Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 ... 179 180 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2005-05-08 (09:06) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 16 086 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Anna Achmatowa \"Urywek\" ...Zdawalo mi sie, ze to ognie Az po wit za mna lecialy, A nie wiedzialam ostatecznie, Jaka barwa dziwne oczy blyskaly. I poród drzenia piewnych strug Nie rozumialam: druh czy wró, Czy zima jeste, czy upaly. |
2005-05-08 (10:33) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 16 103 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Chcialbym\" Aleksander Puszkin Coz Tobie moje imie powie... Cóz tobie imie moje powie? Umrze jak smutny poszum fali, Co plunie w brzeg i zmilknie w dali, jak noca gluchy dzwiek w dabrowie, Skrelone w twoim imonniku, Zostawi martwy lad, podobny Do hieroglifów plyt nagrobnych W niezrozumialym jezyku. Cóz po nim? Pamiec jego zgluszy Wir wzruszen nowych i burzliwych I juz nie wskrzesi w twojej duszy Uczuc niewinnych, wspomnien tkliwych. Lecz gdy ci bedzie smutno - wspomnij, Wymów je szeptem jak niczyje I powiedz: kto pamieta o mnie, Jest w wiecie serce, w którym zyje.\" |
2005-05-08 (16:33) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 | wpis nr 16 122 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam wszystkich w nowym watku. Ja pozostane jednak w starym i niedlatego ze powstal na moja czesc hi,hi. Uwazam ze wklejenie bez dania komentarze jest...zbyt ubogie jak na moj gust.Nie czuje sie wowczas nic,absolutnie nic o osobie ktora to wkleila. Ulubiony wiersz...nawet nie domysle sie dlaczego albo moze to byc falszywy trop. Pozdrawiam. |
2005-05-12 (13:47) Sylwia Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 | wpis nr 16 435 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Na przekór swemu sercu\" M.K. Ucieklam Tobie... sobie na przekór sercu na przekór a potem...tylko lzy... ze nie dane nam bedzie juz nic...nic! |
2005-05-12 (13:49) Sylwia Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 | wpis nr 16 436 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Komentarza nie trzeba...niespelniona miloc. |
2005-05-12 (21:05) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 | wpis nr 16 473 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Po co komentarz Sylwio. Mnie uciekla kiedys czarna kukuleczka, tak byla sploszona. Gdyby to znala co napisalas,powiedzialaby to samo. Dziekuje za to co napisalas. Pozdrawiam. |
2005-05-18 (00:27) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 16 935 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Na Wielkiej NiedLwiedzicy Gdziekolwiek cie dopadne, gdziekolwiek cie pochwyce, Zabiore cie do siebie, na Wielka NiedLwiedzice. Znuzyly mnie juz ziemskie rozboje i podboje, Na Wielkiej NiedLwiedzicy rozbilem szatry moje, Na siedmiu wielkich wiatach, na siedmiu nowych ladach, Jednego twego ciala mój maly wiat pozada. Zaskocze cie, przeraze, pochwyce i uniose Na te obszary plynne, do moich siedmiu wiosen. Tam zaden lad nie stwardnial, tam zaden wiat nie ostygl, Przerzucam miedzy nimi niedotykalne mosty, Przez mosty biegnie plomien - wieczne, serdeczne cieplo, Przy którym cialo moje sczernialo i okrzeplo. Przerzucam gietkie mosty w czerwonej atmosferze, Pieszczota i tesknota potege moja mierze. Czy mierze, czy nie mierze - sam jestem niezmierzony, Mam jeden kwiat paproci dla ciebie przeznaczony, Czerwony kwiat paproci w plomiennej okolicy, Na skórach, na niedLwiedziach, na Wielkiej NiedLwiedzicy. Otule cie, ogarne, na siedem czeci potne I oddam siedmiu gwiazdom twe cialo siedmiokrotne, Skrwawiony, nasycony na ziemi znów sie ockne I siedem wiec zapale, i zacmie gwiazdy nocne. Jan Brzechwa |
2005-05-18 (00:37) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 16 936 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pieszczota Ten pak rózy, co dobyl zaledwo pól skroni W ucisk lici od spodu tak czujne ujety! Ten umiech, co sie uczy i barwy, i woni - Ten czar, co tym czaruje, ze niedorozwiniety! Na palcach don sie zblizam, by kroków odglosy Nie sploszyly tej ciszy, w której trwa i ronie, I, oczy przymykajac, caluje zazdronie Jedwab cieply od slonca i mokry od rosy. A po chwili, gdy, dlonia muskajac twe sploty, Opodal tego paka w cieniu drzew cie pieszcze, Ustom moim dorzucam lad twojej pieszczoty Do smugi pocalunku, nie startego jeszcze. Boleslaw Lemian |
2005-05-26 (10:03) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 586 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Wierzynski \"Nózki twoje caluje\" (parodia autorstwa Antoniego Marianowicza) Nózki twoje caluje, usta po nich wodze, Jak na szczudlach na nózkach twych po wiecie chodze. Jak dwa wiatla twe nózki wskro mnie przenikaja, Nózki twe mnie zabraly, nózki twe mnie maja. Jak wyznania wstydliwe, jak szepty szalone, Powtarzam w ustach twoje nózki niezliczone. Od paznokci na palcach az do biodronoszy Nózki twoje caluje i konam z rozkoszy. |
2005-05-26 (11:02) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 588 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Maria Jasnorzewska- Pawlikowska (parodie autorstwa Witolda Zechentera) \"Konie\" Dookola samotne wonie tla sie w ostatniej iskierce... galopuja sploszone konie... galopuje sploszone serce... \"Gdy zniknie\" Gdy zniknie nad moim ogrodem ta piekna, jedwabna chmura, to co zostanie pod spodem? Nic... tylko dziura... |
2005-05-26 (11:28) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 590 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Maria Pawlikowska * * * ( Parodia autorstwa Witolda Zechentera) W zlotej klatce siedzi zasmucony mily, cichy,smutniutki zwierzaczek, glówke wciaz obraca w moja strone i cichutko sobie czasem placze. O kochany mój hipopotamie, czemu jeste taki smutny czasem? Przeciez nigdy cie gniewem nie ranie i wraz z toba czesto sama placze. Hipopotam, kochane zwierzatko, w nocy do mnie przychodzi najczulej i swa glówke sklada na poduszce i swe lapki na mym sercu tuli. Az raz przyszedl dzien okropny taki, ze zabili mi hipopotama, lopotala zalobna choragiew i zostalam sama... sama... sama... I dzien przyszedl jeszcze okropniejszy, w którym slonce juz calkiem nie wieci, gdy z mojego hipopotama na obiadek dali mi kotlecik... Jadlam, pelne zalu mialam usta i patrzylam, smutna do ostatka, jak straszliwie jest pusta, jest pusta jego klatka, jego zlota klatka... |
2005-05-26 (11:40) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 17 591 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A moze tak Marek Grechuta? Korowód Kto pierwszy szedl przed siebie? Kto pierwszy cel wyznaczyl ? Kto pierwszy z nas rozpoznal ? Kto wrogów ? Kto przyjaciól Kto pierwszy slawe wszelka i wloci swe mial za nic? A kto nie umial zasnac nim nie wymyslil granic ? Kto pierwszy w noc bezsenna wymylil wielka armie ? Kto zostal bohaterem ? Kto zyl i umarl marnie? Kto pierwszy zostal panem ? Kto pierwszy zostal królem? Kto musial wstawac wczesnie , a kto mógl spac za dlugo ? Stajac zapatrzeni w obloki i niebo Zapatrzeni w tancu , zapatrzeni w siebie Wciaz niepewni siebie , siebie niewiadomi Pytac wciaz bedziemy , pytac po kryjomu Kto pierwszy szedl .... Kto pierwszy byl fakirem ? Kto pierwszy astrologiem ? Kto pierwszy zostal królem ? A kto chcial zostac bogiem? Kto z gwiazdozbioru Vega patrzac za ziemie zgadnie Kto pierwszy byl czlowiekiem ? Kto bedzie nim ostatni ? Stajac zapatrzeni .... |
2005-05-26 (11:47) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 592 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Julian Przybo \"Miejsce przy tobie\" ( parodia autorstwa Mariana Piechala) Znów ufala - i watpila znowu, gdy pod konstrukcjami zelaza i szkla slaly sie samoloty nabite moim zalem. Ten zal, to ja. Z ich migiel wychwiana wojna produkuje krociowe gwiazdy glone w zetknieciu z ziemia, których upadek wyprzedza ich huk, a jeszcze gloniejsze eksplozjami nastepstw w dziejach Trafiony moze byc kazdy. W rozchwiejach przypadla polana pod huki, gdym biegl w ataku na Kranik. Przede mna zelazne kruki cinajace oddal o polowe - ty, kóra jeszcze trwasz, cztery moje zale rozjanij! Podniesiony z martwych zostawilem w ziemi moja oddlon i po twarz. Gwiazda urwala mi glowe. |
2005-05-26 (22:40) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 638 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sprostowanie: Parodia Kazimierza Wierzynskiego jest autorstwa Mariana Piechala, a nie jak napisalem - Antoniego Marianowicza... |
2005-05-26 (22:43) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 639 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Maria Jasnorzewska - Pawlikowska \"Lizbona\" (parodia autorstwa Swiatopelka Karpinskiego) Szkoda, ze nie ma na mapie Twojego gladkiego ciala, Bo wtedy nie do Lizbony, Lecz wiem, gdzie bym pojechala... |
2005-05-26 (23:04) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 641 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Janusz Oseka \"Bez tytulu\" Dokuczliwa wydaje sie uprzejmoc pana H.,który codziennie po wypelnieniu kuponu Lotto odwiedza swych sasiadów i z góry przeprasza ich za to, ze podczas przeliczania wygranej zmuszony bedzie szelecic banknotami. |
2005-05-27 (09:06) Sylwia Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 | wpis nr 17 649 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Koniec miloci. Wysiadam. Stacja koncowa. Pociag juz dalej nie pojedzie. Widac taka byla trasa pociagu, przejechac od - do... Rozumiesz to? tak banalnie proste... |
2005-05-27 (11:48) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 661 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adam Ziemianin *** a ja bez ciebie jakby bez reki jak niebo bezchmurne które traci blekit a ja bez ciebie niczym nad przepacia i choc gwiazdy licze trudno bedzie zasnac a ja bez ciebie jak pien powalony i jeszcze slysze tylko Ziemi straszny skowyt na co dzien i od wieta wybralimy sie Mario badL mi na zawsze sloneczna latarnia |
2005-05-27 (11:55) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 663 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wród tylu trosk, obludy i rozpaczy przez które zycie staje sie zlym - jest tylko miloc, prawdziwa miloc, dla której warto zyc. (H. Sienkiewicz) |
2005-05-27 (12:05) vidmo Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 10322 | wpis nr 17 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Beata Gurgul *** Napisalam wiersz bardzo prosty, wiersz pierwszy o miloci: ze noca chodzi nic nie robi nie pi nie je nie siwieje swoimi drogami chodzi ze wiecznie piekna wiecznie nadeta ze taka wazna ze taka piekna ze taka natchniona ze to Ona taka pani musi stale uwazac zeby kogo nie zranic ze wieczna ze bezcenna miloc pierwsza. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 ... 179 180 Wyślij wiadomość do admina |