Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 79 80 81 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2007-08-23 (21:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 939 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Operacje zaś robi w Enelmedzie na Gilarskiej ( prywatnie), a na fundusz też w na Krasińskiego... |
2007-08-23 (22:08)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 944 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ruda napisała:\"W górach jest wszystko co kocham...\" Przypomniał mi się cytat z Roberta Burnsa \"Me serce jest w górach\"... |
2007-08-23 (22:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 946 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Corn Rigs or Rigs \'O Barley Robert Burns It was upon a Lammas night When the corn rigs were bonnie, Beneath the moon\'s unclouded light I held awa\' to Annie. The time flew by wi\' tentless heed \'Til \'tween the late and early, Wi\' small persuasion she agreed To see me thro\' the barley. Corn Rigs and barley rigs Corn rigs are bonny I\'ll ne\'eer forget that Lammas night Amang the rigs wi\' Annie. The sky was blue, the wind was still, The moon was shining clearly. I set her down wi\' right good will Amang the rigs o\' barley. I kept her heart, was a\' my sin. I loved her most sincerely. I kissed her o\'er and o\'er again Amang the rigs o\' barley. I locked her in my fond embrace. Her heart was beatin\' rarely. My blessing on that happy place Amang the rigs o\' barley. But by the moon and stars so bright That shone that hour so clearly, She aye shall bless that happy night Amang the rigs of barley. I hae been blythe wi\' comrades dear I hae been merry drinking. I hae been joyful gath\'rin\' gear I hae been happy thinking. But a\' the pleasures e\'er I saw Tho\' three times doubled fairly, That happy night was worth them a\' Amang the rigs wi\' Annie. |
2007-08-23 (22:11)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 947 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jęczmienne łany Robert Burns Było to nocą w porze żniw, gdy śliczny jest łan pszenny - w księżyca jasny blask wśród niw, wybrałem się do Annie. Niepostrzeżenie mijał czas, aż się zgodziła wdzięcznie, gdy poprosiłem tylko raz: Odprowadź mnie przez jęczmień! Pszenicy łan i łan jęczmienia prześlicznie się zieleni; noc szczęsna, nie do zapomnienia wśród łanów z moją Annie. Błękitne niebo, ucichł wiatr i księżyc opromieniał, a jam ją zgodną, chętną kładł wśród łanów, wśród jęczmienia. Wiedziałem, miłość łączy nas z pierwszego już wejrzenia więc całowałem raz po raz wśród łanów, wśród jęczmienia. Zamknąłem ją w uścisku splot, jej serce biło w drżeniach. Szczęsne to miejsce było, ot, wśród łanów, wśród jęczmienia. Lecz na ten księżyc i gwiazd moc, co noc tę opromieniał - i ona wciąż tę pomni noc wśród łanów, wśród jęczmienia. |
2007-08-23 (22:12)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 948 [ CZCIONKA MONOSPACE ] My Luve Is Like A Red, Red Rose Robert Burns O, my luve is like a red, red rose, That\'s newly sprung in June. O, my luve is like a melodie, That\'s sweetly play\'d in tune. As fair art thou, my bonie lass, So deep in luve am I, And I will luve thee still, my dear, Till a\' the seas gang dry. Till a\' the seas gang dry, my dear, And the rocks melt wi the sun! And I will luve thee still, my dear, While the sands o life shall run. And fare thee weel, my only luve! And fare thee weel, a while! And I will come again, my luve, Tho it were ten thousand mile! |
2007-08-23 (22:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 949 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Miła ma jak czerwona róża Robert Burns Miła ma jak czerwona róża, Kwitnąca w czerwcu róża - cud! Miła ma jak melodia tkliwa Słodko z najczystszych grana nut. Iżeś tak piękna jest, Dziewczyno, Więc nie zna miary miłość ma; Póty cię kochać będę, Miła, Aż wyschną wody mórz do dna. Aż wyschną wody mórz, Najdroższa, I aż się w słońcu stopi głaz; Będę cię kochał wciąż, Najdroższa, Póki w nurt życia spływa czas. O, żegnaj, moja Ty jedyna, Żegnaj na kilka jeno chwil; Wrócę znów, chociażbym miał przejść, Miła, Dziesięć tysięcy długich mil! |
2007-08-23 (22:16)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 950 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Green grow the rashes,O Robert Burns Green grow the rashes,O Green grow the rashes, O The sweetest hours that e\'er I spent Are spent amang the lasses, O. There\'s naught but care on ev\'ry han\' In ev\'ry hour that passes, O What signifies the life o\' man, An\' \'twere not for the lasses, O! Green grow the rashes,O... The warldly race may riches chase An\' riches still may fly them, O An\' though at last they catch them fast, Their hearts can ne\'er enjoy them, O!. Green grow the rashes,O... Gie me a cannie hour at e\'en My arms around my dearie, O, An\' warldly cares, an\' warldly men May a\' gae tapsalteerie, O! Green grow the rashes,O... An\' you sae douce, wha sneer at this Ye\'re naught but senseless asses, O! The wisest man the world e\'er saw, He dearly lo\'ed the lasses, O! Green grow the rashes,O... Auld nature swears the lovely dears, Her noblest wark she classes, O Her \'prentice han\' she tried on man And then she made the lasses, O. |
2007-08-23 (22:17)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 951 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Hej, rosną trzciny Robert Burns Hej, rosną trzciny, hej, zielone, Zielone rosną trzciny; Najmilej chwile te spędzone, Co spędzasz u dziewczyny. Wciąż, wszędzie troski - to nie żart, Każdego dnia, godziny; Cóż żywot człeka byłby wart, Hej, gdyby nie dziewczyny? Hej, rosną trzciny... Niech za pieniądzem goni świat, Niech pieniądz przed nim spieszy, A choć mu wreszcie w rękę wpadł, To serca nie ucieszy. Hej, rosną trzciny... Lecz ja chcę mieć, gdy przyjdzie zmrok, W ramionach me kochanie, A furda trosk człowieczych tok, A świat niech na łbie stanie. Hej, rosną trzciny... A wam, roztropnym, z tego śmiech? z was zwykłe ośle syny: Najmędrszy na tym świecie człek Miłował wszak dziewczyny. Hej, rosną trzciny... Natura klnie się, że ten cud - Jej majstersztyk jedyny: Na mężach rękę ćwicząc wprzód, Stworzyła nam dziewczyny. |
2007-08-23 (22:18)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 952 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Auld Lang Syne Robert Burns Should auld acquaintance be forgot, And never brought to mind? Should auld acquaintance be forgot, And auld lang syne? For auld lang syne, my dear, For auld lang syne, We\'ll tak a cup of kindness yet, For auld lang syne! And surely ye\'ll be your pint-stowp, And surely I\'ll be mine, And we\'ll tak a cup o kindness yet, For auld lang syne! We twa hae run about the braes, And pou\'d the gowans fine, But we\'ve wander\'d monie a weary fit, Sin auld lang syne. We twa hae paidl\'d in the burn Frae morning sun till dine, But seas between us braid hae roar\'d Sin auld lang syne. And there\'s a hand my trusty fiere, And gie\'s a hand o thine, And we\'ll tak a right guid-willie waught, For auld lang syne. |
2007-08-23 (22:19)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 953 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dawny czas Robert Burns Pójść ma w niepamięć stary druh, Wspomnienie zgasnąć w nas? Pójść ma w niepamięć stary druh I dawny czas? Za dawny, bracie, czas Za dawny czas; Kielichy wznieśmy jeszcze raz Za dawny czas Więc pijmy, pijmy, ty i ja, Za dawnych wspomnień blask! Wypijmy wszystko aż do dna Za dawny czas. We dwóch zrywaliśmy ze wzgórz Stokrotki w pełni kras. Za stromą górą został już Ten dawny czas. We dwóch brodziliśmy od zórz W strumykach, aż dzień gasł. Zza mórz nie można wrócić już W ten dawny czas. Dłoń podaj mi przez przepaść lat I wypij ze mną wraz Za dróg przebytych w życiu szmat, Za dawny czas. |
2007-08-23 (22:20)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Such a Parcel of Rogues In a Nation Robert Burns Fareweel to a\' our Scottish fame Fareweel our ancient glory Fareweel e\'en to the Scottish name So famed in martial story Now Sark runs to the Solway sands And Tweed runs to the ocean To mark where England\'s province stands Such a parcel o\' rogues in a nation What force or guile could not subdue Through many warlike ages Is wrought now by a coward few For hireling traitor\'s wages The English steel we could disdain Secure in valour\'s station But English gold has been our bane Such a parcel o\' rogues in a nation O would ere I had seen the day That treason thus could sell us My auld grey heid had lien in clay Wi\' Bruce and loyal Wallace But pith find power till my last hour I\'ll mak this declaration We\'re bought and sold for English gold Such a parcel o\' rogues in a nation |
2007-08-23 (22:20)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 103 956 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Prost to świetny specjalista.Podejmuje się operacji,których nikt inny nie chce przeprowadzić...CZD jest świetnie wyposażone(lasery najwyższej klasy) i w profilaktyce warto się tam załapać...zabiegi laserem wykonują sprawnie i skutecznie.Również diagnostyka jest moim zdaniem ok.Jednak gdy sprawa jest bardzo poważna to tylko Prost i Czajkowski(też 200 zeta za wizytę).Cóż świat nie jest doskonały,ale warto go widzieć... Właśnie zaczyna się burza...nie mogę tego przegapić...strasznie cudowne zjawisko... Dobranoc. ps Czekamy na wiersze...może coś o burzy.. ![]() |
2007-08-23 (22:23)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 957 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Taka garstka łajdaków w narodzie Robert Burns Żegnaj nam, szkocka sławo! Ot, Żegnajcie, chwały dawne; Swe miano nawet żegna Szkot, Tak w dziejach wojen sławne. Dziś płynie Sark przez piasków krzem, A Tweed ku morskiej wodzie Jedną z angielskich znacząc ziem: Taka garstka łajdaków w narodzie! Czego nie podbił w żaden wiek Ni gwałt, ni podstęp ciemny, To dziś tchórzliwy zdziałał człek Za zdrajców żołd najemnych. Nie straszny nam angielski miecz, On mężnych nie przebodzie; Angielskie złoto - zgubna rzecz! Taka garstka łajdaków w narodzie! Bodajbym zmarł, zanim nadszedł dzień, Gdy zdrada nas przymusem Sprzedała, legł w mogilny cień Z Wallace\'em mężnym, z Bruce\'em! Lecz klnę się tu, że póki tchu To głosić bedę co dzień: Za złoto nas sprzedano wraz; Taka garstka łajdaków w narodzie! |
2007-08-23 (22:27)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 958 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Podczas burzy - Adam Asnyk Dołem - wicher ciężkie chmury niesie, O skaliste roztrąca urwiska; Burza huczy po sczerniałym lesie I gromami w głąb wąwozów ciska... A tam w górze, gdzie najwyższe szczyty, Lśnią pogodne jak dawniej błękity. Ach! tak samo na drogach żywota: Nieraz burza szaleje nad głową, Wicher nami nad przepaścią miota, A grom ciemność oświetla grobową; Jednak wyżej - widać błękit nieba... Tylko wznieść się nad chmury potrzeba. 17 grudzień 1879 |
2007-08-23 (22:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 959 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Burza (IV z Sonetów Krymskich) Burza (IV z Sonetów Krymskich) - Adam Mickiewicz Zdarto żagle, ster prysnął, ryk wód, szum zawiei, Głosy trwożnej gromady, pomp złowieszcze jęki, Ostatnie liny majtkom wyrwały się z ręki, Słońce krwawo zachodzi, z nim reszta nadziei. Wicher z tryumfem zawył, a na mokre góry, Wznoszące się piętrami z morskiego odmętu, Wstąpił jenijusz śmierci i szedł do okrętu, Jak żołnierz szturmujący w połamane mury. Ci leżą na pół martwi, ów załamał dłonie, Ten w objęcia przyjaciół żegnając się pada, Ci modlą się przed śmiercią, aby śmierć odegnać. Jeden podróżny siedział w milczeniu na stronie I pomyślił: szczęśliwy, kto siły postrada, Albo modlić się umie, lub ma się z kim żegnać. |
2007-08-23 (22:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 963 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MY HEART\'S IN THE HIGHLANDS Farewell to the Highlands, farewell to the North, The birth-place of Valour, the country of Worth ; Wherever I wander, wherever I rove, The hills of the Highlands for ever I love. Chorus: My heart\'s in the Highlands, my heart is not here, My heart\'s in the Highlands, a-chasing the deer; Chasing the wild-deer, and following the roe, My heart\'s in the Highlands, wherever I go. Farewell to the mountains, high-cover\'d with snow, Farewell to the straths and green vallies below; Farewell to the forests and wild-hanging woods, Farewell to the torrents and loud-pouring floods. My heart\'s in the Highlands, &c. |
2007-08-23 (22:53)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 964 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ME SERCE JEST W GÓRACH... Me serce jest w górach, me serce nie tu! Tam pnie się za sarną po skałach, po mchu! Za samą, jeleniem tam tropi mój wzrok, Me serce jest w górach, gdzie bądź niosę krok! Żegnajcie mi, góry! mój kraju, bądź zdrów! Ojczyzno walecznych! kolebko mych snów! Gdziekolwiek po świecie zapędzi los mnie, Me serce ku górom, ku górom się rwie! O, żegnam was, góry! i wieczny wasz śnieg, I wasze doliny zielone wzdłuż rzek, I żegnam sosnowy szumiący wasz bór, I waszych strumieni ryczący im wtór. Me serce jest w górach, me serce nie tu! Tam pnie się za sarną po skałach, po mchu! Za sarną, jeleniem tam tropi mój wzrok, Me serce jest w górach, gdziekolwiek mój krok! |
2007-08-23 (23:49)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 103 965 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oczywiście był to Robert Burns |
2007-08-24 (20:39)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 104 004 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Vidmo Jak zwykle zachłannie przeczytałam zacytowane przez Ciebie wiersze. Dzięki. ![]() Aż zatęskniłam za górami i za starymi czasami, gdy nie tylko moje serce biegało po górach... Mam co prawda urlop, ale uzbierało się tyle rzeczy, które odkładałam - by zrobić je w urlopie, że na spokojne czytanie (jak dawniej - w nocy) już nie mam siły. Życzę dużo zdrowia i pewności,że wygracie walkę o uratowanie wzroku Waszej CÓRECZKI. Pozdrawiam rudzielec |
2007-09-06 (20:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12192 ![]() | wpis nr 105 122 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jak prawidłowo przydzielić obowiązki nowym pracownikom? 1. W zamkniętym pokoju umieścić 400 cegieł. 2. Wpuścić nowo zatrudnionych do pokoju z cegłami, zamknąć drzwi. 3. Zostawić ich samych sobie, wrócić po 6 godzinach. 4. Ocenić sytuację: a. Jeżeli liczą cegły, dać ich do księgowości. b. Jak liczą po raz drugi, dać ich do audytu. c. Jak porozrzucali cegły po całym pokoju, dać ich do działu inżynieryjnego. d. Jak układają cegły w przedziwnym porządku, dać ich do planowania. e. Jak rzucają w siebie cegłami, dać ich do działu obsługi. f. Jak śpią, dać ich do działu zabezpieczeń. g. Jak pokruszyli cegły na gruz, dać ich do działu informatyki. h. Jak siedzą bezczynnie, dać ich do kadr. i. Jak mówią, że przetestowali różne kombinacje i szukają dalszych, ale nie ruszyli ani jednej cegły, dać ich do sprzedaży. j. Jak już wyszli do domu, dać ich do marketingu. k. Jak się gapią przez okno, dać ich do planowania strategicznego. l. Jak gadają między sobą, a nie przełożyli ani jednej cegły, pogratulować im i dać ich do zarządu. m. Jak się obłożyli cegłami w taki sposób, żeby nie było ich widać ani słychać - dać ich na listy wyborcze do parlamentu. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 79 80 81 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |