Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 120 121 122 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-11-01 (22:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 444 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Święto Zmarłych\" Na cmentarzu płomyki złote i groby w chryzantemach. Ludzie przyszli tu z myślą o tych, których już nie ma. Wspominają drogie imiona, zasłaniają lampki przed wiatrem, dla tych bliskich wieńce zielone i bukiety jesienne pełne kwiatów. - Bechler H. |
2009-11-01 (22:18)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 455 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"O gospodarzu który wiedział kiedy umrze\" ks. Jan Twardowski w szmerze westchnień wydobytych na jaw myśleć mu wypadało - na krawędzi pokoju i maja okna w których księżyc jak jabłoń kucharka chodziła po pokojach w pantoflach z gołymi piętami kładła palec na ustach mówiąc - cicho chodzić - nogi wycierać - idź na ganek - stajennemu powiedz żeby rano nie trzaskał drzwiami - nie przeszkadzaj panu naszemu - pan jest strasznie zdziwiony że umiera odblask lampy przewijał ręce w jarzębinę czerwoną łkań - czarnych kroków połamane gałęzie na granicy świata i bram las na wiatru chłodnej fali głowy w księżyc pozanurzał jak w śnieg a po polach przy ogniskach śpiewali o żeglarzach żegnających brzeg 1937 |
2009-11-01 (22:24)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 461 [ CZCIONKA MONOSPACE ] * * * ks. Jan Twardowski Tylko mali grzesznicy spowiadają się długo w niepokoju gorących warg - potem niebo ich goni spadających gwiazd smugą, jak pożary Joannę d\'Arc Ale wielcy grzesznicy na błysk mały przyklękną i wypłaczą się jednym tchem - potem noc mają cichą i jak dobry łotr świętą - byłem z nimi, klękałem, wiem 1957 |
2009-11-01 (23:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 476 [ CZCIONKA MONOSPACE ] * * * Ks. Jan Twardowski Zamyślił się szczygieł w słońcu wrona na śniegu Nie pytaj stale jak cierpieć pytaj - dlaczego 1993 |
2009-11-01 (23:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Patrzę w niebo czasem jeszcze podnoszę głowę i długo patrzę w niebo ufnie jak w dzieciństwie nade mną drogi zachwytu i strachu które chcę przekrzyczeć nade mną planet krążenie sobie znanymi szlakami spokojne aż do przerażenia nade mną gwiazd pulsowanie w wielkim ożywieniu a pode mną Ziemia.. /Adam Ziemianin/ |
2009-11-02 (00:32)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 486 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ze specjalną dedykacją dla Madzi77 ks. Jan Twardowski \"Ludziom odlatującym\" nie przeminie wszystko - nie przeminie kwiaty nie pogasną choćby przyszło oczy wam złożyć choćby przyszło na zawsze zasnąć odblask murów na rękach zostanie smutna cisza świętojańskich ulic po odlocie będziecie Warszawę w snach dalekich do ust jeszcze tulić oto dzień się zamyka powoli jak malwa biały zapach przy paltach dzwony biją od dawna cień swój znacząc na ptakach 1937, 1998 |
2009-11-02 (08:01)![]() Data rejestracji: 2009-05-14 Ilość postów: 58 ![]() | wpis nr 247 501 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Śpieszmy się kochać ludzi... http://video.interia.pl/obejrzyj,film,118534,sortuj,p,st,24H,pozycja,1,%C5%9Bpieszmy_si%C4%99_kocha%C4%87_ludzi%2C_tak_szybko_odchodz%C4%85... |
2009-11-02 (20:48)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 247 751 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Kamyk\" kamyk jest stworzeniem doskonałym równy samemu sobie pilnujący swych granic wypełniony dokładnie kamiennym sensem o zapachu który niczego nie przypomina niczego nie płoszy nie budzi pożądania jego zapał i chłód są słuszne i pełne godności czuję ciężki wyrzut kiedy go trzymam w dłoni i ciało jego szlachetne przenika fałszywe ciepło kamyki nie dają się oswoić do końca będą na nas patrzeć okiem spokojnym bardzo jasnym /Zbigniew Herbert / |
2009-11-02 (21:16)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 247 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] vidmo - dziękuję za \"specjalną dedykację\" pozd |
2009-11-02 (21:32)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 247 762 [ CZCIONKA MONOSPACE ] moje zaduszki Czechowicz Józef wyprowadzam królów szeregi mają szaty zorzanozłote ja nad falą ładogi oniegi zluite szaty fałduję młotem przeznaczenie to moje umarli wam krokami pożarów grać aiunie wzywać na grobów darni słów muzyką ku wam je gnać a w tym kraju inaczej świta łuski wodne u kryp się łamią gwiazdę bladą przez kraty widać glosy fabryk ramią i kłamią o piwiarnio w której się budzę obnażane konary lip ci pijani ubodzy ludzie dorożkarska szkapa u szyb wolno kładę na kartach rękę trudno śpiewać śpiewaniem pisać zziębli z torów zbierają węgiel węgiel brudzi listopad liszaj lepię tęcze na rudej darni królów gonię na złoty bieg to co stworzę wesprzyjcie zmarli może przetrwa i nas i brzeg |
2009-11-02 (21:38)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 247 768 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Brzechwa Na ulicy słowiczej. Na ulicy Słowiczej, na ulicy zmyślonej Nie ma wcale kamienic, tylko same balkony. Pozawieszał je niegdyś na pozornych zawiasach Obłąkany architekt, który nie żył w tych czasach. Nikt z przechodniów nie dotarł do zmyślonej ulicy; Unikają jej szklarze i wędrowni muzycy, Tylko księżyc zarzuca na balkony swą pełnię I przepływa bez cienia, niewidzialny zupełnie. Na balkonach są róże, a na różach słowiki; Róże mdleją po nocach od słowiczej muzyki, I to wszystko się dzieje, jakby działo się we śnie, A zarazem istniało poza snem jednocześnie. I odróżnić nie sposób mgły od snu, co tak ściśle Mgłą się staje jak dotąd w żadnym innym zamyśle. A ty błąkasz się nocą po ulicy Słowiczej Pełna westchnień tłumionych i niewiernych słodyczy, I ku górze wyciągasz przezroczyste swe dłonie, Bym ukazał się tobie na zmyślonym balkonie. |
2009-11-03 (17:21)![]() Data rejestracji: 2009-05-14 Ilość postów: 58 ![]() | wpis nr 247 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą - Ks. jan Twardowski muzyka - Dżem http://www.youtube.com/watch?v=zB0JISdrSsw |
2009-11-08 (21:42)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 249 957 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Andrzej Zaucha Bezsenność we dwoje Bezsenność we dwoje cudowna bezsenność Jak łatwo nad rankiem wstępować w codzienność Gdy w jedno wierzymy oboje to wiemy Że wkrótce już spać nie będziemy Od snów najpiękniejszych bezsenność cenniejsza Im więcej się nie śpi tym moc jest ciemniejsza A nie śpi się dłużej im noc dłużej trwa Wiesz o tym tak samo jak ja Jak zawsze we dwoje cudowna niesenność Gdy oczy otwarte przeniknąć chcą ciemność By pojąć zrozumieć wymowę twych źrenic Uwierzyć że nic się nie zmieni A wtedy zamarzyć żem twoją kochaną I przez to mi dana bezsenność do rana Że dzięki miłości już wiemy oboje Co daje bezsenność we dwoje Jeśli o nocy wiem co ty Powiedz odpowiedz po co sny Żyjmy na jawie myślą codzienną Tyś moim bezsennym ja twoją bezsenną Nigdy nikt nas nie obudził i ze snu nie zerwał Zresztą po co by się trudził snu i tak by nam nie przerwał Słońce też nas nie budziło wiatry i deszcze Do tej pory jeszcześmy nie spali Zawsze nie śpijmy jeszcze ... i jeszcze sama piosenka... http://www.youtube.com/watch?v=6LQ4Y-YKpIo Pozdrawiam. |
2009-11-09 (10:27)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 250 029 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wojciech Gąssowski \"Tak mi źle\" Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro Każdy dzień ciągnie się jak makaron Wtedy był deszcz i mgła, porcja mżawki Zmokłaś ty, zmokłem ja, Zmokły na drzewach kawki Zmokły pończochy dwie typu \"ye ye\" I mój cud \"beatles\" but się rozkleił No a najgorsze chyba, że Starzy nie puszczą więcej cię Tak mi źle, tak mi źle, tak mi źle Tak mi źle, tak mi źle, tak mi łyso Szary jest kot i pies, szare dni są W szkole znów sporo luf z roli stonki Jeden szewc, ten co wiesz Robi już \"rolingstonki\" Tylko ty jesteś wciąż tak daleko Katar skróć, szybciej wróć, wróć bo czekam Przy budce Ruchu, tam gdzie wiesz Znajdziesz mnie zawsze jeśli chcesz Tylko wróć, znajdziesz mnie tam, gdzie wiesz ye, ye Tylko wróć, znajdziesz mnie jeśli chcesz ye, ye Tylko wróć, znajdziesz mnie tam, gdzie wiesz |
2009-11-16 (14:48)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11628 ![]() | wpis nr 252 791 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wioletta Wojsa \"Kiedy kogoś nie ma\" łzy potrafią być twardsze od pereł a stare listy jak obcięte warkocze kalendarz w lutym umiera i żal jest słów pogubionych szafy ciepłej od ubrań gdzie można było się schować kołnierzyków sztywnych jak imieninowe rymowanki motyli z wielkimi oczami jesiennych rdzawych szczawi żal stawu na rysunku tylko czerwoną kredką kiedy kogoś nie ma to już tylko guzik z pętelką |
2009-11-16 (14:52)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 795 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2009-11-16 (16:32)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 834 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Przyjaźń\" W przyjaźni więcej się mieści, niż miłość w sobie zawiera, bo przyjaźń wszystko oddaje, a miłość wszystko zabiera. autor? |
2009-11-16 (17:50)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 880 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Smutek w moim sercu gości, nie chcę więcej już radości. Mocno zasnąć pragnę tak, jak zmęczony lotem ptak. Może lepiej będzie tam, gdzie jest obiecany raj. |
2009-11-16 (18:28)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 887 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wszędzie smutek,beznadzieja, zgasła w sercu już nadzieja. Nie chce już cichutko bić, bo to wszystko to jest nic. |
2009-11-16 (18:57)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 902 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie chcę już przyglądać się, jak mi mija dzień za dniem. Dzień ciężarem dla mnie jest, na padole ludzkich łez. Więc Cię proszę o mój śnie, nie wypuszczaj z ramion mnie. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 120 121 122 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |