Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 69 70 71 ... 92 93 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | BEZ... K A S Z A N Y !!!!!!!!!!!!!! |
2007-04-22 (01:10)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 167 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Halah, u nas to takze jest mozliwe. Zwróc uwage na festiwale muzyki cyganskiej, czy szanty. Tak jest duzy przekrój wiekowy wsród publicznosci. Wszyscy tak samo odbieraja te muzyke. Oczywiscie mówie o ludziach kochajacych ten gatunek piosenki. Z pewnoscia to samo jest w operze. Ale to inna bajka, ja nie przepadam. A muzyka powaza? Przeciez laczy pokolenia! Inny rodzaj rozrywki, ale jednak takze rozrywka. Willi - gdzie sa kwiaty z tamtych lat? Marlena Dietrich przez pomylke urodzila sie Niemka. Powinna byc rodem z Francji. To nie jest typ Niemki, absolutnie. Zreszta podczas wojny odciela sie od swego narodu i spiewala dla zolnierzy brytyjskich. Na przyklad Lili Marlene, piosenke która najbardziej lubie w jej wykonaniu. (Spiewalam sobie te piosenke na obozie kondycyjnym podczas wieczornej toalety, powaznie.) Ile w tym wykonaniu jest tesknoty, namietnosci, tajemniczosci, uwodzenia... To nie jest sztuczne, spiewa przepieknie. Za czym teskni? O czym marzy tak spiewajac? Piekna, tajemnicza i bardzo nieszczesliwa kobieta. Tak nie moze spiewac Niemka. Posluchaj sam: http://www.youtube.com/watch?v=9W0QtiL8s8Y&mode=related&search= Pozdrawiam |
2007-04-22 (03:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 2665 ![]() | wpis nr 97 169 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasze, przeuwielbialem jego wywody na ten temat w radiowej trójce. smutno czlowiekowi sie robi gdy ktos odchodzi... z drugiej strony, to tylko przejscie do innego zycia. Co do niemców... mam o nich takie samo zdanie jak oni o nas, a nawet jeszcze móglbym cos dodac. Mieszkalem prawie 20 lat w Gubinie, przez Nyse pyskowalismy sobie niemilosiernie ![]() I tego im nie zapomne, ze gdy byly dni \"Wiosna nad nysa\" skubany niemiec podarowal memu bratu 10 fenigów... a jego stara \"raszpla helga\" robila zdjecia . bylo to ze 30 lat temu, ale pamietam jak dzis, upokorzenie w czystej postaci ![]() |
2007-04-22 (12:54)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 97 183 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nie cierpie jezyka niemieckiego i uczylam sie go tylko z musu. Dla mnie szkopy nie istnieja. Chociaz nie przezylam wojny, to nigdy im tego nie zapomne. Nienawidze ich i tyle!!! Chyba potrzeba wielu pokolen, zeby zapomniec krzywdy jakie nam wyrzadzili. Niestety ciagle gdzies sie slyszy o tych hitlerowskich pomiotach. OHYDA!!! A te polki wychodzace za niemców jak byly postrzegane za tamtych czasów ? Czy nie golono im glów - tym dziw... to pewnie i tak za malo. Niemiec nie byl i nie bedzie Polakowi bratem - to tyle. \"- Zaluje, ze to przeczytalam... ![]() |
2007-04-22 (14:45)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 199 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niemcy to jedyny naród, którego nie darze sympatia. Pomijajac wojne, nie znosze ich buty, zarozumialstwa, wywyzszania rasy nordyckiej ponad inne. I tak jak napisal Mirek, ja osobiscie odczulam w czasach gierkowskich ich stosunek do Polaków. Kiedys juz o tym pisalam. Byly to czasy, gdy do NRD mozna bylo wyjezdzac na dowód osobisty. Przynajmniej dotyczylo to pasa nadgranicznego. Oni do nas tez mogli przyjezdzac. Zachowywali sie w naszych sklepach jak ostatnie chamstwo. Do dzisiaj utkwila mi w pamieci scena z delikatesów. Sklep duzy, samoobslugowy. Jedna grupa Niemców przy kasie, a druga w przeciwnym koncu sklepu, kilkanascie metrów dalej. I ten niemiecki wrzask, bo obie grupy ze soba rozmawialy nie liczac sie z nikim i z niczym. Takze nie przezylam wojny, ale to ich zachowanie bylo identyczne jak na filmach z czasów okupacji. Korzystajac z mozliwosci wyjazdu na dowód osobisty, bylam tylko trzy razy w NRD na zakupach. Jeden z tych wyjazdów byl samochodem kolegi ze znajomymi z pracy. Wracalismy, gdy bylo ciemno. Na przejezdzie kolejowym zamkniety szlaban, przejezdzal pociag. Grupa wyrostków niemieckich, widzac samochód z polska rejestracja, obrzucila nas kamieniami. Poza tym, Niemcy slyszac rozmowe po polsku chowali towar pod lade. By kupic cos lepszego, uciekalismy sie do podstepu i rozmawialismy po rosyjsku. Znali ten jezyk, bali sie Rosjan, bylismy obslugiwani z szacunkiem i oczywiscie towar byl na ladzie. Moja siostra kupowala kiedys u nich w sklepie samoobslugowym ubranka niemowlece dla swojej córki. Miala niewielka torbe, wiec pakujac te ubranka wqyjmowala je z pudelek i wkladala do torby, a pudelka ustawiala z boku, by potem wyrzucic je do kosza. Otoczyla ja grupa Niemców, cos glosno dyskutowali i gapili sie. Siostra nie zna niemieckiego, jest naprawde spokojna osoba, ale ich zachowanie tak ja wyprowadzilo z równowagi, ze wrzasnela: czego sie gapicie durne szwaby?! Zrozumieli, bo natychmiast umilkli i odeszli. Trudno zywic przyjazn, szacunek dla takiego narodu. Sami boja sie bata, a jednoczesnie wywyzsza ponad inne nacje. Oni licza sie tylko z silniejszym, z kims kto im pokaze, ze nie obawia sie tych niemieckich wrzasków. Tacy sa Niemcy z bylego NRDowa. Oczywiscie pisze o ogóle, o tym jak ich odbieram po zachowaniu. Tak jak w kazdym narodzie, istnieja wsród nich ludzie o innej mentalnosci. Podobno nawet w czasie okupacji zdarzali sie \"pozytywni Niemcy\". Ja w to wierze. Jednak nigdy nie chcialabym tam mieszkac. |
2007-04-22 (15:18)![]() Data rejestracji: 2005-01-30 Ilość postów: 1207 ![]() | wpis nr 97 203 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja nie mam zadnych \"ale\" do narodowosci ,jezyka dla mnie liczy sie czlowiek i jego postepowanie ,sa zli i dobrzy niemcy jak i polacy,,ale pracujac 25 lat wsród slazaków odczulam iz wola niemców niz polaków ,zawsze podkreslali ze oni to Polska A a my to Polska B , sama pochodze z Zaglebia wiec odczuwalam to uprzedzenie na wlasnej skórze ale nie mozna sie dziwic tyle lat byli pod wplywem niemieckim ze to juz weszlo im w krew,, |
2007-04-22 (15:35)![]() Data rejestracji: 2006-05-25 Ilość postów: 4417 ![]() | wpis nr 97 205 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() ![]() Polowa moich kolegów z podstawówki wyjechala,razem wychowalismy sie ,zawsze mówili ,ze sa Niemcami.Kiedy bylem maly polowa miejscowosci mówila po niemiecku.Nie mieszkam teraz w rodzinnych stronach,ale jak przyjezdzaja i sie spotykamy nadal jestesmy kumplami. Smutne,ze tak piszecie ![]() ![]() |
2007-04-22 (15:53)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 2665 ![]() | wpis nr 97 206 [ CZCIONKA MONOSPACE ] willi, nie bierz tego do siebie... Kazdy naród zapracowal sobie na swój wizerunek my mamy swoje wady które wytykaja nam niemcy a oni maja swoje, które nas mierza. pojedyncza osoba nie jest tutaj brana pod uwage jesli wiekszosc pracuje na jego opinie. |
2007-04-22 (16:20)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 209 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Willi, a moim podwórku tez mieszkala niemiecka rodzina, matka z czworgiem dzieci. Ojciec chyba zginal na wojnie, nie wiem. Tylko najstarszy syn Uwe urodzil sie w czasie wojny. Janka i blizniaki to juz dzieci powojenne. Tylko Janka wyjechala do Niemiec, reszta pozostala. Razem bawilismy sie na podwórku i nie bylo zadnych animozji, tak samo jak z Zydami. W ogólniaku mialam kolege Niemca. Przychodzilismy do swoich domów, razem jezdzilismy na rowerach. Byl wspanialym kolega. Natomiast jego matka byla typowa Niemka. Ponad 20 lat po wojnie, a ona nigdy nie odpowiedziala mi na dzien dobry po polsku. Radio zawsze gralo u nich po niemiecku, to moge zrozumiec. Jednak zakupy robila w sklepach, znala ludzi, znala jezyk polski. W domu zas, nawet przy mnie rozmawiala z synem po niemiecku. Glupio sie czulam. Dla mnie Niemcy, którzy pozostali w Polsce po wojnie, którzy tutaj mieszkali, byli tak jak Polacy. Nie mialam zadnych uprzedzen. Teraz jakos nie spotykam tych rdzennych Niemców mieszkajacych w Szczecinie. A moze po prostu o tym nie wiem? A Uwe z podwórka bedzie zawsze kolega z mojej ulicy, jak spiewa Piotr Fraczewski. Bardzo dawno juz go nie widzialam, ponad 20 lat. Mieszkam w innej dzielnicy. |
2007-04-22 (16:52)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 211 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chcialam cos Stanislawskiego... nie znalazlam. Natrafilam na swietny tekst innego naszego satyryka, Wojciecha Mlynarskiego. Ciagle aktualny, warto posluchac i obejrzec. http://www.youtube.com/watch?v=7hv3UBkddDY&NR=1 |
2007-04-22 (17:37)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 213 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dawno tak sie nie smialam http://www.youtube.com/watch?v=m5jxQekiet8&NR=1 |
2007-04-22 (19:54)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 224 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Une femme amoureuse - Mireille Mathieu, ulubiona piosenkarka mojego drugiego. Trzeba przyznac, ze mial gust. http://www.youtube.com/watch?v=JDzyLBZAOMI&mode=related&search= |
2007-04-23 (12:45)![]() Data rejestracji: 2006-12-18 Ilość postów: 105 ![]() | wpis nr 97 266 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.youtube.com/watch?v=rSIH-n697U0&mode=related&search= ... to tez ladne |
2007-04-23 (13:46)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 277 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sniadanie u Tiffaniego i przepiekna, delikatna, wiotka, z klasa, z cudnymi sarnimi oczyma... Masz racje, to jest nie tylko ladne, to cudne! |
2007-04-23 (15:04)![]() Data rejestracji: 2006-12-18 Ilość postów: 105 ![]() | wpis nr 97 283 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A teraz mniej sentymentalnie, dla tych co zechca startowac na (p)oslów i bez wytezania umyslu przemawiac do ludu, gdyby odbyly sie wczesniejsze wybory. Polecam: http://www.larmo.art.pl/humor/kodprzemowien.html |
2007-04-23 (18:34)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 300 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ambaras, swietny pomysl! No to zaczynamy. Na poczatek proponuje: Kolezanki i koledzy! Nowy model dzialalnosci organizacyjnej przedstawia interesujaca próbe sprawdzenia dalszych kierunków rozwoju. Wyzsze zalozenia ideowe, a takze konsultacja z szerokim aktywem zabezpiecza udzial szerokiej grupie w ksztaltowaniu systemu powszechnego uczestnictwa. Podobnie staly wzrost ilosci i zakres naszej aktywnosci pomaga w przygotowaniu i realizacji systemu szkolenia kadry odpowiadajacego potrzebom. Dalej mi sie nie chce. Ale moglabym to ciagnac przez kilka lat. To cos w rodzaju... i tu ugryzlam sie w jezyk, by nikogo nie draznic. Dziekuje zebranym. |
2007-04-23 (21:12)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 97 325 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moon River ,najlepiej jednak zaspiewal Jim Reeves. Kiedys pisalem o ,,The Blizzard,,- Sniezyca. http://www.youtube.com/watch?v=DiuRuxrOO-c Nie ma Moon River jeszcze na youtube. |
2007-04-23 (23:51)![]() Data rejestracji: 2005-01-30 Ilość postów: 1207 ![]() | wpis nr 97 347 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dwie cudowne ,utalentowane dziewczyny http://www.youtube.com/watch?v=jXbLXI7R_lg |
2007-04-26 (00:50)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 547 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak trudno zyc dalej. http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070425/AKTUALNOSCI/70425029/0/MAGAZYN Dla Leszka o pieknym, szlachetnym, wrazliwym sercu AVE MARIA (kilka postów wyzej). ________________ Juz dobrze, juz spokojnie. Jestem przekonana, ze doplynales do swojej wyspy. Tylko nam tak ciezko, ze ciagle nie mozemy odprowadzic Ciebie. My czekamy. |
2007-05-13 (15:32)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 97 676 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A tam, niech bedzie. Napisze sobie, bo mam dzisiaj glupi dzien. Taki glupi, ze tylko Osiecka sie nadaje do czytania i rozumienia. Upij sie ze mna na wesolo Agnieszka Osiecka Upij sie ze mna na wesolo. Zechcesz cos chlapnac, no to chlap. I niech raz sie zamknie kolo moich mezczyzn, twoich bab. Upij sie ze mna na wesolo. Zechcesz cos zburzyc, no to zburz. I niech raz sie zamknie kolo, jak przebaczac, no to juz... Moje oczy zaplakane, twoje szanse zmarnowane i wydatki ponad stan, jakas pani, jakis pan. Dlugie listy od tej pani, przeprowadzki z walizkami, jakies nieba, czyje, gdzie? niewesole gwiazdy dwie. Nowi ludzie, nowe sprawy, niebezpieczne gry, zabawy, jakies noce, jakies dni, nieudane rififi. I ucieczki do Podkowy, zawracanie ludziom glowy, odbijanie sie od dna, z jakas ty i z tamtym ja... Upij sie ze mna chinska wódka i zlota rybke dla mnie zlów. Zycie zazwyczaj trwa za krótko, chcesz cos powiedziec - no to mów. Upij sie ze mna za niewinnosc, kilka zabawnych nieprawd zlóz. Zapominanie - mila czynnosc, jak zapominac - no to juz. Moi chlopcy, twoje baby, i to zycie aby, aby, i to picie, nigdy dosc, i ta jedza - glucha zlosc. Nagle wstydy i bezwstydy, i usmiechy - okryjbidy, i pieniadze. Jakie, skad? Telefony. To byl blad. Dlugich kaców poniewierka, kruchy talent jak iskierka, samolotem nagle w dal, do rozwodu - jak na bal. Jakies listy, jakies kwiatki i ucieczki - gdzies do matki. Pózniej kleski gorzki smak. Przekonanie, ze nie tak. Uprzatanie balaganu bez jasnosci i bez planu. I tesknoty - za kim ze? I powroty - takie zle... |
2007-05-15 (12:24)![]() Data rejestracji: 2006-12-18 Ilość postów: 105 ![]() | wpis nr 97 790 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jak na razie tez mam glupi dzien (którys z kolei) i jak tak dalej pójdzie to... \"upije sie z Toba na wesolo\" oczywiscie wieczorem ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 69 70 71 ... 92 93 Wyślij wiadomość do admina |