| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | Usuwanie losowań z statystyki |
2026-07-02 (20:16) KulekData rejestracji: 2026-01-03 Ilość postów: 2 | wpis nr 1 622 582 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cześć! Zastanawiam się nad nowym podejściem do analizy wyników. Czy warto brać pod uwagę każde losowanie, czy może lepiej oznaczać te "dziwne" (skrajne asymetrie) jako szum? Wiadomo, że rozkład 10/10 parzystych to norma, a 16/4 to rzadkość. Moim zdaniem te rzadkie zdarzenia mogą działać jak błąd pomiarowy przy szukaniu trendów na kule. Gdzie Wy postawilibyście granicę między losowaniem "użytecznym statystycznie" a "anomalią"? Czy macie swoje parametry takiej normy? |
2026-07-03 (06:18) heme24Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 384 | wpis nr 1 622 612 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Jako nieliczny zauważyłeś podstawowy problem gier losowych. Wyniki gier to szum, jak tego nie posegregujesz i wrzucisz jak leci do programu analitycznego to też otrzymasz szum. Nie rozumieją tego tutejsi typerzy i jest jak jest. Wyniki trzeba w jakiś sposób zaszufladkować i nadać klasy, problemem jest jak to zrobić. Ideałem byłoby nadać wynikom np. 20 klas i potem tylko wybrać jakieś klasy i wrzucić to do jakiegoś programu np. sieci. Można też polować na nietypowe układy które rzadko ale wchodzą, ale niestety problemem jest jak to zrobić , mi się tego na razie nie udało ale innej drogi nie ma. |
2026-07-03 (14:42) KulekData rejestracji: 2026-01-03 Ilość postów: 2 | wpis nr 1 622 649 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dziękuję za odpowiedź. Masz rację – Twoja uwaga uchroniła mnie przed zbyt pochopnym użyciem brzytwy Ockhama. Skoro każde losowanie jest informacją, nie możemy go po prostu wyrzucić, a jedynie musimy je właściwie sklasyfikować. Moja intuicja podpowiadała mi podejście z fizyki, gdzie do modelu bierze się tylko dane istotne, pomijając szum. Największym problemem jest właśnie zdefiniowanie cech tych klas. Są statystyk które opierają się na błędnym założeniu dotyczących numeracji kul. Dla mnie numery to tylko etykiety (ID), a nie wartości matematyczne. Liczenie sumy liczb z kul to pomyłka logiczna, kula z numerem 5 nie ma w sobie „piątki” niczego, to tylko nazwa.(to tylko moja opinia na temat statystyk opartych na wartościach które sa etykietą. Owszem użyłem w poście sformułowania liczby parzyste nie parzyste. bo uznałem to za odpowiednie do zobrazowania moich myśli na tym etapie rozmowy)Czy zdradził byś mi jakie chechy dotychczas przyszly Ci do głowy. Jedyną naturalną cechą fizyczną, jaką można by badać, jest np. kolejność ładowania kul do bębna lub ich fizyczne zużycie. Przy okazji, czy ktoś z Was wie, czy Lotto publikuje informacje o serwisowaniu maszyn? Chodzi mi o to, kiedy wymieniane są komplety kul lub całe maszyny losujące. |
2026-07-03 (15:33) GRUData rejestracji: 2026-03-16 Ilość postów: 1708 | wpis nr 1 622 650 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Numery kul są etykietami, ale etykieta sama w sobie jest cechą informacyjną. Nie niesie znaczenia fizycznego ani matematycznego, ale niesie znaczenie statystyczne, bo pozwala śledzić zachowanie konkretnego obiektu w czasie. W losowaniach nie analizujemy wartości liczby, tylko jej historię, powiązania, kolejność występowania i relacje z innymi etykietami. To właśnie te cechy informacyjne tworzą strukturę, cykle, układy i powtarzalność. Cech fizycznych nie da się zdobyć, bo Lotto ich nie publikuje, więc jedyną sensowną analizą jest analiza informacyjna — czyli traktowanie etykiet jako identyfikatorów obiektów w systemie. |
2026-07-03 (18:48) Jan69Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 496 | wpis nr 1 622 655 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kulek, nie trafiłem na informację dotyczacą polskiego Totalizatora, ale w sieci jest trochę informacji z zagranicy. Na przykład z Nowej Zelandii ( https://www.procurement.govt.nz/about-us/news/procuring-lucky-numbers-and-the-machine-that-runs-them/ ): "Dostępnych jest 6 maszyn losujących. Cztery z nich są w aktywnej rotacji, wybierane losowaniem w noce losowań, a 2 są rezerwowe. W grze znajdują się 4 zestawy piłek. Są one regularnie poddawane rotacji w celu zapewnienia uczciwości gry i oceniane za pomocą precyzyjnego systemu pomiarowego. Weryfikacja ta potwierdza, że każda piłka spełnia specyfikację producenta i nadaje się do użytku. Po maksymalnie 10-krotnym użyciu zestawu piłek przeprowadza się proces mający na celu sprawdzenie, czy piłki nadal spełniają specyfikacje producenta." Tu też nieco informacji: https://lotterywinners.com/blog/how-lottery-machines-work/ Jest też ciekawy wpis na jednym forum ( https://www.quora.com/Does-lottery-balls-has-digital-numbers-so-they-can-change-number-any-time ): "W loteriach z kulkami znajduje się kilka zapieczętowanych, identycznych zestawów kulek w pudełkach. Audytorzy nadzorujący losowanie w danym dniu wybierają losowo jedno z pudełek. Następnie każda kulka jest wyjmowana i ważona, wszystkie powinny ważyć tyle samo. Po wylosowaniu kulek dopasowują rozmiar i rodzaj czcionki na kulkach, aby każda kulka była identyczna. Kulki są następnie umieszczane w szczelinie wrzutowej, a całość jest zapieczętowywana. Nigdy nie znika z pola widzenia audytorów." W raporcie WLA Security Control Standard (WLA‑SCS) – czyli oficjalnym, międzynarodowym standardzie bezpieczeństwa dla loterii – są bardzo szczegółowe, ale proceduralne zapisy dotyczące: - organizowania losowań, - kontroli i konserwacji maszyn losujących, - obsługi i wymiany kul (ball sets), - zabezpieczania sprzętu i dokumentacji. https://publications.world-lotteries.org/security-and-risk-management/wla-scs-2024-code-of-practice Można też poszperać na stronach producenta maszyn losujących: https://smartplay.com/lottery-products/lottery-draw-machines/ Może komuś uda się znaleźć (w darknecie?) instrukcję producenta dla polskich maszyn losujących? |
2026-07-03 (19:17) heme24Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 384 | wpis nr 1 622 656 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Zostawmy może numery kul bo i ty i Gru macie rację, ale to nic nie zmienia. Klasyfikacja losowań to jedyna droga, zresztą 2 osoby z tego forum też to samo kiedyś dostrzegły. Próbowałem z kilkoma metodami m.innymi z k-means, sumami,średnimi ale bez efektów, delikatne efekty były jak z losowań eliminowałem liczby ze środka histogramu, ale to też nie to. Celem jest stworzenie genomów losowań , genom ten można też stworzyć na danych losowych a potem dołożyć wyniki prawdziwe. Teraz zamierzam testować metodę Weka EM. Osobiście uważam że wyniki w jakimś zakresie da się przewidzieć ale jest to arcy trudne i wymaga czasu. Potem pozostaje co z tymi wybranymi losowaniami zrobimy, ja bawię się sieciami ale na danych rozmytych i nie sieci uczące się. |
2026-07-03 (21:35) MultiTestData rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 6470 | wpis nr 1 622 666 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 'Klasyfikacja losowań to jedyna droga" skąd wiadomo że jedyna ? |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |