Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 129 130 131 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2010-11-29 (01:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 376 623 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jadwiga Kożyczkowska Kilka słów napisanych przez Ciebie do mnie papier już zżółkł wyblakły litery ale ton listu przyjazny szczery zawsze robi wrażenie piszesz o miłości rozłące wielkiej tęsknocie dziś jeszcze z wypiekami chwytam te słowa w locie i w myślach pieszczę wraca wspomnienie wspomnień fala o trudnych chwilach samotnych nocach pustych dniach kiedy list jedynym dowodem był że jesteś pamiętasz o mnie wrócisz do domu czytałam go nieraz we łzach po kryjomu nie wypuszczałam z ręki egzotyczne znaczki rejsu szlak pokazywały czekania męki choć trochę skracały już sama nie wiem czy bardziej kochałam wtedy listy czy Ciebie. |
2010-12-17 (18:50)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 382 986 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Non omnis moriar.. \"Tylko guziki nieugięte przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie są aby świadczyć Bóg policzy i ulituje się nad nimi lecz jak zmartwychwstać mają ciałem kiedy są lepką cząstką ziemi przeleciał ptak przepływa obłok upada liść kiełkuje ślaz i cisza jest na wysokościach i dymi mgłą katyński las tylko guziki nieugięte potężny głos zamilkłych chórów tylko guziki nieugięte guziki z płaszczy i mundurów\" (Zbigniew Herbert) |
2010-12-17 (18:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 382 990 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** (Słyszysz to mkną sanie...) Sergiusz Jesienin Słyszysz to mkną sanie, słyszysz pędzą sanie. Miło się z kochaną zagubić na łanie. Wstydliwy, nieśmiały wiaterek wesoły, Dzwoneczek się toczy po równinie gołej. Ech, sanie, wy, sanie! Koniu mój bułany! Gdzieś tam na polanie tańczy klon pijany. Podjedziemy podeń, zdziwimy się: co to? I we troje w tany pójdziemy z ochotą. przekład Z. Dmitroca |
2010-12-17 (18:59)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 382 991 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** (Klonie mój bezlistny...) Sergiusz Jesienin Klonie mój bezlistny, klonie lodem skuty, Czemu stoisz, zgięty, wśród zamieci lutej? Czyś tam co wypatrzył? Usłyszał co w głuszy? Jakbyś na przechadzkę za wioskę wyruszył. I, jak stróż pijany, wyszedłszy na drogę, Ugrzązłeś w sumiocie, odmroziłeś nogę. Ach, sam jestem dzisiaj chwiejny i niemrawy, Nie dojdę do domu z brackiej popijawy. Tam dostrzegłem wierzbę, tam sosnę spotkałem, Pieśni im o lecie w tak wichru śpiewałem. Wydałem się sobie takim samym klonem, Tylko nie bez liści, a całym zielonym. I, wyzbyty wstydu, w sztok spity gorzałą, Niczym cudzą żonę brzózkem ściskał śmiało. przekład Z. Dmitroca |
2010-12-17 (19:01)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 382 993 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zimowy, biały sen W mój park, ubielon śnieżnym zimy kwieciem, Przyjdziesz wśród ciszy nocy księżycowej I wtedy z wielkich płatów śniegu spleciem Wieńce na nasze zamyślone głowy; A gdy mi duszę miłością wzbogacisz, Pójdziemy błądzić gdzieś wśród sennych zacisz. Gdzieś w oszronione srebrzyście zatoki, Gdzie w lodach płoną tęczowe światełka, Gdzie sercem spokój owłada głęboki, Gdzie dusza nigdy płaczem smutku nie łka. Wiem, że nie próżno biegnę w dal oczyma, Bo ty przyjść musisz, jasna i świetlana………. Po mlecznej drodze gwiaździstego miału, Który mróz rozsiał diamentów iskrzycą Po śnieżnej równi rozrzutną prawicą, Przyjdziesz z oddali cicho i pomału. - Leopold Staff |
2010-12-21 (18:01)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 384 368 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***(Taka jesteś prosta...) Sergiusz Jesienin Taka jesteś prosta jak wszystkie, Tak jak innych tysiące w Rosji. Znasz samotny brzask szaromglisty I jesieni znasz błękit mroźny. Jakżem śmiesznie swe serce przykuł, Po głupiemu zaprzątam głowę. W każdej cerkwi riazańskiej z ikon Patrzy twoje oblicze surowe. Na te ikony kiedys plułem, Czciłem wrzask i grubiaństwo obwiesi, Aż tu dziś rosną słowa czułych, Słowa najłagodniejszych pieśni. Wcale nie chcę w zenit ulatać, Nazbyt wiele potrzeba ciału. Czemu chłodem późnego lata Nagle imię twe zadźwięczało? Ja nie jestem żałosny ni płaski, Wiem, co wczuć się w namiętność znaczy: Potrafiłem od dziecka wejść w łaski Wszystkich psów i stepowych klaczy. Stąd i siebie rozdawałem hojnie Tobie, innej, i rozdaję jak przedtem: Szczęścia niewesołego rękojmię - Obłąkane serce poety. Stąd, gdy w skośne źrenice, jak w liście Osunąłem się, smutek mój rośnie... Taka jesteś prosta jak wszystkie, Taka jak innych tysiące w Rosji. 1923 Józef Waczków |
2010-12-21 (18:03)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 384 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://przepisz.pl/oplatek/?od=Krzysztof |
2010-12-26 (20:59)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 385 404 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dziwią się duchy ogromne wielkie duże małe może się Pan Bóg pomylił gdy łączył miłość z ciałem patrzą spod ciemnej gwiazdy na jawnogrzesznicę ziemię a miłość ciała poi świętym wzruszeniem gładzi ręce włosy przez łzę zagląda do oka --- mój ty śmiertelny głuptasie nie mogę cię przecież nie kochać Jan Twardowski |
2010-12-28 (16:25)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 385 779 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Zrozum życie patrząc na kamień wydrążony przez wodę. Nie czepiaj się złudzenia, że nic się nie zmienia\" tekst buddyjski |
2010-12-28 (17:14)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 385 787 [ CZCIONKA MONOSPACE ] vidmo.....pozwoliłam sobie powyższy tekst zamieścić i w innym temacie forum. Mam nadzieję, ze nie będziesz miał mi za złe. Pozdrawiam. |
2010-12-31 (17:26)![]() Data rejestracji: 2009-10-31 Ilość postów: 144 ![]() | wpis nr 386 591 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wlezl pies do kuchni i porwał mięsa ćwierć A kucharz taki glupi zarąbał go na śmierć A drugi kucharz mądry co litość w sercu miał Wziął psa zakopał i napis taki dał: \"HEJ\" |
2011-02-08 (17:11)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 398 210 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kilka słów... powiedzianych przez telefon włożonych w kopertę wysłanych na adres kogoś kto samotność zna bardzo dokładnie na każdej drodze potyka się o nią czasami wystarczy kilka chwil skradzionych ciepło czyjejś dłoni pochwycone w biegu czyjś uśmiech znany wyłowiony w tłumie który wracał będzie nocą bezsenną kiedy gwiazdy płaczą do szczęścia trzeba tak bardzo niewiele wystarczy że będziesz na odległość ręki na głębokość wzroku na słyszalność serca wystarczy że słowa wyrosną jak mosty chyba najtrudniej spełnić marzenia te najbardziej proste. - Ks. Wacław Buryła |
2011-02-08 (17:17)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 398 216 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem. Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty, Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory, Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory, I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty. Duszno było od malin, któreś, szepcząc, rwała, A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni, Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni Owoce, przepojone wonią twego ciała. I stały się maliny narzędziem pieszczoty Tej pierwszej, tej zdziwionej, która w całym niebie Nie zna innych upojeń, oprócz samej siebie, I chce się wciąż powtarzać dla własnej dziwoty. I nie wiem, jak się stało, w którym oka mgnieniu, Żeś dotknęła mi wargą spoconego czoła, Porwałem twoje dłonie - oddałaś w skupieniu, A chruśniak malinowy trwał wciąż dookoła. - Bolesław Leśmian |
2011-02-08 (17:19)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 398 217 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Barwy ze słońca są. A ono nie ma Żadnej osobnej barwy, bo ma wszystkie. I cała ziemia jest niby poemat, A słońce nad nią przedstawia artystę. Kto chce malować świat w barwnej postaci, Niechaj nie patrzy nigdy prosto w słońce. Bo pamięć rzeczy, które widział, straci, Łzy tylko w oczach zostaną piekące. Niechaj przyklęknie, twarz ku trawie schyli I patrzy w promień od ziemi odbity. Tam znajdzie wszystko, cośmy porzucili: Gwiazdy i róże, i zmierzchy i świty. - Czesław Miłosz |
2011-02-08 (17:21)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 398 222 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TRZY ZAPAŁKI Pierwsza... Pierwsza by zobaczyć twoje oczy Druga... Druga by zobaczyć twoje usta Trzecia... Trzecia po to by zobaczyć całą twoją twarz Trzy zapałki kolejno, trzy zapałki kolejno Zapalone nocą... Pierwsza by zobaczyć twoje oczy Druga... Druga by zobaczyć twoje usta I całkowity zmrok, aby wszystkiego nauczyć się na pamięć Gdy obejmę cię, gdy obejmę cię Swymi ramionami... Pierwsza by zobaczyć twoje oczy Druga... Druga by zobaczyć twoje usta Trzecia... Trzecia po to by zobaczyć całą twoją twarz Trzy zapałki kolejno, trzy zapałki kolejno Zapalone nocą... - J. Praeverta, tł. K.I. Gałczyński |
2011-02-21 (15:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 401 750 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Wyka * * * Samotność rodzi się w morskim odmęcie jest gorzka niezmierzona niedocieczona jest odpływem łaknie aż po przesmyk krtani przypływu głosów trwalszych od sztormu wyczekuje na brzegu - wybrzeżu napiętego łuku woli nie pociętego jeszcze okrzykiem żagli zwiastujących Cóż ja człowiek za burtą kryję w zanadrzu? siedem nikłych liter imienia i nazwiska |
2011-02-21 (15:43)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 401 763 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Szymborska Wisława Klucz Był klucz i nagle nie ma klucza. Jak dostaniemy się do domu? Może ktoś znajdzie klucz zgubiony, obejrzy go - i cóż mu po nim? Idzie i w ręce go podrzuca jak bryłkę żelaznego złomu. Z miłością, jaką mam dla ciebie, gdyby to samo się zdarzyło, nie tylko nam : całemu światu ubyłaby ta jedna miłość. Na obcej podniesiona ręce żadnego domu nie otworzy i będzie formą, niczym więcej, i niechaj rdza się nad nią sroży. Nie z kart, nie z gwiazd, nie z krzyku pawia taki horoskop się ustawia. |
2011-02-22 (21:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 402 124 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wisława Szymborska \"Przy winie\" Spojrzał, dodał mi urody, a ja wzięłam ją jak swoją. Szczęśliwa, połknęłam gwiazdę. Pozwoliłam się wymyślić na podobieństwo odbicia w jego oczach. Tańczę, tańczę w zatrzęsieniu nagłych skrzydeł. Stół jest stołem, wino winem w kieliszku, co jest kieliszkiem i stoi stojąc na stole. A ja jestem urojona, urojona nie do wiary, urojona aż do krwi. Mówię mu co chce: o mrówkach umierających z miłości pod gwiazdozbiorem dmuchawca. Przysięgam, że biała róża, pokropiona winem, śpiewa. Śmieję się, przechylam głowę ostrożnie, jakbym sprawdzała wynalazek. Tańczę, tańczę w zdumionej skórze, w objęciu, które mnie stwarza. Ewa z żebra, Venus z piany, Minerwa z głowy Jowisza były bardziej rzeczywiste. Kiedy on nie patrzy na mnie, szukam swojego odbicia na ścianie. I widzę tylko gwóźdź, z którego zdjęto obraz. |
2011-02-25 (16:49)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 402 808 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ryszard Liskowacki \"Powiedziałeś\" Powiedziałeś mi kiedyś mam już czterdzieści lat, a stoję dopiero na trzecim stopniu - Powiedziałeś: zadzieram głowę i nie widzę końca drabiny - I popatrzyłeś tak na mnie, jakbym był czwartym, piątym, szóstym szczeblem w tej drabinie do nieba - Nieba ci przychylę, przyjacielu, chusteczką pot z twojego czoła zetrę, ale nie wdrapuj się po moich żebrach, bo cóż ze mnie za wysokość? Gdy głowę wyprostuję hardo, ledwie godności własnej sięgam. |
2011-02-25 (18:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 402 833 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Katarzyna Boruń \"I znowu siedzimy po nocach\" To nic, że odebrano nam noce. Pokornie wracamy do domów. Wyśpimy się za wszystkie czasy. Dziś syci snów próbujemy od nowa. Kusi kwaśny odór poranka. Znów siedzimy po nocach, ale tamte świty były nieobliczalne. Te są niewiadome. To nic, Cohen śpiewa to samo, tylko nowe pokolenie karaluchów biega po pustych talerzach przypominając, że noc dojrzała i nic tu po nas. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 129 130 131 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |