Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 93 94 95 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2008-09-30 (01:33)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12201 ![]() | wpis nr 155 768 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czekasz na tę jedną chwilę - Z repertuaru Seweryna Krajewskiego Czekasz na tę jedną chwilę serce jak szalone bije... Zrozumiałem po co żyję wiem, że czujesz to co ja. Ej za krótko trwa godzina niech się chwila ta zatrzyma moim szczęściem chcę nakarmić calutki świat, zdziwiony tak. Wielka miłość, nie wybiera, Czy jej chcemy, nie pyta, nas wcale. Wielka miłość, wielka siła. Zostajemy jej wierni, na zawsze... Miną lata, gwiazdy zgasną, Fotografie w głowie zasną. Gdy nas ludzka złość rozłączy Ja i tak odnajde Cię... Kiedy rozum każe zwiątpić... Czekaj zadrży świecy płomień Bo po drugiej rzeki stronie, Ja dobrze wiem, tam ogród jest. Wielka miłość, nie wybiera, Czy jej chcemy, nie pyta, nas wcale. Wielka miłość, wielka siła. Zostajemy jej wierni, na zawsze... |
2008-09-30 (09:34)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 778 [ CZCIONKA MONOSPACE ] - \"Wirtualiści\" „To ich magnetyzm serc i przestrzeń tęsknotą nabrzmiała Po niej biegną słowa i myśli, kierowane do ciała. Nie trzymali się nigdy za ręce, smaku ust swych nie znają Ona i On - wirtualiści, tylko w sieci swoją miłość wyznają. Klawiatura ich rękami pieszczona, wystukuje marzenia ze snów Patrzą zahipnotyzowani w ekran, są spragnieni miłości i słów. Ona płoni się, gdy spod palców słowo miłość się wymyka On czytając, siłą swej wyobraźni w jej uczucie wnika. Blask ekranu pieszczotą się staje Grę wstępną, palec na myszce oddaje. Szum komputera namiętność wzmaga Czekają, kiedy wreszcie nadejdzie odwaga? Aby przestać już kochać tylko wirtualnie Spotkać się i uczucie wyrazić realnie. Niesłusznie sądzą, że o tym łut szczęścia zdecyduje Muszą mu pomóc, bo człowiek swój los sam kształtuje. „ ...........................................................................nn |
2008-09-30 (12:31)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 785 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ........Wydobądź słońce z ukrycia............... Życie jest krótkie, tak krótkie. Świat jest mały, tak mały Mieszkamy w jednej wiosce zwanej Ziemią. Nasz najbliższy sąsiad to Księżyc. Dlaczego mamy się wciąż kłócić, wciąż zwalczać z powodu kawałka ziemi, grubych pieniędzy, wyższego stanowiska, słowa, które rani? Mieszkamy w jednej wiosce zwanej Ziemią i nie jest to, jak wiesz, raj. Rok zaczyna się i szybko kończy. Czasu jest niewiele. Zrób z nim to, co najlepsze. W tych dniach obsypujemy innych mnóstwem ciepłych życzeń. Ale staną się one chłodne, jeśli nie postanowisz jeszcze dziś, że każdego dnia uczynisz coś dla innych. Co? Wydobywaj dla nich codziennie przez resztę roku \"słońce\" z ukrycia. Znajduje się ono za horyzontem twego serca i czeka: słońce twej przyjaźni i dobroci. Wydobądź je z ukrycia. Nie pozwól mu zajść w chmurach złego humoru, w mgle obojętności, w nocy nieufności. Wydobądź z ukrycia słońce dla każdego człowieka, którego spotkasz w tym roku. Przyjmij go do swojego życia jako prezent, dar, prawdziwą radość. Wtedy bycie razem stanie się świętem. A przecież nie chodzi o nic innego jak o szczęście, o święto w każdym ludzkim sercu, także w twoim. ..................Phil Bosmans |
2008-09-30 (12:34)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 786 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ........ ,,Po co mi mówisz\" .................. Co mi mówisz górski strumieniu? W którym miejscu ze mną się spotkasz? Ze mną, który także przemijam?... Zatrzymaj się - to przemijanie ma sens! Potok się nie zdumiewa, lecz zdumiewa się człowiek! Kiedyś temu zdumieniu nadano imię \"Adam\". Zatrzymaj się... ...we mnie jest miejsce spotkania \" z Przedwiecznym Słowem\" Jeśli chcesz znaleźć źródło musisz iść do góry, pod prąd. Gdzie jesteś źródło? Cisza. Dlaczego milczysz? Jakże starannie ukryłeś tajemnicę twego początku. Pozwól mi wargi umoczyć w źródlanej wodzie, odczuć świeżość. ........Jan Paweł II |
2008-09-30 (13:02)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12201 ![]() | wpis nr 155 796 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Asnyk Adam Bławatek Jaki to chłopiec niedobry Tak mnie wciąż zbywa niegrzecznie! Muszę się gniewać na niego, Gniewać koniecznie. Niedawno wyrwał mi z ręki Zerwany w polu bławatek, I przypiął sobie do piersi Skradziony kwiatek. I jeszcze żartował ze mnie, Gdym się żaliła na psotę, Bo mówił, że ma coś więcej Ukraść ochotę. Że oczy moje piękniejsze Niźli ten kwiatek niebieski, Że chce pić rosę z bławatków, A z oczu łezki. I mówił dalej niegrzeczny, Że mnie rodzicom ukradnie, Tak straszyć kogo, doprawdy Że to nieładnie. Chciałabym gniewać się bardzo! Nie widzieć więcej... ach! trudno, Wiem, że mnie samej bez niego Byłoby nudno Ale go muszę ukarać, Podstępu na to użyję: Będę umyślnie płakała - Niech łezki pije! |
2008-09-30 (13:04)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 797 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .......Dzień optymisty.... ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - każdego dnia kimś innym zostań. Każdego dnia wciąż kochaj życie, na wszystko patrz optymistycznie. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - co było, przeszło i minęło. Co mnie smuciło jeszcze wczoraj, dziś prawdą być przestało zgoła. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - bo nowy dzień, to szczęście nowe. O tym, co piękne, myśleć pragnę i światu uśmiech podarować. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - Nic Siłą nie brać, nic przymusem. Co zrobić trzeba, chętnie zrobię i na lekkości zyskać mogę. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - bez lęku w przyszłość patrzeć trzeba. Żyć pragnę, śmiać się, kochać życie, w siebie uwierzyć i w moc nieba. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - mieć nowe plany, wizje nowe. I choćby jeszcze trwał listopad, następną wiosnę mieć już w głowie. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - otuchy braknąć Ci nie może. Tylko nadziei nigdy nie trać, a z czasem wszystko będzie dobrze. ZACZYNAĆ KAŻDY DZIEŃ OD NOWA - każdego dnia kimś innym zostań. Każdego dnia wciąż kochaj życie, bo prawdą wszak jest oczywistą: NIE WARTO CI BYĆ PESYMISTĄ.(?) |
2008-09-30 (13:55)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 803 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Płacz! Dobrze, że jeszcze to potrafisz. Zbierz swoje smutki w kulę Mokrą od łez... Podrzuć wysoko, Celując w szare okna Świtu... I poczuj radość, Gdy w słonych kroplach Rozbłyśnie tęcza. Wykąp się W jej blasku... Płacz... Warto czasami Podzielić się łzami. Dobrze, że jeszcze to potrafisz... |
2008-09-30 (19:37)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 841 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nad studnią w Sychem Popatrz - tam łuską srebrzystą nieustannie się woda odrywa, oto głębi brzemieniem drży jak źrenica czując dno obrazu. Woda jednak miejsca zmęczone wokół twych oczu przemywa, gdy odbiciem szerokich liści dosięga twojej twarzy. Tak daleko do źródła - Te oczy znużone to znak, że ciemne wody nocy płynęły w słowach modlitwy ( nieurodzaj, nieurodzaj dusz ) a teraz światło studni pulsuje głęboko w tych łzach, które - pomyślą przechodnie - wycisnął podmuch snu... A tymczasem - ta studnia otwiera w twym wzroku tylko migot liści i łuską odbitej zielem zasnuwa miękko twą twarz tam - w głębi. Czy daleko jeszcze do źródła? Przecież w Tobie drży tylu ludzi prześwietlonych blaskiem Twoich słów - jak źrenice prześwietla blask wody... Tych ludzi znużeniem zarazem i światłem znasz. Jan Paweł II |
2008-09-30 (22:25)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 886 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ODEZWIJ SIĘ... Świeciło słońce. Potem padał deszcz. Jak w słońcu - szliśmy wręcz pod deszczem. Tak samo w nocy, jak i w biały dzień Płonęły oczy nam do siebie. Skończyło się... Miało wiecznie trwać. Skończyło się... Już nie ma Cię. Ach, jaka szkoda nas. Już nie ma mnie... Mówiłeś: nigdy, nigdy, nikt i nic Rozdzielić w życiu nas nie zdoła! Mówiłam: zawsze, zawsze będę żyć! Potężnie zawsze żyć - bo kocham... Skończyło się... Miało wiecznie trwać. Skończyło się... Co zrobić teraz, gdy się spadło z chmur Na wielkie ziemi tej pustkowia? Co zrobić teraz, gdy się skończył cud? Wymódlmy zatem go od nowa... Niech zacznie się I trwa wiecznie znów! Niech zacznie się... Czy słyszysz mnie? Pośród gór i mórz Odezwij się! Odezwij się! O d e z w i j s i ę... ____________________________•♥• http://www.wrzuta.pl/audio/1cvGcPofay/agata_budzynska_-_odezwij_sie ____________________________•♥• |
2008-09-30 (22:56)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 900 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A gdy jeszcze dzieckiem byłam, pomagał mi kwiatki rwać, jak biegaliśmy po łące, wszystkie kwiatki chciał mi dać. I stokrotki i kaczeńce, choć tak mało miałam lat, lecz ja najbardziej lubiłam niezapominajki kwiat. Ten niebieski, ten malutki, co śliczniutkie oczki ma, ponad wszystkie kwiaty świata, on najlepiej przyjaźń zna. Przyjacielu, gdzie dziś jesteś? Gdzie los rzucił życie Twe i czy niezapominajka przypomina jeszcze mnie? Czy pamiętasz naszą młodość, czy wspominasz nasze sny i czy niezapominajka czasem w nocy Ci się śni? Ślę dla Ciebie pozdrowienia poprzez ten daleki świat i posyłam w podarunku niezpominajki kwiat! Nie zapomnij o dniach jasnych, prześlij ku mnie myśli swe, a zaś nocą przy księżycu pocałuj leciutko mnie. Spójrz na naszą wspólną gwiazdkę, która świeci tylko nam, przecież wiesz, że jestem sama i Ty również jesteś sam... Lecz samotność ta nie boli, bo coś bardzo łączy nas, mała niezpominajka na daleki, wieczny czas. Piękna przyjaźń co została od dziecinnych naszych lat, połączyła nasze serca przez ten cudny, mały kwiat! .......Maria Wojciechowska |
2008-10-01 (01:07)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 906 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...... » Kołysanka dla Okruszka » ................. Królu mój, ty śpij, ty śpij, a ja, królu mój, nie będę dzisiaj spał. Kiedyś tam będziesz miał dorosłą duszę, kiedyś tam, kiedyś tam… Ale dziś jesteś mały jak okruszek, który los rzucił nam. Skarbie mój, ty śpij, ty śpij, a ja, skarbie mój, do snu ci będę grał. Kiedyś tam będziesz spodnie miał na szelkach, kiedyś tam, kiedyś tam… Ale dziś jesteś mały jak muszelka, którą los rzucił nam. Kiedyś tam będziesz miał dorosłą duszę, kiedyś tam, kiedyś tam… Ale dziś jesteś mały jak muszelka, którą los rzucił nam. Seweryn Krajewski http://www.youtube.com/watch?v=6AGMDrU8fNE&feature=related |
2008-10-01 (01:52)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 907 [ CZCIONKA MONOSPACE ] PRZYDA SIĘ TAKA CHWILA... daj nam oddechu pełną garść na chwilę, Boże, zwolnij czas niech, choćby czasem, maj nam trwa tyle, co stycznie - trzy lub dwa czasu Ci, Boże, nie ubędzie Ty wszystko możesz... jesteś wszędzie a nam się przyda taka chwila żeby nad życiem się zatrzymać daj nam Miłości pełną garść na chwilę, Boże, zwolnij czas niech nie ucieka tak, jak mgła niech się dodaje dzień do dnia a nam się przyda taka chwila żeby nad życiem się zatrzymać... ____________________________ |
2008-10-01 (02:05)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 155 908 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Za górami,za lasami, jest kraina z mymi snami. W tej bajecznej snów krainie, mały strumyk sobie płynie. Potem skręca,mija rzeczkę, po kamieniach rwie troszeczkę, kiedy sie pochylić raczysz, w nim znajoma twarz zobaczysz. Lecz to nie Ty, lecz odbicie, Twoje myśli, Twoje życie, a gdy minę zrobisz sroga, ujrzysz obok siebie kogoś... Kogoś,kto Ci jest tak bliski, i kto pisze Ci o wszystkim, kto o zdrowie Twoje pyta, w myślach bajki do snu czyta, kto myślami jest przy Tobie, zapomina już...o sobie... Wiesz już pewnie o kim pisze, nic nie mówisz... ja Cię słyszę, wiem gdy spisz, wiem kiedy płaczesz, to,co skrywasz ja zobaczę. Wniknę w Twoja dusze, w Ciebie, by zostawić cząstkę siebie, byś mnie czuła, mnie,mój dotyk, potem zniknę,niczym motyl.. Sny Ci Twoje ułożyłam, byś wiedziała... ze tu byłam, gwiazdy skradłam Dobrej Wróżce, i zaszyłam w Twej poduszce. Byś kroczyła gwiezdnym szlakiem, byś sie stała wolnym ptakiem, co złe,skradnę i wyrzucę! Gdy zatęsknisz...znów powrócę! ........URSZULA TRYTEK (PORĘBSKA) |
2008-10-01 (21:09)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 051 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...................JesTeś... Choć Cię niema. Jesteś jak mgła,której dotykam... A ta rozpływa się. Jesteś jak ten biały puch na błękitnym niebie, Do którego daleko mi... Jesteś jak wiatr, który niesie piękne wspomnienia... Nagle umilkł.. Jesteś jak sen niewinny, dziecięcy, Który odległy jest... Jesteś jak dzień z nocą połączony... Nieosiągniony... Jesteś...choć Cię nie ma... On i ona obydwoje zakochani, Zasłuchani w toń jeziora wezbranego. Nie wiedzą czym miłość, Nie wiedzą czym zdrada, Lecz wiedzą dlaczego, Ta miłość w nich trwa. On i ona obydwoje zakochani, zasłuchani... uciekłam, bo tak było łatwiej uciekłam, bo się bałam uciekłam, Od ciepła, bliskości uciekłam jak tchórz uciekłam, bo tak było łatwiej uciekłam, bo się bałam uciekłam od Ciebie... Przepraszam : za kłopot, za strudzenie, Za bezsilność, za cierpienie, za niedomówienie, Za ból,za grzech, za miłość!!! I dziękuję : za życie, .......................................................PauLa |
2008-10-01 (21:40)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 061 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ................Za Ciebie Za Ciebie, za siebie, Za rozkosz, za pocałunek, za spojrzenie, za uśmiech, Za chwilę, za dłonie, Za wspomnienie, za radość, Za śmiech, I za miłość, którą dostałam od Ciebie!!! Oczy stęsknione, zaszklone łzami Wypatrują Ciebie... Stęsknione dłonie do ciała Twego Rwą się, opętane... Nie nasycone pocałunkami Usta schną na wietrze bezlitosnym... Lecz czekam, bo tylko Ciebie Kocham, Jak nikogo na świecie!!! Chciałam biec, Ty trzymałeś mnie, Nie pozwoliłeś uciec. Chciałam mówić, kazałeś milczeć. Chciałam patrzeć, zawiązałeś oczy chustą. Chciałam kochać, zabroniłeś... Dębowa ława, śnieżno biały obrus, Ciemna czekolada, słodycz kremu, Zapach kwiatów, bliskość ciała... A w tym wszystkim, ja sama z wspomnieniami... Jestem to na chwil kilka, by cieszyć się, śmiać, smucić i płakać. Dla Ciebie jestem tych chwil kilka, By obudzić wspomnienia, By utopić się we śnie. Jestem tu na chwil kilka tylko dla ciebie. .....................PauLa |
2008-10-01 (21:44)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 064 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ............................Dla Ciebie Wszystko co robiłam było z myślą o Tobie, było tylko dla Ciebie... Każda myśl, która sie ćmiła była twym snem i moim marzeniem... Każdy poranek zaczynał się nadzieją i przeznaczeniem... Dziś każda noc kończy sie cierpieniem, krótkim wspomnieniem i duszy rozgoryczeniem... nie ma już mnie, bo brak mi Ciebie.. Wielka chwila Chwila tak ulotna jak twe spojrzenie Jak słońce wschodzące i miłości mgnienie Nim spojrzysz w jej otchłań znika za chmurami Nim dojrzysz szczęście oddali się wielkimi krokami Wiolka pogoda Życie jest jak niebo w zwykły dzień.. Raz sie chmurzy, idą smutki, a wraz z nimi moje łzy.. Później słońce się pojawia, uśmiech wraca i odradza... Znowu chmury, deszcz i burza, twarz już mokra, mina smutna... serce puste, bez miłości, która przyjdzie z bólem kości.. .................................Paula |
2008-10-01 (21:47)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 066 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .....................Ona Patrzę przed siebie , zamyślam się głęboko o czym myślę ? tego nikt nie wie nagle kieruję w prawą stronę oko i znowu widzę jej twarz na niebie. Jej oczy mieniące się kolorami różnymi tak czule na mnie z góry spoglądają, zachwycam się również ustami tymi które w blasku księżyca tak ze mną igrają. I nagle dzikie myśli zewsząd mnie nachodzą jak jej drobną sylwetkę tulę do siebie, czemu one tak bardzo mnie zawodzą? przecież to tylko obraz na niebie. Lecz dla mnie to wszystko znacznie więcej znaczy niż tylko uczucie zwykłego zwodzenia nie wiem czy ktoś to kiedyś wytłumaczy ale to coś w rodzaju przeznaczenia Przymrużam oczy na krótką chwilę to nie mi ta twarz była chyba dana, może mam racje a może się mylę lecz wiem, kto to był - to ma ukochana ..........................................Pit |
2008-10-01 (21:48)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 067 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..........................Pożegnanie Żegnaj, to słowo wciąż mi w uszach dzwoni, i rani me serce , które zadrżało, teraz już tylko czuję trochę woni którą zostawiło jej smukłe ciało. Teraz został smutek,żal i tęsknota czy to naprawdę tak wyglądać musi? nagle umierać mi przyszła ochota, coś mnie tu w środku ściska i dusi. To smak zarzutu , który spadł na mnie, sam sobie przecież winny tego byłem lecz czas wciąż biegnie nie ubłagalnie jaki ja wtedy bardzo głupi byłem. Nie wrócę już chwil, które były mi dane, nie wiedziałem wtedy , że tak szybko przegram, wszystkie winy są kiedyś karane a moją karą było słowo żegnam. .........................................Pit |
2008-10-01 (22:33)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 075 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ....................Lubię, kiedy kobieta... Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu, kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu, gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie, i wargi się wilgotnie rozchylą bezwiednie. Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi, gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi, gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem i oddaje się cała z mdlejacym uśmiechem. I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia, gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia. Lubię to - i tę chwile lubię, gdy koło mnie wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie, a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata w nieskończone przestrzenie nieziemskiego świata. ...........................................................Tetmajer |
2008-10-01 (22:51)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 156 077 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zanurzcie mnie w niego Zanurzcie mnie w niego Jakby różę w dzbanek Po oczy, Po czoło, Po snop włosa ciemnego Niech mnie opłynie wokoło, Niech się przeze mnie toczy Jak woda całująca Oceanu Wielkiego. Niech zginie noc, poranek, Blask księżyca czy słońca, Lecz niech on we mnie wnika Jak skrzypcowa muzyka- Gdy mi do serca dotrze , Będę tym co najsłodsze, Nim |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 93 94 95 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |