Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Analiza statystyczna rozkładu prawdopodobieństwa dla Mini Lotto

2026-01-11 (08:38)

status Amoxset
Data rejestracji: 2026-01-07
Ilość postów: 17

17069
wpis nr 1 596 922
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć.

Zrobiłem Analizę statystyczną rozkładu prawdopodobieństwa maszyny Mini Lotto, dla dynamicznie definiowanego zakresu losowań, na podstawie rzeczywistych danych. Arkusz jest powiązany funkcjami między sobą więc sam w sobie jest wart uwagi, a ma jeszcze inne ciekawe funkcje takie jak:

- Rozkład prawdopodobieństwa kulek w slotach dla maszyny mini lotto w
badanym zakresie losowań.

- Prawdopodobieństwo wylosowanych liczb w badanym zakresie losowań.

- Najczęściej wypadająca liczba w badanym zakresie losowań oraz odpowiadające jej prawdopodobieństwo wypadnięcia

- Najczęściej wypadające piątki, czwórki oraz trójki (Tylko z Obsługą Mark)

- Najchętniej występujące ze sobą pary liczb.

- Najczęściej wypadająca liczba w slocie dla danych segregowanych.

- Prawdopodobieństwo wypadnięcia każdej liczby każdym slocie dla badanego zakresu danych.

- Zależności funkcji regresji liniowych dla slotów.

- Analiza sum piątek wygrywających, jaka suma padała najczęściej, analiza parzystości, a także jej histogram.

- Analiza parzystości piątek wygrywających, to jest ile liczb było parzystych/nieparzystych na losowanie oraz histogram.

- Zależności pomiędzy slotami, czyli co się stanie z pozostałymi slotami gdy w slocie L1 będzie na przykład kula z numerem jeden (Tylko z obsługą Mark).

Jest tam wrzucona instrukcja, ale po krótce:
Arkusz do działania wymaga działającego w tle arkusza wyników który jest w tym samym folderze co arkusz właściwy oraz posiadać nazwę wyniki-minilotto-sortowane.csv Wyniki zostały pobrane stąd: https://www.multipasko.pl/wyniki-csv.php?f=minilotto-sortowane . Następnie dla dalszego porządku najlepiej go posortować. Zaznaczyć komórkę A1 a następnie po prawej stronie „Sortuj i Filtruj” i „Sortuj od Z do A” i zapisać. Arkusz uruchamia się kilka chwil zależnie od zasobów systemu.

Link do pobrania:
https://cloud.mail.ru/public/RxTF/VsDUzpnP3

Znajdują się tam pliki:
Arkusz statystyczny dla Mini Lotto.xlsm - Arkusz właściwy
Arkusz_statystyczny_dla_mini_lotto_bez_makr.xlsx - Arkusz bez Makr.
Arkusz_statystyczny_dla_mini_lotto_wersja_light.xlsx - wersja Light
Instrukcja arkusza statystycznego dla mini lotto.pdf - Instrukcja
wyniki-minilotto-sortowane.csv - Wyniki sortowanie kul od najmniejszy do największych w Slotach
Arkusz statystyczny dla Mini Lotto.rar - Spakowane archiwum z danymi naprawczymi.

zdjęcie

--- wpis edytowano 2026-01-11 08:41 ---

2026-01-11 (10:36)

status Jan69
Data rejestracji: 2015-09-19
Ilość postów: 465

14527
wpis nr 1 596 932
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Wygląda na to, że wykonałeś bardzo ciekawą pracę. Jednakże źródło pliku (i te reklamy rosyjskich kanałów telewizyjnych w tle) uruchamia u mnie wszystkie dzwonki alarmowe. Ryzyko, że ten ciekawy program zawiera jakiś "prezent" (wirus) oceniam za zbyt wysokie (oczywiście w mojej opinii). Niestety, wojna hybrydowa prowadzona przez rosyjskie webbrygady pogrzebała moje zaufanie do wszelkich źródeł stykających się z czymś rosyjskim. Takie czasy, niestety.
2026-01-11 (11:01)

status Corvus_Corax
Data rejestracji: 2025-10-06
Ilość postów: 16

16984
wpis nr 1 596 939
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

mailru?! Serio? Pobierać pliki z tego śmietnika?
2026-01-11 (13:04)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 4344

22
wpis nr 1 596 953
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Od 1992 roku mam własną sieć Intranetu 3 komputery . Nigdy wirusa nie widziałem i nigdy nie miałem żadnego anty i antyantywirusa . To o co chodzi z tymi wirusami ?
Bardzo dobra statystyka Buble jak Windows 10 czy 11 nie lubią arkuszy no ale to buble i nie nadają się jako systemy operacyjne.

--- wpis edytowano 2026-01-11 13:07 ---

2026-01-11 (13:17)

status Amoxset

17069
wpis nr 1 596 955
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie ma wirusów bo skąd by się wzięły. Poza tym niewiele z tego wynika, że na ponad 7000 losowań 101 razy powtórzyła się ta sama para i że nieparzystych kulek w losowaniu jest więcej niż parzystych. Nigdy jeszcze nie powróżyła się trzy razy taka sama piątka wygrywająca. Najchętniej wypada 36 a najrzadziej 40. Są liczby które ogólnie gorzej wypadają jak np 8,20,14. No i linie trendu dla slotów zawsze przecinają się w tym samym punkcie. Arkusz może być pomocny do oszacowania na przykład aktualnych trendów z ostatnich 100 losowań, ale trafienia mi nie dał. Nie mniej żeby się tego dowiedzieć spędziłem nad tym sporo czasu.

--- wpis edytowano 2026-01-11 13:32 ---

2026-01-11 (13:56)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 4344

22
wpis nr 1 596 958
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tyle tylko ,że to nie ta dziedzina wiedzy . Statystyka jak sama nazwa mówi to opis statyczny .
Ona nic nie mówi o tym co będzie po czym . NIe uwzględnia wektora czasu .

Tym zagadnieniem zajmuje sie dynamika liczb losowych inaczej zwana mechaniką .
Niestety nie znajdziesz na ten temat wiedzy w Internecie i sam musisz dojąść do tego .

Są książki i to wiele .

Nasze zagadnienie to nie ile bylojedynek ale co będzie po tym jak wypadnie liczba 1

Pozdrawiam
2026-01-11 (14:34)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2709

4670
wpis nr 1 596 966
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Gdybyś znał statystykę to w 5 minut byś zrobił podobne wykresy statystyczne liczb wielomianowych czyli kulek i odkryłbyś dlaczego takich liczb nie można analizować ,przeliczać ,
To wynika z prostych wykresow statystycznych . Odkrylbyś w 5 minut dlaczego CSN i dlaczego wymiary .
Wystarczy tylko zrobić analizę pakietem z Excela Analisys Toolpack.
I w 5 minut przy pomocy statystyki wszystko byś wiedział .

Pozdrawiam
2026-01-11 (14:45)

status Amoxset

17069
wpis nr 1 596 971
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No próbuję.
Nawet zrobiłem implementację Ważenia Recencyjnego czyli generalnie dodawanie wag do liczb gdzie wzór jest taki:

Score = Suma(alpha^n)*xi

Gdzie Alpha to współczynnik od 0 do 2 o kroku dyskretyzacji 0.001.

n - kolejna potęga losowania
xi - wystąpienie lub nie.

Są generalnie dwie zmienne współczynnik alpha oraz okno.
Gdy alpha < 1 to przewaga jest nowszych loswań, a gdy alpha > 1 to przewaga starszych.

zdjęcie

zdjęcie

Więc przy alpha 0.998 oraz oknie np. 1000 losowań otrzymuje się liste SCORE gdzie liczby na początku mają mieć większą szanse wejścia do piątki wygrywającej.

zdjęcie

Próbowałem wyznaczyć te współczynniki w ten sposób że brałem pierwszą piątkę z tego score, policzoną wcześniej, i sprawdzałem czy w 10 losowaniach które nie brały udziału w wyznaczaniu współczynnika było jakieś trafienie dające wygraną. Jeżeli było, zapisywałem wszystkie parametry. Po przekroczeniu zakresu cofałem się o 10 losowań do tyłu.
Dla zbiorczego alpha i pierwszej piątki wystąpiło jedynie kilka 4 i ani jednej piątki.

Okno programu:
zdjęcie

Tutaj wyniki okna oraz współczynnika Alpha od 0 do 2.1 dla kroku dyskretyzacji 0.01 dla okna do 1000 losowań. Coś się stało w 2023 roku.

zdjęcie

zdjęcie

Tak się nie da, więc przepisałem na Pythona i próbowałem wyznaczać współczynniki dla pierwszej piątki osobno pojedynczo tj z cofaniem się o jednio losowanie, ale przez to że są potęgi dla ogromne dla okna do 1000 losowań współczynniki wyznaczały by sie przez pół roku. zdjęcie

--- wpis edytowano 2026-01-11 14:57 ---

2026-01-11 (14:49)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2709

4670
wpis nr 1 596 974
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Najpierw zrób prosty rozkład pierwszej liczby,drugiej liczby,trzeciej liczby,czwartej liczby,piątej liczby w multi.
Wydrukuj sobie i patrz ale na kartce wydrukowane .

A nie w Internecie i nie w komputerze .
Komputer wyłącz a wyciągaj wnioski .

Najpierw zdefiniuj co to jest liczba wielomianowa czyli kulka .
I po tym wszystko bedzie jasne .

Karta papieru z wydrukiem
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1
Wyślij wiadomość do admina