Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 25 26 27 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2006-01-06 (15:11)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 42 630 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzieki Vidmo, to mile z Twojej strony. Pieknie okrelile: \"Kraina Lagodnoci\". JB vel Kukola |
2006-01-06 (15:45)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 42 635 [ CZCIONKA MONOSPACE ] /Bez Tytulu/ Wracam, wracam po dlugiej rozlace - Dlonie twoje, niecierpliwie lgnace! Wszystko - dawne, a niby na pewno - Drogi oddech - znajomy ruch glowa ... Znów prowadzisz przez wszystkie pokoje, I idziemy, idziemy oboje... Nowej sukni nie dostrzegam wcale - Smiech twój dzwoni, ze patrze niedbale. Pokazujesz dlonia niespodzianie Nowe w kwiaty obicia na cianie I list do mnie zaczety na stole - \" Pelen zalu... Niech lezy... Tak wole.\" Okna nagle otwierasz w glab nieba - Niepotrzebnie, a wlanie tak trzeba. Dlon ma tulisz do serca wiec slysze, Jak uderza - choc w ustach masz cisze... I w tej ciszy, w straszliwym milczeniu Skron mi, placzac skladasz na ramieniu. Boleslaw Lemian |
2006-01-06 (20:02)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 42 672 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja tez znalazlem swoje stare wiersze sprzed pietnastu lat - oto i one... Krzysztof Jarzynski \"Koniec\" lato uczuc sie konczy po annie nie ma nic do stracenia ugór serca - niczyja ziemia nosic nie chce juz mnie jaj jej tez juz nie znosze pelnej wezowych jezyków i ten skorpionowy odwlok który mnie ukasil na zawsze przeniósl w letarg i nie ma nan odtrutki po annie nie ma nic |
2006-01-06 (20:05)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 42 674 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ale blad:):) Errata: Krzysztof Jarzynski \"Koniec\" lato uczuc sie konczy po annie nie ma nic do stracenia ugór serca - niczyja ziemia nosic nie chce juz mnie ja jej tez juz nie znosze pelnej wezowych jezyków i ten skorpionowy odwlok który mnie ukasil na zawsze przeniósl w letarg i nie ma nan odtrutki po annie nie ma nic Krzysztof Jarzynski \"jakby nic\" jakby nic sie nie stalo prócz wczoraj tak w pólnie zyje na jawie w codziennoci pelzam jak limak a z serca zostala tylko skorupa jakby nic sie nie stalo prócz |
2006-01-06 (20:23)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 42 676 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzysztof Jarzynski \"drwina\" na powierzchni umiechu czai sie drwina kroplomierz odlicza lzy dodaje bólu do tesknoty a wszystko tylko po to by przeniknac tajemnice - jak tez mi sie udaje ze potrafie zniec az tyle Krzysztof Jarzynski \"oparty o cisze\" stoje oparty o cisze której nikt tu nie zna nie czekam na wielki dzien nie czekam na nic juz nie licze mietoszac w pamieci rzeLbe twojej twarzy odchodze skazany na wieczne bladzenie Krzysztof Jarzynski \"pierwsze slowo\" tak ciche bylo moje pierwsze slowo ze sam go nawet nie slyszalem ze sam sie go wyparlem jakbym sie wstydzil nie wierzylem ze moge ze chce tak wielkie bylo to slowo az mi uwiezlo w krtani i rzezi - khoo - nam... mm... m... Krzysztof Jarzynski \"wziemiewziety\" wziemiewziety jestem a chcialbym szybowac w przestworzach z twoim duchem sie bratac z twoim cialem sie laczyc nieziemsko ale wziemiewziety jestem kto wbijajac krzyz przebil mi nim serce |
2006-01-06 (20:38)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 42 680 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Super,stronka znowu sie rozkrecila. Przed snem i do snu:) Pozdrawiam! |
2006-01-06 (21:36)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 42 696 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak, super! i ... po przebudzeniu. |
2006-01-07 (19:42)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 42 850 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Vidmo! Wstalam,przeczytalam i siedze z \"pyskiem\" otwartym. Czy gdzie mozna znaleLc Twoje wiersze - internet??? Jeli mozesz-daj \"cynk\" gdzie szukac. Please!!!!! |
2006-01-08 (15:26)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 43 026 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Michal Aniol Buonarroti Com esser, donna... Jak moze, pani, byc, co z dowiadczenia Znane, ze dluzej przetrwa rzeLba zywa, Która dlon z glazu twardego wyrywa, Niz twórca, co go czas w popiól zamienia? Przyczyne skutek trwalocia zacienia, Wiec sztuka walke z natura wygrywa. Wiem, bowiem z pieknym posagiem tak bywa: Czas i mierc dzielu nie bronia istnienia. Wiec moge dwoje nas, czy w skaly lonie, Czy w barwach, dlugim obdarzyc zywotem, Moja i twoja twarz ksztaltujac, pani. Tak ze i w tysiac lat po moim zgonie Swiat ujrzy pieknoc twa i ma nedzote, I ze kochalem ciebie, mnie nie zgani. Przelozyl Leopold Staff |
2006-01-08 (22:24)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 43 077 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rudziaku... Przeciez juz czytala je w tym watku... Znajduja sie na stronie 10, 13, 14, 16... ![]() Krzysiek |
2006-01-08 (24:24)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 43 106 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Vidmo! Czytalam, czytalam... Wracam do nich i ciagle mam malo. ruda |
2006-01-09 (25:30)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 43 190 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niebo do wynajecia Na tablicy ogloszen pod haslem \"lokale\" przeczytalem przedwczoraj ogloszenie ciekawe na tablicy ogloszen fioletowym flamastrem kto nabazgral slów kilka dziwna byla ich trec: Niebo do wynajecia niebo z widokiem na raj tam gdzie spokój jest wiety no bo wieci sa Panscy szklanka cieplej herbaty poczestuje cie Pan Pomylalem \" to wietnie , takie niebo na ziemi grzechów nikt nie przelicza, nikt nie szpera w szufladzie\". Pomylalem \"to wietnie\" i spojrzalem na adres lecz deszcz rozmyl litery i juz nie wiem gdzie jest Niebo... Gdy wrócilem do dom, gdzie sie blekit z betonem splata w Babel wysoki siegajacy do chmur zaparzylem herbate w swym pokoju nad wiatem mylac \" nic nie stracilem, pewnie tak jest i tam...\" W niebie... ********************************************************** Bardzo wazne bzdury Tak oddzielni jak dwie obce sobie dlonie tak dalecy jak najdalszy w wiecie Wschód tak samotnie nierozlaczni, tak pozornie umiejacych czasem rzucic kilka podgrzewanych slów. Bez gwarancji na wyplate odszkodowan o tej smutno miesznej wojnie, która jest nasza miloc, wciaz zyjemy, jakie slowa belkoczemy by ich kitem zlepic cian peknietych szec. Pytasz, po co mamy ciagnac sprawe dalej, gdy nie w pore nam sie zdaje nawet szept. Miedzy stolem a komoda, miedzy lózkiem a podloga gdzie nas nie ma, bo sa bardzo wazne bzdury. Szklanke mleka dzi rozlalem, caly problem i na stole zostawilem znowu kram. Czy to warto toczyc wojne, kiedy czasy niespokojne gdy na czynsz i wiatlo ledwie starcza nam. Mleko w potop sie rozlalo miedzy nami, i stos gazet w Chinski zmienil sie dzi Mur, nie tak mialo byc, na Boga, czy pamietasz moja droga glupie mrzonki o palacach poród chmur. Pytam, po co mamy ciagnac sprawe dalej gdy nie w pore nam sie zdaje nawet szept. Miedzy stolem, a komoda, miedzy lózkiem, a podloga gdzie nas nie ma bo sa bardzo wazne bzdury. Tak oddzielni jak dwie obce sobie dlonie, splecmy palce swe w gordyjski wezel dni, zeby czas, ten kawal durnia, nigdy nie mógl ich rozsuplac zeby nawet mierci miecz nie przecial ich. Bez gwarancji na wyplate zielonymi, zazdrosnymi banknotami badLmy znów, tak bez sensu nierozlaczni, tak juz zawsze umiejacy pocalunkiem rano budzic sie ze snu. ********************************************************** Mam wszystko jestem niczym Jestem taki szczeliwy bo niczego mi nie brak moze poza nieszczeciem zeby w szczecie je zmienic jestem taki radosny bo niczego mi nie brak moze poza rozpacza bym mógl szczecie docenic Mam wszystko jestem niczym Mam dom pelen wiatru rudy plomien na dachu nie ma cian petla zwisa z sufitu na haku mam litr wódki i bulke i trujaca ampulke i w kieszeni mam garcie niepotrzebnych miedziaków Mam wszystko jestem niczym Pelno we mnie zlej mierci co oczami wyplywa i koluje jak ptaki nim je deszcz splucze z nieba i czasu mam zbyt wiele zeby z czasem co zrobic wiec sie z nudów zabijam nic mi wiecej nie trzeba nic mi wiecej nie trzeba mam wszystko jestem... Robert Kasprzycki/teksty/ |
2006-01-10 (23:01)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 43 268 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MASAKATSU YOSHIDA „TU STAW WIEKOWY SKACZE ZABA – I OTO WODA ZAGRALA” |
2006-01-11 (21:57)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 43 367 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robert Kasprzycki MODLITWA Zamiast wspomnien zostaw nam Obraz z samych tylko ram I szarego plótna plat Zostaw na nim krople krwi Niechaj sie w ciemnociach tli Gorzkim blaskiem mrocznych gwiazd. Obraz z samych tylko ram Zostaw na nim krople krwi Niechaj sie w ciemnociach tli Gorzkim blaskiem mrocznych gwiazd. Zamiast slów podaruj nam Pedzel i palete barw By ubarwic szary wiat Zostaw jeszcze pamiec slonc Lekka glowe , pewna dlon Roztanczony winem krok. By ubarwic szary wiat Zostaw jeszcze pamiec slonc Lekka glowe , pewna dlon Roztanczony winem krok. Zamiast bólu , który jest Daj modlitwy prosty gest Mocnej tak jak jeste Ty Przyrzekamy ujrzysz nas Kiedy przyjdzie na to czas Czystych tak jak nasze lzy... |
2006-01-12 (18:43)![]() Data rejestracji: 2006-01-12 Ilość postów: 12 ![]() | wpis nr 43 452 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fragment lecz w udrece , zawsze gwiazda janiec musi. Nie dojrzy jej tylko ten, kto z pokora los swoj znosi. Wszystko mozesz mi odebrac, nie zabierzesz mi jednego, Wspomnien slodkich pocalunków, motywu zycia mego. |
2006-01-12 (18:57)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 43 454 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Juz zabralam, Ty nieskory zywy przyklad Twej pokory falsz, obluda, wszystko na raz czy sie moze skonczyc zaraz? |
2006-01-12 (21:37)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 43 471 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dziwne, dopiero teraz zobaczylam: MODLITWA Roberta Kasprzyckiego Swoja tez umieszcze. Przyjdzie na to czas. |
2006-01-12 (22:00)![]() Data rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 ![]() | wpis nr 43 474 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Proba o wyspy szczeliwe A ty mnie na wyspy szczeliwe zawieL, wiatrem lagodnym wlosy jak kwiaty rozwiej, zacaluj, ty mnie ukolysz i upij, snem muzykalnym zasyp, otuman, we nie na wyspach szczeliwych mnie przebudL ze snu. Pokaz mi wody ogromne i wody ciche, rozmowy gwiazd na galeziach pozwól mi slyszec zielonych, duzo motyli mi pokaz, serca motyli przybliz i przytul, myli spokojne ponad wodami pochyl milocia. Konstanty Ildefons Galczynski |
2006-01-12 (22:03)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 43 475 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Stwórz mi wyspe...spiewal Joe Dolan.Ladnie i przejmujaco. |
2006-01-12 (22:22)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 43 479 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robert Kasprzycki SMUTNY ANIOL Znowu koleda nad naszym stolem Znowu nam w filmie zabraknie klatek Niesiemy sobie slowa wesole Az ze wzruszenia mieknie oplatek Proste zyczenia bez krzywych spojrzen Gniew gdzie przycupnal jak szara myszka Przy wigilijnym, wiatecznym stole Spiew sie rymuje z brzekiem kieliszka Niosa sie glosy niby po niegu Kto zafalszowal refren z radoci Kto nagle stracil lezacy z brzegu Pusty talerzyk, ten co dla goci Patrze przez okno - w nieziemskiej bieli Szukam, choc wiem, ze odnaleLc nie moge Tych co odeszli, tych co zasneli W bialej zadymce zgubiwszy droge Czy smutny aniol usiadl przy oknie Swiatlo sie lamie jak zza witraza Nie wiem, czy tylko on w wietle moknie Czy nieg topnieje na naszych twarzach |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 25 26 27 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |