Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 70 71 72 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2006-11-22 (20:50)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 82 192 [ CZCIONKA MONOSPACE ] >>> Czlowiek który pragnie swe zycie odmienic Lecz brak mu nadziei i wiary w swe sily W swej samotnosci nic nie moze juz zmienic I swiat ten juz przestaje byc dla niego mily I nagle spotkanie, miala dobre oczy Jej usmiech mu pomógl zaczac nowe zycie Dzis jest innym czlowiekiem a zycie sie toczy Jak niezwykle radosne i piekne odkrycie >>> Solidarnosc z plyty Dziesiec waznych slów |
2006-11-22 (21:33)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 82 201 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Marek Grechuta » Swiecie nasz Pytac zawsze - dokad, dokad? Gdzie jest prawda, ziemi sól, Pytac zawsze - jak zagubic, Smutek wszelki, placz i ból Chwytac mysli nagle, jasne, Szukac tam, gdzie swiatla biel, W Twoich oczach dwa ogniki, Juz zwiastuja, znacza cel, W Twoich oczach dwa ogniki, Juz zwiastuja, znacza cel. Swiecie nasz, swiecie nasz, Chce byc z Toba w zmowie, Z blaskiem twym, sila twa, Co mi dasz - odpowiedz! Swiecie nasz - daj nam, Daj nam wreszcie zgode, Spokój daj - zgube wez, Zabierz ja, odprowadz. Szukaj dróg gdzie jasny dzwiek, Wsród ogni zlych co budza lek, Nie prowadz nas, powstrzymaj nas, Powstrzymaj nas w pogoni... Swiecie nasz - Daj nam wiele jasnych dni! Swiecie nasz - Daj nam w jasnym dniu oczekiwanie! Swiecie nasz - Daj ugasic ogien zly! Swiecie nasz - Daj nam radosc, której tak szukamy! Swiecie nasz - Daj nam plomien, stal i dzwiek! Swiecie nasz - Daj otworzyc wszystkie ciezkie bramy! Swiecie nasz - Daj pokonac kazdy lek! Swiecie nasz - Daj nam radosc blasku i odmiany! Swiecie nasz - Daj nam cien wysokich traw! Swiecie nasz - Daj zagubic sie wsród drzew poszumu! Swiecie nasz - Daj nam ciszy czarny staw! Swiecie nasz - Daj nam sile krzyku, spiewu, tlumu! Swiecie nasz - Daj nam wiele jasnych dni! Swiecie nasz - Daj nam w jasnym dniu oczekiwanie! Swiecie nasz - Daj ugasic ogien zly! Swiecie nasz... Swiecie nasz, swiecie nasz, Chce byc z Toba w zmowie, Z blaskiem twym, sila twa, Co mi dasz - odpowiedz! |
2006-11-23 (13:36)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12174 ![]() | wpis nr 82 264 [ CZCIONKA MONOSPACE ] romantycznoscia jest umiejetnosc dostrzegania szczególów swiata wokól, pieknego krajobrazu, zlotych lisci na drzewie, zachodu slonca, migoczacych gwiazd na niebie, refleksji nad zyciem, swiatem, emocjami swymi i innych, tych znanych i nie znanych mi |
2006-11-23 (13:40)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12174 ![]() | wpis nr 82 265 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Samotnosc jest cnota romantyków\" |
2006-11-23 (20:00)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 82 303 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moze najwyzszy czas stracic cnote. Przeszkadza ona w zyciu, oj przeszkadza. Tracac ja nalezalo by zadac sobie pytanie, slowami Marka Grechuty: \"Swiecie nasz... ...co mi dasz...\" w zamian? |
2006-11-23 (20:44)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 82 308 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam ![]() Krajobraz z wilga Tadeusza Nowaka.... W tej okolicy jest zbyt uroczyscie. Jaskólki kresla nad wodami freski, w dzbanie jeziora drzemie chlód niebieski i usta mówia to, co widza oczy. Swiatlo szelesci, zmawiaja sie liscie na basn, co lasem jak niedzwiedz sie toczy. Ilez to razy spiac w porannej trawie slyszalem w sobie spiewajaca wilge. I dzis, gdy twarza do zieleni przylgne, slysze, jak echo podpowiada rzece caly krajobraz oddany laskawie zrenicy ptaka i ludzkiej opiece. Wieczorem sosna spod lasu ucieka i dzwonia za nia rude tarcze piasku. Wiatrak sen miele i slepiec z daleka z chlopcem i z piesnia koscielna przybywa. Jeziora stoja zatopione w blasku kwitnacych sadów, obloków i zniwa. I tak tu bedzie, jak bywa po burzy, kiedy wystarczy tracic reka galaz, aby czuc jeszcze fosfór blyskawicy. Tego obrazu flet juz nie powtórzy. Przed nami stoi miska soczewicy i w ciemnosc psalmu pochyla sie cialo. Wtedy sie nagle mój kraj komus przysni z chlopcem pod lasem i z koniem u studni. Sploszona galaz ucieknie od lisci i ptak zawola przez sen lesne echo. Wieczorna zorza odchodzac zadudni i noc swe gniazdo uwije pod strzecha. Pogasly lampy, tylko noc majowa uczy sie piesni milosnych na flecie. Urywa, slucha i znowu od nowa flet nawoluje z drzemiacych osiczyn rzeke, o której tylko tyle wiecie, ze jest z zieleni i mówi o niczym ... *************************** Aniolem czlowieka jest czas. Friedrich Schiller Pozdrówka... |
2006-11-24 (09:42)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 82 334 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jedyna dziewica na tej stronce to suczka fobii. A fobia strzeze jej dziewictwa. P.S Mysle ze Vidmo mi wybaczy ten wpis w Krainie Lagodnosci. Dwukrotnie przeciez nazwal mnie ...brachem. |
2006-11-24 (10:34)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 82 340 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fakt, moja suczka nadal jest dziewica i to bardzo atrakcyjna. Nie mam pewnosci, czy jedyna na tym forum. Nikt nie mial odwagi wypowiadac sie na ten temat. Zaczne pierwsza. Ja takze bylam dziewica ![]() Czy ktos sie jeszcze przyzna? |
2006-11-24 (10:37)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 82 341 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dalszy ciag poprzedniego wpisu (zeby na temat): ...bylam dziewica, a teraz pozostala tylko poezja i dobroc ![]() Pozdrawiam |
2006-11-24 (14:33)![]() Data rejestracji: 2003-08-03 Ilość postów: 4419 ADMIN ![]() | wpis nr 82 359 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kawal odnosnie dziewictwa ![]() Mlode malzenstwo z Seattle spedzalo miesiac miodowy na meksykanskim pograniczu. Pewnego wieczora przyjechali do motelu na srodku pustyni. Wlasciciel powiada: - Oczywiscie, mam mnóstwo miejsca, ale musze panstwa ostrzec - w okolicy grasuje Szybki Lopez, nieuchwytny gwalciciel kobiet, wiec miejcie sie na bacznosci! Malzonkowie wynajeli pokój i polozyli sie spac. Mezczyzna, zdecydowany cala noc czuwac nad malzonka, lezal na plecach, prawa reka trzymal nabity sztucer, a lewa polozyl na lonie zony. Nic sie nie dzialo. Wszedzie bylo cicho i spokojnie. Minela godzina... Pózniej druga... I trzecia... Nadeszla pólnoc. Dokladnie o pólnocy na czole mezczyzny usiadla mucha. Nie puszczajac sztucera, zabil ja lewa reka, po czym polozyl ja z powrotem..... ale juz na dupie Lopeza... Pozdrawiam ![]() |
2006-11-24 (14:46)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 82 361 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To byl niesamowicie szybki Lopez ![]() ![]() ![]() |
2006-11-24 (16:22)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 82 366 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja tez! Ja tez! dziewictwo posiadalam, przyznaje sie jak na spowiedzi. A co, ktos ma watpliwosci ![]() |
2006-11-25 (07:25)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12174 ![]() | wpis nr 82 422 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z pamietnika chlopki. Poniedzialek Poszlam do doktora, azeby mi co dal, bo na wiecej dzieci nas z Zenusiem nie stac. Najpierw spytal, jak mi sie uklada wspólzycie. Ja powiedzialam, ze normalnie: ja sie ukladam, a Zenek se wspólzyje. Doktor dal mi rózne takie tabletki i gumke dla Zenusia. Potem polecil kalendarzyk malzenski. Chcialam kupic w kiosku, ale mieli tylko orbisowski. Aha! Doktor zalozyl mi taka fikusna spralke.... Wtorek Zenus se pofolgowal. Tylko z roboty wrócil, od razu sie za folge chwycil. Smiechu mialam co niemiara, bo przy folgowaniu spirala puscila i tak sie zasprezynowala, ze Zenusiem o tapete cisnelo. Sroda Dzis jak sie Zenus zabral do folgowania, to siegnelam po prezerwatywe. Nie spodobala mu sie ona. Moze trzeba bylo wyjac ze sreberka??? Teraz mnie uwiera i przy chodzeniu zgrzyta. Czwartek Doktor kazal mi dokladnie liczyc do 28 wzgledem dni plodnych. No tak jak wieczorem Zenus folge wyjal i zlegl na mnie, zaczelam liczyc ...doliczylam do 7 i zasnelam, bo jak czlowiek z trzeciej zmiany wróci to jest taki utyrany, ze tylko by spal. Piatek Wzielam tabletke. Zleciala mi po ciemku na dywan. Zaczelam szukac, a ze sie przy tym szukaniu wypielam, Zenus na nic nie czekal. Zaszedl mnie znienacka od tylu, skorzystal z wypiecia i pofolgowal se do woli. Co te chlopy w tym widza??? Sobota Wetknelam se takie dwie smieszne pianki. Dwie - na wszelki wypadek. Ale sie Zenus przelakl!!! Jak sie spenily, to pomyslal, ze to jaka choroba, albo ze tymi piwami pryska, co ich wczesniej osiem wypil, bo go po wódce suszylo. Niedziela W telewizji pani posel Labuda mówila o minionym okresie. Szczesciara!!! A mnie sie spóznia. Poniedzialek Doktorzy znaja swój fach! Ten mój mówil, zebym wzgledem kontroli zaszla do niego za tydzien. Tydzien minal no i zaszlam, tylko ze nie do doktora, ale jak zwykle. Co ja teraz poczne? Zenus mówi, ze pewnie chlopaka. |
2006-11-25 (07:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12174 ![]() | wpis nr 82 423 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Anne Carson \"Miasto milosci\" Wbiegla w pole. Mokrej kukurydzy. Na jej plecach. Zólty warkocz. |
2006-11-25 (15:43)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 82 452 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jesli widzi sie czlowieka takiego, jaki jest, to czyni sie go gorszym.Nalezy kupowac go z jego marzeniami, i za to nie oceniac. Te sa zawsze uczciwe, im bardziej bezsensowne, tym lepsze. I rokuja tyle nadziei...\" /Waldemar Lysiak: Asfaltowy Saloon, wyd. ISKRY Warszawa 1980, s. 223/ |
2006-11-29 (23:01)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 83 006 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aktor Leon Niemczyk zmarl w srode po poludniu w Warszawie - poinformowal przyjaciel aktora, Krzysztof Wróblewski. Mial 83 lata. W filmie zadebiutowal w wieku 30 lat w obrazie Jerzego Kawalerowicza \"Celuloza\". W kolejnych latach wystapil m.in. w filmach: \"Celuloza\" Jerzego Kawalerowicza (1953), \"Eroica\" Andrzeja Munka (1958), \"Baza ludzi umarlych\" Czeslawa Petelskiego (1959), \"Pociag\" Jerzego Kawalerowicza (1959), \"Krzyzacy\" Aleksandra Forda (1960), \"Nóz w wodzie\" Romana Polanskiego (1961), \"Agnieszka 64\" Sylwestra Checinskiego (1964), \"Rekopis znaleziony w Saragossie\" Wojciecha Jerzego Hasa (1964), \"Wielki Szu\" Sylwestra Checinskiego (1982), \"Odwet\" Tomasza Zygadlo (1982), \"Fort XIII\" Grzegorza Królikiewicza (1984), \"O-bi O-ba. Koniec cywilizacji\" Piotra Szulkina (1985), \"C.K. Dezerterzy\" Janusza Majewskiego (1987), \"Obywatel Piszczyk\" Andrzeja Kotkowskiego (1988), \"Ubu król\" Piotra Szulkina (2004). W tym roku David Lynch obsadzil Niemczyka w swoim nowym filmie, \"Inland Empire\" - obok Laury Dern, Jeremy\'ego Ironsa i Julii Ormond. Aktor znalazl sie tez w obsadzie filmu \"Szatan z 7 klasy\" Kazimierza Tarnasa. Pracowal równiez na planach seriali Zlotopolscy\" i \"Niania\". Szkoda....\"Rekopis ....\" i \"Nóz....\" i wiele ,wiele wspanialych ról... |
2006-11-29 (23:48)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 83 012 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..i wlasciwie nic... i pusta glebia... noca cichy las bezczuciowych istnien, wyblakle jaznie trwajace bezdrganiem. A wlasciwie to jest tylko wielkie zakonczenie nieskonczonych snów... nieznane cierpienie... K.K.Baczynski \"Smierc\" fragment -------------------------------------------------------------- SMIERC-C.K.Norwid I Skoro uslyszysz, jak czerw galaz wierci, Piosenke zanuc lub zadzwon w tymbaly; Nie mysl, ze formy gdzies podojrzewaly; Nie mysl - o smierci... II Przed-chrzescijanski to i blogi sposób Tworzenia sobie lekkich rekreacji, Lecz ciezkiej wiary, ze smierc - tyka osób, Nie sytuacji - - III A jednak ona, gdziekolwiek dotknela, Tlo - nie istote, co na tle - rozdarlszy, Prócz chwili, w której wziela, nic nie wziela - - Czlek od niej starszy! -------------------------------------------------------------------------------- Wiersz otwierajacy film \"Piknik pod wiszaca skala\"... To co widzisz, co sie zda, Jak sen we snie jeno trwa. Spotkajmy sie ukochana u schylku dnia Kocham cie za twa szlachetna gracje, za oczu glebie roziskrzona. Za twoje brwi skrzydlate i glowe dumnie uniesiona. Kocham cie nie za to ze jest w twoim ruchu powiewu gladkosc i lekkosc puchu i nie dla tych zwodniczych chochlików, które wciaz chowasz w oka kaciku Dlaczego? Za to, ze kochasz mnie tak jak ja ciebie.... --------------------------------------------------- i na zakonczenie .... Poslanie do nadwrazliwych Badzcie pozdrowieni, Nadwrazliwi za wasza czulosc w nieczulosci swiata, za niepewnosc - wsród jego pewnosci za to, ze odczuwacie innych tak jak siebie samych zarazajac sie kazdym bólem za lek przed swiatem, jego slepa pewnoscia, która nie ma dna za potrzebe oczyszczania rak z niewidzialnego nawet brudu ziemi badzcie pozdrowieni. Badzcie pozdrowieni, Nadwrazliwi za wasz lek przed absurdem istnienia i delikatnosc niemówienia innym tego co w nich widzicie za niezaradnosc w rzeczach zwyklych i umiejetnosc obcowania z niezwykloscia za realizm transcendentalny i brak realizmu zyciowego, za nieprzystosowanie do tego co jest a przystosowanie do tego co byc powinno za to co nieskonczone - nieznane - niewypowiedziane ukryte w was. Badzcie pozdrowieni, Nadwrazliwi za wasza twórczosc i ekstaze za wasze zachlanne przyjaznie, milosc i lek ze milosc moglaby umrzec jeszcze przed wami. Badzcie pozdrowieni za wasze uzdolnienia - nigdy nie wykorzystane - (niedocenianie waszej wielkosci nie pozwoli poznac wielkosci tych, co przyjda po was) za to, ze chca was zmieniac zamiast nasladowac ze jestescie leczeni zamiast leczyc swiat za wasza boska moc niszczona przez zwierzeca sile za niezwyklosc i samotnosc waszych dróg badzcie pozdrowieni, Nadwrazliwi. -- Przeslanie Kazimierza Dabrowskiego autora teorii dezintegracji pozytywnej, wybitnego psychologa i psychiatry Dobranoc ... Dobranoc... |
2006-11-30 (00:19)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 83 014 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mialam kiedys wydanie ksiazki \"Komu bije dzwon\" Ernesta Hemingway\'a\", w której motto bylo napisane w ksztalcie dzwonu. Bardzo przejmujacy tekst. Nie moge przytoczyc go doslownie, bo nie uczylam sie na pamiec. Jednak pamietam dobrze tresc tego motta. Chodzilo w nim o to, ze gry morze zabiera kawalek ladu, to nie zabiera tylko tego kawalka, ale traci na tym caly kontynent. Gdy ktos umiera - bija dzwony. Motto te konczylo sie slowami: \"Dlatego nie pytaj komu bije dzwon - bije on takze tobie\". _________ Leon Niemczyk mial w sobie wiecej mlodosci, niz wielu obecnym mlodym ludziom. Zyl intensywnie, wspaniale, w zgodzie ze soba. Nie zadzieral nosa do góry, chociaz mialby powody. Byl skromny, a jednoczesnie wielki. Doceniany nie tylko przez polskie kino, ale takze film zachodni. Ten dzwon z przytoczonego wyzej motta bije nam wszystkim. Smutno... |
2006-11-30 (00:24)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 83 015 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ERRATA do powyzszego wpisu: Zdanie: Leon Niemczyk mial w sobie wiecej mlodosci, niz wielu obecnym mlodym ludziom. Powinno brzmiec: Leon Niemczyk mial w sobie wiecej mlodosci niz wielu obecnych mlodych ludzi. ... Pomylilam sie piszac, mialo pierwotnie inna budowe, a potem nie poprawilam koncówki. |
2006-11-30 (00:49)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 83 016 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oto to motto; \" Zaden czlowiek nie jest samoistna wyspa; kazdy stanowi ulomek kontynentu, czesc ladu. Jezeli morze zmyje chocby grudke ziemi, Europa bedzie pomniejszona, tak samo jak gdyby pochlonelo przyladek, wlosc twoich przyjaciól czy twoja wlasna. Smierc kazdego czlowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkoscia. Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon; bije on tobie. <PRE> John Donne, \" Devotion \" </PRE> |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 70 71 72 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |