Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 124 125 126 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-12-25 (19:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 199 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Przerwa-Tetmajer W twego ciała przecudownej czarze życie kipi, jak złociste wino: trzykroć, trzykroć ten będzie szczęśliwy, komu dasz się nim upić, dziewczyno. W twego ciała przecudownej głębi oczy toną, jak w jeziora fali i powrócić na słońce nie mogą z ławic pereł i ławic korali. |
2009-12-25 (19:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 201 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Halina Poświatowska Moja miłość przeszła w wichr wiosenny - w wichr wiosenny - me szaleństwo w burzę - w burzę - moja rozkosz w dreszcz senny - w dreszcz senny - maja wiosna w róże. - Z wichru spłynie moja miłość nowa - miłość nowa - z burzy szał wystrzeli - szał wystrzeli - sen rozkosz wychowa, wiosna wstanie z różanej kąpieli. |
2009-12-25 (19:44)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 202 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robert Herrick \"Na czubki piersi Julii\" Czyście z zachwytu kiedy oniemieli, Widząc różowy Pączek na tle bieli Bujnego kwiecia? Lub ponętną Wiśnię, Pośrodku Lilii umieszczoną zmyślnie? Albo Poziomkę, gdy — słodka, nieduża — Z gęstej Śmietanki na wpół się wynurza? Czy też Rubiny, gdy żywszą czerwienią W oprawie z jasnych Pereł się rumienią? Jeśli tak — wiecie dość, byście przeczuli, Co czuję, widząc czubki piersi Julii. \"Na piersi Julii\" Ukaż mi piersi, Julio, odsłoń ich parzystość Krągłocielesną, a wraz i nadziemską czystość Dwu glorii, między które ustami na wieczną Chwilę utonę, chłonąc ową Drogę Mleczną. \"Na szatki Julii\" Kiedy w jedwabiach Julia kroczy, Zda mi się, że ich nurt uroczy Płynnie omywa moje oczy. Lecz kiedy potem jedwab spływa I w oczach lśni jej piękność żywa. O, jakże blask jej mnie porywa! (Przełożył Stanisław Barańczak) |
2009-12-25 (19:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 206 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Wierzyński \"Jak płomień\" Jak płomień, przylgnąć wzdłuż twojego ciała, Dotknąć się ciepłej, woniejącej skóry, W ramiona wpleść się i, jak oszalała Burza, w pocałunków rzucić się wichury! Całować szepty, i krzyk twój i śmiechy, W krew twą się wessać i w świętym zachwycie Upić się tymi grającymi echy, Które wydziera coś wieczności życie! |
2009-12-25 (19:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 207 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Wierzyński \"Usta twoje całując\" Usta twoje się snują, usta twe się wodzą, Jak dwa ptaki różowe, po mnie lekko chodzą, Jak dwa swiatła natchnione, oczu dotykają, Usta twe mnie zabrały, usta twe mnie mają. Jak wyznania wstydliwe, jak szepty szalone, Powtarzam w ustach twoje usta niezliczone, Od uśmiechu w kącikach do smaku języka - Usta twoje całują i świat cały znika. |
2009-12-25 (19:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 208 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zdzisław Dębicki \"Podaj mi usta...\" Podaj mi usta!... Chcę dziś wyssać z ciebie Wszystko, co miłość twoja dać mi może... Zanim świt nowe pozapala zorze, Zanim się słońce pokaże na niebie, Pragnę się upić twojem wonnem ciałem... Ach, jakże długo ja ciebie szukałem!... Podaj mi usta... Dokoła noc głucha, My tylko dwoje na łożu rozkoszy Nie śpimy jeszcze... Płomień, co wybucha W naszych ekstazach — sen stąd cichy płoszy... Podaj mi usta!... Chcę się twojem ciałem Upić... Tak długo, długo cię szukałem... |
2009-12-25 (19:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 209 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Leopold Staff Gdy w twoich ustach z nieukojem Szukam twojego serca woni, Chciałbym cię zgnieść w objęciu mojem, Zawrzeć jak ptaka w dłoni. I ściskam twe najsłodsze ciało Śniąc, bym, pijany szczęścia trunkiem, Mógł pokryć ciebie całą, całą, Jednym jedynym pocałunkiem. |
2009-12-25 (20:09)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 212 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Maria Pawlikowska-Jasnorzewska Gdy pochylisz nade mną twe usta pocałunkami nabrzmiałe usta moje ulecą, jak dwa skrzydełka ze strachu białe - krew moja się zerwie, aby uciekać daleko, daleko, i o twarz mi uderzy płonącą czerwoną rzeką. Oczy moje, które pod wzrokiem twym słodkim się niebią, oczy moje umrą, a powieki je cicho pogrzebią. Pierś moja w objęciu twej ręki stopi się jakby śnieg, i cała zniknę jak obłok, na którym za mocny wicher legł. |
2009-12-25 (20:13)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 213 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Pryerwa-Tetmajer \"Zimna jak marmur\" Jak wicher szalony przygina drzew konary , tak moje ramiona Twoje ciało więżą całą mocą, by usta spadając deszczem pocałunków, spalały się pieszcząc ogniem Twoją skórę złotą. By uszy muzyką Twego głosu pojone, słysząc barwy jakich nigdy jeszcze nie słyszały, ogłuchły na innych głosów peletę i tylko dla Ciebie konchą zostały. |
2009-12-25 (20:14)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 214 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Petroniusz \"Wspomnienie miłości Jakaż to była noc, bogowie, boginie! Jakie miękkie łoże! Przywarliśmy płonąc Do siebie i z warg do warg przelewaliśmy Nasze dusze błądzące. Żegnajcie, troski Śmiertelne! Ku innemu zmierzam już światu. |
2009-12-25 (20:16)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 215 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Omnia vincit Amor est nos cedamus Amori - miłość wszystko zwycięża - i my ulegnijmy miłości (Wergiliusz) |
2009-12-25 (20:26)![]() Data rejestracji: 2009-11-30 Ilość postów: 236 ![]() | wpis nr 266 217 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jonasz Kofta Czułość Nie chcę cię dotknąć Boję się Boję się twego bólu Chcę ci zostawić twą samotność A swą obecność zmienić w czułość Jesteśmy inni Każde z nas Ma swoje tajemnice ciemne Kolczasty Dziki Suchy chwast Nadzieje nadaremne Spotkali się Któryś tam raz Śpiąca królewna ze ślepym królem Chcę dać ci to Co mogę dać Czule Czulej Najczulej |
2009-12-25 (20:27)![]() Data rejestracji: 2009-11-30 Ilość postów: 236 ![]() | wpis nr 266 218 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trzeba marzyć Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło się zdarzyć I zjawiła się miłość Trzeba marzyć Zamiast dmuchać na zimne Na gorącym się sparzyć Z deszczu pobiec pod rynnę Trzeba marzyć Gdy spadają jak liście Kartki dat z kalendarzy Kiedy szaro i mgliście Trzeba marzyć W chłodnej, pustej godzinie Na swój los się odważyć Nim twe szczęście cię minie Trzeba marzyć W rytmie wietrznej tęsknoty Wraca fala do plaży Ty pamiętaj wciąż o tym Trzeba marzyć Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło się zdarzyć I zjawiła się miłość Trzeba marzyć |
2009-12-25 (20:28)![]() Data rejestracji: 2009-11-30 Ilość postów: 236 ![]() | wpis nr 266 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jonasz Kofta Co to jest miłość Co to jest miłość Nie wiem Ale to miłe Że chcę go mieć Dla siebie Na nie wiem Ile Gdzie mieszka miłość Nie wiem Może w uśmiechu Czasem ją słychać W śpiewie A czasem W echu Co to jest miłość Powiedz Albo nic nie mów Ja chce cię mieć Przy sobie I nie wiem Czemu |
2009-12-25 (21:12)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 230 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimierz Przerwa-Tetmajer Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu, kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu, gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie, i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie. Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi, gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi, gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem, i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem. I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia, gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia. Lubię to - i tę chwilę lubię, gdy koło mnie wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie, a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata w nieskończone przestrzenie nadziemskiego świata. |
2009-12-26 (13:09)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 357 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wieczór wigilijny To właśnie tego wieczoru, gdy mróz lśni, jak gwiazda na dworze, przy stołach są miejsca dla obcych, bo nikt być samotny nie może. To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimny śniegiem dmucha, w serca złamane i smutne po cichu wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru zło ze wstydu umiera, widząc, jak silna i piękna jest Miłość, gdy pięści rozwiera. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu wieków, pod dachem tkliwej kolędy Bóg rodzi się w człowieku. Emilia Waśniowska |
2009-12-28 (02:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 896 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Okręty zimowe\" Moje okręty samotne,żałosne jak psy zgubione, aniście ptaki,ani obłoki spłowiałe. Na rufach waszych postaci tkane z białych koronek. Aniście gwiazdy,ani zwierzęta małe. Kto by was dojrzał w czarnych kwadrygach zawiei, gdzie tylko miasta stoją ukośne i drżą gdy tak spokojnie wpływacie w niebo, co tak się chwieje jakby kołyska wybudowana cichym łzom. Przez wszystkie zimy płyniecie ciszej niż ogień, olinowane cienką rozpaczą nitek pajęczych. Aniście ptaki,ani obłoki ze snów najcieńszych, bo nieporadnie stojąc przed płótnem wyblakłej drogi, namalowałem w głębi perspektyw płonący ósmy kolor tęczy. Krzysztof Kamil Baczyński |
2009-12-28 (02:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 266 897 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.obrazovka.cz/vanocni/altan.html |
2009-12-29 (19:41)![]() Data rejestracji: 2009-11-30 Ilość postów: 236 ![]() | wpis nr 267 459 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KIEDY NOWY ROK NADCHODZI ...KIELISZECZEK NIE ZASZKODZI ...KUFEL PIWA TO ZA MAŁO ...LITR SZAMPANA BY SIĘ ZDAŁO ...TRZEBA OPIĆ WSZELKIE TROSKI ...BY NASTĘPNY ROK BYŁ BOSKI!!! ____________$$$$ ___________$$$$$$ ____________$$$$ ____________$__$ ____________$__$ ____________$__$ ___________$___$ __________$_____$ _________$_______$ ________$_________$ _______$___________$ ______$_____________$ ______$_____________$ ______$_____________$ ______$____________$ ______$____________.$ ___$$$$$$$$$_______.$ __$_________$______$ _$___________$_____$ $_______~~_~~_$$$$$$$$$$$ $____~~_~~~~~~$________.$ _$__~~~_~~_~~$___~~__~~_$ __$__~_~~_~~.$_____.~~~~~_$ ___$_~~~~~~$_$___~~~~~.~~$ ____$$$$$$$$$_$__~~.~~_~~~$ ________$$_____$_~~.~_~~~$ ________$$______$$$$$$$$$ ________$$__________$$ ________$$__________$$ ________$$__________$$ ________$$__________$$ _______$$$$$________$$ _____$$$$$$$$_______$$ __________________$$$$$ ________________$$$$$$$$ |
2010-01-04 (00:19)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11615 ![]() | wpis nr 269 346 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Daniel Powter \"Bad day\" Where is the moment we needed the most Gdzie ta chwila, której tak potrzebowaliśmy? You kick up the leaves and the magic is lost Tracisz czas i magia prysła They tell me your blue skies fade to grey Mówią mi, że twoje niebieskie niebo robią się szare They tell me your passion\'s gone away Mówią mi, że twoja pasja zniknęła And I don\'t need no carryin\' on A ja nie potrzebuję się awanturować You stand in the line just to hit a new low Stoisz na linie, aby podnieść nowy poziom You\'re faking a smile with the coffee you go Udajesz uśmiech przy kawie, aby iść You tell me your life\'s been way off line Mówisz mi, że twoje życie było dziwną linią You\'re falling to pieces everytime Rozpadasz się na kawałki za każdym razem And I don\'t need no carryin\' on A ja nie potrzebuję się awanturować Cause you had a bad day Bo miałeś zły dzień You\'re taking one down Zdołowałeś się You sing a sad song just to turn it around Śpiewasz smutną piosenkę, aby to odwrócić You say you don\'t know Mówisz, że nie wiesz You tell me don\'t lie Powiedz mi, nie kłam You work at a smile and you go for a ride Pracujesz nad uśmiechem i idziesz na przejażdżkę You had a bad day Miałeś zły dzień The camera don\'t lie Aparat fotograficzny nie kłamie You\'re coming back down and you really don\'t mind Znowu wpadasz w depresję i nie przejmujesz się tym You had a bad day Miałeś zły dzień Well you need a blue sky holiday Więc potrzebujesz błękitnych wakacji The point is they laugh at what you say Chodzi o to, że śmieją się z tego, co mówisz And I don\'t need no carryin\' on A ja nie potrzebuję się awanturować You had a bad day Bo miałeś zły dzień You\'re taking one down Zdołowałeś się You sing a sad song just to turn it around Śpiewasz smutną piosenkę, aby to odwrócić You say you don\'t know Mówisz, że nie wiesz You tell me don\'t lie Powiedz mi, nie kłam You work at a smile and you go for a ride Pracujesz nad uśmiechem i idziesz na przejażdżkę You had a bad day Miałeś zły dzień The camera don\'t lie Aparat fotograficzny nie kłamie You\'re coming back down and you really don\'t mind Znowu wpadasz w depresję i nie przejmujesz się tym You had a bad day Miałeś zły dzień (Oh.. Holiday..) (Och, wakacje) Sometimes the system goes on the brink Czasem system działa ślepo And the whole thing turns out wrong I wszystko zaczyna iść źle You might not make it back and you know Możesz tego nie cofnąć, wiesz, That you could be well oh that strong Że możesz się trzymać tej siły And I\'m not wrong A ja się nie mylę So where is the passion when you need it the most Więc gdzie jest ta pasja, gdy jej potrzebujesz? Oh you and I Och, ty i ja You kick up the leaves and the magic is lost |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 124 125 126 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |