Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 128 129 130 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2010-09-29 (09:32)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 360 109 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jest taka chwila w nocy, gdy zjawiam się jak dotyk. Zaciśnij powieki, zamknij oczy, ja jestem... jak chłodny dotyk bezsennej nocy, miłości wybranej, zrodzonej nad ranem. Wkładam swą dłoń w twoje ręce, a przyspieszony oddech mówi, że jestem zamknięta w ciszy, nie słyszysz kroków, czujesz mój dotyk i szept okrywający nagą pierś. Zostawiam na skórze róże, różowe kwiaty pocałunków, wybuchające pragnieniem... Nic już nie zmienię... Świt otwiera okiennice, ptaki poderwały się do lotu, zorza płomieniem krzyczy, już pora, już czas... Wysuwam dłoń z dłoni, jeszcze tylko koniuszki palców stykają się ze sobą, nie mogę zostać z tobą. Jeszcze tylko skrzyp jutra niedomknietych drzwi. Ostry dźwięk budzi rzeczywistość. |
2010-09-29 (10:35)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 360 128 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ile razem dróg przebytych? K.I.Gałczyński Ile razem dróg przebytych? Ile ścieżek przedeptanych ? ile deszczów, ile śniegów wiszących nad latarniami? Ile listów, ile rozstań ciężkich godzin w miastach wielu? I znów upór, żeby powstać i znów iść, i dojść do celu. Ile w trudzie nieustannym wspólnych zmartwień, wspólnych dążeń? ile chlebów rozkrajanych? Pocałunków? Schodów? Książek? twe oczy, jak piękne świece, a w sercu źródło promienia. Więc ja chciałbym twoje serce ocalić od zapomnienia. •♥✿♥• Ocalić od zapomnienia to, co piękne... |
2010-09-29 (15:28)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 360 221 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Zych \"Pytanie półretoryczne\" Wy, co znaleźć jamb umiecie rozgryzając każdy wiersz, pieśni znacie każde włókno, do was zwracam się, powiedzcie: jakim metrum ćwierka świerszcz, gdy mu smutno? |
2010-09-29 (15:34)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 360 223 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Zych \"Mikroliryka\" To są drzwi bez wyjścia. Otwarte jak powietrze dla krzyku. Tylko, żeby wejść - wrócić już nie można. Nie wraca się do rzeki. Po złotych progach jesieni zwierzęta i drzewa schodzą do jednego morza. Podobno są - ale gdzie? - prawdziwe brzegi. W cierpliwości jestem kruchy brat kamienia. Na tej ziemi, najpiękniejszym słoneczniku, po mnie i po tobie przejdą traw pokolenia. |
2010-09-29 (17:33)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 360 248 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chciałabym ukryć Twoją dłoń, co drży jak liść na wietrze, móc spojrzeć w oczu Twoich toń, tak rześkich jak powietrze... Chciałabym móc obiecać Ci, ze jutro lepiej będzie, móc zaczarować Twoje sny, i zasiać spokój wszędzie... Chciałabym móc obiecać Ci, ze nigdy nie zapłaczesz, ze spotkasz mnie, w swym pięknym śnie i wszystko Ci wybaczę... Chciałabym umieć pomóc gdy, tak walczysz sam ze sobą, i umieć otrzeć Twoje łzy, móc być tu zawsze z Tobą... Chciałabym móc naprawić to, co życie zmarnowało, w dobro obrócić cale zło, chcę pomóc,lecz to mało... Cóż znaczę dziś, dla Ciebie ja, gdy pomóc Ci nie mogę, gdy nad Twym życiem karta zła, wskazuje kreta drogę... Cóż bym dziś dała, by choć raz, moc uśmiech Twój zobaczyć, w rozpromieniona spojrzeć twarz, tak wiele dla mnie znaczysz... |
2010-09-29 (17:36)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 360 250 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adam Asnyk Róża Ach, ta róża! ach, ta róża! Co się w twoje okno wdziera, Na pokusy mnie wystawia, Sen i spokój mi odbiera... Wciąż z zazdrością myślę o niej, Choć jej nie śmiem dotknąć ręką, Bo mnie gniewa, że bezkarnie Patrzy nocą w twe okienko. Radbym nieraz rzucić wzrokiem, Błądząc w wieczór po ogrodzie, Radbym dojrzeć... ale zawsze Stoi róża na przeszkodzie! Ona winna! ona winna, Że ciekawość moją drażni, Bo gdzie sięgać wzrok nie może, Sięga sita wyobraźni. Odtwarzając piękność twoją Coraz bardziej tracę głowę, Zamiast pączków, zawsze widzę Twe usteczka karminowe. A gdy jeszcze wonne kwiaty Poosrebrza blask księżyca, Wtedy, wtedy w każdej róży Widzę tylko twoje lica. A myśl coraz dalej biegnie I wypełnia postać cudną, I odsłania wszystkie wdzięki... Bo fantazję wstrzymać trudno. Widzę ciebie ne wpół senną, Snem rozkoszy romarzoną, Widzę włosów splot jedwabny, Śnieżną falą drżące łono. I te usta, co miłośnie Wpół otwarte chcą czarować, I rozważam: co za rozkosz, Takie usta pocałować! Krew się ogniem w żyłach pali, Chcę ten obraz pieścić wiecznie... Lecz przy róży pod okienkiem Stać młodemu niebezpiecznie. Gdybym tylko mógł być pewny, Że cię, piękna, nie oburzę, Byłbym, byłbym już od dawna Pod twym oknem zdeptał różę. |
2010-09-29 (17:47)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 360 254 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ZASUSZONA RÓŻA Zagubiona pośród własnych pragnień, boję się, że mnie tu odnajdziesz, że będziesz wiedział czego mi brakuje i znów do ciebie to poczuję Chciałabym choć raz, być wolnym człowiekiem, nie myśleć co muszę, a czego nie mogę zniweczyć Cóż, może spokojne mam sumienie, lecz, czy człowiek marzy, by być samotnym w niebie? Czym jest radość, czym jest szczęście, gdy pół mnie, kim innym być wciąż chce Nuda za nos wodzi, energia w środku ściska i tak jedno drugie hamuje, a ja tylko żałuję... Zagubiona pośród własnych pragnień, wspomniam wczorajszy dzień Usycham jak moje róże, by przetrwać tylko, tą życia burzę Deszcz cichnie, deszcz wysycha, a ja więdnę, nie oddycham Czytam stare wiersze, nimi żyję, przez nie, nie chcę... Daj mi losie jeszcze szansę, wyczyść trudną, pogmatwaną planszę Nie chcę \"gdybać\" i żałować, zamykam oczy, proszę prowadź |
2010-10-27 (10:19)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 399 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Ona pragnie tego , co niewielu potrafi dać. Pragnie rzeczy prostych. Mało kto potrafi jeszcze robić to, co proste. Chce jeść domowe kanapki z topionym serem, maczane w keczupie i podane na papierowym talerzyku, a nie obiad w luksusowej restauracji. Chce siedzieć na plaży o zachodzie słońca,a nie spędzać urlop w egzotycznych krajach. Otrzymać skreśloną własnoręcznie kartę z napisem , zamiast jubilerskiego cacka kupionego przed trzema laty. Chce abyś ją uczesał, a nie posyłał na cały dzień do salonu piękności. Ona pragnie rzeczy jeszcze prostszych. Takich, o których można by sądzić, że o nich zapomnieliśmy. Chce, abyś spytał ją o zdanie, nim pocałujesz ją po raz pierwszy i drugi. Chce, abyś trzymał ją za rękę, kiedy będziecie oglądać straszne filmy na kanapie. Chce, abyś przy rozmowie patrzył na nią. Tak wielu z was, chłopaki, się myli. Wydaje się wam, że chodzi o to gdzie ją zabierzecie, wydaje wam się, że wystarczy rozszyfrować jej myśli. Wydaje wam się, że chodzi o to, abyście zostali jej najlepszym kochankiem i to, co sądzi o waszej karierze, przyjaciołach, rodzinie. Wydaje wam się, że chodzi o to wszystko, co nigdy nie będzie miało dla niej znaczenia. Nie ma nic przeciwko temu, abyś wychodził z kumplami tak często, jak ci się podoba. ktoś zapytał. Chce tylko być kochana, tak po prostu. Tak samo jak kocha wszystko w swoim życiu. Nie kieruje się żadną skomplikowaną formułą. Wszystko jest proste i łatwe, bo wszystko pochodzi z serca. Chce żebyś ją kochał sercem. Jak dotąd jednak nikt jej nie kochał, bo ludzie poświęcają czas na rozmyślania i analizy, na robienie głupstw i wynajdowanie powodów by nie kochać sercem.\" Jonathan Carrol \"Oko dnia\" Usuń komentarz |
2010-10-27 (10:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 401 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ,, Jak na górze , tak na dole. Jak w środku, tak na zewnątrz.\" Hermes Trismegistos-\"Szmaragdowa tablica\", ok. 3000 lat p. n. e. |
2010-10-27 (14:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 506 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Powinniśmy zawsze słuchać małego dziecka, którym niegdyś byliśmy - i które wciąż jeszcze w sobie nosimy. Ono dobrze wie, co to są magiczne chwile. I choć często udaje nam się zagłuszyć jego płacz, to jednak nigdy nie zdołamy stłumić jego głosu \" Paulo Coelho |
2010-10-27 (18:36)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 558 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Drogowskaz\" Jestem drogowskazem, który nie może ruszyć w drogę, którą pokazuje Jeżeli ruszę nią, kto za mnie wskaże kierunek tym, którzy nadchodzą, młodzi, wciąż nowi? Wielokrotnie próbowano mnie odwracać, abym wskazywał mylną drogę Ale jestem jak słonecznik, Pokazuję wciąż ten sam kierunek: ku słońcu |
2010-10-27 (18:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 560 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Autor: Jan Rybowicz |
2010-10-27 (18:41)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 565 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Rybowicz \"Najważniejsze jest\" Najważniejsze jest, że nieważne jest, czy Bóg istnieje,. czy nie. Samotni we wszechświecie, szukamy przyjaciół. Tak długo, aż uwierzymy w ich obecność naprawdę. |
2010-10-27 (18:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 566 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Rybowicz \"Róża jest kogutem\" Róża jest kogutem, kogut jest pokrzywą, pokrzywa jest bawołem, bawół jest człowiekiem, człowiek jest ropuchą, ropucha jest groszkiem, groszek jest człowiekiem, człowiek jest różą, róża jest psem.... Wszystko zależy od ducha, który wziął sobie te atomy, które akurat były wolne. |
2010-10-27 (18:46)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 568 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Rybowicz \"Trzeba żyć\" Nie, nie zrobisz nic. Trzeba żyć. Po prostu trzeba żyć. Trzeba żyć w więzieniu i trzeba żyć w zakładzie dla obłąkanych. Na obczyźnie i w nieznośnej domowej atmosferze. Trzeba żyć z listem gończym za tobą i z wyrokiem śmierci bez apelacji. I z rakiem płuc, który skończy się pewną śmiercią. I kiedy statek tonie. I kiedy samolot spada. I kiedy już nie można żyć, już nie. |
2010-10-27 (18:47)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 571 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nie wiem\" Jan Rybowicz Przyjdą, z młodymi twarzami, niecierpliwi, trochę przerażeni. Będą pytali, pytali. Dlaczego niebo jest niebieskie? Odpowiem - nie wiem. Dlaczego trawa jest zielona? Czy jest Bóg? Po co żyjemy? Dlaczego przyciągają się magnesy albo odwrotnie, odpychają? Dlaczego świeci słońce? Co to jest miłość? Czy muszą być wojny? Dlaczego nic nie wiesz? Czy naprawdę nie wiesz? Co w takim razie robiłeś przez tyle lat? Co za sens jest w tym wszystkim? Odpowiem-nie wiem. Wiem tylko, że kiedyś przyjdą do was z młodymi twarzami, niecierpliwi, trochę przerażeni i będą pytali, pytali. \"Jedyny ratunek\" Tak, przyjacielu. Dojdziesz i ty do tego. Jedyny ratunek jest w obłędzie. W śrubie, zajobie, ***olcu i obłąkaniu. Tylko tam, w tym, uwierz mi. To pewne. \"Błogosławieni ubodzy duchem albowiem ich jest Królestwo Niebieskie.\" Błogosławieni szurnięci albowiem już tu ,na ziemi, są w raju. |
2010-10-27 (18:47)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 367 572 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Historia jednego wiersza\" Opowiem wam taką historię. Napisałem wiersz. Ten wiersz wydrukowała jakaś gazeta. Potem ten wiersz przeczytałem na jakimś wieczorze autorskim. A po przeczytaniu przeze mnie tego wiersza jakiś człowiek zaczął się głośno śmiać. Mnie wtedy wcale nie było do śmiechu. A potem ten człowiek wrócił do domu i nieoczekiwanie zapłakał. |
2010-10-27 (19:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 367 587 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Autor Jan Rybowicz |
2010-11-03 (12:36)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 369 438 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sylvia Plath \"Dziecko\" Twe jasne oko jest czymś nieskończenie pięknym. Chcę wypełnić je tęczą barw i stadem kaczek, Zwierzyńcem nowości, Dla którego obmyślasz nazwę - Kwietniowa śnieżyczko, indiańska fajko, Mała Łodyżko bez zagięcia, Sadzawko, w której powinny odbijać się Wspaniałe i klasyczne obrazy A nie to niespokojne Załamywanie rąk, to ciemne Sklepienie gwiazd. (przełożyła Teresa Truszkowska) |
2010-11-15 (22:04)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11582 ![]() | wpis nr 373 056 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wierzyński Kazimierz Umiłowanie O, jakże do tego przywyknę, O, jakże z tym się oswoję, Jak cię ogarnę przeniknę, Umiłowanie moje. Jakie ci zerwę liście, Jakim osypię pąkowiem, Co ci, jedyna, na przyjście Twoje najdroższe opowiem. Jak ci się oddam cały, Co z siebie całego powierzę, W mym szczęściu, w mym lęku nieśmiały, Dawno do ciebie należę. I tylko przywyknąć nie umiem I tylko jeszcze się boję, Jak cię ogarnę, zrozumiem, Umiłowanie moje. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 128 129 130 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |