Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 51 52 53 ... 92 93
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

BEZ... K A S Z A N Y !!!!!!!!!!!!!!

2006-05-21 (09:39)

status Aniel
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 590

1383
wpis nr 60 996
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Moje 5 groszy na temat Zydów - uwazam , ze Zydów, którzy urodzili sie w Polsce nalezy traktowac jako Polaków, bo nawet jesli wyjezdzaja do Izraela, to ich tam nikt nie traktuje jak Zydów, tylko jak Polaków. Tak samo jak emigrantów z Rosji odbieraja jako Rosjan a nie Izraelitów.

Druga sprawa , ze to nie sa dzieci i nie widze potrzeby zeby ich jakos szczegolnie bronic, sami sie doskonale potrafia obronic, bo sa inteligentnymi ludzmi, niestety niektórych Polaków trudno jest uznac za szczegolnie inteligentnych. Kolejna kwestia to, ze sa szczególnie ``interesowni``. I to jest cos co raczej jest odmienne od Polaków. To takie moje zdanie. Niestety wydaje mi sie,ze raczej nie darza nas szczególna sympatia i pewnie obwiniaja za wszystko ``co im sie zlego przydarzylo``. Zreszta mozliwe , ze to dziala w dwie strony.

Poza tym aktualnie jeden z nich jest prezesem polskiej telewizji. Ten pan od listy tajnych wspólpracowników z SB.
2006-05-21 (10:35)

status fobia1
Data rejestracji: 2003-09-15
Ilość postów: 5409

31
wpis nr 61 001
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie chodzilo mi o obroneZydów, ale o obiektywne przedstawienie sprawy.

Wróce na chwile do moich dawnych zydowskich sasiadów. W tej kamienicy byly duze mieszkania. W kazdym mieszkaly po dwie rodziny. Tylko my mielismy szczescie zajmowac samodzielnie mieszkanie o pow. 136 m kw. Po przeciwnej stronie klatki schodowej mieszkania byly jeszcze wieksze o jeden pokój. Dlatego Ci panstwo zajmowali trzy pokoje wraz z piatka dzieci, a ich wspóllokatorzy - dwoje starszych ludzi - dwa pozostale pokoje.

To byla naprawde porzadna, ambitna rodzina. Pracowal sam ojciec. Przed swietami zdarzylo im sie kupic smierdzace ryby, które wyrzucili na smietnik. No bo co innego zrobic z takim paskudztwem?

Ich wspóllokator, czlowiek stojacy nad grobem, Polak, polecial na milicje z donosem na tego sasiada Zyda, ze w czasach, gdy brakuje jedzenia, to tamten smie wyrzucac ryby na smietnik. Jako dowód wyciagnal ze smietnika te ryby i zaniósl na policje.

Ciagali potem tego zydowskiego sasiada na przesluchania. Musial sie tlumaczyc. I za co? Wiem, ze mial wiele problemów z tego powodu, takze w pracy.

Podkreslam, doniósl na niego Polak, który korzystal z telefonu tej rodziny i nigdy nie placil, bo twierdzil, ze jego na to nie stac.

Nie spotkalam w swoim zyciu tak zachowujacego sie Zyda, a naprawde znalam ich wielu.
2006-05-21 (11:00)

status Aniel

1383
wpis nr 61 004
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dla mnie jest dziwne to jak silne sa wplywy zydowskie np w Ameryce. Tam standardowo jak sie rodzi chlopiec to trzeba wyraznie zaznaczyc, ze nie ma byc obrzezany.

Moja ciotka pracowala u Zydów w Ameryce ( pochodzacy z Polski), którzy twierdzili ze Polacy to ciemny i glupi naród (w sumie czasami mi sie wydaje ze cos w tym jest) i dodatkowo uznawali Polaków na równi z esesmanami. Wg nich Niemcy to porzadny naród, a jedynie esesmani byli niedobrzy.

Mojego brata dziewczyna pracowala u Zydówki w Anglii i gdy ta sie dowiedziala, ze Polska jest w Unii Europejskiej to ja zwolnila - myslala chyba , ze Polska to jakis ``kraj afrykanski`` albo co?

Uwazam tez, ze powinno sie wyjasnic kwestie historyczne, bo za 50 lat moze sie okazac, ze to Polacy mordowali Zydów, a Niemcy im pomagali. No i jeszcze takie kwestie w stylu, ze Polacy wypedzali Niemców. Moze ktos wezmie pod uwage, ze to Niemcy napadli na Polske w 1939, w porozumieniu z Rosjanami i stworzyli tutaj siec obozów. A nastepnie Anglicy zgodzili sie na podzial Europy zaproponowany przez Stalina.

2006-05-21 (14:29)

status fobia1

31
wpis nr 61 015
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dla mnie mentalnosc Amerykanów jest w ogóle dziwna i niezrozumiala. Trudno sie jednak dziwic, bowiem to nie jest spoleczenstwo rdzennie amerykanskie. Maja rózne korzenie. To mieszanina osiedlenców, którzy niewiele ponad 200 lat temu sila zawladneli tym kontynentem. Ludzie bez tradycji, bez swojej kultury, z przyklejonym sztucznym usmiechem do twarzy. Ich demokracja i tolerancja jest sztuczna, narzucona z góry. Nie maja tego w krwi.

Przeciez jeszcze na prezydentury Kennedy\'ego byly osobne miejsca w publicznych srodkach lokomocji \"dla czarnych\". Takze nie mieli wlasciwie zadnego prawa. Przez 40 lat trudno zmienic swe nastawienie do innych ludzi. Nie wierze wiec w te autentyczna ich demokracje. Sa plastikowi.

Przypuszczam, ze ta Zydówka w Anglii dobrze wiedziala jakim krajem jest Polska. Jednak obawiala sie, ze po wejsciu naszego kraju do UE dziewczyna zacznie domagac wiekszych praw od pracodawcy. Wolala nie ryzykowac.

Te fakty historyczne, o których wspomniales sa ciagle podkreslane. Uwazam jednak, ze zbyt cicho to sie robi. Bardziej naglasniamy nasze \"przeprosiny\", a za malo podkreslamy zaslugi i STRATY poniesione przez naz. Niestety, to takze zasluga Rosjan, przez których tak dlugo nie domagalismy sie odszkodowan wojennych. Powinnismy teraz zadac od Niemców calkowitego wyrównania strat, przynajmniej tych finansowych. Bo innych nie da sie nigdy wyrównac.

Zaoferowali nam ochlap. Zgoda, powinnismy to przyjac ale jako zaliczke i dalej domagac sie swojego.

Niemcy sa narodem, który potrafi docenic madrego, stanowczego przeciwnika. Z takim sie liczy i szanuje go - nie mylic z miloscia. Nie powinnismy isc na zadne ustepstwa. Argument, ze od zakonczenia wojny minelo juz ponad 60 lat - nie jest zadnym argumentem. Bo my faktycznie te wolnosc odzyskalismy dopiero 17 lat temu.

Stad nasze straty wojenne sa o wiele wieksze niz Francji czy Anglii, które to panstwa otrzymaly juz dawno odszkodowania od Niemiec.

Mysle, ze Niemcy obawiaja sie, iz wreszcie sie obudzimy z letargu i zaczniemy zadac faktycznego odszkodowania. Z tej przyczyny sa ich zarzuty o wypedzeniu.

Najlepsza bronia jest atak - i oni to wykorzystuja. A my - zamiast stanowczo im przypomniec, ze pretensje niech kieruja do Rosji i uznac sprawe za zamknieta - zaczynamy jakies niekonczace sie dialogi.

A wszystko to sluzy tylko zamazywaniu historii w interesie Rosjan i Niemców, z czego oba panstwa wyciagaja korzysci.

Aniel, poruszona przez Ciebie sprawa opinii o Polakach wynika z glupoty naszych polityków. Swiat to widzi.

Mielismy naprawde wspanialy start 17 lat temu. Wtedy caly swiat widzial, ze to Polska bezkrwawo obalila komunizm. Mielismy wspanialy zyjacy swiatowy autorytet w osobie Jana Pawla II, z którym liczono sie wszedzie.

Zaden z naszych przywódców nie wykorzystal tego. Kazdy z nich dbal glównie o wlasne interesy, promowal w swiecie SIEBIE - trzeba przyznac, ze skutecznie.

A teraz? Zobacz co wyprawia ten rzad. Istna pokazówa.

To jakas paranoja, by zamykac szkoly, bo przyjezdza do Polski papiez.

Jak juz chce prezydent wprowadzac w kraju porzadek, niech zacznie od zarzadzenia, by na ulicach pojawily sie patrole policji z palkami i prawem walenia tymi palkami wszystkich huliganów. Moze wreszcie ludzie poczuliby sie bezpiecznie przynajmniej we wlasnym kraju. To sa kpiny ze spoleczenstwa, ze przestepca ma wieksze prawa niz policja.

Rozpedzilam sie, znowu wychodzi elaborat. Krew mnie jednak zalewa, gdy patrze na to co sie dzieje we wszystkich dziedzinach naszego zycia.

Podsumuje tylko moje wywody tym co niedawno przeczytalam w prasie. Byla to wypowiedz kobiety. Powiedziala, ze mezczyzna dorywa sie do wladzy dla KARIERY, natomiast kobieta dazy do wlady po to, bo COS ZROBIC, ZALATWIC.

I W TYM JEST DUZO PRAWDY PANOWIE. Nawet w Niemnczech najglosniej o wypedzonych wrzeszczy baba - i wie po co wrzeszczy.
2006-05-21 (21:15)

status skaplar
Data rejestracji: 2005-08-11
Ilość postów: 466

1148
wpis nr 61 057
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam. Ciekawe temaciki poruszacie.Proponuje przeczytac \" SPRAWA HONORU\" - Lynne Olson i Stanleya Cloud.
2006-05-22 (12:51)

status vidmo
Data rejestracji: 2004-11-03
Ilość postów: 12174

449
wpis nr 61 118
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ludzie nie ulegajcie propagandzie... Jesli my mozemy uwazac sie za wypedzonych z kresów wschodnich, to Niemcy tez maja prawo uwazac sie za wypedzonych z terenów obecnej Rzeczypospolitej... Zanim zaprotestujecie, to zajrzyjcie do atlasów historycznych i sprawdzcie jak przebiegaly granice II Rzeczypospolitej...Mielismy tylko jeden port Gdynie, a teraz mamy kawal wybrzeza. To jest pozytyw takiego, a nie innego podzialu Europy po II wojnie swiatowej.
2006-05-22 (13:04)

status vidmo

449
wpis nr 61 120
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Drugi, bodaj czy nie najwazniejszy pozytyw to to, ze w socjalistycznej Polsce nastapil rozpad tradycyjnych klas spolecznych. Ludzie z zupelnie odmiennych klas, którzy nigdy za sanacyjnej Polski, nie mieli by szans sie \"spoufalic\" , pobierali sie i spoleczestwo nasze tym sposobem zyskalo zastrzyk swiezej krwi. Magnaci, zeby utrzymac pozycje spoleczna i majatki zenili sie we wlasnym gronie, czesto nawet rodzinnym, dzieci byly brzydkie, slabe anemiczne... A tak wszyscy sie przemieszali: magnaci z mieszczanami i chlopstwem, i dlatego Polki to takie uroda slynace w swiecie dziewoje...
2006-05-22 (13:05)

status vidmo

449
wpis nr 61 121
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

:):):):):):):):)
2006-05-22 (15:53)

status fobia1

31
wpis nr 61 131
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Vidmo, Niemcy \"zostali wypedzeni\", ale nie przez Polaków. Wiec niech laskawie sie od nas odczepia. Poza tym, Ci którzy chcieli pozostac to pozostali. Ich nikt sila nie wyganial. W Szczecinie wielu Niemców pozostalo. Na moim podwórku mieszkala niemiecka rodzina, a do szkoly chodzila z Uwe - mieszkalw tym samym pieknym mieszkaniu, które jego rodzina zajmowala przed wojna.

Sprawa druga. Niemcom dano jakis czas na spakowanie sie i zabranie dobytku. Nam Niemcy nie dali zadnej szansy napadajac nad ranem 1 wrzesnia 1939 roku.

I nie wkurzaj mnie tymi pieknymi Polkami powojennymi.

A przed wojna to same poczwary chodzily?

Jezeli tak, to przypomne wspanialych ulanów polskich.

Cos Hitler nie przysluzyl sie brzydszej plci. A moze to weojna za wczesnie sie skonczyla i nie bylo szans, by wymieszac sie z piekna, czysta rasa nordycka?

Oj, dalabym Ci porzadnie po glowie za sianie TAKIEJ PROPAGANDY!

Przed wojna Polki takze slynely z urody, a Polacy z mestwa i krzepy, bez wzgledu na przynaleznosc spoleczna. Prawdopodobnie juz wczesniej wymieszaly sie rózne rasy za czasów, gdy Polska siegala od Baltyku po Morze Czarne. Popatrz sobie na mape - tak tez bylo - i tamte granice mnie najbardziej interesuja. ha! ha!

2006-05-22 (16:45)

status stary kibic
Data rejestracji: 2005-09-17
Ilość postów: 1162

1239
wpis nr 61 134
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sledze ta Wasza dyskusje i moje zdanie jest jedno :ZAKONCZCIE JA JAK NAJSZYBCIEJ !!!!!!!
2006-05-22 (18:49)

status fobia1

31
wpis nr 61 158
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jasne, ja juz koncze.

Wyjatkowo podaje typy na dzisiaj:

1 + 9 + 3 + 19 + 39 + 45 + 56 + 70 + 80 + 8 + rezerwowa 2

\"Co Ci przypomina, co Ci przypomina

Widok znajomy ten...\"

Liczby te wyselekcjonowalam z losowan numer 1939, 1945, 1956, 1970, 1980, 1982.

Pozdrawiam
2006-05-22 (19:35)

status Aniel

1383
wpis nr 61 163
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Stary kibic , czemu mamy zakonczyc ta dyskusje?

Ja uwazam ze lepiej by bylo gdybys dorzucil swoje zdanie do tej dyskusji.

2006-05-22 (19:56)

status vidmo

449
wpis nr 61 165
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Fobienne, Droga moja...

Mnie tylko chodzi o dziejowa sprawiedliwosc... Jesli My Polacy mozemy miec sentyment do Kesów wschodnich, które byly do 1939 r w granicach Rzeczypospolitej, to i Niemcom pozwólmy miec sentyment do Prus Wschodnich i Slaska, które tez byly do 1939 r. w granicach Niemiec...
2006-05-22 (20:07)

status Aniel

1383
wpis nr 61 167
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Co innego sentyment, a co innego robienie z siebie ofiar. W ramach sentymentu to moga sobie przyjechac na wycieczke, ale co innego jakies kwestie odszkodowan itd.
2006-05-22 (20:38)

status stary kibic
Data rejestracji: 2005-09-17
Ilość postów: 1162

1239
wpis nr 61 172
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Alez,Kochani my juz jestesmy we wspólnej Europie,juz od zachodu i czesciowo od wschodu mamy granice otwarte.Dzieki temu mozemy

odwiedzac miejsca nam bliskie na kresach,mozemy tam sie osiedlac

to samo moga robic Niemcy,Holendrzy,Anglicy i inne nacje unas i tak

juz jest obecnie.

Prosze mi wyjasnic taka sprawe: dlaczego obecne pokolenia maja placic

za bledy naszych przodków.

Ja mam ziecia Niemca,to moze ze jego dziadek bral udzial w wojnie ja mam mu zamknac drzwi przed nosem. Mój dziadek tez walczyl na wojnie,walczyl tez mój ojciec tez strzelali do Niemców.Takie byly losy

historii i po co je rozdrapywac.

Zapomniec o tym nikt nikomu nie kaze,ale trzeba sie nauczyc z tym zyc.

Pozdrawiam wszystkich i na tym koncze udzial w tej dyskusji!

2006-05-22 (22:46)

status fobia1

31
wpis nr 61 199
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Z calym szacunkiem dla Starego Kibica. Nie my nasmiewamy sie z Niemców, ze sa nieudacznikami, ale oni z nas.

Nie chodzi o rozdrapywanie ran. To pani Erika (jak jej tam) domaga sie od nas odszkodowan, a Niemcy zadaja zwrotu domów i mieszkan pozostawionych na ziemiach zachodnich. Machaja nam przed nosem swoimi aktami wlasnosci, wynajmuja adwokatów, zakladaja sprawy sadowe.

Polacy, którzy wykupili te domy i mieszkania czuje sie niepewnie, traca zdrowie. To wyglada tak jak dalszy ciag wolny, chwilowo bezkrwawej.

Niech nam Niemcy zwróca koszty odbudowy Warszawy (prawie zmiecionej z powierzchni ziemi) i innych miast. Cale spoleczenstwo polskie za to placilo. Konsekwencje odczuwamy do dzisiaj. Ludzie potracili wszystko co mieli, zaczynali od podstaw.

Wskutek zmiany ustroju po wojnie, która nam Niemcy zgotowali - nowy socjalistyczny rzad nie zaliczal ludziom okresu pracy przed wojna do emerytury.

Mój dziadek, który pracowal tylko do wojny, a w czasie napasci na Polske mial prawie 64 lata byl calkowicie pozbawiony emerytury. Ciezko chorowal na serce i astme. Nie mial mozliwosci leczenia w czasie wojny, a po wojnie byl na utrzymaniu swoich dzieci, mojej mamy i wujka pomimo, ze cale zycie pracowal.

Wyobraz sobie, swoja sytuacje. Tez jestes chory i utrzymuja Cie dzieci, bo caly Twój dorobek zawodowy szlag trafia.

Chcialbys zyc na lasce dzieci?

A ilu ludzi potracilo rodziny i zylo w skrajnej nedzy?

To mnie wlasnie denerwuje, ze nikt nie dostrzega PRAWDZIWYCH STRAT poniesionych przez nasz naród, i nie tylko nasz.

O historii nie mamy prawa zapomniec.

Rozumiem, ze dotknal Ciebie osobiscie mój wpis o tej czystej rasie nordyckiej, masz ziecia Niemca. Badz jednak bezstronny. To Niemcy podkreslali, ze sa doskonala rasa - nie my, Polacy.

I jestem przekonana, ze w mentalnosci wiekszosci Niemców nic sie nie zmienilo. Swiadczy o tym chociazby fakt, ze kanclerz Schroeder kilka lat temu glosno sie wypowiedzial na lamach prasy niemieckiej, ze swojemu narodowi poda polskie ziemie na tacy - niech sie nie martwia. To byla wypowiedz w zwiazku z zadaniami zwrotu pozostawionych nieruchomosci przez Niemców.

Nie sieje propagandy, nie wyssalam sobie tego z palca. Ja to czytalam w naszej powaznej prasie, a nie w zadnych brukowcach.

I wlasnie to bylo powodem, ze Niemcy najbardziej popierali nasze wejscie do Unii Europejskiej.

Czy Ty tego nie rozumiesz jeszcze?

A zreszta, jest takie powiedzenie:

jak swiat swiatem - Niemiec nigdy nie byl Polakowi bratem.

Pobierowo - przesliczna nadmorska miejscowosc w woj. zachodniopomorskim. Domki wolnostojace rozrzucone wsród sosnowego lasu. Czesto spedzalam tam urlop. Mozna bylo swobodnie chodzic po lesie.

Bodajze dwa lata temu pojechalam tam na jeden dzien.

Las zostal podzielony na dzialki. Kazda dzialka ogrodzona murem, plotem, siatka. Wszystko wykupione glównie przez Niemców.

Wiecej do Pobierowa nie pojade i zaluje, ze to zobaczylam.

Zycze Twojej córce, aby w zyciu jej sie powiodlo.

Ja nie wierze, by nastepne pokolenie nie przezylo wojny. Takiego optymizmu nie potrafie u siebie wskrzesic.

Pozdrawiam
2006-05-22 (23:55)

status vidmo

449
wpis nr 61 215
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A cale Karlove Vary wykupione sa przez szemranych biznesmenów rosyjskich. ... Takie czasy...
2006-05-23 (19:39)

status Multimajster
Data rejestracji: 2005-08-03
Ilość postów: 1140

1355
wpis nr 61 276
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tylko tej Damie Fobi1 dam tu wypowiedz:

Kochani!!!

Czy Polska czy Niemcy!- Czy Wegry to to jest nic!

Wazny jest czlowiek danego kraju!

CDN!

2006-05-23 (19:52)

status Multimajster
Data rejestracji: 2005-08-03
Ilość postów: 1140

1355
wpis nr 61 278
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Fobiu! Kochnie!!!

Nie wolno burzyc !

Jetes Kobieta modra i mysle ze Twoja wypowiedz byla pomyla!

\"A zreszta, jest takie powiedzenie:

jak swiat swiatem - Niemiec nigdy nie byl Polakowi bratem. \"

Tak nie wolno!

Pa!

2006-05-23 (23:29)

status fobia1

31
wpis nr 61 324
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Powiedz to Niemcom Wojtku.

Jakos w naszej burzliwej historii nie bylo napasci Polski na Niemców.

Wegry od wieków zyly z nami w przyjazni, prawdziwej, braterskiej. W czasie rewolucji na Wegrzech przyjmowalismy wegierskie dzieci udzielajac im schronienia. U moich sasiadów mieszkala taka dziewczynka. Potem przyjechal do niej ojciec i tez troche mieszkal. Trudny jezyk wegierski nie stanowil zadnej bariery w porozumiewaniu sie tej dziewczynki z nami, polskimi dziecmi na podwórku.

Po wyjezdzie ta dziewczynka korespondowala z córka moich sasiadów. Do dzisiaj pamietam te piekne papierowe serwetki z nadrukowanymi kwiatkami, które jej przysylala w listach. U nas takich wtedy nie bylo.

Wojtku, Ty nie zrozumiales sensu tej dyskusji. Mnie wcale nie chodzi o sianie jakiejs nienawisci pomiedzy narodem niemieckim i polskim.

Przeciez pisalam, ze chodzilam do szkoly z Uwe L., do jednej klasy. On przychodzil do mnie do domu, ja bywalam u niego. Jednak pamietam do dzisiaj jak jego matka na mnie patrzyla. W jej oczach naprawde nie bylo widac sympatii, pomimo iz bylo to juz ponad 20 lat po wojnie. Nie byla zadowolona, gdy z nim wchodzilam do mieszkania. Sama nigdy bym sie nie odwazyla. Zreszta zawsze w mojej obecnosci mówila do syna po niemiecku.

Natomiast na podwórku mieszkala rodzina niemiecka z czwórka dzieci. Wszyscy wspólnie sie bawilismy. Wszyscy razem - dzieci polskie, niemieckie i zydowskie.

Wojtku, mu rozmawiamy o tym, ze Niemcy nie maja prawa zadac od nas odszkodowania za tzw.\"wypedzenie\". Polacy nie sa niczemu winni. Wojne rozpetal Hitler, a podzial granic jest zasluga trzech mocarstw. Polacy nie mieli nic do gadania.

Posluchaj, mieszkam blisko granicy. Za Gierka mozna bylo jechac do NRD tylko na dowód osobisty. Bylam 3 razy. Niemcy chowali przed Polakami towar pod lada. Udawali, ze nie wiedza co sie do nich mówi. Natomiast, gdy uslyszeli rozmowe w jezyku rosyjskim wrecz rozplywali sie w usmiechach i wszystko bylo na ladzie. I nie robili tego z przyjazni do Rosjan, ale ze strachu przed nimi. Ten naród naprawde liczy sie tylko z silnym, bezwzglednym przeciwnikiem i tylko takiego szanuje.

Dlatego uwazam, ze to my powinnismy od nich zadac - inaczej zawsze bedziemy dla nich glupkami.

Nie mam sily wiecej na ten temat pisac. Nie bede.

Konkludujac, nie nawoluje do rasizmu, wrecz przeciwnie. Z sasiadami trzeba zyc w zgodnie, ale niekoniecznie ich kochac.

Dyplomacja TAK, ale nie sluzalczosc i przepraszanie za kogos innego.

My stosujemy glupia dyplomacje. Przyrównam ja do relacji sasiedzkich.

Sasiad urzadza sobie balange, jego goscie pod moimi drzwiami brudza, smród leci do sasiada, a on po przebudzeniu sie ma do mnie pretensje, ze w jego mieszkaniu smierdzi.

I ja mam sasiada za to przepraszac?

Pozdrawiam.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 51 52 53 ... 92 93
Wyślij wiadomość do admina