Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 88 89 90 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2008-08-01 (15:50)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 148 323 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Siedząc w pokoju wsłuchuje się w tykanie zegara… Patrzę na Twą tarcze godzinną I myślę sobie Tu jest ten ukryty sens Cały świat jest Tobie poddany Z każdym wybiciem godziny zmienia się nasze życie. Jednym śmierć innym narodzenie I ciągle tykasz… Kiedy się Ciebie pytam Ty milczysz Ciągle nami kierujesz nic nie mówiąc Ustalasz nam los A my jak marionetki poddani Twej władzy Ciągle ze strachem myślimy co będzie za chwile Co może wybić kolejna sekunda I Twe milczenie co ono oznacza? Nie jeden z Twych poddanych boi się zasnąć Słysząc Twe tykanie…milego dnia... |
2008-08-02 (19:16)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 148 453 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Szkoda,że Stachursky spieprzył ten wspaniały kawałek... Dzisiaj na wrzucie słuchałem oryginału...i można powiedzieć ,że Stachursky jest \"prawie\" jak Róże Europy... ------------------------------ Ofiaruję mojej dziewczynie Z kwiatów Holandii utkany Szlafrok, w którym utonie Całkiem niezły posiłek, jaki Konsumuje lubieżnie co wieczór W ciepłych dekoracjach pokoju Przy świecach i przy koniaku A nad sobą mam jej loki Tak, tylko ona, jak jedwab Ofiaruję mojej dziewczynie Wszystkie kwiaty Holandii Jeśli będzie trzeba ukradnę W nocy przy księżycowej pełni A potem wycisnę z nich soki Przyprawię kalifornijskim winem I zanurzę się z moją dziewczyną Po kolana, po pas, po szyję Lubię jej farbowane rzęsy Piegi i policzki blade Lubię kiedy miękko ląduje Ona zmysłowo na mojej twarzy Tak, tylko ona, jak jedwab Ofiaruję mojej dziewczynie Holandii morskie owoce Wraz z nimi podejrzane przygody Bez pieniędzy dzikie podróże Skrawek wszystkich tajemnych wycieczek Sam słowa ubieram doskonale Resztę stanowi moja dziewczyna Tylko ona jest jak jedwab Lubię jej farbowane rzęsy Piegi i policzki blade Lubię kiedy miękko ląduje Ona zmysłowo na mojej twarzy Tak, tylko ona, jak jedwab Ofiaruję mojej dziewczynie Rodzynki, krewetki, mandarynki Palcami obejmę jej skronie, gdy na stole płonie węgierski puchar Duży w polewie czekoladowej, w nim orzechy mrożone Jesienna niepogoda, a my na przekór tej sytuacji Idziemy bezwiednie, zjadamy jagody, one narzeczone bitej śmietany Jak gdyby nigdy nic, ponieważ kiedy spotkają się nasze dłonie Ja się nie boję, ty się nie boisz, ono się nie boi Popołudnie próbuje nas gonić, jemy szybciej szczęśliwi w pogoni Moja dziewczyna, tak tylko ona jak jedwab jest nieskażona Lubię jej farbowane rzęsy Piegi i policzki blade Lubię kiedy miękko ląduje Ona zmysłowo na mojej twarzy Tak, tylko ona, jak jedwab |
2008-08-23 (20:27)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 150 993 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"To samo\" KS. JAN TWARDOWSKI. Młodzi co biegną gromadą dorośli co chodzą parami starzy przy końcu osobno tylko wciąż serce to samo pracuje jak pszczoła po ciemku szuka miłości w miłości przed śmiercią czystą i wielką |
2008-08-27 (12:03)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 151 485 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Siem wywczasowałem, to sobie moge popoezjować... ![]() Kochać i tracić... Kochać i tracić, pragnąć i żałować, Padać boleśnie i znów się podnosić, Krzyczeć tęsknocie \"precz!\" i błagać \"prowadź!\" Oto jest życie: nic, a jakże dosyć... Zbiegać za jednym klejnotem pustynie, Iść w toń za perłą o cudu urodzie, Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie. Leopold Staff |
2008-08-27 (12:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 151 486 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krystyna Siesicka o sobie: \"Niewiele mogę powiedzieć o sobie, ponieważ nie lubię mówić o sobie i nie jest prawdą, że wszystkie starsze panie z moich książek - to ja. Nie jestem żadną z nich. Mam dość trudny charakter, jestem uparta i potrafię się wściekać, czego nie potrafi robić żadna ze starszych pań z moich opowieści. Chciałabym bardzo być miłą, starszą damą z którejś książki, ale gdzie tam! Nie jestem.\" |
2008-08-27 (13:03)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 151 490 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Poezjuj Vidmo, poezjuj. Przynajmniej duszę można ukoić. Bo cóż innego nam pozostało? ![]() |
2008-08-27 (14:49)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 151 497 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pamiętam \"jezioro osobliwości\" Siesickiej, jeszcze nie była lekturą. \"Książka\" krążyła wśród dziewczyn w postaci zeszytu w kratkę z okładką bodajże bladoniebieską (albo bladozieloną) zapisanego odręcznie. Niektóre dziewczyny same przepisywały, aby mieć dla siebie. Ależ był placz, prawie taki sam jak na \"Love story\". |
2008-08-27 (16:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 151 507 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Dwa anioły\" Dwa anioły spotkały się w locie, Ponad ziemia, wśród błękitnych mórz Jeden płynął w purpurze i zlocie Miał wejrzenie jakby rannych zórz, Drugi w czarnych aksamitach tonął, Łez brylantem świecił jego wzrok - A na głowie wieniec z gwiazd mu płonął I rozjaśniał nieskończony mrok \"Wracam z ziemi - rzeki pierwszy z aniołów - Gdziem w ogrodzie życia kwiaty siał, Rozdmuchiwał płomienie z popiołów I przyśpieszał nowy rozkwit ciał Tam widziałem, w ciemnej nieszczęść nocy, Dwóch seic czystych krwawy z losem bój, Dwojga istot gorzki ból sierocy, Ich samotny, ciężki życia znój Więc zbliżyłem dwie niedole z sobą I miłości owiałem je tchem A z dwóch smutków nad dawną żałoba Szczęście rajskim wykwitnęło snem!\" Ja - rzekł drugi w gwiaździstej kolonie - Wracam także z owych ziemskich pól, Gdzie na chorych sercach kładłem dłonie... I na zawsze koiłem ich hol. Tam spotkałem, pomiędzy innemi, Jedną dusze szlachetna, bez plam - i kochałem tego syna ziemi, Co pięknością dorównywał nam. Lecz dojrzałem, że w żywota męce Zaczął oliwiąc się... rdzy dostrzegłem ślad, i strwożony, wyciągnąłem ręce, By, padając, nie poplamił szat. I miłością prowadzony czystą, Jak najciszej zbliżyłem się doń... Zarzuciłem zasłonę gwiaździstą... I na sercu położyłem dłoń. W mych objęciach on teraz bezpieczny, Bo już władzy nie ma nad nim czas - I zostanie w swej piękności wiecznej, Nie dotknięty żadna, z ziemskich skaz\". /Asnyk Adam / |
2008-08-27 (16:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 151 510 [ CZCIONKA MONOSPACE ] * * * Dobrze jest, gdy mamy odwagę zacząc nowy dzień przekonani, że będzie gorszy od minionych. Dobrze, gdy wychodzimy naprzeciw tego dnia z twarzą, z ufnymi oczami, z duszą wsłuchaną jeszcze w zeszły sen, ze spokojnym tętnem, leniwym mózgiem. Dobrze jest, gdy mamy odwagę w środku takiego dnia wziąć w drżącą rękę długopis, skreślić parę strofek wiersza, linijek listu, narysować samochód lub psa podobnego do siebie. I dobrze jest, gdy mamy czelność wydać ostatnie pieniądze na szampana wypitego w parku. I dobrze, gdy wieczorem przychodzimy pokłonić się książce – Matce Boskiej dzisiejszej, a w ostatniej chwili świadomości pogłaskać nieznany jeszcze sen. Krzysztof Barański |
2008-09-01 (20:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 183 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tydzień\" - Brzechwa Jan Tydzień dzieci miał siedmioro: - Niech się tutaj wszystkie zbiorą, ale przecież nie tak łatwo radzić sobie z liczną dziatwą: Poniedziałek już od wtorku poszukuje kota w worku. Wtorek środę wziął pod brodę - chodźmy sitkiem czerpać wodę. Czwartek w górze igłą grzebie i zaszywa dziury w niebie. Chcieli pracę skończyć w piątek a to ledwie był początek. Zamyśliła się sobota: to dopiero jest robota. Poszli razem do niedzieli tam porządnie odpoczęli. Tydzień drapie się w przedziałek - No a gdzie jest poniedziałek? Poniedziałek już od wtorku poszukuje kota w worku... |
2008-09-01 (20:47)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 184 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dekalog Jana XXIII 1. TYLKO DZISIAJ postaram się wyłącznie żyć dniem dzisiejszym nie chcąc rozwiązywać za jednym zamachem wszystkich problemów mego życia. 2. TYLKO DZISIAJ maksymalnie zatroszczę się o moją postawę być uprzejmym, nikogo nie krytykować ani tego nie pragnąć, nie uczyć karności nikogo poza samym sobą. 3. TYLKO DZISIAJ będę szczęśliwy w przekonaniu, że zostałem stworzony, aby być szczęśliwym, i to nie tylko w przyszłym świecie, ale również teraz. 4. TYLKO DZISIAJ przystosuję się do okoliczności, i nie będę domagał się, by to one przystosowały się do moich planów. 5. TYLKO DZISIAJ przeznaczę przynajmniej 10 minut na dobrą lekturę, pamiętając, że jak pokarm jest potrzebny dla życia ciała, tak dobra lektura potrzebna jest do życia duszy. 6. TYLKO DZISIAJ uczynię przynajmniej coś dobrego i nikomu o tym nie powiem. 7. TYLKO DZISIAJ uczynię przynajmniej jedna z tych rzeczy, których czynić nie lubię, a jeżeli moje zmysły czułyby się pokrzywdzone, postaram się, by nikt o tym się nie dowiedział. 8. TYLKO DZISIAJ sporządzę szczegółowy plan dnia. Może nawet nie wypełnię go dokładnie, ale go zredaguję. Będę się strzegł dwóch nieszczęść: pośpiechu i niezdecydowania. 9. TYLKO DZISIAJ będę wierzył niestrudzenie, nawet gdyby okoliczności mówiły co innego, że dobra Opatrzność Boża opiekuje się mną tak, jakby nikogo innego na świecie nie było. 10. TYLKO DZISIAJ nie będę się lękał. Szczególnie zaś nie ulęknę się radować pięknem i wierzyć w dobroć. |
2008-09-01 (20:48)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 185 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Najpiękniejsza dziewczyna, kiedy nikt jej nie widzi, Kiedy płacze i skacze, i tego się nie wstydzi. Nie wie, czemu wesoła, nie wie, czemu i smutna, Śmieszka, ptaszek, śpiewaczka, swawolnica, okrutna. Bez muzyki tańcuje po murawie trawnika, A na co jej muzyki? Ona sama muzyka. /Teofil Lenartowicz/ |
2008-09-01 (21:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 199 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zakochana Małgorzata Hillar -------------------------------------------------------------------------------- Idzie ulicą jakby tańczyła na baletowym popisie Uśmiecha się do dziecka w wózku do wróbla który stracił ogon Te kropki na sukience myśli mają kolor jego oczu Od rana powtarza najmilsze imię i wychodzi z domu w jednej pończosze |
2008-09-01 (21:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 202 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dookoła noc się stała, księżyc się rozgościł, jeszcze ci nie powiedziałam wszystkich słów miłości. Jeszcze z tobą nie zdążyłam na najdalsze gwiazdy, jeszcze ci nie wymyśliłam najpiękniejszej nazwy. Jeszcze cię nie porównałam, jak porównać trzeba, jeszcze ci nie przychyliłam ziemi ani nieba. Jeszcze z tobą nie obiegłam wszystkich mórz i jezior, jeszcze ci nie uwierzyłam, tak, jak ludzie wierzą. Ale teraz z moich ramion zrobię ci kołyskę, niech cię, miły, nie poranią leśne trawy niskie. A ty śpij, a ty śpij, zanurz się w noc ciemną, a ty śnij, a ty śnij, śnij, że jesteś ze mną… (Lucja Prus) |
2008-09-01 (22:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 212 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Co to jest miłość ?\" ... Jest to spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głebi serca ... Przyjaźń nie jest czymś spontanicznym, automatycznym, jest natomiast owocem obopólnej zgody, decyzji, życiowej postawy, otwartości Nie staje się, ani nie pozostaje przyjaciółmi przez przypadek. Prawdziwa harmonia jest najpiękniejszym darem wierności prawdzie, uczciwości, sprawiedliwości; jest zawsze zaskoczeniem i zadziwieniem. Tak jak światło gwiazd nie pojawia się jedynie wtedy, kiedy się je dostrzega, i nie znika, gdy zostało dostrzeżone Kiedyś ktoś powiedział,że kochamy człowieka na którego możemy patrzeć bez końca, gdy śpi ...wymarzony partner...ktoś kto rozumie bez słów ktoś czyje wady stają się dla nas zaletą ktoś kto pięknieje w naszym sercu z każdym dniem element naszego życia bez którego nie możemy budzić się szczęśliwi . |
2008-09-01 (22:50)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 214 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdy umiera dzień Portowy zgiełk głowa pęka na pół fałszywy jęk świata bez bohaterów gniewne jak morze to miasto co śpi pilnuj mnie utonę w nim Wieczorny szept kusi jak świeża krew znajomy szept błaga o nieśmiertelność kiedy niewiele już mam pewnych dróg wiele dziś się może stać Obudź się leży tu gdzieś suknia jak mgła nożem słońca zerwana tańcz chcę widzieć jak pieści Cię wiatr włosami gra Tańcz ja będę stał wbity w Twój cień jak posąg kamienny gdy umiera dzień upij i więź nie zostawiaj bo utonę w nim Pusta jak wór głowa pęka na pół suche na wiór słowa pachną udręką wczorajszy dzień przykrył prawdę jak kurz gdyby tak cofnąć czas... Maciej Silski |
2008-09-01 (23:40)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 218 [ CZCIONKA MONOSPACE ] RÓŻA W tym parku pobladłym bez śmiechów i gości przy róży rozkwitłej stoję. Otośmy jednymi świadkami piękności - ja jej, a ona mojej ... Maria Pawlikowska - Jasnorzewska |
2008-09-02 (22:26)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 321 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Baju Baj*****~~~~~~ Było rok temu to , było w maju pachniał bez wzdłuż i wszeż w całym kraju . pewien pan , miły pan z Amsterdamu . powiedział mi w prost , ty moją bądź droga Aniu! Skoro świt ja i ty , wyjeżdżamy . mam swój dom tam , gdzie są tulipany. będziesz tu mówił pan , piękną damą. Baju baj baju baj proszę pana! JA nie jestem jakaś , pierwsza lepsza Anna! Znam ten szyk znam ten kicz już na pamięć a , czego pan chce poskarżę sie mojej mamie! A ten pan w oczach miał łzy prawdziwe! Ten sznur łez wleciał mu , w kufer z piwem . pachniał bez wzdłuż i wszeż a , on tak wciąż ty moją bądź droga Aniu! Baju baj Baju baj proszę pana. Ja nie jestem jakaś , pierwsza lepsza Anna. znam ten szyk znam ten kicz już na pamięć . A czego pan chce poskarżę się swojej mamie. |
2008-09-02 (22:40)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 327 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Odejdź ode mnie Odejdź ode mnie! Smętna jest biel ciała, A dreszcze pieszczot są długą agonią - Dusza już moja w objęciach konała A jeszcze nad nią łzy oczy me ronią, A jeszcze serce me krwawi okrutnie!... Tak, dreszcze pieszczot są długą agonią... Słoneczna przeszłość moja zgasła smutnie, Świątynie myśli ciemność zamieszkała, U stóp twych świętą pohańbiłem lutnię! Odejdź ode mnie! Smutna jest biel ciała... Wincenty Korab-Brzozowski |
2008-09-07 (22:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 152 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdybyś stanął nawet na księżycu, a miłości byś nie miał - nie masz pojęcia o słońcu. Gdybyś poznał wszystkie tajemnice morza, a miłości byś nie miał - w twoich oczach nie zaświeci żadna gwiazda. Gdybyś posiadł bogactwa całego świata, a miłości byś nie miał - twoje serce stanie się “kamieniem”. Gdybyś usłyszał twe imię wymawiane w językach wszystkich narodów świata, a miłości byś nie miał - będziesz tylko żywym trupem. Bez miłości jesteś umarłą istotą. Możesz być najuboższym, najsłabszym i najgrzeczniejszym spośród ludzi, ale jeśli masz miłość, możesz żyć. Możesz być przygnębiony zawodem, niepowodzeniem, chorobą, jeśli masz miłość, możesz się ostać. Możesz nie posiadać nawet wielkiego domu, tylko skromny dach nad głową, jeśli masz miłość, jesteś bardzo bogaty Gdybyś… - autor Phil Bosmans |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 88 89 90 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |