Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 24 25 26 ... 51 52 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Informacja! Multimajstra! |
2005-10-10 (19:41)![]() Data rejestracji: 2005-07-14 Ilość postów: 991 ![]() | wpis nr 30 035 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A czy kto z was pamieta karte graficzna herkules ?? ehh co do drukarek przyznam sie ze do dzi mam oki Microline 320 elite ![]() ani razu sie nie popsula. pozdrawiam |
2005-10-10 (19:45)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 036 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karte herkules uzywam do dzisiaj na Komputerze wewnetrznym 486SX -gdzie komputer jest wewnetrznym serwerem . Napedy tamowy SCSII 540 MB Tandenberga ( norweski do dzisiaj wszystkie systemy bankowe uzywaja takich sprzezonych napedów do archiwizacji danych - oczywicie obecne napedy to 5-10 GB -to taka drobna róznica ) Cale wojsko tez uzywa napedy tamowe od 3 do 5 GB Dyski CD sie nie nadaja tak samo jak DVD do archiwizacji Acha zapomnielem jeszcze o komputerze RISC na Alphie HP . Dyski twarde SCSII |
2005-10-10 (20:03)![]() Data rejestracji: 2005-08-11 Ilość postów: 466 ![]() | wpis nr 30 037 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O Jezu . O czym wy tu piszecie. Jezeli chodzi o komputer,to dla mnie niewiele sie rózni od kuchenki mikrofalowej. Nie znam sie absolutnie. Pozdrawiam |
2005-10-10 (20:10)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 30 038 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niedawno czytalam o pierwszym komputerze polskim \"Odra\" (z jakimi cyframi - zapomnialam). Musze odnaleLc ten artykul i bym go przepisala. Okazuje sie, ze byl wietny komputer, który nie tak dawno dopiero wycofano z pracy. Byl calkowicie polska maszyna, lepszy od ruskich. Jakocia nie odstawal od zachodnich. Z tego powodu robiono nam nawet trudnoci na zachodzie. Nie pamietam dokladnie o jakie to czeci chodzilo, ale materialy do tych czeci, jaki drut, czy co w tym sensie produkowano na zachodzie. By Polsce utrudnic produkcje i eksploatacje tego komputera, niby zaprzestano produkowac to COS. Ale Polacy dali sobie rade i zaczeli sami produkowac wlanie to COS. Wtedy sie okazalo, ze zachód wznowil produkcje. Bylo im po prostu \"lyso\". To wietny artykól, musze go odnaleLc - chyba nie wywalilam tej gazety. A CD nie nadaje sie do archiwizacji, bo okazalo sie, ze po kilku latach wszystkie dane z nich znikaja. Smiem wiec przypuszczac, ze takze plyty z filmami i muzyka takze ulegaja takim degradacjom i zostaje pusty krazek. Dlatego niech sie nikt nie dziwi, ze istnieje piractwo. Bo placic za plyte z ulubiona muzyka czy filmem grube pieniadze i to tylko po to by korzystac z tego kilka lat - to nonsens. Plyty sa po prostu za drogie. Programowanie... O tym nie mam zielonego pojecia i nie bede sie uczyla. Szkoda czasu. Od tego sa fachowcy i zrobia to lepiej ode mnie. Slawku. Jezeli uda mi sie odszukac fakture za drukarke, bo nie wiem gdzie ja posialam, zrobie skan i przele na poczte - jezeli potrzebujesz az takich dowodów. Skaplar, ja kompletnie nie znam sie na kuchence mikrofalowej. Nie mam jej. Mam normalna kuchenke gazowa z elektrycznym piekarnikiem. I przez ten piekarnbik na prad przestalam piec ciasto, bo sie diabelstwo nagrzewa prawie godzine. Gdy mialam stara kuchenke z piekarnikiem gazowym, takiego problemu nie bylo. Kuchenka mikrofalowa to dla mnie czarna magia. Pozdrawiam. |
2005-10-10 (20:13)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 30 039 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O ludzie! Z emocji popelnilam straszny blad. Poprawiam: A R T Y K U L \"u\" otwarte |
2005-10-10 (20:25)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 040 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Skaplar Jste laskawy. Komputer to duzo glupsze urzadzenie od kuchenki mikrofalowej . Ale........ ma za to mozliwoc przetwarzania danyvh numerycznych . czyli dla komputera 2,768 to wazna wartoc . A dla czlowieka to nic nie znaczy . Komputer to duzy kalkulator --i wlanie tak cenny dla multilotka ............ Fobie Pierwszym komputerem w Polsce byla wojskowa maszyna ZAM2 Gamma -a nie Odra Jeden stal w Warszaie a drugi w Lodzi . OK? |
2005-10-10 (20:34)![]() Data rejestracji: 2005-08-11 Ilość postów: 466 ![]() | wpis nr 30 041 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Byc moze masz jeszcze w piwnicy takowe urzadzenie o nazwie prodiz. Pamietam ze one takze róznie sie spisywaly.Kto wie czy nie moglaby na nim upiec dobre ciacho.Trzymaj sie . |
2005-10-10 (20:37)![]() Data rejestracji: 2004-03-16 Ilość postów: 104 ![]() | wpis nr 30 042 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fabia i dodam jeszcze ze te komputery Odra mialy czesci pokrywane zlotem i jak ktos sobie wzial taki komputer do rozbiorki to sztabke mala zlota odzyskal |
2005-10-10 (20:39)![]() Data rejestracji: 2004-03-16 Ilość postów: 104 ![]() | wpis nr 30 043 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja pierwsza swoja prace zaczynalam wlasnie na takim komputerze |
2005-10-10 (21:05)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 30 044 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, o tym ZAM2 Gamma nie slyszalam. Po prostu nie wpadlo mi nic w rece na ten temat. Zaciekawil mnie ten artykul o Odrze, bo naprawde byl ciekawie napisany. Aleksandro! Ta Odra to podobno zajmowala ogromna przestrzen. Ciekawa jestem jak sie na tym pracowalo. Czy tez byla klawiatura? Bzy musialac latac po calym pokoju i moze jakie druciki przelaczac? Skaplar. Prodiz to wspaniala sprawa. Od jakiego czasu wymiotlo to ze sklepów. Mialam kiedy dwa i oba gdzie wcielo. W piwnicy mam tylko dwa duze stoly (zlozone) jakie rupiecie i pelno kartonów. Tam nawet wejc nie mozna. A w prodizu udawalo sie wszystko, nie tylko ciasto. Wspaniale pieklo sie schab z boczkiem. Wtedy schab nie byl suchy jak wióry. Moze gdzie jeszcze to urzedzenie produkuja? I tak oto doszlimy od samochodu do prodiza. |
2005-10-10 (21:11)![]() Data rejestracji: 2004-11-22 Ilość postów: 1198 ![]() | wpis nr 30 045 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ....i nie wiadomo na czym sie skonczy. Chyba ze za chwile wpadnie MM i bedzie bura . Ciekawe w jakim dzi nastroju. |
2005-10-10 (21:12)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 046 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia No to cie zmartwie Komputer byl taki sam jak dzisiaj i niczym sie nie róznil . Odra 1306 byl wielkoci komputera biurkowego z konsola . Programowanie odbywalo sie tama perforowana . Przestrzen w pokoju zajmowaly napedy tamowe . I dzisiaj tez zajmuja i na wielku filmach mozesz to zobaczyc . Zupelnie musze cie rozczarowac . To byl nowoczesny komputer i oprócz czytnika tamy perforowanej mial czytnik kart perforowanych ----- to dzisiejsza baza ACcess Takie same komputery i dzisiaj pracyja --tylko napedy tamowe sa kilka tysiecy wiekszej pojemnoci . Jakie druciki? O co ci chodzi . To byly klimatyzowane pomieszczenia . Napedy tamowe --takie szafy sa do dzisiaj i nic sie nie zmienilo . Ty prawdopodobnie mylisz ---nibykomputery PC --czyli komputery personal-biurkowe z prawdziwymi . Nic sie nie zmienilo . W Piwnicach , gdzie mam dzialke mozesz zobaczyc taka sama maszyne jak Odra1306 tylko o kilkatysiecy wiekszej szybkoci i pojemnoci . |
2005-10-10 (21:15)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 047 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Acha Poniewaz mam takie male muzeum komputerów . Mam pelno takich kaset z napedami tamowymi Firmy BASF Mam tez zabytek klasy ===0=== czyli plyty wizyjne -miedziane --to byl prawdziwy hit . Mam tez cala kolekcje napedów tamowych i dyskietki 8 calowe prawdziwy rarytas --pojemnoc 12 kB |
2005-10-10 (21:21)![]() Data rejestracji: 2005-08-03 Ilość postów: 1140 ![]() | wpis nr 30 049 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Drogi Przemijak! nie odpisywalem na Twoje posty bo pomysla ze Jestes podstawiony przez Multimajstra! Masz racje! Osiagniemy 10/10 nalezy zagrac \"twarta\" trójka i 7 skreslen pelne! Tak Tak haslo \"Multimajstra\" bez systemu do celu 100 000zl mysle ze spelni sie! Przemijak zadzwon do mnie numer napewno Znasz! Pozdrawiam Was wszystkich! Ps. Borowski przekaze swoje glosy na Tuska! Glosujcie na Tuska!!!!!!!!!!!!!!! |
2005-10-10 (21:24)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 050 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niech sobie sam durny Borowski glosuje na Tuska . Tusk nie byl u mnie i nie prosil mnie o glos i nawet nie wiem co to za baran . Zsada wzajemnoci ( chyba Arystoteles ) - oni ma ja mnie w d.... i wzajemnie ja tez ich mam w d... Vice versa |
2005-10-10 (21:26)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 30 051 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, ja nie widzialam Odry na oczy wiec nie moge jej z niczym mylic. Napisalam po prostu to o czym czytalam. Tamy perforowane widzialam na oczy, wiem jak wygladaja. Ale komputer \"Odra\" to dla mnie wielka niewiadoma. Wiem tylko tyle, ze Polacy wcale nie byli idiotami i tez potrafili skonstruowac wietna maszyne liczaca. I to w czasach tego cholernego komunizmu. A teraz co? Zalepieni tym Zachodem przestalimy produkowac nawet normalne prodize. W mojej piwnicy mam archiwum róznych rupieci, które moga sie przydac. A piwnica ma moze 2 metry kwadratowe. Widzisz jak to jest, gdy nie ma w domu normalnego chlopa? |
2005-10-10 (21:32)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 053 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To zupelnie jak u mnie . Jestem specjalista recyklingu . Specjalizuje sie w recyklingu komputerów i stad zainteresowanie starzyzna . Ja musze wiedziec z czego byl zbudowany teleks i dlaczego . A w ogóle to ciekawe . Bo w moim domu pieka i gotuja wszyscy . moja specjalnocia jest picca , zupa z brukwii na ogonach winskich i dania z soczwicy . |
2005-10-10 (21:37)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 30 054 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Pasko Niestety Pan Wlodzislaw w swojej cegle niestety wiele razy sie myli . W zestawieniach dat roi sie od bledów . MImo , ze znamy sie osobicie - to na komputerach nie zna sie za bardzo . Ale mam duzo sympatii . Dzieki Instytutowi Fizyki UMK poznalem Unix |
2005-10-11 (13:28)![]() Data rejestracji: 2005-09-13 Ilość postów: 16 ![]() | wpis nr 30 080 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Siema wszystkim Ja nie wciagam sie kompami az tak, chociaz studuje elektrotechnike i tam duzo jest o elektonice prockach i rzeczach ktore niektorych moga przyprawic o zawrót glowy to jednak nie wolno wariowac lecz troszke trzymac dystans do tego co sie robi ale pasja to pasja a multilotek to oprócz muzy niezle hobby pozdro dla wszystkich forumowiczów. (propozycje swoje NIE z sufitu podam pózniej okolo 17) . narka |
2005-10-11 (15:58)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 30 084 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz..... jeszcze Odre pamietasz ![]() ![]() ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 24 25 26 ... 51 52 Wyślij wiadomość do admina |