| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | Analiza statystyczna rozkładu prawdopodobieństwa dla Mini Lotto |
2026-01-11 (08:38) AmoxsetData rejestracji: 2026-01-07 Ilość postów: 17 | wpis nr 1 596 922 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cześć. Zrobiłem Analizę statystyczną rozkładu prawdopodobieństwa maszyny Mini Lotto, dla dynamicznie definiowanego zakresu losowań, na podstawie rzeczywistych danych. Arkusz jest powiązany funkcjami między sobą więc sam w sobie jest wart uwagi, a ma jeszcze inne ciekawe funkcje takie jak: - Rozkład prawdopodobieństwa kulek w slotach dla maszyny mini lotto w badanym zakresie losowań. - Prawdopodobieństwo wylosowanych liczb w badanym zakresie losowań. - Najczęściej wypadająca liczba w badanym zakresie losowań oraz odpowiadające jej prawdopodobieństwo wypadnięcia - Najczęściej wypadające piątki, czwórki oraz trójki (Tylko z Obsługą Mark) - Najchętniej występujące ze sobą pary liczb. - Najczęściej wypadająca liczba w slocie dla danych segregowanych. - Prawdopodobieństwo wypadnięcia każdej liczby każdym slocie dla badanego zakresu danych. - Zależności funkcji regresji liniowych dla slotów. - Analiza sum piątek wygrywających, jaka suma padała najczęściej, analiza parzystości, a także jej histogram. - Analiza parzystości piątek wygrywających, to jest ile liczb było parzystych/nieparzystych na losowanie oraz histogram. - Zależności pomiędzy slotami, czyli co się stanie z pozostałymi slotami gdy w slocie L1 będzie na przykład kula z numerem jeden (Tylko z obsługą Mark). Jest tam wrzucona instrukcja, ale po krótce: Arkusz do działania wymaga działającego w tle arkusza wyników który jest w tym samym folderze co arkusz właściwy oraz posiadać nazwę wyniki-minilotto-sortowane.csv Wyniki zostały pobrane stąd: https://www.multipasko.pl/wyniki-csv.php?f=minilotto-sortowane . Następnie dla dalszego porządku najlepiej go posortować. Zaznaczyć komórkę A1 a następnie po prawej stronie „Sortuj i Filtruj” i „Sortuj od Z do A” i zapisać. Arkusz uruchamia się kilka chwil zależnie od zasobów systemu. Link do pobrania: https://cloud.mail.ru/public/RxTF/VsDUzpnP3 Znajdują się tam pliki: Arkusz statystyczny dla Mini Lotto.xlsm - Arkusz właściwy Arkusz_statystyczny_dla_mini_lotto_bez_makr.xlsx - Arkusz bez Makr. Arkusz_statystyczny_dla_mini_lotto_wersja_light.xlsx - wersja Light Instrukcja arkusza statystycznego dla mini lotto.pdf - Instrukcja wyniki-minilotto-sortowane.csv - Wyniki sortowanie kul od najmniejszy do największych w Slotach Arkusz statystyczny dla Mini Lotto.rar - Spakowane archiwum z danymi naprawczymi. --- wpis edytowano 2026-01-11 08:41 --- |
2026-01-11 (10:36) Jan69Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 465 | wpis nr 1 596 932 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wygląda na to, że wykonałeś bardzo ciekawą pracę. Jednakże źródło pliku (i te reklamy rosyjskich kanałów telewizyjnych w tle) uruchamia u mnie wszystkie dzwonki alarmowe. Ryzyko, że ten ciekawy program zawiera jakiś "prezent" (wirus) oceniam za zbyt wysokie (oczywiście w mojej opinii). Niestety, wojna hybrydowa prowadzona przez rosyjskie webbrygady pogrzebała moje zaufanie do wszelkich źródeł stykających się z czymś rosyjskim. Takie czasy, niestety. |
2026-01-11 (11:01) Corvus_CoraxData rejestracji: 2025-10-06 Ilość postów: 16 | wpis nr 1 596 939 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mailru?! Serio? Pobierać pliki z tego śmietnika? |
2026-01-11 (13:04) MariuszData rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4344 | wpis nr 1 596 953 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Od 1992 roku mam własną sieć Intranetu 3 komputery . Nigdy wirusa nie widziałem i nigdy nie miałem żadnego anty i antyantywirusa . To o co chodzi z tymi wirusami ? Bardzo dobra statystyka Buble jak Windows 10 czy 11 nie lubią arkuszy no ale to buble i nie nadają się jako systemy operacyjne. --- wpis edytowano 2026-01-11 13:07 --- |
2026-01-11 (13:17) AmoxsetData rejestracji: 2026-01-07 Ilość postów: 17 | wpis nr 1 596 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie ma wirusów bo skąd by się wzięły. Poza tym niewiele z tego wynika, że na ponad 7000 losowań 101 razy powtórzyła się ta sama para i że nieparzystych kulek w losowaniu jest więcej niż parzystych. Nigdy jeszcze nie powróżyła się trzy razy taka sama piątka wygrywająca. Najchętniej wypada 36 a najrzadziej 40. Są liczby które ogólnie gorzej wypadają jak np 8,20,14. No i linie trendu dla slotów zawsze przecinają się w tym samym punkcie. Arkusz może być pomocny do oszacowania na przykład aktualnych trendów z ostatnich 100 losowań, ale trafienia mi nie dał. Nie mniej żeby się tego dowiedzieć spędziłem nad tym sporo czasu. --- wpis edytowano 2026-01-11 13:32 --- |
2026-01-11 (13:56) MariuszData rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4344 | wpis nr 1 596 958 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tyle tylko ,że to nie ta dziedzina wiedzy . Statystyka jak sama nazwa mówi to opis statyczny . Ona nic nie mówi o tym co będzie po czym . NIe uwzględnia wektora czasu . Tym zagadnieniem zajmuje sie dynamika liczb losowych inaczej zwana mechaniką . Niestety nie znajdziesz na ten temat wiedzy w Internecie i sam musisz dojąść do tego . Są książki i to wiele . Nasze zagadnienie to nie ile bylojedynek ale co będzie po tym jak wypadnie liczba 1 Pozdrawiam |
2026-01-11 (14:34) Marriusz2Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2709 | wpis nr 1 596 966 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdybyś znał statystykę to w 5 minut byś zrobił podobne wykresy statystyczne liczb wielomianowych czyli kulek i odkryłbyś dlaczego takich liczb nie można analizować ,przeliczać , To wynika z prostych wykresow statystycznych . Odkrylbyś w 5 minut dlaczego CSN i dlaczego wymiary . Wystarczy tylko zrobić analizę pakietem z Excela Analisys Toolpack. I w 5 minut przy pomocy statystyki wszystko byś wiedział . Pozdrawiam |
2026-01-11 (14:45) AmoxsetData rejestracji: 2026-01-07 Ilość postów: 17 | wpis nr 1 596 971 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No próbuję. Nawet zrobiłem implementację Ważenia Recencyjnego czyli generalnie dodawanie wag do liczb gdzie wzór jest taki: Score = Suma(alpha^n)*xi Gdzie Alpha to współczynnik od 0 do 2 o kroku dyskretyzacji 0.001. n - kolejna potęga losowania xi - wystąpienie lub nie. Są generalnie dwie zmienne współczynnik alpha oraz okno. Gdy alpha < 1 to przewaga jest nowszych loswań, a gdy alpha > 1 to przewaga starszych. ![]() ![]() Więc przy alpha 0.998 oraz oknie np. 1000 losowań otrzymuje się liste SCORE gdzie liczby na początku mają mieć większą szanse wejścia do piątki wygrywającej. ![]() Próbowałem wyznaczyć te współczynniki w ten sposób że brałem pierwszą piątkę z tego score, policzoną wcześniej, i sprawdzałem czy w 10 losowaniach które nie brały udziału w wyznaczaniu współczynnika było jakieś trafienie dające wygraną. Jeżeli było, zapisywałem wszystkie parametry. Po przekroczeniu zakresu cofałem się o 10 losowań do tyłu. Dla zbiorczego alpha i pierwszej piątki wystąpiło jedynie kilka 4 i ani jednej piątki. Okno programu: ![]() Tutaj wyniki okna oraz współczynnika Alpha od 0 do 2.1 dla kroku dyskretyzacji 0.01 dla okna do 1000 losowań. Coś się stało w 2023 roku. ![]() ![]() Tak się nie da, więc przepisałem na Pythona i próbowałem wyznaczać współczynniki dla pierwszej piątki osobno pojedynczo tj z cofaniem się o jednio losowanie, ale przez to że są potęgi dla ogromne dla okna do 1000 losowań współczynniki wyznaczały by sie przez pół roku. --- wpis edytowano 2026-01-11 14:57 --- |
2026-01-11 (14:49) Marriusz2Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2709 | wpis nr 1 596 974 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Najpierw zrób prosty rozkład pierwszej liczby,drugiej liczby,trzeciej liczby,czwartej liczby,piątej liczby w multi. Wydrukuj sobie i patrz ale na kartce wydrukowane . A nie w Internecie i nie w komputerze . Komputer wyłącz a wyciągaj wnioski . Najpierw zdefiniuj co to jest liczba wielomianowa czyli kulka . I po tym wszystko bedzie jasne . Karta papieru z wydrukiem |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |