Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 94 95 96 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2008-10-01 (23:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 083 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Beata Obertyńska \"Żelazny kapitał\" Cóż ja ci za to dam ? Czem ci się dusza odwdzięczy ? Wszystko ci oddam co mam, Wszystko i jeszcze więcej. A mimo tego tajemnie Najdroższe zatrzymam dla siebie, Bo przecież nie zażądasz ode mnie, Abym oddała i ciebie. |
2008-10-01 (23:52)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 087 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja A ja bez ciebie Jakby bez ręki Jak niebo bezchmurne Które traci błękit A ja A ja bez ciebie Niczym nad przepaścią I choć gwiazdy liczę Trudno będzie zasnąć A ja A ja bez ciebie Jak pień powalony I jeszcze słyszę tylko Ziemi straszny skowyt A ja A ja bez ciebie Jak księżyc bez nocy I nikt snu nie zsyła Na zmęczone oczy A ja A ja bez ciebie Jak wiadro bez wody Jak śliwka bez pestki Bez poręczy schody A ja A ja bez ciebie Niczym kwiat bez rosy Listy twe są czarne Zwłaszcza po północy A ja A ja bez ciebie Jak drzewo bez liści Jednak znów nie zasnę Już mi się nie przyśnisz A ty A ty beze mnie? Co się jutro stanie Sen przyjść nie chce miła Znów piąta nad ranem |
2008-10-02 (00:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 088 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jarzębina\" Że zimno w jesiennej porze? Zaraz to wszystko odmienię. Ot, wsadzam ręce w kieszenie I już jest cieplej na dworze. Wiosna z daleka się kłania, Wiatr niesie dobre nowiny I stare -smutki rozgania Czerwony gniew jarzębiny. Leopold Staff |
2008-10-02 (00:40)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 089 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \" Tancerka\" te dwie zmarszczki przekreśliły cię skrycie i choć tańczysz z beztroska motyla w twojej sukni połniebieskiej, półlila jesteś już jak wspomnienie nie jak życie. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska |
2008-10-02 (10:06)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 114 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ........................DWOJE LUDZIEŃKÓW Często w duszy mi dzwoni pieśń, wyłkana w żałobie, O tych dwojgu ludzieńkach, co kochali się w sobie. Lecz w ogrodzie szept pierwszy miłosnego wyznania Stał się dla nich przymusem do nagłego rozstania. Nie widzieli się długo z czyjejś woli i winy, A czas ciągle upływał - bezpowrotny, jedyny. A gdy zeszli się, dłonie wyciągając po kwiecie Zachorzeli tak bardzo, jak nikt dotąd na świecie! Pod jaworem - dwa łóżka, pod jaworem - dwa cienie, Pod jaworem ostatnie, beznadziejne spojrzenie. I pomarli oboje, bez pieszczoty, bez grzechu, Bez łzy szczęścia na oczach, bez jednego uśmiechu. Ust ich czerwień zagasła w zimnym śmierci fiolecie, I pobledli tak bardzo, jak nikt dotąd na świecie! Chcieli jeszcze się kochać poza własną mogiłą, Ale miłość umarła, już miłości nie było. I poklękli spóźnieni u niedoli swej proga, By się modlić o wszystko, lecz nie było już Boga. Więc sił resztą dotrwali aż do wiosny, do lata By powrócić na ziemię - lecz nie było już świata. ...................................[Bolesław Leśmien] |
2008-10-02 (13:16)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 124 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..................\" Za młodzi, za starzy Nie pytam Panią o lata Pana nie pytam też, Zresztą jakie to ma znaczenie ? Każdy będzie miał nowy wiek Najlepsze dopiero przed nami, Świat dobry jak dobry sen, Więc spieszmy się z toastami, Ten toast odmłodzi Cię Za młodzi na sen, Za starzy na grzech, Wypijmy przy stole, By tu na dole źle nie działo się Za młodzi na sen, Za starzy na grzech, Wypijmy przy stole Za błędy na dole, By ich było mniej Nie pijmy za błędy na górze, Tam nie zmienia się nic mimo lat Znasz prawdę o \"głowie i murze” ? Daj spokój, za piękny świat Nie dajmy się też zwariować, A gdy jest naprawdę źle, Pod dach przyjaciół się schowaj I ten toast z nami wznieś: Za młodzi na sen... \" ...............................Ryszard Rynkowski |
2008-10-02 (21:57)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ............To cała prawda Tu czarnych krzeseł rząd Pustych jak słowa co tylko dzielą Łatwo wydany sąd To on, to on, to on, robi błąd Tam nieodkryty ląd Możesz go zdobyć sam z wiolonczelą To niedaleko stąd Pod prąd, pod prąd, pod prąd. Masz prawo kochać, Masz prawo śnić, Masz prawo śpiewać, Masz prawo żyć! Masz prawo marzyć, Teraz i tu, Na przekór kłamstwu, Na przekór złu! Masz prawo milczeć A przeciwko tobie może być użyte każde dobre słowo. Masz prawo milczeć A przeciwko tobie może być użyty każdy czuły gest. Masz prawo milczeć Przyznaj się sam sobie, prawdy nieodkryte ciążą wyjątkowo. Masz prawo milczeć Spójrz na szale obie, tu są śmieszne mity A tam - tam miłość jest, Tak, tak, tam miłość jest. Masz prawo kochać, Masz prawo śnić, Masz prawo śpiewać, Masz prawo żyć! Masz prawo marzyć, Teraz i tu, Na przekór kłamstwu, Na przekór złu! Nie czekaj wbity w kąt Nie czekaj, nie Niech cię prowadzą wiara z nadzieją Odkryj miłości ląd Pod prąd, pod prąd, pod prąd. Tak, to prawda, To cała prawda I tylko prawda! Mówię prawdę, Wyznaję prawdę Wierzcie lub nie. To nie zniewaga, Chwieje się waga, Wraca odwaga. Wiem, kto wie prawdę, Jedyną prawdę Zamienić chcę A moja prawda Jak struna drga Radośnie woła Lub cicho łka Masz prawo kochać, Masz prawo śnić, Masz prawo śpiewać, Masz prawo żyć! Masz prawo marzyć, Teraz i tu, Na przekór kłamstwu, Na przekór złu! autor słów utworu: Roman Kołakowski .......kompozytor: Piotr Rubik |
2008-10-02 (22:03)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 220 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .........Samotni jak gwiazdy. Czasem tak po ludzku Współczujesz nam Boże Bo nawet Ty nie zawsze Pomóc nam możesz. Nie żebyś boskość swą Czy moc bożą tracił Lecz zbyt jasno widzisz Że my mali tacy. Chowasz wiec nasze sprawy Do bocznej kieszeni I jakbyś zapomniał Że my tu na ziemi. Samotni jak gwiazdy które w ruch puściłeś Lub jak kruche gałęzie którym wiatr skradł siłę. A Twoje święte nakazy Tak niezwykłe plany Często nam niepojęte Wiec jak im sprostamy? Choć Ty najlepiej wiesz Po co zsyłasz burze Wiesz tez kto cierpliwy A kto nie zdzierży dłużej. Tyle jest cierpliwości W Twej boskiej postawie Czasem tak nam trudno Ty najlepiej wiesz Panie. A świat sie kreci Coraz bardziej szalony Jakby wyrwał sie nagle Spod wszelkiej kontroli. ...............A.Ziemianin. |
2008-10-02 (22:08)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 221 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ......................W kolorze ecru. Z tego ubolewania nad lekkomyślnością Rozbolała mnie głowa – tak, wszystko ma granice. Nie, nie… to jeszcze nie lament. Lecz przybywa rzewnej dawności, ze słowem pisanym lżej mi idzie. Nabiera rozmachu w niepojętym pytaniu. Przenoszę słowo w ciało, a ciało przynosi sny. Sny czujne, o zamglonym niebie. Mamy tam być, wszystko mi jedno – jak i kiedy. Gdzie nie działa kompas, nie spadają kamienie Znajdź klucz do wyjściowej bramy. Zanim spadnie śnieg i zmarzną nam dłonie. Z ust stworzonych do kochania – bezgłośne wołania Codziennie jest nas mniej, spalają się komórki. Bez skalpela i możliwości wyjścia sobie naprzeciw Jak nieświadoma hemoglobina tłocząca sens. Czas skasować nocne zapisy – zacząć się znajomo. Spotkania Ciebie we mnie na obcej pościeli. ............................/autor-Barbara Mazurkiewicz/ |
2008-10-02 (23:07)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 231 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ~~*~~ Skarbie śpij ~~*~~ Skarbie śpij późno już Słodko śnij oczka zmruż Skarbie śpij Twoje sny Przeniosą Cię wśród bajek W inny świat lepszy świat. Każdy kwiat w parku róż Każdy kłos w łanach zbóż Każdy liść w świetle gwiazd Cichutko śpi nie słysząc drżenia serc Naszych serc . Jeden tylko raz uderzy z nieba grom Zapłonie świat w ognistej tęczy bomb Jeden tylko raz w ruinie legnie dom Łomotem zdławi krzyk składanych rąk. Słodko śpij skarbie mój Życzę Ci dobrych snów Słodko śpij a gdy świt Rozjaśni nocy cień Obudzi Cię nowy dzień Słodko śnij skarbie mój Życzę Ci dobrych snów........ ..................../-UNIVERSE/ |
2008-10-03 (21:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 346 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jesli to nie miłość? - cóż jest co ja czuje? Jeśli miłość? - Co to takiego? Jeśli dobra? Skąd skutku nabywa tak złego. Jeśli zła? Czemu sobie męke tak smakuje? Jeśli z mej woli płonę Czemu płaczę? Jeśli wbrew woli Cóż pomoże lament [ Petrarka ] |
2008-10-03 (21:48)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 350 [ CZCIONKA MONOSPACE ] S A M O T N O Ś Ć Samotność jest tak jak deszcz. Z morza naprzeciw wieczorom wznosi się, Z równin, co dalekie są i odległe, Płynie ku niebu, którym zawsze włada. I dopiero z nieba na miasto opada. Kropi w bezpłciowe tu na dół godziny, Gdy w ranek ulice wchodzą zakrętami I, gdy ciała, co się nie odnalazły ni krztyny, Odwracają się - smutne, zawiedzione - plecami... I, gdy ludzie, co żarci są nienawiściami, Jednym łóżkiem muszą spać związani: Wtedy s a m o t n o ś ć płynie rzekami... /Rainer Maria Rilke/ /przekł. Aleksy Schubert/ |
2008-10-03 (22:57)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 365 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiersz jest ponad czas i ponad śmierć. Michelangelo Buonarotti |
2008-10-03 (23:11)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 366 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie lękaj się-Kazimierz Wierzyński Nie lękaj się, otwórz drzwi, Wejdź w mój sen, Nie zbudzisz mnie: Płynę po wielkiej rzece, Od brzegu do brzegu ręce, Serce na ciemnym dnie. Nie lękaj się, otwórz drzwi, Wejdź do pokoju, Nie zbudzisz mnie: Nie śpię, szukam po ciemku Brzegów, które trzymałem w ręku Jakiegoś gruntu na jakimś dnie. |
2008-10-03 (23:18)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 367 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ach! Co za prześliczne abecadło! B,b Barbara się bawiła z Bernardynem bardzo, Lecz że taką zabawą zacni ludzie gardzą, Teraz każde z osobna winy swoje maże: Bernardyn beczy Bogu, a bęben Barbarze. C,c Certował się co nocy z Cecylią Celestyn, Z ilu dań ma się składać ich miłosny festyn; Dziś błąd swój poniewczasie pojmować zaczyna Cesia, całując chłodne ciało Celestyna. D,d Długą dyskusję z durniem dorzeczna Dorota Wiodła, co jest ważniejsze, czy miłość, czy cnota; Tymczasem się ściemniło: gdy weszli rodzice, W dłoniach durnia dostrzegli Dorotę dziewicę. E,e Ekscytowała Edzia eteryczna Emma, Iż przewrotnej miłości chce poznać dilemma: Póty się naprzykrzała, aż wreszcie znudzony Edward ewakuował Emmy edredony. Tadeusz Żeleński-Boy |
2008-10-04 (18:45)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 453 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SPÓŹNIONA MIŁOŚĆ Liść z drzewa porwany Jesiennym podmuchem, Spadając - powoli musnął Twoją postać. Choć drzewa korony on tylko okruchem, To chciałby Na zawsze W Twych włosach Pozostać... Ostatni motylek dziś przysiadł na strychu. Skrzydełka swe złożył I skrył się przed chłodem. W kolorach skrzydełek motyla przepychu Wciąż widzę I łąk I ogrodów Urodę... Wiatr mojej miłości jesiennym oddechem Do drzwi Twoich stuka. Zziębnięty, zbłąkany. Wiatr Twojej miłości – od dzisiaj już echem, Choć wczoraj Otulał Kwieciste Dywany... Ma miłość jesienna kolory wciąż zmienia I kąta ciepłego przed zimą gdzieś szuka. Ma miłość spóźniona Ma piękne wspomnienia... Więc liściem Do serca Twojego Zapukam... |
2008-10-05 (00:56)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 516 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Astry Znowu więdną wszystkie zioła, Tylko srebrne astry kwitną, Zapatrzone w chłodną niebios Toń błękitną. Jakże smutna teraz jesień, Ach, smutniejsza niż przed laty, Choć tak samo żółkną liście. Więdną kwiaty, I tak samo noc miesięczna Sieje jasność, smutek, ciszę I tak samo drzew wierzchołki Wiatr kołysze. Ale teraz braknie sercu Tych upojeń i uniesień, Co swym czarem ożywiały Smutną jesień. Dawniej miała noc jesienna Dźwięk rozkoszy w swoim hymnie, Bo anielska, czysta postać Stała przy mnie. Przypominam jeszcze teraz Bladej twarzy alabastry, Krucze włosy, a we włosach Srebrne astry. Widzę jeszcze ciemne oczy I pieszczotę w ich spojrzeniu Widzę wszystko w księżycowym Oświetleniu. [Adam Asnyk] |
2008-10-05 (02:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 517 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bez granic Potoki mają swe łoża - I mają granice morza Dla swojej fali - I góry, co toną w niebie, Mają kres dany dla siebie, Nie pójdą dalej! Lecz serce, serce człowieka, Wciąż w nieskończoność ucieka Przez łzy, tęsknoty, męczarnie, I wierzy, że w swoim łonie Przestrzeń i wieczność pochłonie I niebo całe ogarnie. A.Asnyk |
2008-10-05 (13:32)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 552 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Waldemar Kocoń - Wyznania najcichsze Ludzie mówią najciszej, kiedy na coś czekają, czy ich los ukołysze, zmieni w \"tak\" słowo \"nie\". Cicho mówią, gdy cierpią, gdy im serca pękają, beznadziejne dni biegną, smutno, szaro i źle. A głośno i najgłośniej krzyczy, kłamie ludzki strach, gdy goni go zły los, rozpacz, żal. I ludzie zaklinają wszystkie moce, cały świat o spokój i o szczęścia jakiś ślad. Ludzie mówią najciszej słowa ciepłe i czułe, uśmiechają się tkliwie, razem w drogę chcą iść. Cicho szepczą o niebie, no i niebo rozumie, że jest bardzo potrzebne tylko dla nich od dziś. A głośno i najgłośniej ludzkie szczęście śmieje się, do kogo teraz iść, dobrze wie. I ludzie swoją radość jak najgłośniej śpiewać chcą, gdy mają już swój port i miłość swą. Ludzie mówią najciszej słowa ciepłe i czułe, uśmiechają się tkliwie, razem w drogę chcą iść. Cicho szepczą o niebie, no i niebo rozumie, że jest bardzo potrzebne tylko dla nich od dziś. |
2008-10-05 (23:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12203 ![]() | wpis nr 156 630 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dookoła noc się stała, księżyc się rozgościł, jeszcze ci nie powiedziałam wszystkich słów miłości. Jeszcze z tobą nie zdążyłam na najdalsze gwiazdy, jeszcze ci nie wymyśliłam najpiękniejszej nazwy. Ale teraz z moich ramion zrobię ci kołyskę, niech cię, miły, nie poranią leśne trawy niskie. A ty śpij, a ty śpij, zanurz się w noc ciemną, a ty śnij, a ty śnij, śnij, że jesteś ze mną. Jeszcze cię nie porównałam, jak porównać trzeba, jeszcze ci nie przychyliłam ziemi ani nieba. Jeszcze z tobą nie obiegłam wszystkich mórz i jezior, jeszcze ci nie uwierzyłam, tak, jak ludzie wierzą. Agnieszka Osiecka |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 94 95 96 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |