Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 22 23 24 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2005-12-16 (22:14)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 058 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bezczas Przebyc tydzien przebyc rok przebyc trzydzieci a potem siedemdziesiat lat dzielnie Ale byly lata których nikt nie liczyl królewskie Kiedy bawilimy sie pod starymi debami i wiecznoc byla przy nas - Julia Hartwig - |
2005-12-17 (12:58)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 39 125 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Oda ... do .\" Gdy Cie po latach ujrzalam Wiedzialam, ze to Ty W oczy Ci spojrzec nie mialam Ale patrzyle TY JB cdn... |
2005-12-17 (14:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 132 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Agnieszka Osiecka Umrzec z miloci Chociaz raz warto umrzec z miloci. Chociaz raz. A to chocby po to, zeby sie póLniej chwalic znajomym, ze to bywa. Ze to jest. ...Umrzec. Lezec w cmentarzu czyjej szuflady obok innych nieboszczków listów i nieboszczek pamiatek i cierpiec... Cierpiec tak bosko i z takim patosem, jakby sie bylo Tosca lub Witosem. ...I nie miec juz zadnych spraw i do nikogo zloci. I tylko blagac Boga, by choc raz, choc jeszcze jeden raz umrzec z miloci. |
2005-12-17 (15:06)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 134 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To jeszcze nie koniec - Kardiogram To nie tetent setek konskich kopyt To nie pociag, to nie stukot kól Tak pracuje Twoja stacja pomp Twoje serce wybija ten rytm Gonisz gdzie, wciaz predzej, predzej, predzej Nie wiesz, gdzie, i nie wiesz, czy doganiasz Twoje serce musi razem z Toba Odpoczywa, gdy twarz rekami zaslaniasz Zanim zdazysz na szelest liczonych banknotów Zanim zdazysz na umiech od ucha do ucha Ucisz wszystkich i wszystko, glowe pochyl Tam z lewej strony jest serce, posluchaj Nie, to jeszcze nie koniec Jeszcze troche pozyjesz Zalozysz jeszcze niejedna czapke Niejednym sie plaszczem okryjesz Tylko przystan na chwile Kto tam poczeka z obiadem Przez ten moment wiat i bez Ciebie Na pewno da sobie rade I nie kombinuj juz wtedy Nie myl o wlasnej sile Spójrz za siebie, na tamtej lace Lapale kiedy motyle Nie, to jeszcze nie koniec Jeszcze troche pozyjesz Zalozysz jeszcze niejedna czapke Niejednym sie plaszczem okryjesz Tylko przystan na chwile Na którym ostrzejszym zakrecie Diabli niech porwa dostatek Diabli niech porwa szczecie - Andrzej Poniedzielski - |
2005-12-17 (21:04)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 39 224 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Weyston Hugh Auden Niech stana zegary Zamilkna telefony Dajcie psu koc Niech nie szczeka, niech pi najedzony. Niech milcza fortepiany I w miekkiej werbli ciszy Wyniecie trumne Niech przyjda zalobnicy Niech glono lkajac samolot pod chmury sie wzbije I kreli na niebie napis \"On nie zyje!\" Wlózcie zalobne wstazki na biale szyje golebi ulicznych Policjanci na skrzyzowaniach niech nosza czarne rekawiczki. W nim mialem moja pólnoc, poludnie i zachód i wschód Niedzielny odpoczynek i codzienny trud. Jasnoc dnia i mrok nocy, moje slowa i piew Miloc, mylalem, bedzie trwala wiecznie, Mylilem sie, Nie potrzeba juz gwiazd - zgacie wszystkie - do konca Zdejmijcie z nieba Ksiezyc i rozmontujcie slonce Wylejcie wode z morza, odbierzcie drzewom cien Teraz juz nigdy na nic nie przydadza sie. weyston hugh auden |
2005-12-17 (21:07)![]() Data rejestracji: 2005-11-23 Ilość postów: 60 ![]() | wpis nr 39 225 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Feliks Konarski Sa ludzie tak szczeliwi, ze o nic nie prosza... Sa nieba wciaz blekitne, które chmur nie nosza... Sa lady nie znajace zimy ani jesieni... Sa rzeki, w których woda szmaragdem sie mieni... Sa drzewa, których zielen staje sie okrutna... Sa ptaki kolorowe jak Tycjana plótna... Sa miasta wiecznie biale albo wiecznie zlote... Skazane od powicia na slonca spiekote! A ja bym chcial juz wreszcie spojrzec raz do góry I ujrzec szare niebo, z na nim szare chmury- I z tych chmur, zeby deszczu szare krople blysly, A tuz u stóp zmeczonych szare fale Wisly... Szarym, jesiennym rankiem ic przez Marszalkowska, Pod szarym niebem usiac ze swoja szra troska... Znów sie znaleLc w szarym wróbli tlumie Ja, szary, prosty czlowiek... A wiata nie rozumie |
2005-12-19 (00:09)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 452 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Agnieszka Osiecka Nalej mi wina Jeszcze mi wina nalej, sobie i mnie, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec lata dobre i zle, zgubic je w szklance na dnie. Jeszcze mi wina nalej, pijmy bez slów, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec tyle zdarzen i snów, zgubic, by znaleLc je znów. Za duzo sie pamieta, z kim innym inne wieta, bukiety dawne w rekach: róze, astry, bzy. Zbyt wiele przed oczami zostaje, zyje z nami, poduszka nawet ze mnie drwi, zna moje sny. Mam jeszcze sily dosyc by zebrac pare groszy i kupic nowe szmatki, kwiatki, nowe lzy. Raz jeszcze mi nalej, jak szalec - to szalec, jak szalec - to teraz, to dzi. Jeszcze mi powiedz slowa, sobie i mnie, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec lata dobre i zle, zgubic je w szklance na dnie. Jeszcze mi wina nalej, pijmy po nów, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec tyle zdarzen i snów, zgubic, by znaleLc je znów. Gdy wszystko zapomnimy, to buty oczycimy, by z nami w nowa droge, dluga droge szly. Zatrzymaj plyte zgrana, z kim innym kupowana, muzyke nowa grajcie mi na nowe dni. Precz szafy i komody - wyrzuce was do wody, pamietac nie chce tamtej mody, chce stad ic. Raz jeszcze mi nalej, jak szalec - to szalec, jak szalec - to teraz, to dzi. Jeszcze mi wina nalej, sobie i mnie, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec lata dobre i zle, zgubic je w szklance na dnie. Jeszcze mi wina nalej, niebo - tuz, tuz, jeszcze, jeszcze, jeszcze, jeszcze. Trzeba zapomniec tyle maków i róz, znaleLc, nie zgubic ich juz. _________________ |
2005-12-19 (00:11)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 453 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Agnieszka Osiecka Nie badL! Nie badL smutna,no nie badL, ta mgielka, to tylko pamiec. Patrz jakie czyste niebo, a w morzu - labedL! Nie badL smutny, ja nie chce, to czarne, to tylko myli, dalej jest mala przystan na brzegu Wisly. Nie badL smutna, no nie badL, ta chmura jest mala chmurka, jutro juz bedzie slonce i ciastko z dziurka! |
2005-12-19 (00:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 39 454 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Spotkanie Dzisiaj noca samotna, spedzona bezsennie, Po promieniach ksiezyca, jakim dziwnym tchnieniem, Sam nie wiem, jak sie nagle ocknalem w Rawennie I z dawno utesknionym spotkalem widzeniem. Przez otwarte kto okno gral cicho na flecie, I wiatr lekki won przyniósl duszaca, upojna - Jak w mistycznym w nia szedlem wplatany bukiecie, Pod nieba wyiskrzona kopula dostojna. \"Bedziecie wysluchani teskniacy, wiec procie!\" Jak przez Boga zaklety przymknalem powieki - I tylkom jaki dziwny poslyszal szum rzeki, A póLniej, póLniej Danta ujrzalem na mocie. \"Tyze to, ty mój mistrzu! Dlaczego tak blady I czemu taki dziwny niepokój cie zarzy? Przychodze cie ublagac o sekret twej twarzy. Nic nie wiem. Zabladzilem. I prosze twej rady\". On to rzekl, czy rzekl ksiezyc, czy woda to rzekla, Padlem, glowe ukrywszy rekami obiema: \"Nie ma nieba i ziemi, otchlani, ni piekla, Jest tylko Beatrycze. I wlanie jej nie ma\". - Jan Lechon - |
2005-12-21 (03:19)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 39 814 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...cd Tulile mnie mocno do siebie A ja poddalam sie Mówile \"to ty, to ty, ta .... Poznalbym Cie\" cdn... JB |
2005-12-23 (18:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 40 218 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kiedy kobieta placze Ze wszystkich smutków mi znanych Tych którre tak wiele znacza Najwiekszym smutkiem napawa Kiedy kobieta placze Niezwyklej to obraz rozpaczy Nie rodem z teatru czy kina Bowiem kobieta placze Inaczej niz mloda dziewczyna To nie jest ucieczka Kobieta juz w placz nie ucieka To nie jest tesknota Kobieta potrafi juz czekac Lecz kiedy nie boli juz nic I nie ma powodu by byc To nie ma nawet nadziei By chciec do czlowieka Doronij najpierw do tych lez Ni m powiesz o niej lka wiec jest Nim powiesz o niej lka wiec zyje Doronij najpierw do tych lez Ni m powiesz o niej lka wiec jest To lka kobieta nie dziewczyna Ty mówisz ze znasz ja najlepiej I wszystko tak pieknie tlumaczysz Nie mów ze placz nie olepia Nie ironizuj rozpaczy Mozesz sie skryc za piosenka Skoro nie umiesz inaczej Ale badL badL choc pod reka Kiedy kobieta placze Doronij najpierw do tych lez Ni m powiesz o niej lka wiec jest Nim powiesz o niej lka wiec zyje Doronij najpierw do tych lez Ni m powiesz o niej lka wiec jest To lka kobieta nie dziewczyna - Tamara Kalinowska - |
2005-12-23 (18:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 40 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** (Nie uratowala mnie powódL...) Nie uratowala mnie powódL mimo ze lezalam juz na dnie. Nie uratowal mnie pozar mimo ze palilam sie przez wiele lat. Nie uratowaly mnie katastrofy mimo ze przejezdzaly mnie pociagi i samochody. Nie uratowaly mnie samoloty które eksplodowaly ze mna w powietrzu. Walily sie na mnie mury wielkich miast. Nie uratowaly mnie grzyby trujace. Ani celne strzaly plutonów egzekucyjnych. Nie uratowal mnie koniec wiata poniewaz nie mial na to czasu. Nic mnie nie uratowalo. ZYJE - Ewa Lipska - |
2005-12-23 (19:02)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 40 220 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ... ruda |
2005-12-23 (19:31)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 40 227 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ... cd: \"Czym ze jest CZAS tak odlegly Czy moze zbraknac go nam Tych uczuc co do glebi COS pobudzil w nas\" cdn ... JB |
2005-12-25 (07:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 40 349 [ CZCIONKA MONOSPACE ] GRA wygrywasz z niebem i trawa kolorem oczu wygrywasz z kwiatem i woda gladkocia skóry wygrywasz z motylem i wiatrem delikatnocia dotyku wygrywasz z ogniem i sloncem munieciem warg wygrywasz z halnym i burza jednym spojrzeniem wygrywasz z calym wiatem moje myli wygrywasz ze mna moje zycie - Maciej Pinkwart - |
2005-12-25 (14:05)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 40 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ... cd: Nigdymy sie nie rozstali Pamiec byla w Nas I tyle lat, miesiecy i dni czekali Spotkania nadszedl Czas cdn ... JB |
2005-12-26 (14:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12195 ![]() | wpis nr 40 516 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ernest Bryll * * * Zeszyty biednych l,udzi - ta biblia domowa Gdzie akuratnie wszystko zapisane Kazdy litr mleka bulka pieciozlotowa Pól cwiartki masla przed sklepem wystane Zeszyty biednych ludzi - ta biblia domowa Papier taniutki na którym powoli Kobieta glowe schylajac skroboli Urywa co z radoci, zabiera z nadziei I powolutku dom co wieczór klei Zeszyty biednych ludzi - ta biblia glodowa. 13 III 81 |
2005-12-26 (16:40)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 40 540 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czeslaw Milosz \"Wiara\" Wiara jest wtedy,kiedy kto zobaczy Listek na wodzie albo krople rosy i wie ze one sa - bo sa konieczne. Chocby sie oczy zamknelo, marzylo, Na wiecie bedzie tylko to,co bylo, A lic uniosa dalej wody rzeczne. Wiara jest takze, jezeli kto zrani Noge kamieniem i wie, ze kamienie Sa po to,zeby nogi nam ranily. Patrzcie jak drzewo rzuca dlugie cienie, I nasz, i kwiatów cien pada na ziemie: Co nie ma cienia, istniec nie ma sily. |
2005-12-26 (17:10)![]() Data rejestracji: 2005-03-04 Ilość postów: 2280 ![]() | wpis nr 40 547 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przepraszam ale trudno przeczytalem ostatnia linijke czy zatracila wiare FOBIOO po nas nietylko cien ale iodicie na ziemi zostanie uwierz w to BO WIARA PRZENOSI GÓRY ............ |
2005-12-26 (17:12)![]() Data rejestracji: 2005-03-04 Ilość postów: 2280 ![]() | wpis nr 40 549 [ CZCIONKA MONOSPACE ] PRZEPRASZAM ale klawiatura co mi szwankuju |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 22 23 24 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |