuje mnie Filip i szum kolo niego.

Tez jestem za poprawnocia jezyka polskiego,ale pomimo,iz bardzo sie staram,czesto nie synchronizuje prawego alta z litera i wychodzi mi czesc,nieraz czec nawet czesc.

Wiem,moge przeczytac i poprawic,ale nieraz nie chce mi sie i dlatego nie ma kreseczki nad literka albo ogonka pod.

I mój najwiekszy blad wytkniety mi,to,ze nie robie przerwy po kropce tylko pisze dalej.

Pozdrawiam Was. DZiewczyny? tak ,wlasnie tak mi sie podoba.

I tez mam dzieci,nie dzieciaki.
2005-09-07 (16:59)

status fobia1

31
wpis nr 26 111
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ja w ogóle nie wiem po co rozkrecila sie ta glupia dyskusja nad poprawnocia pisania.

Przypomne moze, ze zaczelo sie od \"czec\" - podalam ten wyraz jako dowód na to, ze \"Filip\"jest starszy, bowiem w rozmowie z Pasko napisal poprawnie; az nadto poprawnie, biorac pod uwage \"rozmowe na zywo\", w której trudno uniknac literówek, nie wspominajac o polskich znakach. Rzadko to sie zdarza u doroslych (lacznie ze mna), a co dopiero u 11-latków.

No i tak sie fajnie ta dyskusja potoczyla, ze juz skrecila na tory ewentualnych dyskwalifikacji osób popelniajacych bledy.

Odcinam sie od takich podzialów.

Przypomne, ze Stefan Zeromski mial ogromne klopoty w szkole z powodu jezyka polskiego. (Szczególów nie pamietam, musialabym siegnac do Lródel.) Jednak ksiazki pisal poprawna polszczyzna, czystym polskim jezykiem.

Lepiej czytalo mi sie \"Wierna rzeke\", czy \"Ludzi bezdomnych\" niz \"Chlopów\" nobilisty Reymonta.

To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.

A \"Filipek\" nie jest glupi - juz o tym pisalam.

2005-09-07 (17:12)

status Mariusz

22
wpis nr 26 112
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sonda

Myle sobie , ze w dziwny sposób oceniasz sprawe .

Mozna sie poslugiwac kazdym slangiem . Wazne co sie myli .

I z tym sie zgadzam .

Ale jeszcze wazniejsze jest to czy kto podlega \" sztampie \" czy tez ma swoja indywidualnoc .

To jest glówna cecha wyrózniajaca nas od innych naczelnych .

Czlowiek to indywidualista .

A co to jest \" sztampa \" .

Sztampa to Chiny i urawnilowka .

Gdyby ten chlopiec pisal tylko pierwszymi literami -- to bym powiedzial -oryginal .

Ale to zaden oryginal a malpowanie idiotycznej \" sztampy \" .

Mam róznych przyjaciól :

jednych -ludzi ciekawych , pasjonujacych , ujmujacych nietypowych

innych prozaicznych i umiejacych tylko malpowac i powielac wzorce zachowania innych i to akurat wzorce kompletnie idiotyczne .

To jest osobowoc .

A po co mi to bezmózgowe naladownictwo ?
2005-09-07 (17:44)

status filip
Data rejestracji: 2005-08-31 00:00:00
Ilość postów: 118

1191
wpis nr 26 117
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mozemy pogadac o czym lepszym?
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6
Wyślij wiadomość do admina