Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 31 32 33 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2006-02-07 (12:10)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 47 407 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Mówisz\" Gdybymy byli razem przynosilbym rano bulki i mleko Mielibymy wspólne drzwi wspólne wiatlo wspólna noc Lecz dziela nas Klucze schody mieszkania oczy mezczyzny oczy kobiety nawet placzaca wierzba na podwórku pod która nam nie wolno sie calowac Mówisz Jeste dla mnie jak wschód slonca zeby go zobaczyc odwracam sie do ludzi plecami (M.Hillar) --------------------------------------- Josif Brodski PIOSENKA Szkoda, ze cie tu nie ma, szkoda, kochanie. Siedzialaby na sofie, ja - na dywanie. Chustka bylaby twoja, moja - kapiaca lza. Albo moze na odwrót: placz ty - pociecha - ja. Szkoda, ze cie tu nie ma, szkoda, kochanie. Prowadzac wóz, dlon kladlbym na twym kolanie, udajac, ze je myle z dLwignia, gdy zmieniam bieg. Wabilby nas nieznany lub wlanie znany brzeg. Szkoda, ze cie tu nie ma, szkoda, kochanie. Srebrny ksiezyc na czarnym nieba ekranie na przekór astronomom oddawalbym co noc na zeton na automat, by uslyszec twój glos. Szkoda, ze cie tu nie ma, na tej pólkuli - myle, siedzac na ganku w letniej koszuli i z puszka \"Heinekena\". Zmierzch. Krzyk mew. Lici szmer. Co za zysk z zapomnienia, jeli tuz po nim - mierc? |
2006-02-07 (13:18)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 47 412 [ CZCIONKA MONOSPACE ] EROTYKI II Ten, który mienieswoje gwieLdziste roztrwania Na plaszcze róz czerwonych, lilii bialaosinych, Ten mnie ozdobil w chwili naszego spotkania W rumieniec -ciebie w bladoc - i wiedzial, co czyni. Bo czym sa ludzkie stroje w tak istotnej chwili, Czym wzniosle przemówienia, otwarte ramiana? Wazne - tylko te barwy zdjete z róz i lilii, Dla tych, których jedynie krwe moze przekonac. M.Jasnorzewska-Pawlikowska |
2006-02-07 (24:25)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 514 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Delikatnoc miloci Grochowiak Stanislaw Delikatnoc miloci Która mi dala Cytryny plasterek Nabrzmialy po brzeg To tak jakbym po ostrzach zlotych brzytew szedl Tak mnie przywabial cienki glos jej ciala Lecz nagle glowa Z wysokoci spadla W czerwony otwór Moich ust To tak jakbym z nagla wbil brutalny gwóLdL W rodek na balu bialego zwierciadla |
2006-02-07 (24:36)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 518 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dwa anioly Asnyk Adam Dwa anioly spotkaly sie w locie, Ponad ziemia, wród blekitnych mórz Jeden plynal w purpurze i zlocie Mial wejrzenie jakby rannych zórz, Drugi w czarnych aksamitach tonal, Lez brylantem wiecil jego wzrok - A na glowie wieniec z gwiazd mu plonal I rozjanial nieskonczony mrok \"Wracam z ziemi - rzekl pierwszy z aniolów - Gdziem w ogrodzie zycia kwiaty sial, Rozdmuchiwal plomienie z popiolów I przypieszal nowy rozkwit cial Tam widzialem, w ciemnej nieszczec nocy, Dwóch serc czystych krwawy z losem bój, Dwojga istot gorzki ból sierocy, Ich samotny, ciezki zycia znój Wiec zblizylem dwie niedole z soba I miloci owialem je tchem A z dwóch smutków nad dawna zaloba Szczecie rajskim wykwitnelo snem!\" Ja - rzekl drugi w gwiaLdzistej koronie - Wracam takze z owych ziemskich pól, Gdzie na chorych sercach kladlem dlonie... I na zawsze koilem ich ból. Tam .spotkalem, pomiedzy innemi, Jedna dusze szlachetna, bez plam - l kochalem tego .syna ziemi, Co pieknocia dorównywal nam. Lecz dojrzalem, ze w zywota mece Zaczal oliwiac sie... rdzy dostrzeglem lad, l strwozony, wyciagnalem rece, By, padajac, nie poplamil szat. l milocia prowadzony czysta, Jak najciszej zblizylem sie don... Zarzucilem zaslone gwiaLdzista... I na sercu polozylem dlon. W mych objeciach on teraz bezpieczny, Bo juz wladzy nie ma nad nim czas - I zostanie w swej pieknoci wiecznej, Nie dotkniety zadna, z ziemskich skaz |
2006-02-08 (13:39)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 581 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przytocze dwa wiersze,wiersze dla dzieci...ale czy tylko...? Ewa Gellner Dziwna kareta Przez drogi,bezdroza,pedzila kareta.Nie bylo w niej króla,nie bylo stangreta,nie bylo królewny, nie bylo ksiezniczki-byl wachlarz teczowy i dwie rekawiczki! Pedzila kareta przez czarne zakrety,ciagnelo karete szec koni zakletych. Stanela kareta-trzasnely w niej drzwiczki.Pojawil sie wachlarz i dwie rekawiczki.Slad stopy na piasku- lad bardzo malenki-i miech bylo slychac i szelest sukienki. I kto niewidzialny przystanal na skale i przejrzal sie w rzeki blyszczacym krysztale. ************************** Ja czekam Ja czekam na ciebie ! I tesknie okropnie. Raz stoje przy furtce,raz stoje przy oknie. Od tego czekania rozbola mnie nogi!Urosna mi wlosy do samej podlogi!I chuda sie zrobie i strasznie zgrzybiala...Zobaczysz!jak wrócisz, sto lat bede miala! A jak jeszcze troche przy furtce postoje, to bluszcz mnie oplecie i dzikie powoje... -Co mówisz?Ze tylko piec minut to trwalo?? PIEC MINUT BEZ CIEBIE -TO NIE JEST TAK MALO! |
2006-02-08 (14:34)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 47 587 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Anna Blumental - \"Obcy L. MN.\" Cudze niebo nade mna cudze oczy, cudze zebra nade mna, wiatynie cudzych ramion i cudzych oczu zamykaja sie drzwiczki nade mna i caluje krwawy pólksiezyc Twojego nieba ------------------------------------------------ SZLAK PRZEZNACZENIA - Adam Asnyk A jeli slowa dobre wieci niosa czuj sie wybrancem losu laskawego i idL pod góre bez leku nadmiaru a nad przepacia stan rozwagi pelny czytaj co madre darem przekazane jako doniosloc wybrancom znaczona powinnoc swoja znacz dobra czynami trudniejsze chwile zawsze przyjmij z pokora odnowe sygnuj wlasnym przekonaniem w szlaku madroci swego przeznaczenia |
2006-02-08 (15:30)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 593 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Anna Blumental...... ![]() |
2006-02-08 (15:43)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 595 [ CZCIONKA MONOSPACE ] do Ciebie... Idac do Ciebie, Brac ze soba nie musze nic - Wszyskim, czego potrzebuje, jeste Ty... Glód ukoje smakiem Twoich ust... Pragnienie zdrojem twoich lez Spac bede na dLwieku Twojego imienia... A chodzic...w twoich marzeniach |
2006-02-08 (17:01)![]() Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 ![]() | wpis nr 47 599 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pomarancze i mandarynki Marek Grechuta Pani pachnie jak tuberozy. To nastraja i to podnieca. A ja lubie zapach narkozy, A najbardziej - gdy jest kobieca. A ja lubie zapach narkozy, A najbardziej - gdy jest kobieca. Mówie ladnie? I melodyjnie? Zdania perle jak z perel kolie? Pani patrzy - melancholijnie... Skad ma pani te melancholie? Pani patrzy - melancholijnie... Skad ma pani te melancholie? Sen? Doprawdy? Jak z dymu kólka? Sen zmyslowy bladej dziewczynki? Hebanowa lniaca szkatulka: Pomarancze i mandarynki. Hebanowa lniaca szkatulka: Pomarancze i mandarynki. Pani usta wtula w swe futro... Pewno.. miekkie jest to futerko... Przeczulenie? co bedzie jutro? Co pokaze srebrne lusterko? Przeczulenie? co bedzie jutro? Co pokaze srebrne lusterko? Podkrazone po balu oczy I zmyslowoc pachnacej twarzy, I sen zwiewny pania omroczy, I o wczoraj pani zamarzy. I sen zwiewny pania omroczy, I o wczoraj pani zamarzy. Pani pyta, czy walca tancze? Ach, zatancze... jak sen dziewczynki! Mandarynki i pomarancze, Pomarancze i mandarynki. Mandarynki i pomarancze, Pomarancze i mandarynki. ... ; ) |
2006-02-08 (18:52)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 603 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Marian Piechot Oczy Sny sa od jawy dla marzen laskawsze. O sny na jawie sie modle: zabierz mnie, zabierz, o mila, na zawsze w oczu twych niebo pogodne. Noc odbijaja i dzien mój dokladnie jak dwie przejrzyste krynice. Kiedy w nie spojrze — siebie widze na dnie, mna patrza twoje Lrenice. Siedmiokolory tecz w nich sie zdwajaja, strumien podwójny nurt toczy i we mnie samym nurt zwielokrotniaja pomnazajac twe oczy. One za widza, gdy na ciebie patrze, ksztalt twój w mych oczach odbity. Niech w nich zostanie, zostanie na zawsze, dwojgiem mych powiek nakryty. |
2006-02-08 (18:05)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 47 604 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Piekne ![]() |
2006-02-08 (18:09)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 605 [ CZCIONKA MONOSPACE ] i taka opinia ulula mnie ...ide spac dobranoc...jutro na 7:) |
2006-02-08 (18:11)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 606 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Acha jeszcze jedno,\" meet joe black\" jest o miloci Smierci ( on ) do kobiety...Brad Pitt: Joe Black (mierc) Anthony Hopkins: William Parrish , ojciec: Claire Forlani: Susan Parrish mam malego fiola na punkcie tego filmu... ![]() |
2006-02-08 (18:12)![]() Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 ![]() | wpis nr 47 607 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2006-02-08 (18:14)![]() Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 ![]() | wpis nr 47 608 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jeste tylko jedna\" Ty wiesz Ze konam bez Ciebie, Jakbym stracil wzrok, Co noc mi sie nisz Ty, tylko Ty. Ty wiesz, Kochalimy siebie, Wszystkie noce i dni, jak nikt. Ty wiesz Jak malo mi trzeba, Zebym zrobil co, Co zgubi i mnie i Ciebie, zrobie to Ty wiesz! Uchyle Ci nieba Przeciez wszystko co mam - to Ty Ref. Gdziekolwiek jeste wiesz na Pewno- Kiedy porwie Cie, I nie znajdzie nas juz nikt. Ty przeciez jeste tylko jedna, Jak tu dzielic sie? Zreszta miala za mnie wyjc! Ty wiesz, Ze wszystko Ci oddam, Za ostatni grosz Nakupie Ci róz, bzu, czego tylko Chcesz! By pewna byc mogla, Ze ten maly mój wiat - to my Ref. Gdziekolwiek jeste... Ty wiesz, Nie musze nic mówic, Moze spadniesz z gwiazd, Bo nie mam juz sil, przyjdL, Przeciez dobrze wiesz! Rozlaka mnie zgubi, Czekam noca i dniem, i nic. Cala noc i dzien, Wiec przyjdL! |
2006-02-08 (18:24)![]() Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 ![]() | wpis nr 47 611 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Papa Dance Czarny Snieg Kto powie mi jak cofnac film, Ozywic suche róze. Zamkniete drzwi. Kolejny lyk. O jeden blad za duzo. Kawalek mnie oddalbym by cofnac czas. Dlaczego nie ma Ciebie,nie ma nas. Ref:Czarny nieg Sypie sie z czarnych chmur. Nic nie poradze. Od kiedy nie ma Cie tu. Czarny nieg klei mi sie do ust I nie przestanie, Dopóki nie ma Cie tu. Mam taki sen. Ten sam od lat. Ten obraz wciaz nie ginie. Jest bialy nieg, A na nim ja. Znów pisze Twoje imie. Slepy tor nie prowadzi nigdzie nas. Poprostu badL. Codzien czekam Cie w drzwiach. Ref:Czarny nieg Sypie sie z czarnych chmur. Nic nie poradze. Od kiedy nie ma Cie tu. Czarny nieg klei mi sie do ust I nie przestanie, Dopóki nie ma Cie tu. |
2006-02-08 (18:35)![]() Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 ![]() | wpis nr 47 612 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Lady Pank Stacja Warszawa W moich snach wciaz Warszawa Pelna ulic, placów, drzew Rzadko slyszysz tu brawa Czeciej to drwiacy miech Twarze w metrze sa obce Bo i po co sie znac To kosztuje zbyt drogo Lepiej jechac i spac Wszystko bylo by inne Gdyby tu byla, ja wiem Nie tak trudne i dziwne Gdyby tu byla, ja wiem... Noce sa zawsze dlugie A za dnia ciagly szum Malo kto to zrozumie Dokad gna zdyszany tlum Wszystko bylo by inne Gdyby tu byla, ja wiem Nie tak trudne i dziwne Gdyby tu byla, ja wiem... Jeli miloc co znaczy To musi dac znak Kiedy tez to zobaczysz Powiesz mi tak: Zniknie Warszawa Tak jawa, jak sen Zycie to nie zabawa Dobrze to wiem W moich snach wciaz Warszawa I do grosza wciaz grosz Kto mi mówi: to Sprawa A ja chce uciec stad Wszystko bylo by inne Gdyby tu byla, ja wiem... |
2006-02-08 (19:29)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 47 613 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ------- Jak tchu dla piersi, tak mi ciebie brak! W pochmurnym niebie Przeciaga w sina dal wedrowny ptak. Niech leci, niech spieszy! Niech sie serce me pocieszy, Ze choc on mknie ku tej stronie, Gdzie wyciagam teskne dlonie, Rozpaczliwie beznadziejne dlonie... Ja... Niech o tym powie ci przelotny wiew, Co w sen kolebie Samotne szczyty cichych, smutnych drzew. Niech leci, niech wieci, Ze w tesknocie i boleci Nie mógl upic mojej duszy, Co sie meczy w pustce, w gluszy, W rozpaczliwie beznadziejnej gluszy... ODYN |
2006-02-08 (24:32)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 713 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Skoro teksty piosenek to i ja pozwole przytoczyc trzy ulubione... Kult i Kazik Staszewski Celina Te burze wlosów kazdy zna Przy ustach dloni chwiejny gest To Celina, to Celina, to Celina jest Jak hejnal brzmi jej miech Choc cale miasto pi Nie wytrzeLwiala od soboty Balet trwa juz cztery dni I w twicie wozi sie w piorunach klipsów I na potluczonym szkle La-la-la! Zapiewal w barze kto To czarny Ziutek pije gin, Celiny kole, twardy goc Juz pije cztery dni Wychylil setna cwierc Powietrze zaraz wyszlo z niego i w kliniczna popadl mierc Liczko pobladlo mu jak wosk Pozbyl sie swych o Celine trosk Zapamietajcie sobie rade która dzi wam wszystkim dam Mozecie liczyc na przyjaciól, pomoga wam Ziutkowi minal kac, kolesie w kociol wzieli go Szukaj Celiny, ty lamusie, gdzie adapter, chata, szklo Ziutek nie plakal twardy jest Z wciekloci przez godzine wyl jak pies Tak, tak, tak! Celina juz na zlom Juz czarny Ziutek z kilerami pod Celiny idzie dom Owietlil blysk ich kos W rynku bramy brzeg Sikory zlote pod mankietem odmierzaja sekund bieg I stoi pikiet sak Pod oknem, w sieni i u drzwi - dac tylko znak Zaslony w oknach leja blask na mecie jasno jakby w dzien To Celiny, Celiny, Celiny cien Dlonie kolysza sie, egzotyczne kwiaty dwa Celina naga na balecie poród zadz i szkla Wtem nagle jaki ruch W progu staje rudy Mundek, Ziutka druh Dzyn, dzyn, dzyn - to pryslo w oknie szklo Celina naga w noc ucieka, jakie dno! ach, jakie dno! Juz tylko chce sie jej chocby do piekla skryc O Ziutek, Ziutek, gdzie ty byl kiedy ja zaczynalam pic Dlaczego nie bil w pysk? Lecz milczy noc i tylko kosy wieci blysk Dlaczego taki ostry byl Ziutkowej kosy szpic Przeciez znacie te balety, wszak w nich zlego nie ma nic Ale Celiny glos, Celiny wlosów won Czerwona mgla zasnuwa oczy, w kamien zwiera dlon Wiec Ziutek podniósl brew, blysnelo i na biala pier trysnela krew Sluchaj - to jeknal wiat jak chory pies u pana stóp To Celinie, to Celinie, to Celinie kopia grób W rynku syren jek, na jezdni zólty kurz Niebieska szklanka miga i blacharnia Ziutka zwija juz I odtad spoza krat Ziutek i Mundek bez Celiny widza wiat Lecz czasem gdy jest noc Ziutek wyteza sluch To Celiny, to Celiny, to Celiny duch Wiecie wiec, ze ja was bawilem piewem swym Tylko dla zwyklej draki i w ogóle prawdy nie ma w tym To zwykly kawal jest Darujcie to juz ballady kres. ************************************* Do Ani Czekam trzeci dzien Patrze na drzwi Czy przyjdzie kto od Ciebie Czy przyjdziesz Ty Czy wiesz, ze Twoje oczy Spalaja mnie jak ogien Gdy patrze w Twoje oczy Zaczyna sie dzien Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Cie Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Cie Tak bardzo, bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Cie Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo, ze ... Ja czekam czwarty dzien Patrze na drzwi Czy przyjdzie kto od Ciebie Czy przyjdziesz Ty Czy wiesz, ze gdy odjezdzam Umieram dziewiec razy Umieram stojac w oknie Na korytarzu Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Cie Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Ja czekam trzeci dzien Patrze na drzwi Czy przyjdzie kto od Ciebie Czy przyjdziesz Ty Czy wiesz, ze Twoje oczy Spalaja mnie jak ogien Gdy patrze w Twoje oczy Zaczyna sie dzien Ja czekam czwarty dzien Patrze na drzwi Czy przyjdzie kto od Ciebie Czy przyjdziesz Ty Czy wiesz, ze gdy odjezdzam Umieram dziewiec razy Umieram stojac w oknie Na korytarzu Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje Cie Tak bardzo, bardzo kocham Cie Tak bardzo potrzebuje ... To przeciez wiesz! No i hymn mojej mlodoci... Niejeden Niejeden z nas idzie do siebie Niejeden z nas chce byc w niebie Niejeden z nas sie organizuje Niejeden zatruwany lub sam truje Niejeden z nas nie chce byc nikim ? Niejeden z nas jest grzesznikiem Niejeden z nas zmienia poglady Niejeden slucha cudzych sadów Niejeden zbiera systematycznie w glowie To, co kto inny jemu powie Niejeden z nas w sumie chce byc nikim Niejeden z nas jest grzesznikiem Niejeden z nas traci czas Na chodzenie po kociolach i klamstwa o aniolach Niejeden z nas jest pracownikiem, który Depcze butami twarz nowej kultury Niejeden z nas chodzi czesto do kina Chodzi do kina rednio co godzina Niejeden z nas wierzy w swoje racje Niejeden z nas lubi wakacje Niejeden z nas jest pracownikiem instytucji Zatykajacej kanaly artykulacji Niejeden z nas obserwuje od rana Chowajacych sie po bramach Niejeden z nas idzie do siebie Niejeden z nas chce byc w niebie Niejeden niszczy alkoholem swoje oczodoly Które tworzyl tyle lat z mozolem Niejeden z nas nie chce byc grzesznikiem A kazdy jest grzesznikiem I tu nastapila subtelna zmiana w Anily juz wierze... ![]() |
2006-02-08 (24:33)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 47 714 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W anioly oczywicie::) ![]() ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 31 32 33 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |