Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 87 88 89 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2008-07-13 (23:50)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 666 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeśli rzucę to co mam czy zostaniesz, czy zostaniesz Zacznę wszystko jeszcze raz, czy to samo zrobisz dla mnie Jeśli złożę u twych stóp, swą namiętność, swoje życie Czy zechcesz spełnić moje sny, me fantazje, te najskrytsze Nigdy o nic nie prosiłam Nigdy o nic nie błagałam Nigdy czegoś tak nie chciałam Zostań proszę, jak mam ciebie przekonać, przekonać Ja dla ciebie jestem przecież stworzona, stworzona Nie wypuszczę cię już z rąk i zapomnisz o tych innych Wytłumaczę każdy błąd by nikt nie musiał czuć się winny Ofiaruję dziś swe dni, swoje noce, każdą chwilę By zatrzymać tylko ciebie, byś był blisko byś był przy mnie |
2008-07-14 (00:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 668 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .....Wiec jestes jestes jestes daj niech sprawdze niech cie doktne raz jeszcze dlonia i ustami niech w oczy spojrze chociaz najmniej wierze osleplym ze zdumienia oczom jeszcze glos twoj uslyszec chce zapachem sie zaciagnac pojac cie raz i na zawsze wszystkimi zmyslami i nigdy nie zrozumiec i ciagle na nowo dochodzic prawdy pocalunkami..... |
2008-07-14 (00:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 669 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ten pocałunek pachniał jak rozgryziona łodyga maku czerwono posypał się z warg zakwitł w miękkim wgłębieniu dłoni kiedy wspięłam się na palce dzwonił w dojrzałym polu lecz wtedy nie było już mnie znikłam w tym złotym pocałunku |
2008-07-14 (01:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 673 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pewna księżniczka dostała na urodziny Od swego narzeczonego ciężką, choć niezbyt Dużą paczkę, o dziwnym okrągłym kształcie. Zaciekawiona rozpakowała ją szybciutko I znalazła w środku..........kulę armatnią. Rozczarowana ze złością rzuciła ją na podłogę. Wtedy pękła zewnętrzna czarna powłoka I ukazała się mniejsza kula w pięknym srebrzystym kolorze. Księżniczka podbiegła i ujęła ją w dłonie. Obracając ją, przypadkowo przycisnęła lekko w pewnym punkcie jej powierzchnię. I oto srebrna otoczka otworzyła się, Odsłaniając wspaniałą złotą szkatułkę. Teraz księżniczka łatwo otworzyła Złote pudełeczko, w środku którego na miękkiej Czarnej materii spoczywał cudowny pierścionek, Połyskujący brylancikami tworzącymi dwa słowa: KOCHAM CIĘ. B. Ferrero |
2008-07-14 (01:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 674 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Dobrze znany mówca rozpoczął seminarium trzymając w ręku dwudziestodolarowy banknot. Do dwustu osób na sali skierował pytanie: - Kto chciałby dostać ten banknot? Ludzie zaczęli podnosić ręce. Spiker powiedział: - Mam zamiar dać ten banknot jednemu z was, ale najpierw pozwólcie że coś zrobię... - i zaczął miąć banknot. Pokazał zgnieciony banknot i zapytał: - Kto w dalszym ciągu to chce? Ręce znowu się podniosły... - A gdybym zrobił to? - zapytał mówca.... i rzucił banknot na ziemię. Podeptał go butami i podniósł - był pomięty i brudny.... - A teraz kto chce te pieniądze? Ręce podniosły się po raz trzeci!!! - Moi przyjaciele odebraliście bardzo cenną lekcję. Nie ma znaczenia co zrobiłem z tym banknotem, ciągle chcieliście go dostać, ponieważ nie zmniejszyłem jego wartości. To jest wciąż warte 20$!!! Wiele razy w życiu jesteśmy powaleni na ziemię, zmięci i rzuceni w błoto przez decyzje, które kiedyś podjęliśmy i okoliczności, które stanęły nam na drodze. Czujemy się przez to mniej wartościowi. Ale to nie ma znaczenia, co się stało i co się jeszcze stanie... TY nigdy nie stracisz swojej wartości: brudny czy czysty, zmięty czy w dobrej formie, jesteś ciągle bezcenny dla tych, którzy Cię kochają. Wartość naszego życia nie wynika z tego co robimy, ani nie zależy od tego, kogo znamy, lecz KIM JESTEŚMY! Jesteś wyjątkowy! Nigdy o tym nie zapomnij! Licz swoje błogosławieństwa, nie problemy |
2008-07-14 (19:27)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 746 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ROZTOPY (( wmawiałeś mi... że słońce jest koloru kwitnących maków a ja maleńka jak Calineczka po seansie Love story - płakałam prowadziłeś za rękę aż do świtu - padał śnieg wydoroślałam... czytam wczorajszą gazetę nie pamiętam kiedy byłam w kinie przychodzisz nad ranem pijemy kawę podgrzewam nadgryzione słońce wszak wiosna tuż ... senny szron zamyka drzwi topnieje (( (autor-Barbara Mazurkiewicz) |
2008-07-14 (19:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 748 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Po co mi mówisz\" Co mi mówisz górski strumieniu? W którym miejscu ze mną się spotkasz? Ze mną, który także przemijam?... Zatrzymaj się - to przemijanie ma sens! Potok się nie zdumiewa, lecz zdumiewa się człowiek! Kiedyś temu zdumieniu nadano imię \"Adam\". Zatrzymaj się... ...we mnie jest miejsce spotkania \" z Przedwiecznym Słowem\" Jeśli chcesz znaleźć źródło musisz iść do góry, pod prąd. Gdzie jesteś źródło? Cisza. Dlaczego milczysz? Jakże starannie ukryłeś tajemnicę twego początku. Pozwól mi wargi umoczyć w źródlanej wodzie, odczuć świeżość. fragment \"Tryptyku rzymskiego\" Karola Wojtyły |
2008-07-15 (08:28)![]() Data rejestracji: 2008-07-15 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 145 812 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .... Bądź moim słońcem, wiatrem i cieniem moim natchnieniem, najskrytszych marzeń spełnieniem. Bądź moim rajem, wielką radością, na zawsze pozostań moją skrytą miłością |
2008-07-15 (19:35)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 145 891 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cóż tobie imię moje powie... Cóż Tobie imię moje powie ? Umrze jak smutny poszum fali, Co pluśnie w brzeg i zniknie w dali, Jak nocą głuchą dźwięk w dąbrowie, Skreślone w Twoim imenniku, Zostawi martwy ślad , podobny Do hieroglifów płyt nagrobnych W niezrozumiałym języku. Cóż po nim ? Pamięć jego zgłuszy Wir wzruszeń nowych i burzliwych I już nie wskrzesi w Twojej duszy Uczć niewinnych , wspomnień tkliwych. Lecz gdy Ci będzie smutno - wspomnij , Wymów je szeptem jak niczyje I powiedz : ktoś pamięta o mnie Jest w świecie serce , w którym żyję. Aleksander Puszkin |
2008-07-15 (19:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 892 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Namaluję Twój obraz na niebie Na powietrzu, na wodzie, na mgle, W złocie piasku wyrzeźbię Ciebie A Ty obok narysujesz mnie ................................................... Chyba dobrze żeśmy się spotkali. Życie smaku nabrało i barw. Bo w przyjaźni wszystko się ocala Łza serdeczna, chleb, pieśni i kwiat ks. M. Nowak |
2008-07-15 (19:39)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 893 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jak Bolesław Leśmian napisałby wierszyk „Wlazł kotek na płotek” Na płot, co własnym swoim płoctwem przerażony, Wyziorne szczerzy dziury w sen o niedopłocie, Kot, kocurzak miauczurny, wlazł w psocie-łakocie I podwójnym niekotem ściga cień zielony. A ty płotem, kociugo, chwiej, A ty kotem, płociugo, hej! Bezślepia, których nie ma, mrużąc w nieistowia Wikłające się w plątwie śpiewnego mruczywa, Dziewczynę-rozbiodrzynę pod pierzynę wzywa Na bezdosyt całunków i mękę ustowia. A ty płotem, kociugo, chwiej, A ty kotem, płociugo, hej! (J.T.) |
2008-07-15 (19:41)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 145 894 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Miłość jest jak ten strumień w swym spadku gwałtowny, Co się z źródeł nieznanych rzuca w kraj czarowny, Ileż się w nim nadbrzeżnych piękności odbija, Ileż wdzięków go nęci - on wszystko przemija. I jeden tylko obraz, w czyste łowiąc tonie, Zawsze toż samo słonce w swojem niesie łonie; Z niem się chmurzy, rozjaśnia lata, wieki płynie Z niem wszystkie mija losy i z niem w morzu ginie. [F. Morawski] |
2008-07-17 (23:01)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 146 268 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dobranoc Dobranoc! już dziś więcej nie będziem bawili, Niech snu anioł modrymi skrzydły cię otoczy, Dobranoc! niech odpoczną po łzach twoje oczy, Dobranoc! niech się serce pokojem zasili. Dobranoc! z każdej ze mną przemówionej chwili Niech zostanie dźwięk jakiś cichy i uroczy, Niechaj gra w twoim uchu, a gdy myśl zamroczy, Niech się mój obraz sennym źrenicom przymili. Dobranoc! obróć jeszcze raz na mnie oczęta, Pozwól lica. - Dobranoc! - Chcesz na sługi klasnąć? Daj mi pierś ucałować. - Dobranoc! zapięta. - Dobranoc! już uciekłaś i drzwi chcesz zatrzasnąć. Dobranoc ci przez klamkę - niestety! zamknięta! Powtarzając: dobranoc! nie dałbym ci zasnąć. /A.Mickiewicz/ |
2008-07-17 (23:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 146 269 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Skąpiec Cóż po skarbach, gdy człowiek zdjęty skąpstwa szałem Nie użył ich ni razu w swoim życiu całem I mrze z głodu, rachując grosze i dukaty? Tam, w niebie, każdy nędzarz jest, jak on, bogaty; A skąpcy tu, na świecie, żyją jak hołysze. Aby tej prawdy czytelnikom dowieść, Krótką, lecz trafną przpowieść W ślad za Ezopem opiszę. Pewien skąpiec, zebrawszy grosiwa niemało, Czekał, by zeń korzystać na powtórne życie. Nie on złoto, lecz złoto jego posiadało; W ziemię zakopał je skrycie, A z nim i serce; lecz w ciągłej obawie O skarbie myślał we śnie i na jawie; Każdej nocy, pełen trwogi, Tajnymi drogi Szedł go odwiedzać, kamień podejmował, Dobywał złoto, rachował, całował, I nasycony tym lubym widokiem Znów, po kryjomu, Wracał do domu. Ale przed złodzieja okiem Nic się długo nie ukrywa, Choćbyś zamknął na trzy spusty. Pewnego ranka skąpiec skoro świt przybywa, Patrzy... dół pusty. A więc w rozpaczy Szlocha, rwie włosy I klnie niebiosy. Nadchodzi sąsiad: \"Kumie, co to znaczy?\" \"Skarb mi skradziono!\" - \"Gdzie?\" - \"Tu, z tego dołu.\" \"A któż to widział - pieniądz trzymać w ziemi! Mając go w domu, mógłbyś bez mozołu Brać, ile zechcesz.\" - \"Brać? Dłońmi własnymi Brać i wydawać?... trwonić me dukaty? Jam ich ledwie śmiał dotknąć!\" - \"Więc na cóż te żale? - Rzekł sąsiad. - Jeśliś skarbu nie używał wcale, Żadnej nie doznałeś straty. Nakładź w ten dół kamieni, a łatwo, jak sądzę, Będziesz mógł w siebie wmówić, że znów masz pieniądze.\" /J.Fontaine/ |
2008-07-17 (23:49)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 146 280 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bywają dni dobre i dni złe. Dobre przemijają. Ubolewamy nad tym. Ale złe dni też przemijają. Dlaczego to cię nie pociesza? Phil Bosmans |
2008-07-18 (00:23)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 146 294 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Podziękowania dla Vidmo za kontynuowanie tematu - zawsze czytam. _____________________ Cyt. z piosenki śpiewanej przez Krawczyka, która dzisiej postawiła mnie na nogi: \"Życie jest za krótkie aby pić liche wino...\" Może i kogoś zmobilizuje do walki z życiem. |
2008-07-18 (07:17)![]() Data rejestracji: 2008-07-15 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 146 322 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Życie jest jak dobre wino tylko trzeba umieć sączyć i delektować się nim. Więc... hop, hop, hop kielich wina... hop! hop! |
2008-07-22 (02:30)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 146 886 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ~~~ Pewna mądra kobieta podczas wędrówki po górach znalazła w strumieniu cenny kamień. Następnego dnia napotkała podróżnika, który był bardzo głodny. Mądra kobieta otworzyła tedy torbę i podzieliła się z nim swoim jedzeniem. Głodny człowiek dostrzegł drogocenny kamień w jej tobołku, zachwycił się nim, po czym zwrócił się do niej z prośbą, by mu go podarowała. Mądra kobieta zrobiła, jak prosił, bez chwili zwłoki. Podróżnik odszedł, radując się swoim szczęściem. Wiedział, że dostanie za ten klejnot taką furę pieniędzy, że już do końca życia nie będzie musiał martwić się o swoją strawę. Po kilku dniach powrócił wszakże w to samo miejsce w poszukiwaniu mądrej kobiety. Kiedy ją już odnalazł, zwrócił jej kamień i powiedział: - \"Dużo myślałem. Wiem, że ten klejnot jest bardzo wartościowy, ale oddaję ci go w nadziei, że podarujesz mi coś o wiele bardziej cennego. Jeśli możesz, ofiaruj mi tę rzecz, która pozwoliła ci dać mi ten kamień\". |
2008-07-22 (03:16)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 146 887 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mała Księżniczko oczy masz jak odbicie gwiazd. Moja Księżniczko skarby gwiazd w oczach swoich masz. Mała Księżniczko Ty i ja 1. Żyła tam, gdzie jej ojciec król, w zamku na szczycie wielkich gór. Serce jej należało do chłopca, który kochał ją. On był przystojny, dzielny tak Kwiaty przynosił jej co dnia. Słał pocałunków dobry czar... I śpiewał tak dla niej... Ref: Mała Księżniczko oczy masz jak odbicie gwiazd. Moja Księżniczko znajdę Cię, więc nie zapomnij mnie. Moja Księżniczko skarby gwiazd w oczach swoich masz. Moja Księżniczko Ty i ja 2. Chciała być zawsze tylko z nim Lecz ojciec król na to krzywo patrzył Rękę jej przyrzekł za trzy dni dać temu, kto jest najbogatszy. Spotkali się ostatni raz W świetle księżyca, w blasku gwiazd Obiecał że pewnego dnia uciekną stąd razem. Ref: Mała Księżniczko oczy masz jak odbicie gwiazd. Moja Księżniczko znajdę Cię, więc nie zapomnij mnie. Mała Księżniczko skarby gwiazd w oczach swoich masz. Moja Księżniczko Ty i ja Nic nie rozdzieli nas Na skrzydlatym rumaku przyjechał pewnego dnia. Uciekli wysoko nad świat i świecą wśród gwiazd. Mała Księżniczko oczy masz jak odbicie gwiazd. Moja Księżniczko znajdę Cię, więc nie zapomnij mnie. Mała Księżniczko skarby gwiazd w oczach swoich masz. Moja Księżniczko Ty i ja Nic nie rozdzieli nas |
2008-07-22 (23:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12199 ![]() | wpis nr 147 019 [ CZCIONKA MONOSPACE ] My potrafimy zagmatwać sprawy do n potęgo już zagmatwane Uprościć te już proste I pójść na przełaj dłuższa drogą Nazwać przeszłym Dzień, który nie przyszedł Cofnąć się skacząc w dal i nazwać miłość wszystkimi imionami świata |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 87 88 89 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |