Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Prawdopodobienstwo |
2005-05-22 (19:43) szocho Data rejestracji: 2005-02-18 Ilość postów: 234 | wpis nr 17 367 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Interesuje mnie ,które liczby maja najwieksza szanse wpadniecia w nastepnym losowaniu moze kto zna mniej wiecej jaki wzór ?? |
2005-05-22 (20:11) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Szanse o one maja jednakowe i to takie same po jednej czwartej . Ale jak zapiszesz te dwadziecia liczb w tabeli 80 na 2938 to znaczy w ukladzie nie wypadlo to 1 nie wypadlo to 0 ale tak zwane przesuniecie podaje wedlug kolejnego loswania 0,0,0,0,0 wypadlo to dalej 1,1,1,1,1 wypadlo to dalej 0,0,0,0 to nie doc , ze prawdopodobienstwo wypadniecia takiej liczby w takim zapisie wynosi jedna druga to jeszcze prawie tyle samo liczb staje sie zerami i tyle samo liczb staje sie jedynkami . I stosunek zer do jedynek jest jak jeden do jednego no bo kazda liczba tj 0 lub 1 ma prawdopodobienstwo jedna druga . NIby ( kto powie ) prawie to samo - tylko zwaz , ze jezeli proces losowy jest stacjonarny to iloc jedynek i iloc zer jest plus minus 2 taka sama . Wiec otrzymasz jasny wskaLnik , jakie liczby obstawiac a jakich nie w ujeciu globalnym . I wtedy wcale nie sa wszystkie tak samo prawdopodobne : Bo jezeli zer jest 40 i jedynek jest 40 a ty wybierzesz do losowania 10 zmian z zera na jedynke to po zmianie bedzie 50 jedynek i trzydzieci zer , na co nie zezwala stacjonarnoc systemu . Niby , kto pomyli , ze pytanie proste . Ale przedstaw sobie liczby w postaci przesuniecia i zrób i zaobserwuj, to na wszystkich losowaniach to zaobserwujesz , ze wcale nie sa wszystkie tak samo prawdopodobne . Pozdrowienia |
2005-05-23 (17:36) szocho Data rejestracji: 2005-02-18 Ilość postów: 234 | wpis nr 17 413 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chodzi mi konkretnie o wzór - przydalby sie ! |
2005-05-24 (18:19) kieras29 Data rejestracji: 2005-02-18 Ilość postów: 82 | wpis nr 17 493 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz czy nie masz makra ktore wykonywaloby te przeksztalcenia.Bo to bardzo ciekawe.Pozdrawiam. |
2005-05-24 (19:58) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 500 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Kierasa To tylko kilka prostych polecen arkuszowych . Wyniki wpisz w 20 pierwszych klumnach W nastepnych 80 kolumnach po kolei proste funkcje arkuszowe =LICZ.JEZELI($A1:$T1;1) =LICZ.JEZELI($A1:$T1;2) ................. =LICZ.JEZELI($A1:$T1;80) a w nastepnych 80 kolumnach lecac od pierwszego wiersza w pierwszym wierszu : =A1 =JEZELI(SUMA(A2+CD1)=0;0;(JEZELI(SUMA(A2+CD1)=1;1;0))) oczywicie adres A to musi byc pierwszej z tych poprzednich 80 kolumn a adres CD to kolumny tam gdzie wpisujesz te formule . Kieras To to bedlka za chwile powiem ci rozwiniecie tej tezy , zeby mial na wolne dni duzo mylenia za chwile |
2005-05-24 (20:07) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 501 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Kierasa 2 Tamto to bylo przedstawienie w warunkach liczb dwuwartociowych czyli 0 i 1 Ale pomyl co bedzie jak przedstawisz takie 80 wyników liczbami czterowartociowymi -zaczynasz od 0 - jak wypadla liczba pierwszy raz to -1 -jak wypadla liczba nastepny raz to -2 -jak wypadla liczba nastepny raz to -3 -jak wypadla liczba nastepny raz to -2 -jak wypadla liczba nastepny raz to -1 -jak wypadla liczba nastepny raz to -0 itd ile bedzie z 80 liczb ---0 ile bedzie z 80 liczb ---1 ile bedzie z 80 liczb ---2 ile bedzie z 80 liczb ---3 W kazdej klasie ile liczb zniknie a ile sie pojawi w klasie sasiedniej W naszym wszechwiecie ile materii ginie w czarnej dziurze ale ta sama iloc materii pojawia sie po tamtej stronie . To wiaty równolegle Pozdrowienia |
2005-05-24 (22:32) Mac. Data rejestracji: 2005-04-16 Ilość postów: 258 | wpis nr 17 512 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, skad wiesz, ze \"po tamtej stronie\" czarnej dziury pojawia sie taka sama iloc materii? Przeciez jeli nawet wiatlo w nia wpadnie to nie wraca; pochlania calkowicie. Wygina dziwnie przestrzen /wydluza ja/, dzieja sie rózne dziwne rzeczy z normalna, znana nam fizyka - to zgoda! Ale nie ma pewnoci, ze taki równolegly wszechwiat n a p r a w d e istnieje!! Uwazasz, ze to wiatlo, stad przenika \"tam\" ... i co? Wpada do innej rzeczywistoci? Do innego, ale równolegle istniejacego wszechwiata? To przeciez tylko zalozenie. Teza. A dowody?? |
2005-05-24 (23:13) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 513 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Widzisz Mac Bo ja to udowodnilem na przykladzie tych 80 liczb . PO ilu tam losowaniach czec z tych liczb znajdzie sie w wymiarze -0 , czec w wymiarze -1 ...a czec w wymiarze -3 . Te wymiary i sposób ich wyznaczenia podalem . To tutaj nazywa sie prawem zachowania masy bo tych liczb zawsze jest 80 . W wymiarze relatywistycznym to prawo zachowania energii E=mc2 Ale teraz o tych wymaiarach kosmologicznych . To wcale nie jest tak , ze teorie trzeba udowadniac . Jak by byla udowodniona to by nie byla teoria . Ale teorie musza byc i teorie to takie drogowskazy ze strzalkami ale bez podania iloci kilometrów . Tak wyglada postep naukowy . Chcialem ci przypomniec , ze jak Bohr oglaszal teorie budowy atomu to wiedziano , ze nie wszystko sie zgadza i nawet byly fakty , ze co najmniej 20 % opartych na tej teorii zjawisk sie nie zagadza . Ale mimo syndromu blednego teorii trzeba co przyjmowac , bo inaczej nauka nie zrobila by zadnego postepu . Rekordzista teorii niewiarygodnych jest telewizja - bo jak tam co powiedza to wszyscy w to wierza . Jak kto powiedzial , ze woda jest chlorowana i mierdzi chlorem to nawet gdybym na kolanach klekal i chcial kogokolwiek przekonac , ze w wodzie nie ma chloru i nigdy nie bylo - bo chlor to ciezki zielony gaz a w wodzie mierdzi tlen atomowy a proces odkazania wody nazywa sie chorkowaniem , bo sie robi to podchorynem ale to co w wodzie mierdzi to nie chlor --to powiedz ilu mi uwierzy . To sie nazywa ciemnota . A zobacz na te strony Forum . Trzeba przyjac teorie , ze system jest . Bo inaczej po jasna cholere my tutaj wszyscy piszemy . Ja kiedy w taka teorie uwierzylem . Ale zamiast dyskutowac zaczalem obmylac na czym by zawiesic taki system . Dlugo mylalem i w glowie mi sie nnie miecilo to , jak mnie kiedy olnilo , ze wystarczy wyjc z zamknietego kregu szukania zaleznoci , wpatrywania sie w analizy . A moze tych zaleznoci w ogóle nie ma . Sa , ale zaden system algorytmiczny temu nie podola . NO chyba ze kalster taki 256 procesorów .Tylko , ze godzina pracy takiego jak stoi w Piwnicach pod Toruniem albo w Katowicach kosztuje wiecej niez ta wygrana Tylko kto napisze pod to program . |
2005-05-25 (10:25) slawek001 Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 | wpis nr 17 528 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mariusz.......wpis w ktorym poslugujesz sie 1 i 0 i zmiana wartosci tych liczb przypomina mi kochany uklad dwojkowy ........ lubie do niego wracac ....... zastanawiam sie wlasnie jak wygladaly by wartosci liczb zapisane w ukladzie dwojkowym kiedy wykonamy wlasnie taka zamiane jedynek na zera a zera na jedynki......... jak taka zamiana wplynela by na kody liczbowe....... sam mowiles ze poslugujesz sie kodami ........ a skoro naszej glupiej maszynce jaka jest komp dajemy polecenie zamniany sposobu obiczenia to wtedy wszystko powinno byc zmienione a maszynka wykona nasze polecenie ....... osobiscie dlugo juz nie poslugiwalem sie systemem dwojkowym i tak naprawde tylko podstawy tego sposobu dokonywania obliczen przechowuje w pamieci .......resze byl format .......a przeciesz obiczenia dwojkowe byly podstawa pisania programow ....... teraz juz wrocielem do czasow prechistorychnych powstawania kompa ale moze od tego nalezy sprawdzic co sie dzieje z kodami jak dokonujemy takich zmian ?........czy jest w takim mysleniu jakas ligika jak sadzisz ? wesolej zabawy |
2005-05-25 (18:35) Mac. Data rejestracji: 2005-04-16 Ilość postów: 258 | wpis nr 17 559 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dziekuje za wyklad, Mariuszu. Ale /jako niespokojny artysta/ mam pytanie: czy sadzisz, iz za ta granica /za granica owego hipotetycznego wszechwiata równoleglego/ znajduje sie ów \"inny wymiar\'? Jaki zupelnie odmienny od naszego stan skupienia materii, albo ... ja wiem... byt niematerialny, istniejacy tylko i wylacznie \"tam\", poza granica przekraczalnoci owych stalych 300 ty. km/sek.( z czym tam po przecinku)? W zasadzie Einstein pomylil sie w propozycji ustalenia \"stalej kosmologicznej\" (popraw, jeli sie myle); co tam nie pasowalo. Zalozenia równoleglych wiatów to interesujaca niezwykle kwestia, tylko w ilu procentach mozemy jej zaufac? ... |
2005-05-25 (18:40) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 560 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Slawek Masz racje . Ale odnoni ekomputerów to ni e prehistoria bo i dzisiaj one nic innego nie robia tylko licza zera i jedynki . I przez najblizsze kolka lat tez beda to robily . Ja nie przywiazywalbym wagi do systemu zerojedynkowego . Chodzi po prosu o to , ze tym prostm sposobem mozemy nadac dwa wymiary a jak uzyjemy liczb o wyzszych wartociach kilka wymiarów . Popatrz na to tak czy jest inny sposób aby liczbom losowym nadac wartoc . Wszystkie inne sposoby sa sugestywne i nieobiektywne . No bo jest slynne pytanie : jak liczba rzadko wypada to nadac jej duza wartoc atrakcyjnoci cz yez wyjatkowo mala a dyskusja jest z gatunku \" o szklance napelnionej do polowy \" Tak wlanie zludna jest statystyka . trzeba imac sie wszystkich mozliwych sposobów poza statystycznymi i powodzenie zapewnione . Dokad bedzieszx trzymal sie z daleka od analiz . Slawku ja nie wiem czy w uzyciu sa progarmy , które daja jako zwrot liczby . Myle , ze sa rzadkie i malo ludzi takimi programami sie posluguje . Nie mówie o programach do analizy , bo tam zawsze uzytkownik decyduje - a nie program Pozdrowienia |
2005-05-25 (18:45) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4315 | wpis nr 17 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mac teraz wyjezdzam nad jezioro wypaczywac . Ale sie zastanowie . To nie jest proste . Niedawno przeczytalem piaty raz znakomita ksiazke >>>>>>>> nowy umysl cesarza R Penrose . To teraz biore nad jezioro i przeczytam szósty raz . Polecam -trudne dla nie fizyka lub nie chemika ale pasjonujace . |
2005-05-25 (19:05) Mac. Data rejestracji: 2005-04-16 Ilość postów: 258 | wpis nr 17 562 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Milego wypoczynku i wracaj zdrowo! P.S. Imponuja mi ludzie nauki. Jestem zakochany w ksiazkach Sagana, Dawkinsa i paru innych /to tez przy okazji/. A tak wogóle to kiedy chcialem zostac astrofizykiem (ale nie mialem cierpliwoci /i glowy!/ do obliczen... Pozdrawiam. |
2005-05-25 (19:34) kieras29 Data rejestracji: 2005-02-18 Ilość postów: 82 | wpis nr 17 564 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariuszu milego wypoczynku.Z niecierpliwocia czekamy na twój powrót. |
2005-05-25 (23:00) misiek Data rejestracji: 2005-05-10 Ilość postów: 106 | wpis nr 17 570 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A moze inaczej ? |
2005-05-25 (23:41) misiek Data rejestracji: 2005-05-10 Ilość postów: 106 | wpis nr 17 572 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moze by tak rozwinac pomysl Mariusza. Chodzi o to by oprócz tezy czy tez teorii podac jej interpretacje. Cóz nam po teorii jezeli nie mozemy jej zastosowac, bo nie mamy zadnych praktycznych przeslanek. Ja mam pomysl nastepujacy. Kazda liczba w ML moze wypac z prawdopodobienstwem 1/4. Przenoszac to na rozklad w czasie kazda liczba powinna wypac jeden raz na cztery losowania. A zatem zaczynamy od pierwszego losowania z wartociami 0 dla kazdej liczby. Jezeli w losowaniu: wypada dana liczba do wyniku dopisujemy +3 nie wypada dana liczba od wyniku odejmujemy 1 W ten sposób otrzymamy rozklad prawdopodobienstwa liczby w czasie, zawierajacy dane historyczne. A zatem jezeli dla danej liczby otrzymujemy wartoc oscylujaca w poblizu 0 bedzie to oznaczalo, ze ta liczba wypada w przynajmniej raz na 4 losowania. Jezeli dana liczba osiaga wartoci dodatniej oznacza to, ze jest w trendzie. Jezeli liczba osiaga wartoci ujemne oznacza to, ze jest poza trendem. |
2005-05-26 (14:49) slawek001 Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 | wpis nr 17 603 [ CZCIONKA MONOSPACE ] misiek........ i w ten sposob znowu przechodzimy do statystyki ........ moze lepiej zakladac losowe podawanie liczb z wykluczaniem juz wytypowanych liczb w jakims okresie czasu ?............ wtedy tylko stalym elementem jest czas a liczby podawane maja sie nijak do statystyki ? wesolej zabawy |
2005-05-26 (20:59) misiek Data rejestracji: 2005-05-10 Ilość postów: 106 | wpis nr 17 626 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiesz Slawek Liczby -1 i +3 wynikaja z prawdopodobienstwa, czy tez statystyki, ale cala reszta analizy nie. Dzieki temu mozemy ocenic jak dana liczba zachowuje sie w stosunku do prawdopodobienstwa czy tez statystyki. Typowanie liczb na kolejne losowanie bedzie szarlataneria. Ale znalezienie liczb które wymykaja sie rozkladowi prawdopodobienstwa (statystyce), pozwoli zamienic to na wymierne zyski. |
2005-05-26 (21:14) misiek Data rejestracji: 2005-05-10 Ilość postów: 106 | wpis nr 17 628 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A tak swoja droga to przypomnial mi sie losowy system inwestowania na GPW. WeLmy dla przykladu kontrakty terminowe na wartoc WIGu. W danym dniu losowo wybierasz czy zajmujesz dluga czy tez krótka pozycje. Oczywicie w cel u ochrony inwestycji ustawiasz SaleStopy na poziomie 1-2% straty. No i okazuje sie, ze taki system inwestowania posiada 30% skutecznoc. W porównaniu do najlepszych maklerów analizujacych rynki, których skutecznoc jest na poziomie 40-50%. Tak tez mozna. Podoba mi sie to Twoje \"Wesolej zabawy\" |
2005-05-27 (01:21) misiek Data rejestracji: 2005-05-10 Ilość postów: 106 | wpis nr 17 645 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No a teraz zamierzam dolozyc do pieca. Jezeli z tak r\\otrzymanego rozkladu wyliczymy rózniczke za okres 4 losowania (tzn od wartoci w biezacym losowaniu odjmiemy wartoc sprzed czterech losowan) to dla wartoci tej rózniczki wiekszej od 0 mamy warunek konieczny niewystarczajacy wypadniecia liczby w kolejnym losowaniu. Iloc tych liczb wacha sie pomiedzy 40 a 50. Ale jest to pwien postep udowodniony liczbowo. Zeby stworzyc system potrzeba warunku dla 30 liczb ale nad tym trzeba jeszcze popracowac. Moze kto przejmie paleczke ? Nie sprawdzilem jeszcze jak wyglada sprawa liczb spelniajacych ten w warunek w kolejnych losowaniach. W koncu dla nich mozna zastosowac progresje. Wesolej Zabawy powtarzajac za Slawkiem |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 Wyślij wiadomość do admina |