Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 166 167 168 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2021-06-14 (12:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 368 509 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bilans kłamstw i niedopowiedzeń nie wychodzi na zero w knajpie pod najaranym aniołem poeci wykrzykują wiersze odsłaniające brudne zaułki pijanych dusz w stronę dziwek odsłaniających świeżo umyte cycki i uda trwa gra (nie)czułych kłamst i (nie)(do)powiedzeń w zapomnianym przez boga i barmanów kącie wariatka w kwiecistej sukience sączy niebieski gin nie liczy na dżina z opróżnionej butelki nie gra już w te gry od Wielkiego Dzwonu i w gierki od Dzwoneczka wiszącego nad Piotrusiem Panem chciałaby nie już nie tylko patrzy i się uśmiecha jak to wariatka barman krzyczy ze śmiechem drążącym liryczne trzewia stawiam wszystkim poetom od hymnów bałwochwalczych i bluźnierczych pieśni za poezję panowie i za złudzenia za (nie)święte ściemy i słodki eliksir waszych wierszy spomiędzy rozchylonych ud szerokich bioder i obfitych piersi waszych (nie)biskich/bieskich *** do dna panowie i gra skończona i chuj wie kto wygrał kto przegrał może ona może ty może nikt tylko pies który zerwał się ze smyczy wie czego chce niczego nie udaje chwyta rzuconą kość i goni wszystkie suki w ruji bez zabawy w wiernego wilka nie wychodzi na zero Beata Nicoś-Trenk © Jummanah |
2021-06-14 (12:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 368 511 [ CZCIONKA MONOSPACE ] powroty * Wiesz, chciałabym z tobą usiąść na ławce pod kasztanem. Porozmawiać choćby o pogodzie, o tym że zimno, że ciepło, że jesień piękna. Porozmawiać o niczym, byle z tobą. Mówić o wszystkim i o niczym, niech słowa biegną, może rozśmieszysz mnie, może zamyślisz się. Patrzeć jak mówisz, to by mi starczyło, widzieć jak słowa z ust ulatują nie tylko czytać na papier przelane. Słyszeć wszystkie litery alfabet cały, każdą sylabę wybrzmiałą. Wsłuchać się w głosu ton, zasmakować wyrazów kształt inny, bo z ust twoich, to już umierać bym mogła, już świat stałby się cały. I choćbyś miał potem wstać, grzecznie "do widzenia" powiedzieć to już to byłoby niebem. Porozmawiać z tobą na ławce pod kasztanem. Choć chwilę. Sylwia Kukulska |
2021-06-15 (22:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 368 719 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Jeżeli." A jeżeli nic? A jeżeli nie? Trułem ja się myślą złudną, Tobą jasną, Tobą cudną, I zatruty śnię: A jeżeli nie? No to... Trudno. A jeżeli coś? A jeżeli tak? Rozgołębią mi się zorze, Ogniem cały świat zagorze Jak czerwony mak, Bo jeżeli tak, No to... - Boże!! Julian Tuwim Poezje Wyd. 2006 |
2021-06-18 (14:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 369 036 [ CZCIONKA MONOSPACE ] #freestyle #dobranoc Tomasz Jastrun - PRZYTUL SIĘ DO MNIE - Jesteśmy tacy delikatni Aż strach Oczy z niebem i łąką Chroni powieka z bibułki Nóż wchodzi w brzuch łatwiej niż w chleb A krew Przy nieostrożnym ruchu kierownicy Wyfruwa jak spłoszony ptak Nasza płeć Meduza wyrzucona na brzeg Tylko przez chwilę wilgotna Wszystko w nas Jest bardziej kwestią czasu Niż w przypadku cegieł A nawet kruchego szkła Kamień posiada nad nami Druzgocącą przewagę Więc przytul się do mnie Tylko czułość idzie do nieba |
2021-06-21 (15:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 369 441 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Joanna Kulmowa PSALM PRZENOSZENIA Dotknąć blasku na liściach świecenia jarzębin skwiru jaskółek na najwyższych chmurkach mięty piołunu dotknąć i zebrać z naskórka i tę pamięć zamknąć na głębi. I z taką chwilą w sobie chodzić dni miesiące tę czerwień w palcach mając i piołun i słońce. Nie uronić zaskarbić chociażby bolało. Przenieść tam całość. [w] ...prośba o nieskończenie..., Wydawnictwo Jana Jakuba Kopcia, ISBN 978-83-938617-2-9 |
2021-06-22 (10:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 369 523 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Motyl." Wanda Chotomska Jednemu panu na skwerku motyl siadł na gazecie. A pan powiedział ponuro: - I po co to żyje na świecie? Ani to z pierza, ani z mięsa, z kwiatka na kwiatek się wałęsa, na kotlet to się nie nadaje, nie znosi tak jak kura jajek, choćbyś i w ulu go zamykał, nie da ci miodu do piernika, nie daje mleka tak jak krowy i jakiś taki - za kolorowy... A dwaj poeci, patrząc jak motyl skrzydła rozchyla, bardzo cichutkim szeptem szepnęli do motyla: - Gdyby nie było motyli, my byśmy cię wymyślili. I chronili przed tym panem, chronili! |
2021-06-22 (15:01)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 369 552 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 🍀🍀🍀 🍀🍀🍀 🍀🍀🍀 Anna Sulima-Barańska Recepta jak zachować wrażliwe niewinne oczy dziecka wystarczy być poetą albo świętym jedno i drugie piekielne trudne [w] Oczy dziecka /2015-2017/ |
2021-07-04 (00:46)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 370 834 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wczoraj minęło 98 lat od urodzenia Wisławy Szymborskiej. WISŁAWA SZYMBORSKA Kiedy ktoś zapyta - jak ja się dziś czuję, Grzecznie mu odpowiem, że „Dobrze, dziękuję”. To, że mam artretyzm, to jeszcze nie wszystko, Astma, serce mi dokucza, i mówię z zadyszką, Puls słaby, krew moja w cholesterol bogata... Lecz dobrze się czuję, jak na swoje lata! Bez laseczki teraz chodzić już nie mogę. Choć zawsze wybieram najłatwiejszą, drogę, W nocy przez bezsenność bardzo się morduję, Ale przyjdzie ranek... Znów dobrze się czuję. Mam zawroty głowy, pamięć figle płata, Lecz dobrze się czuję, jak na swoje lata. Z wierszyka mojego ten sens się wywodzi, Że kiedy starości niemoc przychodzi, To lepiej się godzić ze strzykaniem kości I nie opowiadać o swojej starości (słabości). Zaciskając zęby z tym losem się pogódź I wszystkich wokoło chorobami nie nudź. Powiadają: „Starość okresem jest złotym". Kiedy spać się kładę, zawsze myślę o tym. „Uszy” mam w pudełku, „Zęby" w wodzie studzę, „Oczy" na stoliku, zanim się obudzę... Jeszcze przed zaśnięciem ta myśl mnie nurtuje, Czy to wszystkie części, które się wyjmuje? Za czasów młodości — mówię bez - przesady – Łatwe były biegi, skłony i przysiady. W średnim wieku jeszcze tyle sił zostało, Żeby bez zmęczenia przetańczyć noc całą. A teraz na starość czasy się zmieniły: Spacerkiem do sklepu, z powrotem - bez siły. Dobra rada dla tych, którzy się starzeją: Niech zacisną zęby i z życia się śmieją! Kiedy wstaną rano - „części" pozbierają, Niech rubrykę zgonów w prasie przeczytaj. Jeśli ich nazwiska tam nie figurują To znaczy: że Zdrowi i Dobrze Się Czują!!! --- wpis edytowano 2021-07-04 00:50 --- |
2021-07-16 (17:25)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 371 928 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Burza (albo Miłość)" Zamknij pamięć, bo idzie burza, Wiatr firanki nadyma. Idzie burza, niebo się zachmurza I patrzy moimi oczyma. Zamknij oczy, żeby noc opadła Na burzliwe, na huczące dalekim gongiem. Wieją firanki jak widziadła. Zamknij okno. Rozpacz nadciąga. Między oknem i pamięcią - przeciągiem Ciemne myśli, jasne oczy - a przez ulic Dumy szumne i żałobne chorągwie. Zamknij życie. Otwórz śmierć. Już błyskawice. Julian Tuwim |
2021-07-17 (09:49)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 371 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Agnieszka Osiecka Życie nie stawia pytań Życie po prostu jest Czasem zębami zgrzyta A czasem łasi się jak pies A Ty, który wszystko wiesz Znasz wszystkie kwasy i zasady Powiedz nam jak to jest Po tamtej stronie lady A Ty, który wszystko znasz Terminy, święta i zagłady Powiedz nam jak jest tam Po tamtej stronie lady Czy się tam sieje zboże? Czy się po prostu trwa? Czy jest tam jakieś morze? Czy jest taki ktoś jak ja? Życie nie daje nagród Życie nie daje wiz Życie to trochę szabru A bardzo rzadko czysty zysk A Ty, który wszystko wiesz Znasz wszystkie kwasy i zasady Powiedz nam jak to jest Po tamtej stronie lady? A Ty, który wszystko znasz Terminy, święta i zagłady Powiedz nam jak jest tam Po tamtej stronie lady |
2021-07-17 (10:11)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 1 371 998 [ CZCIONKA MONOSPACE ] |
2021-07-18 (02:58)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 085 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Pożegnanie ptaka" Tego bociana z przetrąconym skrzydłem w parku nad stawem już nie ma Jak zginął? Można powiedzieć, że bohatersko Kiedy poczuł, że skrzydło jego jakby się wygoiło wzbił się nagle w powietrze spojrzał z góry na łabędzie uwięzione na stawie zatrzepotał skrzydłami radośnie zatrzepotał skrzydłami desperacko i runął do wody Biedne Ikarzysko! Nikt nie dostrzegł jego upadku Ani rolnik jadący na traktorze ani pasażerowie czerwonej toyoty zajęci wymijaniem ciężarówki Julia Hartwig |
2021-07-19 (04:56)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 181 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Hymn Wieczorny" Stanisław Barańczak Ponad głowami i ponad słowami Ponad domami i ponad dymami Ponad dachami ponad oddechami Zapada noc Nad zmaganiami i nad zmęczeniami Nad rozkoszami i nad rozpaczami Nad mdłymi dniami i nad złymi snami Zapada noc Nad drżeniem ziemi i nad drżeniem dłoni Nad pulsem miasta i nad pulsem skroni Nad biciem serca i nad biciem w dzwony Zapada noc Nad potem życia i potem agonii Nad łzami wściekłych i łzami bezbronnych Nad krwią kochanków i nad krwią zranionych Zapada noc I nad poddaniem się i nad niezgodą I nad ugodą czyjąś z samym sobą Ponad niewolą i ponad swobodą Zapada noc Nad gwiazdą wiatrem i chmurą deszczową Nad światłem gazem i bieżącą wodą Nad nim nade mną nad nami nad tobą Zapada noc Wszędzie Nad stołem Nad lampą Nad garnkiem Nad snem Nad łyżką Nad schylonym karkiem Nad bielą łóżka Nad bielą tej kartki Zapada noc I powiedz czemu I powiedz czy wszędzie i wciąż tak samo i zawsze już będzie nad dachy fabryk kościołów i więzień zapadać noc I powiedz powiedz nam czemu ślepniemy czemu głuchniemy i jesteśmy niemi gdy czarnym gipsem maskując twarze ziemi zapada noc Powiedz dlaczego jej dłoń coraz cięższa i coraz bardziej brakuje powietrza kiedy nad nami ciemna i zwycięska zapada noc Dlaczego dławi nas Dlaczego śnimy oblani potem że się nie zbudzimy że wiecznie będzie nad lata i zimy zapadać noc Nikt nie odpowie Nad ziemią nad miastem nad tym pokojem nad ciałem twym własnym głuchym spokojem i milczącym kłamstwem zapada noc Nad mdłymi dniami i nad złymi snami Nad rozkoszami i nad rozpaczami Nad zmaganiami i nad zmęczeniami Zapada noc Ponad dachami ponad oddechami Ponad domami i ponad dymami Ponad głowami i ponad słowami Zapada noc Zapada noc Zapada noc (22 lipca 1971 – 1 maja 1974) |
2021-07-19 (17:04)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 230 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Stanisław Grochowiak *** (Miłość) Miłość - Dziś myślę o niewielkich ptakach Idących wolno na łapkach zbolałych Miłość - Dziś dotknę twoich ust zbiedniałych Gdzie była miłość - A pomyślę: jaka Miłość - Dziś powiem Dam jej kształt Odkłamię Niewielkim ptakom na skrzydeł dźwiganie |
2021-07-19 (17:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 233 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Dwa momenty nad jeziorem" Stanisław Grochowiak motto: a ludzie mówią i mówią uczenie, że to nie łzy są, ale że kamienie, i że nikt na nie nie czeka... Cyprian Kamil Norwid Zapatrzeni w aksamit, dzisiaj tak jak wczoraj, Zachwyceni grą cieni, dzisiaj tak jak co dzień, Układamy swe twarze na wieczornej wodzie, Polecamy swe ręce pamięci jeziora. Noc nadchodzi zbyt szybko.Wtulam w płaszcz twe ciało I ogrzewam oddechem twoje małe dłonie... Z podpiaskowych legowisk wracają pomału Do pustego wybrzeża spłoszone okonie. Dziś powrócę tu jeszcze. Siądę gdzieś przy drzewie, Będę bardzo ci obcy. Wybacz ma daleka- Nauczyłem się w gwiazdach spostrzegać kamienie, Nauczyłem się również na kamienie czekać. |
2021-07-19 (18:57)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 243 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Stanisław Grochowiak "Do pani" Lubię z blachy twego kubka Pić herbatę gorzką, pani - Lubię głaskać twego szczura, Gdy się do mych nóg przyczołga - Albo gadam z pogrzebaczem, Albo łajam karbidówkę: Ordynarna to jest dama, Nie zdobiąca twego dworu. A wszak piękne masz niechlujstwo Z astronomią złych pająków, Z ciemną kaźnią twej piwnicy, Kędy boczki mrą na hakach. O feudalna moja pani, Chwalę sobie twe domostwo Wieczny lennik na twych włosach, Trwały wasal twego żebra... |
2021-07-23 (01:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 558 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jesteś za blisko za naocznie jesteś żebym cię mogła zobaczyć raz wtóry. Oto liść jeden przybył w naszym drzewie a nie wiem — który. Tak zacieramy się. Im bliżej siebie jesteśmy dalsi wciąż od zobaczenia. Zbyt odsłonięte mamy twarze. Przecież coś pozostało w nich do odgadnienia. Zatem jedź wyjedź i bądź mi z powrotem bowiem gdzie oczy za blisko są oczom błogosławiony rozjazd — i powroty. A tak się właśnie do obrazu wgląda cofając kroki. Urszula Kozioł |
2021-07-24 (01:24)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 372 648 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Gniew" Jan Lechoń Ty masz różne miłości, ja tylko - otchłanie, W które coraz mnie głębiej twa nieczułość strąca. A jednak tyś jest światłość, tym mrokom świecąca. Gdy cię kochać przestanę - co się ze mną stanie? Złe myśli w moim sercu jak zgłodniała lwica, Jak pod wzrokiem pogromcy cichną pod twym wzrokiem. O! wstępuj w moje serce kochaniem głębokiem, W dzień jak słońce palące, w noc - jak blask księżyca. Mówisz, że gniew mam w oczach. Bo po nocy błądzę I darmo wzrok mój światła w ciemnościach wygląda. Bo tyś jest razem piekło, gdzie rodzą się żądze, I niebo, w którym miłość niczego nie żąda. --- wpis edytowano 2021-07-24 01:24 --- |
2021-07-28 (21:29)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 373 051 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Upadł jej z kolan kłębek włóczki. Rozwijał się w pośpiechu i uciekał na oślep. Trzymała początek życia. Owijała na palec serdeczny jak pierścionek, chciała uchronić. Toczył się po ostrych pochyłościach, czasem piął się pod górę. Przychodził splątany i milczał. Nigdy już nie powróci na słodki tron jej kolan. Wyciągnięte ręce świecą w ciemności jak stare miasto. Matka, Zbigniew Herbert |
2021-07-28 (22:24)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11682 ![]() | wpis nr 1 373 061 [ CZCIONKA MONOSPACE ] List do ludożerców Kochani ludożercy nie patrzcie wilkiem na człowieka który pyta o wolne miejsce w przedziale kolejowym zrozumcie inni ludzie też mają dwie nogi i siedzenie kochani ludożercy poczekajcie chwilę nie depczcie słabszych nie zgrzytajcie zębami zrozumcie ludzi jest dużo będzie jeszcze więcej więc posuńcie się trochę ustąpcie kochani ludożercy nie wykupujcie wszystkich świec sznurowadeł i makaronu nie mówcie odwróceni tyłem: ja mnie mój moje mój żołądek mój włos mój odcisk moje spodnie moja żona moje dzieci moje zdanie Kochani ludożercy Nie zjadajmy się Dobrze bo nie zmartwychwstaniemy Naprawdę Tadeusz Różewicz, "LIst do Ludożerców" |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 166 167 168 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |