Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 28 29 30 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2006-01-24 (13:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12180 ![]() | wpis nr 45 054 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Portret Usta twoje: ocean rózowy. Spojrzenie: fala wzburzona. A twoje szerokie ramiona: Pas ratunkowy... Maria Pawlikowska-Jasnorzewska |
2006-01-24 (14:05)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 45 062 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"W twoich doskonalych palcach\" W twoich doskonalych palcach jestem tylko drzeniem piewem lici pod dotykiem twoich cieplych ust zapach drazni - mówi: istniejesz zapach drazni - roztraca noc w twoich doskonalych palcach jestem wiatlem zielonymi ksiezycami plone nad umarlym ociemnialym dniem nagle wiesz - ze mam usta czerwone - slonym smakiem nadplywa krew - Halina Powiatowska |
2006-01-24 (16:18)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 45 078 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Erotyki Ustom skrzydla rosna w nocy... Przylecialy dzi nad ranem, jak czerwony kwiat geranium, który wiatr przez okno wnosi... W nie, gdzie Bliscy, Nieznajomi Zmarli, zimna tchnacy dala, w jaki scenach i naradach grafomanski wioda dialog- usta twoje byly Zyciem, bardziej Zyciem, niLli jawa! Swiat janieje, okno wschodzi, miasto diadem z szyb naklada... Pocalunek jeszcze zyje, choc byl tylko snów zdobycza, moje usta z nim sie licza... Maria Pawlikowska-Jasnorzewska |
2006-01-24 (17:10)![]() Data rejestracji: 2006-01-12 Ilość postów: 12 ![]() | wpis nr 45 083 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aniol zimowy/fragmenty/ Aniele styczniowy zmiluj sie nad nami Jeszcze zdazysz poznac niebieskie polany Zawsze to z aniolem raLniej chyba bywa Zwlaszcza gdy za oknem trzyma tega zima . |
2006-01-24 (24:25)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 45 217 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Legenda o winie i Mahomecie Gdy wino, boski sok grona, znajdujac sie w zlotej i bogatej czarze na stole Mahometa, unosilo sie duma z powodu takiego zaszczytu, przyszla mu nagle myl przeciwna i rzeklo sobie:- Co czynie? Czemu sie raduje? Czyz nie widze, zem bliskie mierci i musze opucic zlote mieszkanie czary i wejc w szkaradne i smrodliwe czeluci ciala ludzkiego, i zmienic sie z wonnego i slodkiego soku w szkaradny i podly mocz? A na domiar zlego, czyz nie musze jeszcze dlugo lezec w obrzydliwych zbiornikach, wraz z innymi cuchnacymi i zgnilymi wydzielinami, wyrzuconymi przez wnetrznoci ludzkie? - I wzywajac zemsty za tyle szkody, wolalo ku niebu, aby nadal polozylo kres takiemu ponizeniu; jeli kraj ten wydaje najpiekniejsze i najlepsze na calym wiecie winogrona, niech z nich przynajmniej nie robia wina.Wówczas Jowisz sprawil, ze wino, wypite przez Mahometa, podniecilo dusza swa mózg jego do tego stopnia, iz oszalal i popelnil tyle bledów, ze wróciwszy do przytomnoci wydal prawo, ze zadnemu muzulmaninowi Azjacie nie wolno pic wina, i odtad pozostawia sie w spokoju winorol i jej owoce. |
2006-01-24 (24:29)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 45 218 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Marek Grechuta - W dzikie wino zaplatani W przydomowym ogrodzie zycie prawie ustalo moglaby miec moja pani lecz cóz radzic na to mam nakryl ogród dziki lan i mymy tacy zaplatani Bo w ogrodzie ronie pnacze w dzikim winie wiat sie placze bo w ogrodzie dzikie wino kto je tutaj sial kto je tutaj sial Powiedz kto mógl zasiac to dzikie wino moze to zrobila ty ej, dziewczyno powiedz kto mógl zasiac to dzikie wino kto je tutaj dal kto je tutaj dal Gdy ona do mnie mówi, ze karoca jechac chce i mówi do mnie tak jak do ciany nie o to wcale chodzi ze karocy nie ma, nie ja jestem tylko troche zaplatany Bo w ogrodzie ronie pnacze w dzikim winie wiat sie placze bo w ogrodzie dzikie wino kto je tutaj sial kto je tutaj sial powiedz kto mógl zasiac to dzikie wino moze to zrobila ty ej, dziewczyno powiedz kto mógl zasiac to dzikie wino kto je tutaj dal kto je tutaj dal w zacietoci wpadam gaszcz i buszujac pnacze zrywam wszystko z drzwi i ze niany ona nagle mówi, ze wina pragne wina chce ja jestem wtedy juz calkiem zaplatany gdzie to wino dzikie pnacze czemu juz nas nie oplacze móglbym z toba w winie ginac i w oslone winna zwinac powiedz, kto zasieje nam dzikie wino moze zrobisz dla mnie to ej dziewczyno powiedz, kto zasieje nam dzikie wino kto je tutaj dal kto je tutaj dal |
2006-01-24 (24:38)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 45 221 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MOJE ulubione powiedzenie (w zaleznoci od sytuacji): \"ZAPLATAL(A) SIE JAK GRECHUTA W DZIKIM WINIE\" Polecam..., tym co chca zostac durniami ![]() ![]() |
2006-01-25 (19:17)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 45 349 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Styczen jak szybko zamarza za toba rzeka ognia która plyniesz i ploniesz lodowacieja pocalunki i ciepla jesienna rozmowa zamarza czyje serce gorace i fotografia ledwie wyjeta z zycia juz trzeszczy jak kra lodowa przegladasz stare listy lzy i umiechy przemienione w sople dziwisz sie miejscu urodzenia to juz dla ciebie arktyka tak nie ma rady trzeba plonac i plynac syczaca pochodnia ciala wciaz do przodu rozniecajac zimne ognie wzruszen nie przystajac i nie ogladajac sie za siebie aby nie zostac zamienionym w slup lodu Józef Baran |
2006-01-25 (23:23)![]() Data rejestracji: 2006-01-04 Ilość postów: 40 ![]() | wpis nr 45 356 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co na czasie... + 10 Amerykanie trzesa sie z zimna. Wloskie samochody nie chca zapalic. Mozesz zobaczyc swój oddech. 0 Woda zamarza. Rosjanie ida poplywac. Francuskie samochody nie chca zapalic. - 15 Twój kot chce spac z toba pod jedna koldra. Politycy zaczynaja rozmawiac o bezdomnych. Niemieckie samochody nie chca zapalic. Marzymy o wyprawie na poludnie. - 30 Rosjanie zakladaja podkoszulki. Potrzebujesz kabli rozruchowych aby twój samochód zapalil. Twój kot chce spac w twojej pizamie. - 40 Politycy zaczynaja co robic z bezdomnymi. Mozemy ze swojego oddechu budowac domki igloo. Japonskie samochody nie chca zapalic. Chcemy wyruszyc na poludnie. - 50 Za zimno, zeby mylec. Potrzebujesz kabli rozruchowych, zeby kierowca zaczal funkcjonowac. Rosjanie zamykaja okno w lazience. - 60 NiedLwiedzie polarne ruszaja na poludnie. Prawnicy wkladaja rece do swoich wlasnych kieszeni. Dowcipy na e-mail ![]() |
2006-01-25 (19:45)![]() Data rejestracji: 2006-01-04 Ilość postów: 40 ![]() | wpis nr 45 358 [ CZCIONKA MONOSPACE ] errata, zla strona, przepraszam!! |
2006-01-26 (13:38)![]() Data rejestracji: 2006-01-12 Ilość postów: 12 ![]() | wpis nr 45 486 [ CZCIONKA MONOSPACE ] * * * Umieram powoli wraz z nadzieja która kona niepodtrzymywana litociwa reka Zal jak kukulczy podrzutek Wypycha uczucia Dawniej moglo byc tak jakby Ziemia byla nasza Joanna Irena Józefczyk * * * tylko udajesz ze pisz tak naprawde spacerujesz cichutko po milczacych sadach moich ust tylko udaje ze nie pie tak naprawde z niteczek jawy wyplatam koszyczek przypomnienia Marta Jermaczek |
2006-01-27 (18:44)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 45 773 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nie próbuj mówic o miloci\" - Blake William Nie próbuj mówic o miloci, Bo ona w slowach sie nie mieci. Jest jak wiatr: cichy, niewidzialny, Co tylko czasem zaszeleci. Ja powiedzialem, wyznalem miloc Przed mila serce otworzylem Drzacy, zziebniety, ze lzami w oczach. Lecz cóz - po chwili jej nie bylo Kiedy odeszla, skad wedrowiec Nieznany nagle sie pojawil Tak cichy, prawie niewidoczny Jednym westchnieniem ja przywabil. |
2006-01-27 (19:57)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 45 782 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Zganij ksiezycu \" Bursa Andrzej z misiem w raczkach zasnelo dziecko miasto milczy jak tajemnica przyczajony za oknem zdradziecko zganij zganij ksiezycu! ksiezyc srebrne buduje mosty ksiezyc placze zielonymi lzami ksiezyc jest tylko dla doroslych zaslon okno zaslon okno mamo. z wiez wysokich przez licie szpalerów na doroslych zstepuje ksiezyc synek ma trzy lata dopiero jemu jeszcze nie wolno tesknic. jeszcze beda burzliwe noce srebrne miasta duzo goryczy wstan mamusiu zaslon okno kocem zganij zganij ksiezycu! |
2006-01-27 (25:05)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 45 840 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Fijolki\" Adam Asnyk Te fijolki co mnie neca, Te nie siedza skryte w trawie - Lecz spod dlugiej, ciemnej rzesy Patrza na mnie tak ciekawie. Spod tej rzesy, co ocienia Piekniej niLli traw zielonoc, W niebieskiego mgle spojrzenia Patrzy na mnie nieskonczonoc. Niezmierzona, dziwna glebia! W niej sie wszystko, wszystko mieci: Wymarzone senne skarby, Czarodziejskich raj powieci. |
2006-01-27 (25:08)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 45 841 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ladne / i mordeczki !/ |
2006-01-28 (10:11)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 45 865 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Vicente Aleixandre Lezacy, noca... Dlatego, ty, taka spokojna, przygladajac sie tobie, jak gdybym badal, w nocy pragnac powolutku dojrzec kolor twych oczu. Obejmujac ci dlonmi twarz, kiedy lezysz tu wyciagnieta u mego boku, przytomna, zbudzona, w milczeniu patrzaca na mnie. W oczach twych sie pograzyc. Spala. Patrzec na ciebie, bez zachwytu ci sie przygladac, suchym okiem. Jak nie umiem na [ciebie patrzec. Bo nie umiem na ciebie patrzec bez miloci. Wiem o tym. Bez miloci jeszcze cie nie widzialem. Jak wygladasz bez miloci? Czasem sie zastanawiam. Patrzec na ciebie bez miloci. Widziec cie, [jaka bylaby z drugiej strony. Z drugiej strony mych oczu. Tam gdzie przechodzisz, gdzie by szla z innym wiatlem, inna stopa, z innym odglosem kroków. Z innym wiatrem suknie twe rozwiewajacym. I przyszlaby. Umiech... Przyszlaby. Patrzec na ciebie i widziec, jaka jeste. Ta, co nie wiem, jaka jeste. Jaka nie jeste... Bo jeste ta, co tu pi. Ta, która budze, która trzymam. Która mówi cichym glosem: \"Zimno\". Która calowana przeze mnie szepce nieomal krystalicznie, której zapach doprowadza mnie do obledu. Ta, która pachnie zyciem, czasem teraLniejszym, czasem slodkim i wonnym. Po która wyciagam reke, która biore i przygarniam. Która czuje jako stale cieplo, gdy siebie jako popiech czuje i poploch co mija, unicestwia sie i spala. Która trwa jak platek rózy nie blednacy. Która mi daje ciagle zycie, obecne, obecne niewzruszenie jak miloc, w moim szczeciu, w tym budzeniu i zasypianiu, w tym witaniu, w tym gaszeniu wiatla i mówieniu... I milczeniu, i trwaniu we nie u boku stalego zapachu, który jest zyciem. |
2006-01-29 (20:12)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 45 916 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** Tuz obok leny golab przysiadl Zobaczyl lze zdziwiony Nie wiedzial Ze pod umiechem zyczliwym Jest gorzka tesknota za Toba Aleksandra Zietek |
2006-01-29 (17:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12180 ![]() | wpis nr 46 101 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Twardowski \"Miloc\" Jest miloc trudna jak sól czy po prostu kamien do zjedzenia jest przewidujaca taka co grób zamawia wciaz na dwie osoby niedokladna jak uczen co czyta po lebkach jest cienka jak oplatek bo wewnatrz wzruszenie jest miloc wariatka egoistka gapa jak jesien lekko chora z ksiezycem klamczuchem jest miloc co byla cialeem a stala sie duchem i ta co nie odejdzie - bo znów niemozliwa |
2006-01-29 (17:43)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 103 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sebastian Sokolowski \"Dokumenty Zatopionych Psychiatryków\" Dokumenty zatopionych psychiatryków przesiaknely woda. Co pozostanie po spojrzeniu wrogów zakrojonym na miare niemozliwego morderstwa? Dworce na których nocuja bezdomni próbuja marsza umarlych. \"Wiersz pseudoromantyczny\" Tylko ci, którzy odeszli znaja slowa wypowiedziane na zawsze. Poznaja formy widoczne z wiezy wyzszej niz drzewa ogrodu. Co bedzie dalej? Smierc jest wedrówka o wicie. |
2006-01-29 (17:58)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12180 ![]() | wpis nr 46 105 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Malgorzata Hillar \"Zakochana\" Idzie ulica jakby tanczyla na baletowym popisie Umiecha sie do dziecka w wózku do wróbla który stracil ogon Te kropki na sukience myli maja kolor jego oczu Od rana powtarza najmilsze imie i wychodzi z domu w jednej ponczosze |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 28 29 30 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |